Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Burza (https://forum.cdrinfo.pl/f5/burza-52125/)

ed hunter 11.08.2006 14:26

Cytat:

Napisany przez rycho
Zjawisko atmosferyczne poseł w okolicach nie występuje.
I jakoś dzięki temu wychodzimy z kryzysu.
Gdyby nie VIZZARD i zene_k to mielibyśmy dobrobyt.
Niestety....
Te dwie zakały....

Pisałem do Bin Ladena
Czekam na odpowiedź.

masz władzę to zbanuj zakały w śmietniku.

udało się znaleźć serwis, który się nie boi burzy w poniedzałek i za jedyne 900 zł zserwisuje mi cytrynę przed końcem gwarancji - chwała im za to :|

rycho 11.08.2006 14:13

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Eee poszlo szybko. Byl nawet grad i to nie posel.

Zjawisko atmosferyczne poseł w okolicach nie występuje.
I jakoś dzięki temu wychodzimy z kryzysu.
Gdyby nie VIZZARD i zene_k to mielibyśmy dobrobyt.
Niestety....
Te dwie zakały....

Pisałem do Bin Ladena
Czekam na odpowiedź.

ed hunter 11.08.2006 13:54

u mnie nie było gradu, ale matka była chyba bliżej Międzylesia, bo zbombardował ją. ale co to za grady w tym roku - mniejsze od grochu, szyb w samochodach nie wybijają.... :>

pawelblu 11.08.2006 13:42

Eee poszlo szybko. Byl nawet grad i to nie posel.

ed hunter 11.08.2006 13:03

no w***322;a***347;nie si***281; zacz***281;***322;o walenie piorun***243;w i leje strasznie - jak znikn***281; to trafi***322;o w lini***281; telefoniczn***261; lub energetyczn***261; - napowietrzne

Dudi 17.05.2005 18:18

Lista przeciwprzepieciowa w przypadku walniecie pioruna niewiele da. Prawdziwe sa przypadki kiedy to "piorun" przeskoczyl miedzy gniazdkiem a niedaleko od niego lezaca wtyczka od urzadzenia. UPS rzeczywiscie moze zabezpieczyc kompa, sam sie spali a komp zostanie nietkniety. Listwy, stabilizatory i inne takie urzadzonka najlepiej chronia przed skokami, gwaltownymi zmianami napiecia, ktore zdarzaja sie czasami w funkcjonowaniu sieci elektrycznej :)

MacGyver 17.05.2005 17:50

Cytat:

Napisany przez Unit
A u mnie właśnie zaczęła się burza. Jak narazie nie przewiduję wyłączenia kompa ;)

U mnie też.
Ciemno jak w d***e u murzyna...a ja dalej siedze przy kompie i wklepuje dane do bazy danych o psach ;)
[dodam, że w ankiecie zaznaczyłem drugą opcie ;)]

Unit 17.05.2005 14:42

A u mnie właśnie zaczęła się burza. Jak narazie nie przewiduję wyłączenia kompa ;)

czero 17.05.2005 03:38

Dzieki, ale ja nie skorzystam :).

Eliasz 17.05.2005 03:05

Cytat:

Napisany przez .::piotrek::.
@47 Heh, do 3 razy sztuka ;)
A tak wogule to ma ktos moze zdjecie takiego piorunu klistego?? Kiedys sobie czytalem jak "zrobic" taki pioru kulisty w kuchence mikrofalowej, ale jakos nie odwazylem sie go wykonac, bo balem sie o moja mikrofale... ;p

Dla odważnych podaje linka z "przepisem na piorun kulisty" ^_^ http://www.myzlab.pl/eim/pkulisty/

Mily_ 16.05.2005 17:52

Ja tam mam zwykłą listwę przeciwnapięciową która przy uderzeniu pioruna i tak nic nie da a mimo to siedze...

.::piotrek::. 16.05.2005 15:04

@47 Heh, do 3 razy sztuka ;)
A tak wogule to ma ktos moze zdjecie takiego piorunu klistego?? Kiedys sobie czytalem jak "zrobic" taki pioru kulisty w kuchence mikrofalowej, ale jakos nie odwazylem sie go wykonac, bo balem sie o moja mikrofale... ;p

47 16.05.2005 01:42

Dzisiaj około 18 była burza u mnie. Raz walneło zrobił mie sie restat kompa, ale nic dalej gram w AA, drugi raz walneło, kontrolki na modemie zgasły, wywaliło komunikat o braku połączenia a mimo to romawiałem dalej z brejdakiem przez TeamSpeak'a. A jak trzeci raz walneło to się nic nie stało ;).
Pozdrawiam

ro29 15.05.2005 22:36

Wyjaśniam szerzej - jakby kogoś interesowało

Cytat:

Napisany przez Loczek
Jak sama nazwa wskazuje listwa to listwa antyprzepieciowa a uderzenie pioruna to nie przepiecie w sieci a *******nie.....cie i to niezle. Taki impuls przeskoczy po tym bezpieczniku ze hej. Nawet nie zdarzysz zareagowac i bedzie po sprawie.

Witam !
Może to kogoś zainteresuje - żeby troszeczkę poszerzyć wiedzę ;)
Jak wspomniałem krótko w poprzedniej wypowiedzi ***8211; przed udarami w listwie chroni głównie nie bezpiecznik, tylko warystor (najczęściej zestaw warystorów), oraz może być jeszcze iskiernik lub iskierniki. I to one głównie służą do zabezpieczenia przed udarami ***8211; powinny chronić zarówno przed udarami symetrycznymi i asymetrycznymi. Oczywiście dodatkowo stosuje się jeszcze bezpieczniki oraz filtry (ale np. rola filtrów, to głównie wygładzanie napięcia). Ważny jest tutaj czas zadziałania zabezpieczenia, a także wartość napięcia jakie się pojawi ***8211; a które podczas wyładowania może mieć bardzo dużą wartość.
I jeśli chodzi o całościowe działanie listwy, to ważne jest, aby była ona prawidłowo podłączona (tzw. gniazdo z bolcem), oraz instalacja w budynku była prawidłowo zaprojektowana ***8211; co niestety nie tak często się zdarza.
Oczywiście, jakakolwiek listwa lepsza niż żadna, ale jeśli już myślimy o pewniejszym zabezpieczeniu, to niestety musimy kupić taką bardziej rozbudowaną, czyli niestety droższą.
I to tyle co sam wiem, oraz co niedawno dodatkowo wyczytałem. I mam nadzieję, że trochę to wyjaśniło.
Pozdrawiam
ro29

TORQUE 15.05.2005 21:14

ale zawsze jakaś atrakcja, może ktoś by sie przy okazji nawrócił?? hehe

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:50.