![]() |
Cytat:
udało się znaleźć serwis, który się nie boi burzy w poniedzałek i za jedyne 900 zł zserwisuje mi cytrynę przed końcem gwarancji - chwała im za to :| |
Cytat:
I jakoś dzięki temu wychodzimy z kryzysu. Gdyby nie VIZZARD i zene_k to mielibyśmy dobrobyt. Niestety.... Te dwie zakały.... Pisałem do Bin Ladena Czekam na odpowiedź. |
u mnie nie było gradu, ale matka była chyba bliżej Międzylesia, bo zbombardował ją. ale co to za grady w tym roku - mniejsze od grochu, szyb w samochodach nie wybijają.... :>
|
Eee poszlo szybko. Byl nawet grad i to nie posel.
|
no w***322;a***347;nie si***281; zacz***281;***322;o walenie piorun***243;w i leje strasznie - jak znikn***281; to trafi***322;o w lini***281; telefoniczn***261; lub energetyczn***261; - napowietrzne
|
Lista przeciwprzepieciowa w przypadku walniecie pioruna niewiele da. Prawdziwe sa przypadki kiedy to "piorun" przeskoczyl miedzy gniazdkiem a niedaleko od niego lezaca wtyczka od urzadzenia. UPS rzeczywiscie moze zabezpieczyc kompa, sam sie spali a komp zostanie nietkniety. Listwy, stabilizatory i inne takie urzadzonka najlepiej chronia przed skokami, gwaltownymi zmianami napiecia, ktore zdarzaja sie czasami w funkcjonowaniu sieci elektrycznej :)
|
Cytat:
Ciemno jak w d***e u murzyna...a ja dalej siedze przy kompie i wklepuje dane do bazy danych o psach ;) [dodam, że w ankiecie zaznaczyłem drugą opcie ;)] |
A u mnie właśnie zaczęła się burza. Jak narazie nie przewiduję wyłączenia kompa ;)
|
Dzieki, ale ja nie skorzystam :).
|
Cytat:
|
Ja tam mam zwykłą listwę przeciwnapięciową która przy uderzeniu pioruna i tak nic nie da a mimo to siedze...
|
@47 Heh, do 3 razy sztuka ;)
A tak wogule to ma ktos moze zdjecie takiego piorunu klistego?? Kiedys sobie czytalem jak "zrobic" taki pioru kulisty w kuchence mikrofalowej, ale jakos nie odwazylem sie go wykonac, bo balem sie o moja mikrofale... ;p |
Dzisiaj około 18 była burza u mnie. Raz walneło zrobił mie sie restat kompa, ale nic dalej gram w AA, drugi raz walneło, kontrolki na modemie zgasły, wywaliło komunikat o braku połączenia a mimo to romawiałem dalej z brejdakiem przez TeamSpeak'a. A jak trzeci raz walneło to się nic nie stało ;).
Pozdrawiam |
Wyjaśniam szerzej - jakby kogoś interesowało
Cytat:
Może to kogoś zainteresuje - żeby troszeczkę poszerzyć wiedzę ;) Jak wspomniałem krótko w poprzedniej wypowiedzi ***8211; przed udarami w listwie chroni głównie nie bezpiecznik, tylko warystor (najczęściej zestaw warystorów), oraz może być jeszcze iskiernik lub iskierniki. I to one głównie służą do zabezpieczenia przed udarami ***8211; powinny chronić zarówno przed udarami symetrycznymi i asymetrycznymi. Oczywiście dodatkowo stosuje się jeszcze bezpieczniki oraz filtry (ale np. rola filtrów, to głównie wygładzanie napięcia). Ważny jest tutaj czas zadziałania zabezpieczenia, a także wartość napięcia jakie się pojawi ***8211; a które podczas wyładowania może mieć bardzo dużą wartość. I jeśli chodzi o całościowe działanie listwy, to ważne jest, aby była ona prawidłowo podłączona (tzw. gniazdo z bolcem), oraz instalacja w budynku była prawidłowo zaprojektowana ***8211; co niestety nie tak często się zdarza. Oczywiście, jakakolwiek listwa lepsza niż żadna, ale jeśli już myślimy o pewniejszym zabezpieczeniu, to niestety musimy kupić taką bardziej rozbudowaną, czyli niestety droższą. I to tyle co sam wiem, oraz co niedawno dodatkowo wyczytałem. I mam nadzieję, że trochę to wyjaśniło. Pozdrawiam ro29 |
ale zawsze jakaś atrakcja, może ktoś by sie przy okazji nawrócił?? hehe
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:50. |