![]() |
LCD czy PLAZMA ?
Mam zamiar niedługo zakupić TV 42" 8 ) . Nie mogę sie zdecydować pomiędzy LCD i PLAZMĄ. Ilu jest sprzedawców tyle opinii. Może Wy macie jakieś zdanie na ten temat , albo znacie forum gdzie był poruszany ten temat.
|
Jeśli masz kasę to TYLKO PLAZMA. Obraz jest lepszy niż na lcd'ekach i wogóle ta technologia jest lepsza.
|
Straszą mnie wypalaniem się ekranu plazmy , większym poborem prądu (przy tych cenach to chyba nieistotne). A wogóle to plazma jest tańsza od LCD.
|
Cytat:
To plazma jest droższa :> LCD to wyś. ciekłokrystaliczny, a w plaźmie jest gaz i przez to jest droższa :( |
Cytat:
Kupuj plazme bo LCD sie jeszcze nie oplaca, ale jak juz kupujesz to jakas markowa a nie syf za 4000 dajacy obraz gorszy niz moj kineskopowy dziadek. Cytat:
|
jak zwykle wszyscy maja czesciowo racje
male przekontne sa tansze lcd - plazm z malymi przekontnymi nawet nie oplaca sie produkowac ale duze przekontne - lcd zdecydowanie drozsze (niestety) lcd jest technologia lepsza! przedewszystkim NIE WYPALA SIE! jak masz watpliwosci to idz do jakiegos sklepu z odtawarzaczami dvd, gdzie maja plazme i popros zeby wylaczyli ja na chwile (albo wlaczyli cos co ma czarny/inny jednobarwny ekran) i popatrz- bedzisz mial na ekranie logo odtwarzacza (albo inny obraz ktory najczesciej jest wyswietlany na tym ekranie) TO JUZ NIE SCHODZI - pamiatka na stale swietna technologia te plazmy :| a lcd - caly czas rozwijana, warto poczekac w tej chwili 32" bywaja juz w szalonych promocja internetowych po 5000! 42" to kilka razy drozej, ale za niedlugo moga spasc do cen plazn i potem do cen projektorow plazmy zadza tylko pod jednym wzgledem - jako tansze w produkcji latwiej uzyskac gigantyczne przekatne (obecny rekord to chyba samsung 102"), ale co z tego skoro po roku masz na stle piekne logo swojego odtwarzacza dvd na obrazie? puscicsz dziecku bajke, ono spuzuje i pujdzie zjesc obiad, a ty na stale juz bedziesz mial poswiate np batmana zabijajacego pinokia || z daleka od plazmy, tylko LCD ;) |
@REi no dobrze, może mi sie pomyliło :(
@parman zobacz tutaj: http://www.tomshardware.pl/display/20050309/ |
ogolnie IMO nie ma sesu kupowac ani plazmy ani LCD.... Kup markowy projektor DLP (koniecznie DLP!) i specjalny ekran do wieszania na scianie (biala sciana wystarczy). Obraz lepszy niz na niejednej plazmie tylko 1 wada.... jak slonce poswieci na ekran to nic nie widac ale to samo odnosi sie co do plazmy.
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
fajnie sie oglada >nocne< filmy ... snieg czy pustynia odpada jedna jasna plama ... ostatnio kumpel kupowal zarowke do projektora, bo stara sie przepalila ... zaplacil drobiazg 2K nie polecam w LCD tez ma swoje wady zywotnosc podswietlenia tu jest wiecej http://www.tomshardware.pl/display/2...plasma-12.html i tu www.hdtv.com.pl |
Cytat:
|
Cytat:
i filmy na nim widzalem ... porazka |
A ja bym kupil markowy 100Hz DZIALO ELEKTRONOWE. Poki co i tak na razie daje najlepsza ostrosc za rozsadna cene (za porownywalna cene nie kupisz dobrej plazmy/LCD).
|
dokladnie, konkretny kineskopowy i plazma z lcd sie chowaja .......... jeszcze bo za jakis czas kto wie:)
|
Lepiej projektor,
czy DLP czy LCD to już inna historia, wszystkie mają plusy i minusy. Zakup plazmy to :niepow: LCD chyba lepiej. Na razie nie ma złotego środka. Na razie :) Zresztą przy takich kosztach nie opiera się zdania o forum tylko o własne spostrzeżenia podczas próbnych wyświetleń, do takich polecam np. Gwiezdne Wojny cz.2 , pierwsza scena jak statek lęduje na platformie. Chodzi o skalę szarości "lustrzaności" większość plazm tego nie zdaje. Proszę przyjrzyjcie się ! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:59. |