![]() |
BLAD odczytu DYSKU po defragmentacji :(
Postanowielm, ze zrobie sobie defragmentacje dysku C programem O&O Defrag. Ustawilem program, zeby wykonal defragmentacje podczas nastepnego uruchomienia komputera, po czym zrestartowalem kompa. Jednak po zakonczonej defragmentacji wyswietlil mi sie komunikat, ktorego nawet nie zdazylem w calosci przeczytac (z tego co sie domyslilem to chyba chodzilo o to ze zabraklo miejsca na dysku do calkowietej defragmentacji) i teraz gdy wlanczam kompa przed startem windy pokazuje sie takie cus:
Cytat:
Od tej chwili siedze na Linuxie (liveCD) i proboje cos wymyslic, zeby przywrocic windowsa do zycia :/ Licze, ze mi cos doradzicie, format raczej nie wchodzi w gre :) ps. jaki program pod linuxem sluzy do wypalania plyt ? |
z plytki z xp odpal konsole odzyskiwania a potem wpisz polecenia" fixmbr" i "fixboot"
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
niby wsystko idze dobrze do momentu jak z ekranu znika napis "Instalator sprawdza konfiguracje sprzetowa komputera" i pojawia sie czarny ekran. Komputer na nic nie reaguje (nawet jak wcisne CAPS LOCK to sie nie zapala lampka na klawiaturze) Cytat:
ps.nie wiem czy to cos pomoze, ale winde mam XP + SP2 (natomiast plytka instalacyjna XP nie jest zintegrowana z zadnym SP) i wszystko jest na dysku z systemem plikow NTFS. Dodam jeszcze, ze przed defragmentacja na dysku C stosunkowo malo miejsca, cos kolo 600MB, a jak jest teraz to nie wiem. |
widze, ze nie macie za wiele pomyslow odnoscie przywrocenia windy do zycia :/, moze chociaz ktos z was wie w jaki sposob zachowac dane (nagrac na plyte, albo jakos przegrac na inna partycje), zeby nie stracic wszystkiego w trakcie formatowania??
|
Cytat:
Jesli nie pomoze to: 1. Najprosciej bedzie jak nalozysz (nainstalujesz) windowsa (moze byc wersja z SP2) na ta nieuruchamiajaca sie wersje, system powinien sie odbudowac i naprawic... w XP masz zreszta w ktoryms momencie instalacji opcje napraw, ktora mozesz spokojnie uruchomic i system tez 2. wyciagniesz dysk i pod innym kompem z systemem zgrasz dane, zrobisz kopie mam nadzeje ze moze pomoglem |
Cytat:
ad.2 chyba tylko to mi pozostalo |
Cytat:
jesli to bootowalny CDRom to ustaw w biosie odpowiednio i ruszy, ewentualnie z dyskietek startowych tez mozesz... Ja nie wiem dlaczego nie mozesz wejsc do trybu awaryjnego windowsa i usunac problem, a wogole probowales? |
Cytat:
no i w ten spsob nie moze ruszyc ps. a mozesz mi powiedziec jak niby mam wejs do tego trybu awaryjnego? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
czy ty masz dysk na jakis nietypowych sterach? jakies SATA albo inny osobny kontroler? objawy podobne do padu ktorejs sciezki na dysku, dobrze byloby przeleciec dysk jakims narzedziem |
Cytat:
1. dyskietka - nie posiadam zadnej dykietki startowej 2. dysk twardy - pojawia sie komuniakta taki jak w #1 poscie 3. cd-rom - juz 2 razy pisalem wyzej co sie dzieje jak wkladam plyte z winXP a trybu awaryjnego nigdzie nie widac. jakim narzedziem pod linuxem (knoppix) mozna przeleciec dysk? ps. a moglby mi ktos z was zrobic dyskietki startowe do Partition Magic i przeslac na m4t3u5z@o2.pl ?? Moze w PM uda mi sie jakos poprzestawaic partycje, zeby chociaz plyta winXP ruszyla. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:40. |