Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Blue connect w Erze (https://forum.cdrinfo.pl/f5/blue-connect-erze-61437/)

jelonkowo 23.01.2006 23:54

Blue connect w Erze

Mam pytanie jakie sa transfery w blue connect ERA w moim przypadku jest to oddalenie od masztu 4-5km przy uzyciu modemu zewnetrznego Siemens ES75. Na jaka predkosc moge liczyc, dodam ze w moim przypadku neo i lacza radiowe nie wchodza w gre...?

Stef 24.01.2006 08:18

zalezy jak sie bedzie laczyl modem z siecia.
jesli GPRS to bedzie baaardzo wolno (max 53 kb/s)
EDGE-duzo lepiej, ("Jest to ulepszona wersja GPRS. Teoretyczna maksymalna szybkość połączenia EDGE wynosi 384 kbit/s, faktycznie uzyskiwane prędkości są rzędu 115 kbit/s.")
WLAN-duzo szybciej

jelonkowo 25.01.2006 02:37

OK, ale wszystkie anteny maja EDGE czy tylko te w duzych miastach,czy jest to zależne od odległości od anteny.?

pali 25.01.2006 02:54

Cytat:

Napisany przez jelonkowo
OK, ale wszystkie anteny maja EDGE czy tylko te w duzych miastach,czy jest to zależne od odległości od anteny.?

Jeśli mieszkasz na kompletnym zadupiu, jako ja, to prawdopodobnie nie masz EDGE, ale zadzwoń do operatora, bo w regionach turystycznych czasem ustawiają.

Jeśłi mimo braku EDGE, zdecydujesz się na GPRS, to weź od operatora który ma najlepsze "pole", bo tutaj to ważne.

Napisałeś, że "nie masz szans" na łącze radiowe. Ja walczyłem u siebie o takie łącze od roku, żadna firma nie chciała bo "mały rynek" i w ogóle. Jedna się w końcu zgodziła (sic!) i jak zrobiłem reklamę we wiosce to mają więcej chętnych niż w pobliskich miastach powiatowych i są szczerze zdziwieni, heh. A o swoje trzeba walczyć: ja musiałem prowadzić rozmowy ze wszystkimi szczeblami lokalnej władzy, tej legalnej i zwyczajowej :). I kury jakoś dalej się niosą, no problem... Dobrze, że już po wszystkim.

Aha, oprócz GPRS i EDGE jest jeszcze UMTS(384kbit/s), ale o tym nie masz co marzyć - tylko Warszawa. Natomiat WLAN, o którym wspomina Stef, to będziesz prawdopodobnie miał jak zaniesiesz kompa do McDonalda lub przeprowadzisz się do hotelu Gołębiewski :) Na poważnie: tam są tzw. Hot Spoty, które umożliwiają podłączenie się WirelessLANem na login/hasło, które dostaniesz od Ery.

Chcesz kupić "stacjonarny" modem, bo pewnie masz desktopa. Jeśli masz dobry zasięg polecam raczej kartę PCMCIA + karta PCI ze slotem - umożłiwi to migrację na laptopa w przyszłości.

nimal 25.01.2006 07:59

a jak w praktyce wyglada BC? wg regulaminu maja prawo sciac transfery do blizej nieokkreslonej wartosci po przekroczeniu 2GB transferu - robia to? czy mozna sie nie przejmowac i zasysac z mulka jadac pociagiem :D jaesli zetna - to do ilu? czy ktos cos wie?
stabilnosc lacza, przerwy techniczne, blokowanie portow czy uslug? dzieja sie siakies takies rzeczy?

Stef 25.01.2006 09:25

blue connekt ma nieograniczony transfer(przynajmniej ten pierwszy co wchodzil na rynek).jak jest etarz nie wiem, bo wprowadzili blue coonekt do domu.

Iplus (czyli bezpzrewodowy net z plusa- to samo co blueconnekt) ma limit 2 GB,ale koles ze sklepu powiedzial ze tearz nie obcinaja po pzrekroczeniu, bo i tak infrastruktura jest w tak malym stopniu obciazona,ze moga top robic.
a po drugie to etz jest jakas reklama.

jelonkowo 25.01.2006 10:44

[QUOTE=pali]Jeśli mieszkasz na kompletnym zadupiu, jako ja, to prawdopodobnie nie masz EDGE, ale zadzwoń do operatora, bo w regionach turystycznych czasem ustawiają.

NA radiowe lacze nie mam co liczyc poprostu mieszakm sobie w lesniczowce w lesie i nie ma jak anteny zamontowac nie widze masztu a odleglosc ok 5km od nadajnika radiowego, sasiadow nie mam chyba ze zwierzeta lesne :-D. Jesli chodzi o Ere to akurat krzyzuja sie tu zasiegi 3 anten. GPRS to smutek porownywalny z modemem ale co zrobic,o zasysaniu raczej bede mogl pomazyc chyba ze edge. A co do przejsciowki z PCMCIA na karte PCI ze slotem to maja one gorszy zasieg od modemu zew do ktorego jest antena magnetyczna..plus i orange maja u mnie gorsze zasiegi.
Laczylem sie probnie przez Motorolke E398 jako modem GPRS i chodzilo to spoko stronki dosyc wolno ale transfer utzrymywal sie przy sciaganiu na poziomie 5,6kb/s stabilnie ale motorolka ma cienki modem..

nimal 25.01.2006 10:47

Stef - na stronie blueconnecta zawsze bylo wyraznie napisane:
Cytat:

Operator zastrzega sobie prawo do zmiany parametrów technicznych świadczonej usługi po przekroczeniu 2 GB transferu w danym Cyklu rozliczeniowym.
zrodlo: http://www.blueconnect.pl/index.php?...on=korp&zone=4
ten tekst byl tam zawsze, od kiedy wprowadzili BC
dlatego pytam, czy to robia zawsze, czasem, czy wcale

jelonkowo 25.01.2006 10:54

Cytat:

Napisany przez nimal
Stef - na stronie blueconnecta zawsze bylo wyraznie napisane:

zrodlo: http://www.blueconnect.pl/index.php?...on=korp&zone=4
ten tekst byl tam zawsze, od kiedy wprowadzili BC
dlatego pytam, czy to robia zawsze, czasem, czy wcale

na dzien dzisiejszy podobnie jak w plusie nikt tego w erze nie egzekwuje, swoja droga jak mieliby ograniczyc gprs transfer spadlby do 0 heheh

Kasprzak 25.01.2006 16:08

ja niedlugo bede mial okazje przetestowac to na kompie ojca.
Zobaczymy jak to bedzie wygladac...
powiedzcie mi..bedac w Poznaniu - obrzeża...jak to moze wygladac z predkoscia?
A ogolnie z cala polska wszedzie da rade przez GPRS tam gdzie ma zasieg siec? Czy bywa ze sie nie polacze nawet przez GPRS?

Kris 23.02.2006 15:54

To ja się podczepię.
Zamierzam niedługo odciąć się od tepsy i szukam właśnie czegoś alternatywnego.
Na naszym osiedlu niestety nie działa żadna firma oferująca dostęp do internetu :/
Zostaje mi karta do laptopa.

I teraz, pytam tych, co mają doświadczenie, co polecacie?
Era ma BlueConnect
Plus ma iPlusa
Orange ma Business Everywhere

Ceny wychodzą jakoś podobnie, na granicy 130 zł/m-c, no chyba, że są teraz jakieś promocje o których nie wiem :)
Temat dopiero będzie aktualny w czerwcu, więc jeśli ma ktoś jakieś przecieki :> to będę wdzięczny :D

epol 23.02.2006 16:15

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
To ja się podczepię.
Zamierzam niedługo odciąć się od tepsy i szukam właśnie czegoś alternatywnego.
Na naszym osiedlu niestety nie działa żadna firma oferująca dostęp do internetu :/
Zostaje mi karta do laptopa.

I teraz, pytam tych, co mają doświadczenie, co polecacie?
Era ma BlueConnect
Plus ma iPlusa
Orange ma Business Everywhere

Ceny wychodzą jakoś podobnie, na granicy 130 zł/m-c, no chyba, że są teraz jakieś promocje o których nie wiem :)
Temat dopiero będzie aktualny w czerwcu, więc jeśli ma ktoś jakieś przecieki :> to będę wdzięczny :D

W jakims miesieczniku niedawno bylo porownanie ofert (bez Plusa). Wychodzilo na to, ze Era ma najszybszy net, ale slaby zasieg. Natomiast Idea/Orange miala duzo wiekszy zasieg, ale przy tym nizsze transfery.

M@X 23.02.2006 21:20

Cytat:

Napisany przez Stef
Iplus (czyli bezpzrewodowy net z plusa- to samo co blueconnekt) ma limit 2 GB,ale koles ze sklepu powiedzial ze tearz nie obcinaja po pzrekroczeniu, bo i tak infrastruktura jest w tak malym stopniu obciazona,ze moga top robic.a po drugie to etz jest jakas reklama.

Masz troche racji, aczkolwiek nie w pelni...

Cytat:

Napisany przez Regulamin promocji iPlus Biznes 6
W celu eliminowania nadużyć - dla zapewnienia powszechnej dostępności oraz wysokiej jakości działania sieci POLKOMTEL S.A. zastrzega sobie możliwość zmiany parametrów technicznych transmisji danych po przekroczeniu w jednym okresie rozliczeniowym 1 GB przesłanych i odebranych danych.

Z doswiadczenia jednak wiem, ze tego nie robia jako ze infrastruktura pozwala sciagac do bolu... Predkosci. Wiadomo, ze jezeli jestes oddalony od najblizszego APN'u o 10 km i masz modem pracujacy w GPRS, to nie poszalejesz. Jednak Sony Ericsson GC89 pracujacy w EDGE'u zapewnia juz bardzo ale to bardzo przyjemne predkosci ;-).

Stef 23.02.2006 22:31

ale narazie jest dosc malo nadajnikow ktore obsluguja EDGE-tak jest przynajmniej w mojej okolicy.
tylko,ze te najnowsze sa postawione w punktach, gdzie z EDGE badz grps bedzie korzystalo malo osob, bo jest to na wioskach.
no ale zrozumiale jest to,bo najpierw stawiali nadajniki w centrum,a te obdluguja narazie tylko gprs.. iw miare uplywu zcasu sytuacja bedzie sie zmieniac...tylko ile to potrwa-tego chyba naarzie nikt nie wie.

B@rtek 25.02.2006 12:24

Tutaj macie mape zasięgu :D

http://www.blueconnect.pl/index.php?...n=korp&zone=-1

Sam chyba wezmę BC za 47zł brutto, bo mam dosyć Neo 640 dzielonej na 5 osób :|

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:14.