Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje (https://forum.cdrinfo.pl/f102/)
-   -   Samsung Spinpoint F1 HD642JJ 640 GB (https://forum.cdrinfo.pl/f102/samsung-spinpoint-f1-hd642jj-640-gb-78273/)

latet 20.08.2009 15:43

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1042656)
Na przyszłość chyba musze sie zainteresować truecryptem, jednak do tej pory go omijałem ze względu na stratę prędkości (szyfrowanie coś na pewno kosztuje).

Przy nowoczesnym procku nie powinieneś czuć różnicy. TrueCrypt korzysta z więcej niż jednego rdzenia, więc wąskim gardłem i tak będzie transfer samego dysku, a nie szyfrowanie.

latet

sobrus 20.08.2009 12:29

No właśnie oddawanie dysku równiez mi nie leży, ale jest ewidentnie padnięty. Wolałbym już żeby poszły talerze chyba... ;) Nie wiem za bardzo co zrobić.

Na przyszłość chyba musze sie zainteresować truecryptem, jednak do tej pory go omijałem ze względu na stratę prędkości (szyfrowanie coś na pewno kosztuje).
Rzeczywiście jednak nie wszystko wymaga dużych prędkości, więc niedługo przetestuje.

Jak pewnie zauważyłeś teraz dysk kupiłem mniejszy. Zawsze to mniej danych uleci jakby co. A zaoszczędzone pieniądze zainwestuje w backup (tzn większy dysk do mojego serwerko-nasa).

Arepo 20.08.2009 12:25

No to współczuję, 400 GB danych tak stracić w mgnieniu oka to klęska. Do reklamacji wystarczy zapewne sam paragon, karty gwarancyjnej producenta na dysk twardy jeszcze nie widziałem.

Tak sobie jednak myślę przy tej okazji, że gdyby mi padł dysk to bym go tak po prostu nie oddał. Zazwyczaj trzymam na komputerze wiele prywatnych danych i miałbym obawy, że ktoś może to odzyskać i zrobić z tym nie wiadomo co. Ostatnio zacząłem nagminnie korzystać z TrueCrypt-a ale i tak zawsze zostaje coś ważnego bez zabezpieczeń.

pozdrawiam

sobrus 19.08.2009 14:32

Absolutnie żadnych objawów. Sprawował sie znakomicie (poza tym że wykres prędkości to od nowości były himalaje i 2 talerzowy to on raczej nie był).
Fakt faktem smarta nie monitorowałem.

Po prostu podczas wybudzenia komputera z wstrzymania (stan S3) dysk juz sie nie włączył z powrotem. Windows się tak zdziwił, ze po paru sekundach wywalił BSODa z ntfs.sys w roli głównej
(czym naturalnie się nie przejąłem, ale jak juz nie chciał sie zbootować to okazało sie ze kicha).

Silniczek nie kręci i juz. W BIOSie go nie widać. Pewnie elektronika poszła. Talerze pewnie są OK. Ale elektroniki nie przełoże, bo było kilka HD642JJ i to jest kicha. Niektóre miały 16MB cache inne 32MB... różne prędkości... po prostu szajsung.
Szkoda bo jakieś 300-400GB danych uleciało. Ważne rzeczy miały kopie, ale dane to zawsze dane. Plus 3 popołudnia pracy zeby zrobić sobie nowe środowisko (za to moja Vista x64 ma teraz 2,7GB, zamiast dziewieciu, co jest już wielkością znośną)

Szukam teraz gwarancji na niego, paragon mam ale gwara gdzieś mi wsiąkła (jeżeli w ogole była wypisana).
Może spróbuje "na paragon"...Dysk nie miał jeszcze roku, a przez ten czas chyba nawet zyskał na wartości. Szkoda by było.

Jeżeli nie będę mógł go naprawić/wymienić i nie będzie szansy na odzyskanie danych to rozbiore drania i policze mu talerze.
Najlepsze ze nie zdziwie sie wcale jezeli bedzie miał 2 albo 3 (dowolnie). Dopiero 1 albo 4 zrobi na mnie jakis efekt ;)

Arepo 19.08.2009 10:05

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1042465)
Mój szajsung zdechł.

bez ostrzeżenia, czy były wcześniej jakieś objawy choroby ?

pozdrawiam

sobrus 19.08.2009 08:09

Mój szajsung zdechł. Kupiłem seagate 7200.12 500GB. Cichszy i szybszy.

sobrus 22.04.2009 21:54

A co ja mam powiedzieć, kupilem telefon Gigabyte.
Telefon telefonem, jest np w komputroniku czy na Allegro. Sprzedaje go wiele sklepów.

Ale akcesoria moge sobie kupić... w Hong Kongu...
Ostatecznie przepłacając w Niemczech lub UK.

Dobrze ze jest ebay...

Krecik69 22.04.2009 17:34

Odpowiedz

Nie wiem co uważasz za egzotyczna markę ,po prostu miałem większość dostępnych laptopów na naszym rynku We firmie używałem badziewnego Acera Extensa 5230,następne badziewie to Asus po 9 miesiącach szlag trafił zawias ,po lewej stronie:) Poszedł jako uszkodzony Następny badziewie ARISTO Smart 600, dobry tylko procek reszta to kiszka to samo MSI dopiero zakup we Franci Laptopa Alienware było strzałem w przysłowiowa 10 .Wszystko spasowane nic nie skrzypi ,trzeszczy nic sie nie rozłazi ma wszystkie możliwe złącza włącznie z HDMI1,3To była miłość od 1 wejrzenia ,nie żałuje zakupu Następne dziwie sie ze mogę kupić płytę główna firmy Gigabyte GA-MA78GPM-DS2H Ten model posiadam a inne podzespoły tego producenta za chiny niema na rynku i cza wozić z franci tak przy okazji czy z Angoli ? było by więcej do wymieniania ale zda sie to chyba psu na bodę;)

Arepo 22.04.2009 12:59

nie przesadzajmy, nie jest tak źle, jeszcze parę lat temu zbierało się rok na kolorowy telewizor, a teraz ludzie marudzą że nie ma jakiejś egzotycznej marki, poprzewracało się w głowach i tyle :taktak:

pozdrawiam

sobrus 22.04.2009 12:43

Cóż zrobić - zarabiamy znacznie mniej a sprzęty są znacznie droższe niz np w USA.
no to co tu wymagać?
Gdyby amerykanom przyszło płacić za elektronike ile płacimy my, to by się popłakali i to przy ich zarobkach.
A jeżeli mieliby do tego nasze zarobki to pewnie 50% popełniłaby samobójstwo.

Krecik69 22.04.2009 12:40

Dysk

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1018806)
Niestety trzeba by sie dowiedzieć jaka była tam wersja firmware. Ale skoro jest spalony to sie nie dowiemy.

Czyli nie seria dysku i tak dalej a frimaware? można dojść czy 2 talerzowiec czy 3 talerzowiec?Tego już chyba nie dojdziemy J przymierzam sie do zakupu 2 dysków po 500GB i narazie myślę jaka firma zresztą będę we franci to sie rozejrzę jak tam sie ma cenowo niż u nas Jak narazie z strefy wolnocłowej w Andorze przywlokłem trochę sprzętu typu drukarka laser ,napędy,których u nas niema to samo z laptopem bardzo se cenie firmę Alienware Pod względem świata jesteśmy zadupiem jeśli chodzi o sprzęt Dlatego ubolewam ze większość dobrych marek u nas niema i chyba nie będzie nigdy

sobrus 22.04.2009 07:43

Niestety trzebaby sie dowiedzieć jaka była tam wersja firmware. Ale skoro jest spalony to sie nie dowiemy.

Krecik69 21.04.2009 17:06

Samsung 640GB 16MB HD642JJ sATA-2

Na tym spalonym dysku było coś takiego kod KT: [HDSAMHD642JJ] kod producenta: [HD642JJ] kod MAX: [HD-35-SAM-048] I na moim też taka sama seria :)Kupowałem go w Proline tu zaopatruje sie w części do kompa jak składam dla klientów I specyfikacja w Proline
Parametry techniczne

ProducentSamsung Format szerokości3,5 in Pojemność640 GB InterfejsSerial ATA Wersja interfejsuSerial ATA/300 Rodzina produktówSpinPoint F1 Ilość talerzy2 szt. Prędkość obrotowa7200 obr./min. Pamięć cache16384 kB Średni czas dostępu8,9 ms Technologia NCQTak Dodatkowe informacjeTechnologia fluid dynamic bearing spindle motor, architektura oparta na szybkim procesorze sygnałowym (Digital Signal Processor - DSP)

sobrus 21.04.2009 07:32

A jaki model miał klient?
Bo tych HD642JJ są trzy (lub więcej) rodzaje różniące sie bardzo wydajnością.
Ja mam nazwijmy to umownie rodzaj pośredni. Mogłem trafić gorzej a mogłem lepiej...

Krecik69 21.04.2009 01:53

Watpliwosci

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 985183)
Niestety jak widzę mój HD642JJ również jest 3 talerzowy :( kicha.
Używam go już ze 2 miesiące :)
Szkoda, przy wyborze następnego dysku firma samsung oberwie za swoje.

Faktycznie wydawał mi się za ciężki i gruby jak na 2 talerzowca, ale model się zgadzał.
Jeszcze się pytałem w sklepie czy to na pewno ten 2 talerzowy model.
Bardzo nieładnie.

wieszmam ten dysk a drugi wymieniałem u klienta spalił przez głupotę i postanowiłem go wybebeszyć bo i tak nic mu już nie zaszkodzi miał 2 śliczne talerzyki A ten co mam to ta sama seria ja też testowałem i postaram sie wrzucić swoje testy tego samego twardziela Nie wiem co sadzić O reszcie dysków http://pan0.fotovista.com/dev/0/2/01...l_01047020.jpg

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:42.