![]() |
Zdecydowanie bym omijal rar i inne metody kompresji bo jesli ulegnie czesc plyty uszkodzeniu to nie odczytasz calosci chyba ze masz dane naprawcze, prosciej wrzucac pliki luzem .
|
Koledzy dawno nie pisałem ale mam jedno pytanie, dawno nie nagrywałem, poczytałem o tym ale muszę rozwiać wątpliwości u specjalistów z forum :)
Na CD-R: Nagrywam sobie mp3 na CD-R 700mb (jako dane, ścieżki lektorskie do moich filmów DVD) Na DVD R+ Filmy avi, zdjęcia (domyślam się, że lepiej np 100 zdjęć dać w rar) oraz różne dane w rar I moje pytanie co najlepiej na CD-R wybrać: 1. Track at Once 2. Tryb tryb disc-at-once/session-at-once 3. Disc at Once/96 A co najlepiej nawybrać na DVD R+ |
Rozwiązałem chyba problem z moją nagrywarką :) Ponieważ dowiedziałem się, że w systemie XP są problemy z kontrolerem SATA i po przestudiowaniu wielu wątków na różnych forach, metodą prób i błędów, doszedłem do tego co trzeba zrobić jak wolno się nagrywają płyty.
Dla mnie pierwszym objawem jest, że coś się dzieje, jest wolne kopiowanie plików. Plik 1 GB powinien być kopiowany na dysk twardy z płyty dvd, przy użyciu Total Commander z prędkością 10 000-20 000 kb/s, ja miałem jak był problem max 4000 kb/s. Teraz co zrobić aby było ok w systemie XP: Patrzymy mój komputer - prawy myszy i właściwości - sprzęt i menadżer urządzeń i Kontrolery IDE/ATA/ATAPI i podstawowy kanał IDE i właściwości i ustawienia zaawansowane i tryb transferu musi być DMA wszędzie :) Jak jest PIO jest źle. Jak nie nie ma Ultra DMA, to usuwamy ten kanał, restart, w biosie można dać sata contoler na compatilibity lub enhanced, a napęd PIO i DMA na auto i po uruchomieniu wykrywa nagrywarkę i jest DMA. Do tego zainstalować sterowniki ASPI 47a2 i powinno śmigać :) |
Drodzy koledzy znowu mam problem z nagrywarką Napęd Asus DRW-24F1ST E-Green 24x SATA wolny czas nagrywania płyta Dvd - R+ ok 4 GB jak na zdjęciu, normalnie przy prędkość 4x mam całość nagrane w 12 min
https://lh3.googleusercontent.com/2h...=w1062-h597-no Sprawdzone na 3 płytach. Do tego plik 700 mb przewala na dysk ok 6 min prędkość nie przekracza 4000kb/s .Ponieważ ostatnio kupiłem dysk przenośny dużo płyt przerzuciłem na niego, i pytanie czy to mogło dobić laser. Wkładam często nagraną płytę to jest buczenie takie, źle wyważona czy co do cholery??? Do wczoraj było ok, udało się nagrać 4 GB w czasie 12 min prędkość 4x. Wiem, że teraz robi się tani szajs ale, żeby takie gówno nie wytrzymało z rok czasu??? |
Bo dziś chciałem kupić CD-R Verbatima w sklepie gdzie zawsze kupuje, i nie mieli, a babka, że Verbatim się wycofał z CD-R, to tak mnie aż wstrząsnęło :), że moja ulubiona firma już znika z rynku.
|
Cytat:
Może ogranicza asortyment ale tak robi od lat ....:ysz: |
Koledzy czy ktoś słyszał jakąś plotkę o tym, że Verbatim kończy z produkcją płyt CD-R oraz DVD???
|
XP jeden z najlepszych systemów :P Kupi***322;em dzi***347; cake 10 Dvd -R Verbatim ale jasne tzn przezroczyste :( my***347;la***322;em, ***380;e Dvd-R b***281;d***261; ciemne i tym samym lepsza trwa***322;o***347;***263;.
Kod MCC 03RG20 czy s***261; ok czy wymieni***263;, nic nie nagra***322;em na nich jeszcze. https://lh3.googleusercontent.com/-B...252520info.jpg |
Cytat:
A tak poważnie, to ciężko stwierdzić, temperatura może mieć wpływ na wydajność ogólną komputera, co do napędu ciężko wyrokować... |
Koledzy, dziwna sprawa... bardzo dziwna... wczoraj przed wy***322;***261;czeniem PC wieczorem, mówi***281; sprawdz***281; jeszcze raz ( po tych ustawieniach co 10 razy zmienia***322;em w biosie, odinstalowaniu Nero 10) do tego chcia***322;em zobaczy***263; dysk i zainstalowa***322;em HD Tune 5.60 trial zrobi***322;em szybki skan i spróbowa***322;em skopiowa***263; mój plik i cud :wow:
https://lh3.googleusercontent.com/-m...opiowanie2.jpg I jeszcze jedno czy temp w pokoju mo***380;e mie***263; na to wp***322;yw??? Bo mia***322;em zimno, a wieczorem da***322;em cieplej :D Zobaczymy jak nagra p***322;yt***281; :> Potem jak b***281;dzie ok, dajcie mój przypadek do jakiego***347; dzia***322;u "Tajemnicze i nie wyja***347;nione historie" :) Mo***380;e jakie***347; elfy, duchy czy kto tam wie trzyma kabel i styka hahaha. Dzi***281;ki za wsparcie koledzy :) |
Obserwując temat na prawdę mogą się wyczerpać pomysły. :(
Na jednej z płyt głównych u mnie problem ustąpił po przełączeniu SATA MODE na IDE. Na innej zmiana, tu uwaga: kabel sygnałowy od dysku. Niestety na Intel D946GZIS mam to samo - slow-motion... w ImgBurn bufor przy tworzeniu obrazu płyty zapycha mi się w kilka sekund i transfer tak jak u Ciebie pod Windows XP. A Marvell VS. napędy to kolejny serial... :P |
Koledzy chyba z 10 razy próbowa***322;em, pod***322;***261;cza***322;em i nic :( zdob***281;d***281; ata szerok***261; ta***347;m***281; d***322;ug***261;, podepn***281; stara LG GH22 i luz.
Stery mam Jmb363 - JMicron JMB363 eSATA Controller Drivers JMB36X i to jest ok. A odno***347;nie NeroSpeedDisc chcia***322;em zrobi***263; test predko***347;***263; i rozkreca ale nic nie wykazuje. |
Podłącz napęd pod czerwone kontrolery Intel ICH9 , sprawdź dokładnie kable \wtyczki \czy wszystko łączy i czy wtyki zasilania są w dobrym stanie .
Przetestuj ostatnie wydania sterowników wspierające ICH9 http://www66.zippyshare.com/v/Fur3nEm7/file.html http://www34.zippyshare.com/v/Nh09B1iL/file.html Wklej testy transferu odczytu w OptiDriveControl lub NeroSpeedDisc jak przebiega odczyt. |
Spróbuj pod Linuksem, albo ze sterownikami powalcz...
|
Nie u***380;ywam LINUXA, rok czasu by***322;o pi***281;knie :( czy kto***347; mia***322; przypadek, ***380;eby porty SATA pad***322;y w p***322;ycie???
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:48. |