Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   [ARTYKUŁ]TrueCrypt 5 od podstaw - przewodnik po programie (https://forum.cdrinfo.pl/f101/artykul-truecrypt-5-od-podstaw-przewodnik-po-programie-78431/)

tresor82 28.10.2014 15:57

Dzięki @Berion , to muszę poszukać wersji 71a , wgl. na OSX ten progema calkiem inaczej po włączenie wygląda , ale mam wersje 7.2 . Sprawdzę to w wolnej chwili.
edit:

Usunąłem wersje 7.2 , zainstalowałem 7.1.a i wszytko jest jak powinno , teraz tylko mnie zastanawia to , jak sprawdzę czy mam zainstalowany backdoor , na OSX ?

Patrix 28.10.2014 16:13

Cytat:

Napisany przez tresor82 (Post 1297930)
jak sprawdzę czy mam zainstalowany backdoor , na OSX ?

Tego Pana uważamy tutaj za profesjonalistę w tym temacie: M@X ;)

andy 28.10.2014 16:14

Patrix bądź poważny.

M@X 28.10.2014 16:18

Nie uzywam tego programu, nie jest mi potrzebny, wiec nie wiem. Do szyfrowania polecam FileVault.

Patrix 28.10.2014 16:41

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1297934)
Patrix bądź poważny.

Szalenie poważny byłem. Mocno poleca platformę mac więc jakiś narzędzi też używać musi!

andy 28.10.2014 17:16

Oj naiwny :-P

Berion 28.10.2014 21:31

Ciężko mi cokolwiek doradzić. Nigdy nie miałem swojego OS X, na wirtualizację czy hackintoshe jestem już za leniwy, więc weź poprawkę na to że wszystko co napisałem niżej, piszę z perspektywy laika - podkreślam, nie znam tego systemu operacyjnego.

Czy masz backdoora czy nie to nie wiadomo. Biorąc pod uwagę zamieszanie z 7.2 i defacem (?) ichniej strony, nie jest to nieprawdopodobne. Strzelam, że zemściło się na Tobie powszechne przekonanie (mit) że "na maka nie ma wirusów" plus renoma TrueCrypta i stąd brak refleksji podczas instalacji. Teoretycznie są też źródła do 7.2, ale nie sądzę aby ktokolwiek próbował je kompilować, tak samo prześwietlać binarki i kod tej wersji. Optymistyczna wersja wydarzeń jest taka, że to tylko uboższy TC do deszyfrowania woluminów i kontenerów TC w celu migracji na FV/BL (i wtedy nie byłby to deface strony tylko deadmanswitch lub inna celowa kompromitacja projektu). Gdzieś tutaj na forum już o tym rozmawialiśmy, poszukaj jeśli Cie to interesuje.

1. Jeśli program po uruchomieniu wymagał uprawnień administratora, a Ty się zgodziłeś to mógł zrobić cokolwiek. Wtedy dla spokoju duszy skopiowałbym prywatne dane i konfigi programów na np. pendrive'a, a dysk zaorał i wgrał czysty system. Nie użyłbym TimeMachine ponieważ jeśli przechowuje również cały system to skopiuje również zło, które (zakładając) zrobił TC 7.2 (lub wybrał przywrócenie wersji z przed instalacji 7.2, ale i tak musiałbyś skopiować sobie gdzieś dane, których w tej kopii nie masz, wiadomo).

2. Jeśli program po uruchomieniu nie wymagał uprawnień administratora to teoretycznie niczego złego nie mógł zrobić i wystarczy usunięcie aplikacji.

3. Być może to stare informacje, ale czytałem że OS X nie ma żadnego mechanizmu który śledzi zmiany wprowadzane do systemu i całkowita deinstalacja jest niemożliwa. Dotyczyć miałoby to paczek *.pkg (to są takie? ;)) jak i *.dmg.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:59.