Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Seagate ST3500320AS - spadek w HD Tune (https://forum.cdrinfo.pl/f101/seagate-st3500320as-spadek-hd-tune-80957/)

loki7777 05.07.2010 15:11

To w Twoim przypadku nie zadziala. I faktycznie seagate ma 5 razy. Sprawdz jak masz mozliwosc nr seryjne ewentualnie czy naklejka nie zmienila koloru i nie jest napisane ze byl naprawiany. Jak sa inne numery i nie ma innej naklejki to dysk masz nowy i niestety wydaje mi sie ze nic z tym nie zrobisz.

Widze ze numery sa inne wiec dostajesz nowy, nikt nie naprawia. Wiec nie mozesz liczyc na zwrot pieniedzy.

esem 29.09.2010 22:46

Ilość załączników: 1
Za parę miesięcy kończy mi się gwarancja :taktak:
Czy coś działać ???
Parametr 05 jest niezmienny przynajmniej od roku, nowe firmeware wgrane też przynajmniej od roku. :)
Testy SeaTools przechodzi bezbłędnie :taktak:

Patrix 29.09.2010 22:55

Wiesz, wszystko w normie - ale gdybyś oddał to by przyjęli *prawdopodobnie*
jeśli nie ma rysek, wgnieceń, niefirmowych naklejek poza tymi od producenta i jeśli generalnie trzymałeś go na poduszce :szczerb:

--
a tak na poważnie każdy dysk z badami kwalifikuje się na pozytywne rozpatrzenie przez serwis i wymianę/naprawę.

esem 30.09.2010 07:56

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1120355)
Wiesz, wszystko w normie - ale gdybyś oddał to by przyjęli *prawdopodobnie*
jeśli nie ma rysek, wgnieceń, niefirmowych naklejek poza tymi od producenta i jeśli generalnie trzymałeś go na poduszce :szczerb:

--
a tak na poważnie każdy dysk z badami kwalifikuje się na pozytywne rozpatrzenie przez serwis i wymianę/naprawę.

Reasumując ???
Walczyć na gwarancji o te 2 reloakowane sektory? Dostanę w zamian nówkę czy coś "pogwarancyjnego"? Mogę jeszcze gorzej trafić?
Miałem do tej pory nic nie robić - jak się coś zacznie dziać to zrobić zerowanie i zobaczyć co wtedy :czytaj:
Gwarancję ma 36 miesięcy, mija wiosną.

migol21 30.09.2010 10:49

1) Dostaniesz po gwarancyjnego z zieloną obwódką
2) Ostatnio zmienili warunki czepiają się wszystkiego
3) Nówki nie dostaniesz w twoim rozumieniu

esem 30.09.2010 10:53

Cytat:

Napisany przez migol21 (Post 1120413)
1) Dostaniesz po gwarancyjnego z zieloną obwódką
2) Ostatnio zmienili warunki czepiają się wszystkiego
3) Nówki nie dostaniesz w twoim rozumieniu

Zadam pytanie wprost: Czy będąc na moim miejscu i posiadając Twoją wiedzę walczyłbyś o wymianę mojego dysku na "pogwarancyjny" ???

loki7777 30.09.2010 11:03

Oddaj, albo jak nie masz nic waznego na hdd to czekaj. Gwarancje na "nowy" dysk bedziesz mial od nowa wiec 5 lat. Dyski naprawiane wcale nie sa zle bo naprawia je seagate a nie jakis koles w piwnicy. Smart jest zerowy. Na dysk poczekasz od 204 tygodni, chyba ze kupwoales w sklepie to ejst szansa ze dostaniesz nowy od reki.

migol21 30.09.2010 12:25

Cytat:

bo naprawia je seagate
- Nie do końca naprawia. Zwykle ma zapas do wymiany z nalepka z zieloną obwolutą (taki zapas wymusza prawo np. w US) i ten zapas jest wydawany. Trudno powiedzieć czy dostanie sie lepszy z mojego doświadczenia wynika że to trochę podobnie jak z samochodem nie ważna jest marka czy model a konkretny egzemplarz. Tu też możesz trafić na lepszy egzemplarz a możesz trafić na gorszy znam przypadki że 3 krotnie ten dysk leciał do wymiany gwarancyjnej. Ja mam taki po gwarancyjny i takie po wgraniu firmware nie ma reguły .

Co do mnie sprawdził bym gwarancje i jeśli się kończy wysłał bym ponownie na gwarancje ale jesli miał bym około pół roku do roku czasu na ewentualna wymianę . Powód ,jeśli do pół roku ten wymieniony padnie to go mogę wymienić, jeśli zaś będzie po gwarancji pójdzie na przeróbkę. Co do BAD-ów można by powiedzieć ,że trzeba by go diagnozować jak wile ma błędów tych, które nie są dostępne-widoczne w SMART.

Pytanie jak i odpowiedź nie mogą być jednoznaczne zależy to od stanu dysku ale tez od stanu gwarancji i od czynników nie zależnych jak w sporcie czyli albo się ma szczęście albo nie.

marynarz 30.09.2010 13:10

Zapusc sobie w MHDD - 2x F4 (bezinwazyjny skan) i wrzuc zdjecie. Dziala tylko bootowalnie (np Hiren's) i z dyskami na master.

Patrix 30.09.2010 13:29

esem, jak oddasz na gwarancje to otrzymasz drugi HDD bez wad - jednak nie będzie on nowy tylko odrestaurowany (certified repaired), znaczy się część elementów będzie nowa.

Wygląda mniej więcej tak (foto z googla):
http://www.ruri.com.tw/sitefiles/100...te_repair0.jpg

esem 30.09.2010 17:48

A więc tak:
1. Gwarancja www.arest.pl kończy się w marcu 2011.
2. gwarancja seagate kończy się w marcu 2013.
3. Test SeaTools przechodzi bezbłędnie > wysyłając dysk do wymiany najprawdopodobniej dostanę swój z powrotem (na mój koszt).
Drzaźnią mnie te dwa bady :>

migol21 30.09.2010 17:54

Cytat:

Napisany przez esem (Post 1120441)
A więc tak:
1. Gwarancja www.arest.pl kończy się w marcu 2011.
2. gwarancja seagate kończy się w marcu 2013.
3. Test SeaTools przechodzi bezbłędnie > wysyłając dysk do wymiany najprawdopodobniej dostanę swój z powrotem (na mój koszt).
Drzaźnią mnie te dwa bady :>

Jak wyślesz do seagate dostaniesz wymieniony.

Nie uznanie gwarancji skutkuje nie odesłaniem dysku u seagate. Warunki gwarancji więc jak nie uznają to nie odeślą. Chyba że się coś zmieniło.

Patrix 30.09.2010 20:29

Cytat:

Napisany przez migol21 (Post 1120442)
Nie uznanie gwarancji skutkuje nie odesłaniem dysku u seagate. Warunki gwarancji więc jak nie uznają to nie odeślą. Chyba że się coś zmieniło.

Yyy... co ?!
'Mojego' dysku nie odeślą ? Jak to przecież jest mój :P
Wg mnie muszą odesłać to co im wysłałem z powrotem to chyba logiczne przy anulacji gwarancji (ew. na mój koszt- przynajmniej wtedy olewam to z własnej woli) :P

esem 30.09.2010 22:36

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1120456)
Yyy... co ?!
'Mojego' dysku nie odeślą ? Jak to przecież jest mój :P
Wg mnie muszą odesłać to co im wysłałem z powrotem to chyba logiczne przy anulacji gwarancji (ew. na mój koszt- przynajmniej wtedy olewam to z własnej woli) :P

Czytałem: odeślą Ci na Twój koszt :taktak:
Podstawą uznania bądź nie gwarancji jest wynik Sea Tools :> :czytaj:

Patrix 30.09.2010 22:51

Zawsze robiłem testy seatools :taktak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:43.