Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Seagate ST3500320AS - spadek w HD Tune (https://forum.cdrinfo.pl/f101/seagate-st3500320as-spadek-hd-tune-80957/)

Reetou 27.01.2009 21:10

Ten spin retry może być skutkiem tych skopanych firmwarów.

pauli 27.01.2009 21:24

Patrix - Error Scan mi pokazuje jeden damaged block - nie robiłam zrzutu, bo jest jeden, a reszta zielona.
to, że OA jest nieciekawe, to już wyczytałam, ale tu moje pytanie - to problem dysku czy zasilacza? cykania nie słychać w trakcie uruchamiania, w trakcie pracy sobie dysk cichutko cyka za to ;)
problemem jest to że go bios nie widzi od czasu do czasu i to że znów pojawił się jakiś bad sector [na oko w tym samym miejscu, co przed zerowaniem MHDD]
zmiana fw nic nie pomoże? czymś mogę sprawdzić uszkodzenia fizyczne? :) [jestem raczej laikiem, nie ukrywam :)]
oddawanie na gwarancję jako ostateczność traktuję, miesiąc czekam na poprzednio oddany seagate :/
[zostanie mi wtedy stary, siedmioletni maxtor - choć rzęzi to działa te siedem lat bez zarzutów i jak tu wierzyć seagate'om :?]

Patrix 27.01.2009 21:40

Jeśli nie przechodzi pełnego testu w SeaTools to serwis. Skoro masz nierealokowanego w przestrzeń zapasową badblocka to coś jest nie tak albo na dniach SMART sam to wszem i wobec ogłosi w postaci jedynki...

seoman 27.01.2009 21:43

Jak juz pisalem wczesniej update przebiega bezproblemow z obrazu MooseDT-SD1A-3D4D-16-32MB.ISO i dyski (2) nie "stracily" danych. (backup zrobilem)
Acha jeden z dyskow padl przed ukazaniem sie nowego FW wymienili go w ciagu 1 dnia niestety czy tez stety na odswiezanego i ze starym FW.

A czy nowy
FW w czyms pomoze to tylko seagate wie :)

pauli 27.01.2009 22:26

hm czyli jeśli bad sector powrócił po zerowaniu to nie ma sensu bawić się w to jeszcze raz [po zerowaniu elegancko przechodził testy]? i update fw tu nic nie da?

Patrix 27.01.2009 22:33

Badsecory nie znikają, poprostu dysk zastępuje te sektory "zdrowymi" sektorami z rezerwy, uszkodzenie pozostaje niewidoczne.

pauli 27.01.2009 23:40

dzięki. więc się czas bardziej skłonić ku gwarancji, byle dane przegrać i jedziemy, bo żebym ja się z nowym dyskiem co pracuje niecały miesiąc tyle namęczyła to bez przesady :D

aga69 29.01.2009 15:24

Ilość załączników: 2
mam kolejnego seagata, tyle ze znow ma czas dostepu 15-16ms(fw SD1A - sama wgrywalam). Zaczynam podejrzewac, ze to moze byc cos innego niz dysk. Szpileczka w dol tez jest, ale w miejscu gdzie partycja pierwsza sie konczy. Co o tym sadzicie?

ed hunter 29.01.2009 15:52

Dysk startował 9 razy i już mu się raz nie udało rozpędzić... :O

aga69 29.01.2009 15:53

efekt wgrywania fw?

Patrix 29.01.2009 16:11

Ilość załączników: 1
Nie, nie efekt wgrywania fw bo ja mam spin retry wartość 0 a przecie aktualizowałem bios... (komp po wgraniu normalnie się wyłącza)

Startował 9x, chodził przez 11h i tak jak ed pisze już miał jeden problem ze startem... :)

Mój:

http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...-tune-hhhh.png

pauli 29.01.2009 16:14

ja swojego dysku jeszcze nie oddałam na gwarancję, na razie przegrywam dane i będę oddawać bo chyba nie mam na co czekać. dzisiaj spin retry count 58 [poprzednie pomiary zawsze 55, wiec chyba pogorszenie?], no i po kilku uruchomieniach kompa w koncu bios zobaczył dysk :|

aga69 29.01.2009 16:18

spin retry na 1 juz mial od poczatku. Pierwsze co po podlaczeniu dysku, to zrobilam update firmware, wgralam viste, hd tune, no 1 juz byla. Mam sie martwic?

A moze cos zalezec od stopnia wygiecia kabla sata? Bo jest sporo nagiety...

pops 29.01.2009 22:55

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 998267)
@pops

wpisałem nr seryjny pierwszego dysku, który zaczął się konkretnie psuć i poszedł na gwarancję - komunikat:
"Drive is not affected. No action required."
wpisałem nr seryjny nowego dysku Certified Repaired i komunikat:
"Drive is not affected. No action required."

To świadczy o tym, że firmware to nie jedyny problem tych dysków.

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 999465)
Dysk startował 9 razy i już mu się raz nie udało rozpędzić... :O

A to jedna z przyczyn dla których ja z wymianą czekam aż seria 11 wyjdzie ze sprzedaży.

To jest smart z najstarszego dysku który mam obecnie w komputerze. Nie wiem ile ma lat, ale sporo. Przez pewien czas miałem na nim system.

Załącznik 50980

Jaki by smart nie był to jednak coś pokazuje i jest jakiś punkt odniesienia, po coś go producenci wprowadzili. A to żeby nowy dysk pokazywał błędy w smarcie to, mi się wydaje, jest pewne przegięcie, nawet jeśli producent twierdzi, że tak ma być i że odczyt jest w normie.

No chyba, że akurat ten smart kłamie, co można by wnioskować po ilości godzin przez które jest włączony.

Cytat:

Napisany przez aga69 (Post 999479)
A moze cos zalezec od stopnia wygiecia kabla sata? Bo jest sporo nagiety...

Nie, jakby było zwarcie, albo brak przewodzenia to dysk by po prostu nie działał.

aga69 30.01.2009 08:03

jak sie okazuje, wszystko powinno byc ok. Przejrzalam spory watek na temat tego seagata na innym forum, i jak sie okazuje u czesci osob rowniez spin up retry count skoczyl na 1 po updacie fw.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:22.