Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   PS3 "Jailbreak" (https://forum.cdrinfo.pl/f105/ps3-jailbreak-86545/)

mikas 19.10.2010 23:30

Cytat:

Napisany przez frog (Post 1123683)
@mikas znam juz kilka osob ktore kupilyz move i mialy 3.4 lub 3.41 takze mysle ze bedzie cos takiego . No ale napewno bym sprawdzil przed kupnem

Też wydaje mi się że na razie jest taki niski, za krótki czas by był ten wyższy.
Wiem że odbiegam troszkę od tematu i od razu za to przepraszam ale mam zamiar kupić ten model.
http://www.euro.com.pl/konsole-plays...-edition.bhtml
Mam nadzieje że przy 30 ratach 0% to dobra cena, bo nic tańszego nic nie widzę z dobrymi ratami.

frog 19.10.2010 23:14

@mikas znam juz kilka osob ktore kupilyz move i mialy 3.4 lub 3.41 takze mysle ze bedzie cos takiego . No ale napewno bym sprawdzil przed kupnem

Pawlakosss 19.10.2010 22:54

Ja spotkałem sie z taką instalacją:

1. Skopiować folder GRA* do PS3: /dev_hdd0/game
2. Skopiować plik GRA.pkg* na zewnętrzny nośnik USB (dysk, pendrive)
3. Zainstalować GRA.pkg (Install Package Files) na konsoli PS3 w trybie Jailbreak

gdzie:
GRA* i GRA.pkg <- to nazwa gry ;)

mig25 19.10.2010 22:52

Jak to zapełniać pamięci ? Chyba po to ona jest :) Wgrasz nowszy wsad to już starszego tam nie będzie , to się nie odkłada na stos :)

gruszka89 19.10.2010 22:30

wielkie dzięki, wciąz mam psgroove 1.1,póki co nie widziałem potrzeby zmiany a nie chce zapelniać pamięci dongla

Berion 19.10.2010 22:21

Musisz mieć payload, który wspiera retailowe paczki (np. Hermes v3/v4, PL3).

gruszka89 19.10.2010 22:03

sory za pytanie nie na temat ale kompletnie nie wiem jak znaleźć odpowiedź. Mianowicie ściągnąłem demka z psn ale przez PC, format .pkg i nie wiem jak to zainstalować na konsoli, po wrzuceniu na dysk zewnętrzny mam możliwość instalacji ale wyskakuje błąd 80029567. Ktoś się może orientuje co chodzi?

mikas 19.10.2010 17:47

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1123604)
Nowe bundle = jest szansa na wyższy.

no nic, zawsze mam możliwość zrezygnowania z kupna po sprawdzeniu jej w sklepie.

Berion 19.10.2010 17:25

Nowe bundle = jest szansa na wyższy.

mikas 19.10.2010 17:17

Czy ktoś się orientuje czy jak zamówię teraz w sklepie Playstation 3 + Move Pack to dostanę na pewno soft 3.41 czy już trafiają się egzemplarze z wgranym nowszym softem ?

armorsnake 18.10.2010 22:53

Cytat:

Napisany przez krystiane50 (Post 1123433)
Napiszę jeszcze raz bo mnie ostatnio wszyscy olali. Czy jest możliwość odpalenia Hermesa v3/4 lub jakiegoś zamiennkia na PSFreedom na HTC Desire lub Dream??

Nie dziw się, że cie olali bo mało kto suportuje telefony i konwertuje nowe wsady, choć o dziwo w końcu zrobili HermesaV3 z nowymi patchami na mają X1. Poczytaj trochę XDA a dokładnie TEN temat.

mig25 18.10.2010 20:54

Żeby się zalogować do PSN musisz mieć najnowszy Firmware (aktualnie 3.50) ,a na nim nici z JB , więc jedno drugie wyklucza.

krystiane50 18.10.2010 20:53

Napiszę jeszcze raz bo mnie ostatnio wszyscy olali. Czy jest możliwość odpalenia Hermesa v3/4 lub jakiegoś zamiennkia na PSFreedom na HTC Desire lub Dream??

perlas 18.10.2010 20:48

witajcie
ogarnalem pare stron tego tematu i mam jedno pytanie do znawców :D
jeżeli JB może być wykryty przez korzystanie z PSN, nawet jeżeli go wyciągne mogą dojść po obecności na dysku loadera czy innych plików...
a co jeżeli miałbym drugi mniejszy dysk tylko do grania online?

mig25 18.10.2010 20:12

Do Atmega32U2 wchodzą flashe z AT90USB162 ,a dodatkowo są też osobne na Atmega32U2 ,więc pod tym względem ten drugi jest bardziej uniwersalny.
A na Sanse ,tak jak na inne porty wczesniej czy pozniej wyjdzie aktualizacja ,kwestia tego czy jesteś w stanie dzien lub dwa poczekać. A historia pokazała ,że nie wszystkie najnowsze wydania są ok , np Hermes v2 ,którego nie znajdziesz na innych urzadzeniach ,bo miał błąd.

Zarys 18.10.2010 19:45

1273767014 czy polecana wcześniej 1276754722 z Atmega32U2 zamiast AT90USB162? zastanawiałem się jeszcze nad sansą c240, w sumie nawet tańsza i jeszcze dodatkowo opcja odtwarzacza, hermes v4 dzisiaj się pojawił na nią tylko oczywiście z lekkim opóźnieniem, ale jak może być z tym w przyszłości niestety nie wiadomo.

mig25 18.10.2010 17:24

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1123256)
Na Hermes v4 i PL3 ponoć niepotrzebny jest już zweryfikowany nośnik w napędzie.

Nie do końca, gry ,które np na Hermes v3 dalej wymagały płyty dalej jej wymagają (przynajmniej przy PL3).

pawlas91 18.10.2010 14:27

siema, pytanko :d

moze wiecie dlaczego nie chce mi zaskoczyc MGS4? stoi w miejscu "KONAMI"
zainstalowalo sie 4Gb a potem dupa, nic nie idzie, jest na wewnetrznym i tam sie zacina( ale system pracuje)

moze to wina tego ze powinien byc na zewnetrznym? ;d

NeRii 18.10.2010 14:11

czy ktos ma sklep w ktorym sa dostepne jakies procki atmela?

Berion 18.10.2010 12:39

Wszystkie obecne wsady są oparte na PSGroove v1.1 i różnią się tylko payloadami, które modyfikowane są przez różne osoby np. Hermesa (np. Hermes v4), KaKaRoTo (np. PL3) itd.

PSGroove jest dla devboardów, pozostałe dla innych urządzeń np. iphone czy kalkulatorów texas instruments.

ziomeq 18.10.2010 11:51

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1123256)
Payload to integralna część exploitu, można umownie określić go wsadem. Obecnie najlepszy to PL3.

Najlepiej kupić coś na atmelu ponieważ, wersje na PIC i inne wynalazki pojawiają się z opóźnieniem.

OBM nie ma nic wspólnego z exploitem. To program, taki jak każdy inny, który sobie możesz potem wgrać lub nie.

Jeśli masz fw 3.15 to tak, jeśli wyżej, nie. Mowa o Linuksie przez OtherOS.

Trwają prace nad Linuksami z poziomu GameOS. Na razie wszystkie są w powijakach. np. AzbesthosOS (czy jakoś tak ;p).

czyli jak to działa? najpierw wgrywam payload a potem tego hermesa?

mig25 18.10.2010 06:50

Opóźnienie na PICa jest góra jednodniowe (w zależności od chęci prowadzących temat :) jak np ILLNESS,który miał wczoraj sprawy rodzinne i dopiero późną nocą pojawił się wsad z PL3)
Żeby zainstalować Linuxa ,że trzeba mieć FW 3.15 lub starsze to zgoda , ale trzeba też mieć konsolę FAT, na slima nie było OtherOS. Jednym słowem Jailbreak narazie nie jest potrzebny do Linuxa , ale jest szansa.

Berion 17.10.2010 22:32

Cytat:

Rozumiem że payload to wsad? Jakie urządzenie najlepiej/najtaniej kupić aby przerobić konsole i mieć możliwość aktualizacji oprogramowania na urządzeniu? Kiedyś widziałem tutoriale z PIC, ale to już chyba przestarzałe. Rozumiem za każdy wsad ma już zaprogramowany OBM?
Payload to integralna część exploitu, można umownie określić go wsadem. Obecnie najlepszy to PL3.

Najlepiej kupić coś na atmelu ponieważ, wersje na PIC i inne wynalazki pojawiają się z opóźnieniem.

OBM nie ma nic wspólnego z exploitem. To program, taki jak każdy inny, który sobie możesz potem wgrać lub nie.

Cytat:

Tu chodzi raczej o to ,czy żeby odpalić grę potrzebna jest płyta w napędzie czy nie.

Cytat:

Czy po wykonaniu Jailbreak można zainstalować Linuxa na PS3
Jeśli masz fw 3.15 to tak, jeśli wyżej, nie. Mowa o Linuksie przez OtherOS.

Trwają prace nad Linuksami z poziomu GameOS. Na razie wszystkie są w powijakach. np. AzbesthosOS (czy jakoś tak ;p).

ziomeq 17.10.2010 22:17

Rozumiem że payload to wsad? Jakie urządzenie najlepiej/najtaniej kupić aby przerobić konsole i mieć możliwość aktualizacji oprogramowania na urządzeniu? Kiedyś widziałem tutoriale z PIC, ale to już chyba przestarzałe. Rozumiem za każdy wsad ma już zaprogramowany OBM?

StoQ 17.10.2010 21:49

no i kolejny dzień skończył się nie udanymi próbami programowania art2003 ;)

ale dowiedziałem się czegoś nowego.. trzeba w biosie komputera sprawdzić czy jest ustawiona komunikacja od i do komputera :) EPP+ECP bodajże :) u mnie już jest ale nadal nie działa :)

jutro na uczelni zobaczę może mają programator bo widziałem że kiedyś walczyli z PIC :P

mig25 17.10.2010 19:22

Niekoniecznie
Tu chodzi raczej o to ,czy żeby odpalić grę potrzebna jest płyta w napędzie czy nie.

kotryszardps3 17.10.2010 19:07

Witam,
Jezeli na liscie kompatybilnych gier jest zaznaczone za dana gra dziala na JB zarowno wykorzystujac dysk wewn. konsoli jak i usb to bedzie dzialac ?
Pozdrawiam
kotryszardps3
Cytat:

Napisany przez frog (Post 1123233)
Nie wszystkie gry dzialaja bez plyty w napedzie ale jakas tam czesc tak wiec mozesz probowac...

frog 17.10.2010 19:03

Nie wszystkie gry dzialaja bez plyty w napedzie ale jakas tam czesc tak wiec mozesz probowac...

kotryszardps3 17.10.2010 19:01

Sprawna inaczej PS3 a JB

Witam,
Sprawna inaczej PS3 - nie dziala laser, kreci plyta ale nic nie czyta.
I tu moje pytanie - czy moge z powodzeniem uzywac JB z taka konsola?
Prosze o odpowiedz.
Pozdrawiam
kotryszardps3

mig25 17.10.2010 17:12

No ale do tego nie trzeba mieć Jailbreaka :)

frog 17.10.2010 16:45

@Kakus jak masz opcje OtherOS jeszcze w konsoli to tia.

krystiane50 17.10.2010 14:42

A ja mam takie pytanie, czy jest jakiś sposób uruchomić na HTC Desire albo Dream PSFreedom z Hermesem v3?? Wiem że tego Hermesa się instaluje na pendrivy i wydaje mi się, żę nie da się go "dograć" do freedom ale może jest jakiś zamiennik na te telefony?

Kakus 17.10.2010 14:23

Czy po wykonaniu Jailbreak można zainstalować Linuxa na PS3 ????

StoQ 17.10.2010 13:29

Czy ktoś potrafiłby mi narysować taką przejściówkę w programie eagle? ja niestety nie mogę znaleźć podstawek DIP.. nie musi być dip 8 :) wystarczy 28 :D

http://img03.allegroimg.pl/photos/or.../58/1278525804

frog 17.10.2010 12:19

@Mielnik tak, podobno teraz juz ma przycisk to programowania uklad od magicboxa wiec bez wiekszych problemow dasz rade aktualizowac.
@Ziomeq tak bedziesz mogl korzystac zprzegladarki www w konsoli bo to nie wymaga logowania do PSN tylko zwyklego dostepu do netu czyli dobrze skonfigurowanego polaczenia netowego :)
@Pawlakos jak jest really teensy to wystarczy teensy loader, mi starcza. Podlaczasz do usb naciskasz buttona i uruchamiasz teensy loader. Otwierasz i wskazujesz hexa, dajesz programuj i De Volaj ! ;) Jak nie zahula to wtedy zainstalujeszflipa.

mig25 17.10.2010 12:06

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez StoQ (Post 1123158)
mig :) a mógłbyś mi wysłać zdjęcia swojego pajączka? :) może ja coś źle podłączam.. choć w tak prostym układzie to chyba prawie że niemożliwe.. :)

Częściowo zdekompletowany ( brak kabla USB do zasilania )Przewody muszą być jak najkrótsze (max 20cm).

StoQ 17.10.2010 11:58

mig :) a mógłbyś mi wysłać zdjęcia swojego pajączka? :) może ja coś źle podłączam.. choć w tak prostym układzie to chyba prawie że niemożliwe.. :)

mig25 17.10.2010 11:47

Układ mam na pająka z zasilaniem z USB (bez diód).Napięć Ci nie pomierzę bo nie mam PICa ( nie będę go wylutowywał z układu ;) )
Komp to stary laptop na Win98 , na laptopie Fujitsu z WIN7 nie dało się tego zrobić (nie wiem ,czy to wina windy czy samego laptopa). Z tego co kojarzę do WinPic800 coś instlował ,jakies sterowniki, ale dobrze nie pamiętam.

StoQ 17.10.2010 11:39

Cytat:

Napisany przez mig25 (Post 1123152)
Załączyłem zdjęcie na jakich ja programowałem.
Jakie te wartości odczytuje ? jak cyklicznie te same to nic nie znaczy ,pewnie podobne odczyta i bez pica.

Mig a Ty masz zbudowany ten art2003 z diodami czy na usb?

istnieje jakiś sposób sprawdzenia czy poprawnie zbudowałem układ?

Np. mógłbyś pomierzyć jakie masz napięcia i w których miejscach po podpięciu pod LPT czy pod usb czy cokolwiek.. bo ja już nie wiem co może być u mnie źle że nie odczytuje tego PIC'a..

Trzeba było wgrywać jakieś specjalne sterowniki pod to lpt czy tylko i wyłącznie winPIC? czy może jakoś lpt trzeba odblokować czy coś :(

Pawlakosss 17.10.2010 11:35

Witam!

Niedlugo dostane swoje Teensy 1.0 i mam takie pytanie bo chce zrobic to jak nalezy, niestety pisałem wczesniej, ale nikt nie zauwazył :(

Chodzi mi o wgranie nowego v4.

Tutaj jest tutorial
http://www.youtube.com/watch?v=tdOznONLyBw

Moje pytanie jest takie. Czy mam sciągnać FLIP 3.4.2 i zainstalować sterownik jak w powyzszym tutorialu ? Pozniej załączyc FLIP 3.4.2 i kiedy mam nacisnac RESET ?

albo

uzyc Teensy Loader i nacisnąc RESET przed wgraniem, ale czy potrzeba tez zainstalowac ten sterownik AMTEL ?

mig25 17.10.2010 11:00

Cytat:

Napisany przez Venusice (Post 1123089)
Sorka ze ci powiem ale twoj sposob na laczeniu tych pinow to umnie na tym samym klonie JailBreak jest wielka dupa :( dalej wsad sie nie resetuje i win nie rozpoznaje pena co nie moge powiedziec o teenesy 1 .0 od magicbox gdzie w pierwszej wersji nie ma resetu i w bardzo latwy sposob poprzez laczenia pinow da sie zrobic reset :)

Niestety nie mam tego urządzenia i sam sprawdzić nie mogę...
Spróbować jeszcze trzeba zwarcie tego pinu z GND i dopiero włożenie do komputera,może wtedy zamiast huba pojawi się to nieznane urządzenie.

A jak to nie pomoże to zaznaczyłem drugi pin HWB. Teoria jest taka: Przy podłączonym kluczu zwieramy z GND pin24 , potem pin13 rowniez z GND ,rozwieramy pin24 i chwilę potem to samo z pin13.... czyli robimy de facto to: http://psx-scene.com/forums/f178/at9...g-guide-65282/

Cytat:

Napisany przez StoQ (Post 1123101)
Tak minus jest przy nóżce 19.. a plus przy 20 :)
Nie wiem co tutaj może być nie tak.. teraz mam zrobiony tak jak szczuru na swoim schemacie przez USB i też nie widzi auto detect :/ ciagle podaje unknown.. :) no już sam nie wiem.. na pamięć już znam ten układ :P nie mogłem się raczej nigdzie pomylić :P

bo po podłączeniu do kompa daje tam test hardware i jest ok..
potem daje żeby rozpoznał co to za pic to nie rozpoznaje :/

nie muszę przecież na tym etapie żadnych opcji ustawiać..
a w tym hardware co się wybiera jaki programator wybieram ten art2003 i potem mam tam jeszcze mnóstwo jakiś opcji.. może ktoś mógłby mi zrobić screena jak to powinno prawidłowo tam być.. może coś tam jest nie tak :)

Myślałem że to może pic jest trafiony ale jak daje odczytaj to tam jakieś wartości wczytuje :) więc to chyba nie pic :)

Załączyłem zdjęcie na jakich ja programowałem.
Jakie te wartości odczytuje ? jak cyklicznie te same to nic nie znaczy ,pewnie podobne odczyta i bez pica.

Venusice 17.10.2010 10:32

Cytat:

Napisany przez mielnik1 (Post 1123143)
Potrzebuje jasnej i prostej odpowedzi bo jestem laikiem,czy po kupnie plytki od magicboxa wystarczy mi flip do aktualizacji i manager czy cos wiecej?

jeszcze bedziesz potrzebowal wsadu hermasv3.hex,ale mi sie wydaje ze bedzie na nim juz zainstalowany no i FTPServer_10b_Tool_PS3-blackb0x by uruchomic lan na konsoli :)

ziomeq 17.10.2010 10:21

witam, chce kupic ps3 z firmware 3.41 ;)
lecz mam pytanie, czy będe mógł korzystać z przeglądarki na sofcie który przeciez nie jest najnowszy? bo jesli przeglądanie internetu wymaga dostępu do PSN to chyba nic z tego tak?
w międzyczasie czekam na dobrą wersje loadera linuxa (asbest os) na ps3.

mielnik1 17.10.2010 10:21

Potrzebuje jasnej i prostej odpowedzi bo jestem laikiem,czy po kupnie plytki od magicboxa wystarczy mi flip do aktualizacji i manager czy cos wiecej?

frog 17.10.2010 00:09

plyte masz jakas w napedzie ? Jaki payload ? moze zmien.

broszford 16.10.2010 22:50

Open Manager v1.16
wyskakuje ten blad przy kopiach np

-heavy rain
-dead rasing
-Red Dead Redemption

frog 16.10.2010 22:30

@Broszford a co my z kuli umiemy wrozyc ? Nic nie napisales, jakie gry, jaki manager, jaki payload....

StoQ 16.10.2010 21:52

Tak minus jest przy nóżce 19.. a plus przy 20 :)
Nie wiem co tutaj może być nie tak.. teraz mam zrobiony tak jak szczuru na swoim schemacie przez USB i też nie widzi auto detect :/ ciagle podaje unknown.. :) no już sam nie wiem.. na pamięć już znam ten układ :P nie mogłem się raczej nigdzie pomylić :P

bo po podłączeniu do kompa daje tam test hardware i jest ok..
potem daje żeby rozpoznał co to za pic to nie rozpoznaje :/

nie muszę przecież na tym etapie żadnych opcji ustawiać..
a w tym hardware co się wybiera jaki programator wybieram ten art2003 i potem mam tam jeszcze mnóstwo jakiś opcji.. może ktoś mógłby mi zrobić screena jak to powinno prawidłowo tam być.. może coś tam jest nie tak :)

Myślałem że to może pic jest trafiony ale jak daje odczytaj to tam jakieś wartości wczytuje :) więc to chyba nie pic :)

broszford 16.10.2010 21:36

Witam

co zrobic kiedy przy odpalaniu kopii niektorych gier wyskakuje blad

"Eboot.bin not found"

pawlas91 16.10.2010 21:29

@StoQ
powiem Ci że się natrudziłeś z tymi diodami hehehe ;dd nie łatwiej by było skorzystać z wtyczki USB ? :D
co do kondensatora to minus powinien być zaznaczony na nim, a jeżeli nie to krótsza nózka kondensatora jest minusem, a dłuższa plusem (:
na tym zdjeciu nie potrafie zauwazyc czy ten kondensator jest oznaczony, sprawdz to ;p

mielnik1 16.10.2010 21:02

StoQ 16.10.2010 20:34

No dobra porobiłem zdjęcia tego co mam na płytce :) może faktycznie coś złe połączyłem..
może kondensator nie tą stroną.. no nie mam po prostu pojęcia :(

http://img535.imageshack.us/img535/7249/1003804c.th.jpg

http://img832.imageshack.us/img832/8775/1003802o.th.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/7884/1003799n.th.jpg

Znajdzie się ktoś w szczecinie kto ma działający programator i spróbuje mi to zaprogramować? :) Pozdrawiam :D

Venusice 16.10.2010 19:56

Cytat:

Napisany przez mig25 (Post 1123007)
Lived, zewrzyj na chwilę Pin24 z masą przy włożonym kluczu do komputera i zobacz ,czy coś się stanie ( zniknie w urzadzeniach HUB a pojawi się nowe nieznane urządzenie) Profilaktycznie możesz sprawdzić omomierzem ,czy przypadkiem ten pin nie ma polaczenia z +5V (ale to na odpiętym).

PIN13 też zaznaczyłem ,ale trzeba bedzie z nim później działać ,jeśli to się nie powiedzie.

Sorka ze ci powiem ale twoj sposob na laczeniu tych pinow to umnie na tym samym klonie JailBreak jest wielka dupa :( dalej wsad sie nie resetuje i win nie rozpoznaje pena co nie moge powiedziec o teenesy 1 .0 od magicbox gdzie w pierwszej wersji nie ma resetu i w bardzo latwy sposob poprzez laczenia pinow da sie zrobic reset :)

StoQ 16.10.2010 19:48

Witam.. Nie miałem internetu i nie mogłem odpisać :)

Tak siedzę na kompie stacjonarnym :) windows XP :) Athlon XP 2000+ jakis stary :)

Tak więc jest tak podłączam programator ART2003 :) Wybieram z opcji Hardware tego ART2003 i więcej ustawień tam nie ruszam :)
Z boku wybieram PIC 18F i 18F2550
ładuje bootloader.hex zaznaczam dodatkowo tego lvp.
daje test hardware i jest ok
potem detect device i jest unknown..

i tak jak robię verify all na podłączonym to Vdd jest jasno zielone i na końcu jak błąd wyskakuje to jest
adres 0x000000 Verified 0xEF97 ( to wygląda jak pierwsza linijka w tym hex co się wczytuje)
Read 0x80C7..

a jak robię na odłączonym to w read jest 0xFFFF :))

mielnik1 16.10.2010 19:10

A tak po polsku;DCo to syscall i co jesli zainstalowal bym managera plus PS3break Burner file V1.4b(2010.10.15),jaka roznice odczuje?

Berion 16.10.2010 18:15

Cytat:

Napisany przez mielnik1 (Post 1123058)
nie uzyskalem odpowiedzi,do czego konkretnie potrzebny jest hermes i jesli juz go nie ma to co polecacie?

W zasadzie to do niczego. Obecnie najlepiej wgrać PL3, a do gier używać Gaia Manager (oparty na OMB 1.16). Ze względu na eliminację syscall36 na korzyść syscall35.

armorsnake 16.10.2010 17:44

Cytat:

Napisany przez mielnik1 (Post 1123058)
nie uzyskalem odpowiedzi,do czego konkretnie potrzebny jest hermes i jesli juz go nie ma to co polecacie?

Twoje pytania to temat rzeka, proponuje przeczytać poprzednie 30stron i bedziesz wiedział no może jakieś inne forum, zagraniczne np.

W kwesti wyjaśnienia Hermes to nick jednego z lepszych hackerów na scenie PS3, stworzył on kilka plików wsadowych do PSJ czyli v1,v2,v3 i są one dostępne. W sensie, że już go nie ma rozumiemy, że wycofał się ze sceny.
Ogólnie bardzo fajną wypowiedz KaKaRoTo zapodał Berion, proponuję przeczytać i wszystko będziesz widział.

mielnik1 16.10.2010 16:52

mig25 16.10.2010 16:29

Próbowałeś na innym kompie ?
Czy z Ustawienia/Sprzęt wybrałeś ART2003 ?
Czy wybrałeś z prawej strony PIC 18F i 18F2550?
Bez programatora w porcie LPT podczas wykrywanie itp Vdd jest jasnozielone , a poźniej ciemnieje.

StoQ 16.10.2010 16:05

Zabawa programatorem część dalsza :) zauważyłem że jak cokolwiek robię w tym winpic800 erase programing detect no cokolwiek to jak kliknę na którąś z tych opcji otwiera się nowe takie mniejsze okienko i w prawym górnym rogu jest Vdd i one u mnie ciągle jest szare.. widziałem że na wszystkim screenach jest albo ciemno zielone albo jasno zielone.. to może coś teraz Wam podpowiedziałem i mi pomożecie :)

mig25 16.10.2010 13:40

Lived, zewrzyj na chwilę Pin24 z masą przy włożonym kluczu do komputera i zobacz ,czy coś się stanie ( zniknie w urzadzeniach HUB a pojawi się nowe nieznane urządzenie) Profilaktycznie możesz sprawdzić omomierzem ,czy przypadkiem ten pin nie ma polaczenia z +5V (ale to na odpiętym).

PIN13 też zaznaczyłem ,ale trzeba bedzie z nim później działać ,jeśli to się nie powiedzie.

Berion 16.10.2010 13:14

Ciekawa lektura:
http://kakaroto.homelinux.net/2010/1...-payload-mess/

Lived 16.10.2010 13:05

@mig25 - czy mógłbyś mi zaznaczyć na tym zdjęciu co z czym zewrzeć i czym to zrobić bo zielony jestem:)

Iskander 16.10.2010 12:58

Hermes odszedł ze sceny PS3 po tym jak jakiś chinol wydał dongla opatrzonego jego nickiem(Konkretnie: PSGroove Hermes).
Saludos :/

mig25 16.10.2010 12:58

Żebyś trzymał się numerów na wtyczce LPT ,a nie "układem" z tego obrazka , bo na nim rozkład pinów jest narysowany patrząc od pinów ,a nie od strony lutowania wtyczki... Trochę trudno to wyjaśnić ,po prostu weź wtyczkę i dobrze porównaj numerki wtyczki z obrazkiem a zobaczysz ,że coś jest nie tak.

I jeśli to komuś pomoże ,to PINy 8 i 19 są wewnętrznie w PICu zwarte(mozna zmierzyc omomierzem) ,wystarczy tylko jedna masa do jednego pinu.

StoQ 16.10.2010 12:48

Cytat:

Napisany przez pawlas91 (Post 1122901)
@StoQ
Upewnij się czy dobrze przylutowałeś nózki masy do męskiego LPT 25 - 18 , kieruj się numerami nózek http://3.bp.blogspot.com/_zSbJZLZEs5.../FDart2003.jpg bo na tym obrazku nózki róznią się od ltp realnego http://ucables.com/img/extra/LPT-25P...S-R14783-0.jpg , po drugie sprawdz czy na pewno masz podlaczane w swoim programatorze pin 27(RB6/PGC) do nóżki 14 w lpt, powinno dzialać w 100%

Ja gdy próbowałem zbudować pierwszy programator to w ogole pokrecilem, nie zauwazylem wlasnie tego 27pinu i pomylilem masę, podlaczylem je do nózek 14 - 21 sprawdz powinno dzialac (: hehehe

co miales na mysli piszą że nóżki się różnią na tym obrazku od realnego lpt?

mielnik1 16.10.2010 11:27

Witam poszukuje jailbreaka,z tego co tu czytam juz od dluzszego czasu,polecacie to
1276754722 piszecie ze nalezy do niego dodac hermesa v3 i managera i bedzie dzialac,Co to sa za programy,jakie ich jest zadanie i gdzie mozna je pobrac? I do czego potrzebna jest w ogole mozliwosc upgrade'u jailbreaka?

tom12342 16.10.2010 10:21

Witam ja mam do sprzedania takie urządzenia usb psgroopic, działają na sofcie 3.41, 3.15 (te dwa osobiście sprawdzałem), mam jeszcze softy od 3.01 i 3.10. oczywiscie mozliwosc aktualizaci , wystarczy wpiąć do pc pod usb\\\\urządzenia wystawione na allegro takie sam nick użytkownika jak tu. Zapraszam

mig25 16.10.2010 10:19

Przy włączonym do kompa kluczu ( i Wykrytym Generic HUB) zewrzyj na chwilę pin24 procesora AT90USB162 z masą , powinno być wykryte nowe urządzenie do którego trzeba zainstalować sterowniki z programu FLIP. Najpierw zobacz ,czy tak się stanie.

Lived 16.10.2010 09:56

czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak to przełączyć w tryb programowania, nie ma przycisku więc trzeba coś tam zewrzeć ale kompletnie nie wiem co z czym i jak (proszę o najprostrze wyjaśnienie) jakiego hexa użyć(może macie linki)? i czy po zaprogramowaniu muszę znowu coś zewrzeć żeby wyłączyć go z trybu programowania?

fagoatse 16.10.2010 01:26

bez problemu to zaktualizujesz, jak nie ma przycisku reset to mig25 napisal jak to zrobic. Te plytki na atmelu/atmegu sa teraz najbardziej popularne wiec i hexy sa wszedzie na nie.

Lived 16.10.2010 00:14

po rozebraniu przeczytałem że procek to AT90USB162, czy dalej nici z aktualizacji?

StoQ 16.10.2010 00:07

no i nie wiem czego to wina :) zbudowałem na pająka ten drugi programator i to samo /;) nie może rozpoznać procka.. albo procek poszedl choc to pewnie nie tak łatwo go załatwić :) albo ten laptop z lpt się do tego nie nadaje :)

mig25 15.10.2010 23:56

Bez rozebrania tego na pewno nie. Ze schematów widzę ,że we wszystkich oprócz Teensy 1.0 wystarczy zewrzeć nóżkę RST procesora z masą. Zobacz jaki jest tam procek ,możliwe ,że w ten sposób da się to zrobić.

Lived 15.10.2010 23:51

żadnego przycisku tam nie ma, sprawdziłem;/ To co nie ma szans na aktualizację?

fagoatse 15.10.2010 23:42

Raczej jest to klon więc nic nie zrobisz, ale ja bym to rozebral i zobaczył co jest w środku.
Szkoda ze teensy 2.0 jest out of stock i w takim tempie to jeden czlowiek nie da rady zrealizowac tylu zamowien. ale za 24 + 10 USD to oferta korzystna, u nas klony najtaniej po 9 dych.

mig25 15.10.2010 23:42

Żeby zmienić sterownik najpierw to cudo trzeba wprowadzić/przełączyć w tryb programowania przyciskiem. Przycisku jak widać nie ma... Może po tych schematach dojdziesz co dołożyć : http://www.pjrc.com/teensy/schematic.html

Lived 15.10.2010 23:35

czy ktoś wie jakich sterowników użyć do tego modelu i co to dokładnie jest za model pjb? Po podłączeniu do kompa widzi go jako HubUSB i nie mogę zmienić sterowników na żadne inne. chciałbym zrobić aktualizację a nie mogę:/

StoQ 15.10.2010 22:51

dlaczego niby się różna na tym obrazku od realnego lpt? :)
Ja mam w ogóle układ bez diód i nie mam zwartych mas.. Jeden kolega który wkleił na 51 stronie ten schemat powiedział że taki też powinnien działać :D

a może ktoś wie. żeby np posprawdzać napięcie jakie jest na płytce albo na scalaczku gdzy jest podłączony do lpt i usb? :) w których miejscach powinno być ile? :)

pawlas91 15.10.2010 22:32

@StoQ
Upewnij się czy dobrze przylutowałeś nózki masy do męskiego LPT 25 - 18 , kieruj się numerami nózek http://3.bp.blogspot.com/_zSbJZLZEs5.../FDart2003.jpg bo na tym obrazku nózki róznią się od ltp realnego http://ucables.com/img/extra/LPT-25P...S-R14783-0.jpg , po drugie sprawdz czy na pewno masz podlaczane w swoim programatorze pin 27(RB6/PGC) do nóżki 14 w lpt, powinno dzialać w 100%

Ja gdy próbowałem zbudować pierwszy programator to w ogole pokrecilem, nie zauwazylem wlasnie tego 27pinu i pomylilem masę, podlaczylem je do nózek 14 - 21 sprawdz powinno dzialac (: hehehe

StoQ 15.10.2010 22:21

Tak przy okazji sprzedam PIC18F2550 w obudowie SMD :)
Nieużywany, nówka sztuka :)
Tak wyszło że kupiłem 2 sztuki :P Jeden jest mój drugi z chęcią sprzedam..
Cena 17zł + wysyłka :)
Priv..

mig25 15.10.2010 21:43

Cytat:

Napisany przez StoQ (Post 1122893)
właśnie dziwne jest to że on nawet nie rozpoznaje układu :/
bo chociaż tyle powinnien nawet bez bootloadera załadowanego przecież :/

przy tej kropeczce na tym pic smd jest po lewej pierwsza nóżka tak?
już nie wiem co się dzieje :P

Tak , i liczy się w kierunku odwrotnym do kierunku wskazówek zegara.
Tutaj ponumerowane :http://psx-scene.com/forums/f178/ill...-thread-67940/

Sugeruję również używać bootloadera i schematu z tego linka. Narazie kolega działa najszybciej i chyba jako jedyny na PICa dał najnowszę poprawkę do aktualizacji gier.

robotm 15.10.2010 21:38

Jakby kogoś interesowało to oryginalne teensy są "in stock" za 18 USD + 10 USD przesyłka do Polski :

www.pjrc.com/store/teensy.html

Nie wiadomo ile czasu zanim znowu "odejdą" ...
Może komuś się przyda :)

StoQ 15.10.2010 21:36

właśnie dziwne jest to że on nawet nie rozpoznaje układu :/
bo chociaż tyle powinnien nawet bez bootloadera załadowanego przecież :/

przy tej kropeczce na tym pic smd jest po lewej pierwsza nóżka tak?
już nie wiem co się dzieje :P

mig25 15.10.2010 21:29

ostatecznie jeszcze raz mozesz zrewidowac schemat programatora i wszystkie polaczenia.

StoQ 15.10.2010 21:21

dzięki mig :) jutro poszukam jakiegoś znajomego który posiada lpt.. bo to jakoś cięzko zdybyć :P u mnie stoi stary komputer stacjonarny i ma lpt ale zasilacz lezy niestety...

mig25 15.10.2010 20:52

Cytat:

Napisany przez frog (Post 1122882)
JEAA. I wypowiedzi na tejstronie pokazuja dla czego polecam kupic np jakies teensy i jedyny program jaki potrzebujemy to teensy loader z 3 przyciskami i zadnymi opcjami ;P a nie PIC ;P heh ;)

Są również wypowiedzi ,gdzie mimo jednego programu i zero opcji i tak niektórzy sobie nie dają rady ;)
Na szczęście nikt jeszcze nie zdobył procka Atmela osobno i nie próbuje zlutować sobie klucza , byłyby podobne problemy.

Kolego StoQ ,mimo to proponuję użyć jakiegoś stacjonarnego z LPT ,bo może w laptopie to LPT może być ograniczone. Miałem kiedyś laptopa IBMa i port LPT działał tylko z drukarką(cos a'la przejsciowka usb->lpt ,tez dziala tylko z drukarkami), z innymi rzeczami już nie (np. skaner) i np. nie mogłem na nim zaprogramowac tunera satelitarnego przez to.

frog 15.10.2010 20:38

Cytat:

Napisany przez mig25 (Post 1122873)
Dla Froga PIC do złoooo.

JEAA. I wypowiedzi na tejstronie pokazuja dla czego polecam kupic np jakies teensy i jedyny program jaki potrzebujemy to teensy loader z 3 przyciskami i zadnymi opcjami ;P a nie PIC ;P heh ;)

Cytat:

Napisany przez StoQ (Post 1122878)
a sory :D poprostu jego awatarek mi tak utknął w pamięci :D

No niestety nie zmienie go ;P Jest ze mna od lat ;P

StoQ 15.10.2010 20:32

Cytat:

Napisany przez mig25 (Post 1122879)
Sam programowalem dwa SMD i nie bylo problemu , na jakim kompie i systemie to robisz ?

który przez opornik 10kOhm? :)
1 pin w D25 czy w mikro?
czy może dopiero na tej co do ps3 będę wkładać??

Sprzęt na którym to robię to Toshiba laptopik taki stary 400MHz, 128ram itp :
Z windowsem 98 wydanie drugie :)

mig25 15.10.2010 20:25

Sam programowalem dwa SMD i nie bylo problemu , na jakim kompie i systemie to robisz ?

StoQ 15.10.2010 20:20

a sory :D poprostu jego awatarek mi tak utknął w pamięci :D
to z jakiego powodu może mi go nie widzieć? bo smd?

mig25 15.10.2010 20:10

Przy programowaniu PICa programatorem ART2003 lub JDM opcja LVP musi być zaznaczona ! Bo te oba programatory to Low Voltage Programming.Jesli nie bedzie zaznaczona PIC sie zaprogramuje ,ale przy weryfikacji wyskoczy blad.PIC edzie poprawnie zaprogrmowany.
Przez to tracimy możliwość uzycia diody na pinie B5 ,bo trzeba go polaczyc z masą.

Jesli program WinPIC800 nie wykryl PICa to nie ma szans na programowanie. Uzyj moze innego kompa z innym systemem. Ja na lapku z Win7 ,pomimo ze ma port LPT ( Fujitsu wszystkie mają ;) ) nie dalo sie zaprogramowac. Odpalilem stary komp z WIN98 i tam poszlo ez problemu.

A poza tym chyba chodzi raczej o schemat wklejony przez kol. szczura ,a nie froga ;) Dla Froga PIC do złoooo.

I jeszcze jedno ,na rysunku masz zaznaczony oscylator 20MHz a nie 8MHz...
Nie wiem dlaczego nie masz zaznaczonych PWRTEN,CCP2MX i PBADEN raczej powinny byc zaznaczone...
No i masz zaznaczone MCLRE ,czyli masz połączone do pinu1 +5V przez rezystor 10kOHM ?

StoQ 15.10.2010 20:06

tak mam zaznaczone
dokładnie oprócz kwarca bo mam 8MHz reszte mam tak zaznaczone.. :( a mam programator ten co frog pokazywał kilka stron wczesniej..

i jak daje detected to mi pokazuje DETECTED -> UNKNOWN

a i jeśli to coś zmienia mam PIC18f2550 w obudownie smd..
wersja WinPic800 3.64 windows 98 :D

http://i9.photobucket.com/albums/a72...al/winpic5.jpg

pawlas91 15.10.2010 20:01

@StoQ

prawdopodobnie zapomniałeś o zaznaczeniu wartości kwarcu w ustawieniach, zwróc również uwagę na LVP i MCLRE, i zaznacz stosownie do bootloadera i programu który wybierzesz (:
mi też ten błąd się zdarzał póki nie zmieniłem wartości kwarcu na używany przeze mnie (8Mhz)

mig25 15.10.2010 19:58

Zaznaczyłeś w ustawieniach LVP ?
Na tym rysunku jest pokazane:
http://psx-scene.com/forums/attachme...bootloader-png

Jeśli nie zaczyłeś to wyskoczy błąd , bo przy programowaniu Pic sam to sobie i tak ustawi ,zaprogramuje i przy weryfikacji wyskoczy ta rozbieżność :)

StoQ 15.10.2010 19:06

Ma ktoś gdzieś jakiś tutorial jak skonfigurować WinPic800 jak chcę zaprogramować PIC 18F2550 i/so..

Programator zbudowałem na podstawie obrazków od frog'a..
Jak daje odczyt czy cokolwiek innego pisze mi otwieranie zawiadło Ind. #0 taki błąd.. Help...

Edit: dobra zapomniałem wybrać jakiego programatora używam :)

ale teraz jest kolejny problem.. Daje Clear jest ok, daje verify to wyskakuje mi przy 99% błąd:
ERROR - > Veryfying address 0x000000
Verifed: 0xEF06 Read: 0xFFFE

HELP! tak daleko doszedłem a tutaj kupa :(

Pawlakosss 15.10.2010 16:31

Tak frog juz wszystko rozumiem. Znalazłem stronke z ps3news, moze sie komuś przyda ;)

http://www.playstationclub.nl/psgroove-hex-collectie/

frog 15.10.2010 16:25

@Pawlakoss updaty pojawiaja sie jak uruchomisz dana gre gdy konsole masz podpieta do netu. Sa ta aktualizacje przez producentow gier ktore w wiekszosci zawieraja poprawki na wykryte w grze bugi. Mozesz wgrac V3HWM jesli tylko masz odpowiedni hex dla swojego urzadzenia no i masz je upgradowalne bo nie wiem ktore urzadzenie masz.

Pawlakosss 15.10.2010 15:45

Ja mam takie pytania, aby troche skrystalizować moje wątpliwości.

Po pierwsze z tym teensy 1.0 z alledrogo trzeba kombinować z tymi sterownikami Amtel czy wystarczy nacisnąc Reset i za pomocą Loadera FLIP 3.4.2 lub Teensy Loader wgrac Hermes V3 ?

Po drugie czy mozna wgrac nową wersję PSGroove V3 HWM jak pierwszy raz bede uzywał tego dongla ?

Po trzecie ta nowa wersja działa z Updatami, moze i nie odpowiedziły dział, ale co dają Update'y w grze ? i ewentualnie skąd je wziąść ? :ysz:

frog 15.10.2010 14:13

@Lived no w kazdym badz razie wyglada bardzo podobnie do org JBLa ;) Sprobuje 3xrazy wyjac i wlozyc swojego jbla do usb. Moze wejdzie w tryb programowania. Lub trzeba miec dedykowane oprogramowanie do tego urzadzonka. Gdzie to kupiles, nie podali zadnego nfo? FLIPEM od ATMELA probowales ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:23.