Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   PS3 "Jailbreak" (https://forum.cdrinfo.pl/f105/ps3-jailbreak-86545/)

lewar1309 01.10.2010 20:19

teensy 1.0 czy ps3key?

zamierzam kupić taki sprzęcik - chodzi o psgroove...
co będzie bardziej przyszłościowe?
wiem że teensy jest na At90usb162 a jak jest z ps3keyem?
co wybrać ?

mig25 01.10.2010 09:30

Cytat:

Napisany przez pawelekk24 (Post 1120478)
witam wgralem bootloadera BootloaderUSBHIDC18_18F2550Trainer_V1.0_16MHz_BTL-pin1_MCLRon_LVPoff_LEDG-B4_LEDR-B5.hex zlozylem uklad i pokazuje nieznane urzadzenie usb hid bootloader go wogule nie widzi co moglem zle zrobic

Czy jest zrobiony wg tego schematu : http://dl.dropbox.com/u/1681417/PSGr...%20Trainer.png

Rozumiem ,że użyłeś u siebie rezonatora 16MHz.
Czy do PIN 1 jest podłączone napięcie +5V przez rezystor 10k i ew. diodę ?
Czy do pin 14 jest podłączony kondensator ?
Jeśli tak ,to sprawdź ,czy nie zamieniłeś wyprowadzeń do USB (PIN15 z PIN16).

Normalnie po włożeniu do kompa system rozpoznaje PICa jako urządzenie HID( pierwszy raz po wgraniu tylko bootloadera). Po wgraniu wsadu HID Programmerem system po włożeniu normalnie rozpoznaje je jako USB HUB , a po naciśnięciu przycisku przełącza się w tryb programowania i system znowu rozpoznaje go jako HID...

Hghormone 01.10.2010 08:17

Cytat:

Napisany przez dz1ur3x (Post 1120310)
Siema wszystkim.

Na wstępie potwierdzam, że jestem noobem w temacie i dlatego proszę o pomoc.
Udało mi się na iPodzie 5g (bez wyświetlacza XD) zamontowac rockboxa i podmienić ten plik rockbox.ipod na ponoć właściwy. Podłączyłem do ps3 wedle jakiegoś filmiku na yt, który wczoraj znalazłem no i działa. Pojawiły się te dwa sprytne foldery. Tylko jest małe "ale": przy próbie wejścia do tego pierwszego folderu "app_home/ps3games" czy coś takiego wywala błąd, a w folderze "install package files" nic nie ma. Co dalej?

edit:

Myślałem, że może mam ten plik zły ściągnięty więc zassałem z ps3-hacks ten niby spachowany do ipoda 5g. Nic nie dało. wciąż pusty folder install package files. Po wciśnięciu trójkąta i wybraniu "install all packages" wyskakuje, że nie ma co instalować

edit2:
Ok. Udało mi się to rozkminić. Wrzuciłem na pendrivea manager.pkg. Podlaczylem go po zbootowaniu konsoli z JB. Zainstalowalem i dziala. Jestem w trakcie robienia backupu killzone'a 2, aczkolwiek obawiam się że na 8gb pendrivie mi braknie miejsca. I tutaj kolejna seria pytań : Czy przy tym JB z ipoda da się zgrywać pliki na dysk konsoli? (jeżeli tak, to jak?) Jeżeli już podłączę dysk zewnętrzny normalny to czy musi on być sformatowany do 0 czy mogę mieć na nim inne rzeczy czyt. wciąż używać go jako dysku zewnętrznego do peceta.

A więc tak:

W install packages aby coś się pojawiło musisz mieć to wgrane na pendrive sformatowanym pod FAT32, możesz również wgrywać sobie paczki (.pkg) bezpośrednio do pamięci Ipoda, żeby konsola zobaczyła paczki na Ipodzie musisz zrobić tak:

1.po zbotowaniu konsoli z JB (Ipod) możesz już śmiało odłączyć Ipoda
2.następnie musisz go zresetować (trzymając przycisk potwierdzenia+przycisk menu przez kilka sekund, aż ekran zapali się na czarno)
3.jak tylko ekran zapali się na czarno musisz wejść w tryb pamięci zewnętrznej w Ipodzie(trzymając przycisk potwierdzenia+przycisk Play przez kilka sekund)
4.po pojawieniu się białego ekranu i komunikatu informującego o przejściu Ipoda w stan pamięci zew. możesz już go śmiało podłączyć do konsoli i będziesz widział wszystkie pliki .pkg a katalogu Install Packages (wcześniej muszą się one z najdować w katalogu głównym Ipoda)

Aby wgrać pliki na Ipoda poprzez PC musisz postępować zgodnie z punktami 1-3 i podłączyć na końcu do PC i śmiało wgrywać pliki.
Jest to przydatne ponieważ mój Ipod robi mi jako 30GB pendrive.
Możesz również odpalać gry z Ipoda, muszą się ona znajdować w katalogu "GAMEZ/" w Ipodzie.

Jeśli chodzi o podłączenie dysku zew. , musi on mięć chociaż 1 partycje w formacie FAT32 i backup manager będzie go widział, również PC będzie go widział go bez problemu.Reszta partycji w formacie np.NTFS będzie widoczna tylko na PC.

Chciałbym również poinformować, że wyszedł nowy patch Hermes poprawiający bug z niedziałającymi padami, nie działa jeszcze to ze wszystkimi grami ,ale działa np. z Street Fighter oraz F1 2010.
Niestety na chwile obecną nie jest on jeszcze portowany do Ipoda.

pawelekk24 30.09.2010 23:44

witam wgralem bootloadera BootloaderUSBHIDC18_18F2550Trainer_V1.0_16MHz_BTL-pin1_MCLRon_LVPoff_LEDG-B4_LEDR-B5.hex zlozylem uklad i pokazuje nieznane urzadzenie usb hid bootloader go wogule nie widzi co moglem zle zrobic

Berion 30.09.2010 10:56

@tresor82
Hej, to jest temat o Jailbreaku, a nie o FTP czy innych programach. Masz problem? Poszukaj odpowiedniego tematu, a jeśli nie istnieje, załóż.

mig25 30.09.2010 10:24

Cytat:

Napisany przez pawelekk24 (Post 1120380)
mam takie pytanie czy wszystkie elementy na budowie pic 18f2550 moga byc w smd ?

Mogą być , jeśli tylko dasz rade je wlutować.
Na poprzednich stronach zamieściłem zdjęcia mojego klucza na PICu , i tam wszystkie elementy są w SMD , sam PIC też , ale to nie robi różnicy.
Dodatkową zmianę jaką wprowadziłem to zmiana kwarca ,ktory niby jest SMD ale w obudowie jak zwykły elementy. W starym pendrivie znalazłem dużo mniejszy kwarc ,tzw.zegarkowy ,również 12MHz (taka mała aluminiowa beczółka). Teraz już bez problemów klucz wejdzie do każdej obudowy po pendrivach.

Jakby ktoś próbował robić na PICu , to zamiast rezonatora jest możliwość użycia generatora. Wtedy odchodzą dwa dodatkowe kondensatory ,a do generatora trzeba podprowadzić napięcie , a z generatora do PICa idzie sygnał tylko do jednej nóżki( w instrukcji PICa to jest opisane , nie pamiętam teraz do której).

Cytat:

Napisany przez tresor82 (Post 1120407)
Witam, mam problem z podlaczeniem ps3 po kablu bezposrednio do komputera , prosze o pomoc. Aktualnie moj komputer laczy sie z ruterem po wi-fi , wczesniej wysylalem obraz gry tez po wi-fi ale trwalo to z 3 godz. wiec cche po kablu sporobowac.

Bezpośrednio to potrzebny jest kabel sieciowy zkrzyzowany (zkrosowany) , bo tylko niektore karty sieciowe w kompach mają rozpoznawanie i mogą byc tak podlaczone bez krzyzowania.Mozna tez podlaczyc kablami ( i PS3 i komputer) do routera ,i wtedy praktycznie predkosc będzie ta sama co polaczenie bezposrednie. ( No chyba ,że w kompie masz 1000Mb/s a router tylko 100Mb/s)

tresor82 30.09.2010 10:17

Witam, mam problem z podlaczeniem ps3 po kablu bezposrednio do komputera , prosze o pomoc. Aktualnie moj komputer laczy sie z ruterem po wi-fi , wczesniej wysylalem obraz gry tez po wi-fi ale trwalo to z 3 godz. wiec cche po kablu sporobowac.

pawelekk24 30.09.2010 04:11

mam takie pytanie czy wszystkie elementy na budowie pic 18f2550 moga byc w smd ?

frog 30.09.2010 01:23

Cytat:

Napisany przez BeastUSSJ (Post 1120371)
Dziękuję o to chodziło :>

Następnym razem postaram się bardziej zrozumiale,spieszyło mi się.;)

Czy to prawda że nowy (beta) PS3YES nie potrzebuje płyty oryginalnej w napędzie?

Moze byc. Wystarczy uzyc BackupManagera v2

BeastUSSJ 30.09.2010 00:16

Cytat:

Napisany przez szczuru (Post 1120362)
Znajdą się pliki większe niż 4GB a nowy Open-Suorce Backup Manager dzieli/skleja te pliki przy kopiowaniu :)

Dziękuję o to chodziło :>

Następnym razem postaram się bardziej zrozumiale,spieszyło mi się.;)

Czy to prawda że nowy (beta) PS3YES nie potrzebuje płyty oryginalnej w napędzie?

frog 29.09.2010 23:27

Cytat:

Napisany przez mig25 (Post 1120262)
Może popełniasz częsty błąd ,że przycisk EJECT trzeba przytrzymać dłużej ( przynajmniej do skończenia piszczenia).

To ja popelniam ten blad za kazdym razem bo nigdy nie trzymam SELECTA ;) Tylko krotko naciskam ,tak samo jak power ;)

szczuru 29.09.2010 23:08

Znajdą się pliki większe niż 4GB a nowy Open-Suorce Backup Manager dzieli/skleja te pliki przy kopiowaniu :)

redrum1906 29.09.2010 23:07

Chłopaki-udało sie...
Jailbreak iPhonem is ready:D
Prosta sprawa tyle,że w każdym tutorialu czegoś brakuje:P
Poskładałem wszystkie w całość i się udało.
Jeżeli chodzi o nierozpoznawane urzadzenie USB-po zaladowaniu programu PSFreedom tuz po operacji POWER/EJECT na konsoli trzeba odlaczyc iPhone'a i wszystko działa.

Berion 29.09.2010 23:04

Cytat:

Napisany przez BeastUSSJ (Post 1120336)
Jeśli chodzi o przyszłościowe kopiowanie gier z komputera na USB a potem na PS3,skoro odczyta 4GB to taką grę dzieli się programem a później skleja na manager'rze na PS3,czy pliki z gier są tak podzielone że nie zajmują więcej niż 4GB(chociaż w to nie wierzę)?

Napisz to po Polsku, proszę. ;]

jarek123 29.09.2010 23:00

Wyszedł PS Yes, podobno to samo co ten niebieski czyli ok:

http://psx-scene.com/forums/attachme...8&d=1285778398

Co mnie denerwuje to biały.

Czemu nie mogą zrobić czarnego? Jest czarny ale na picu podobno ;/

Tak więc czecho gumka, niebieski lub biały. No nie wiem co brać :(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:38.