Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

Berion 07.11.2009 12:55

Region Magic Gate. To może inaczej: obie ostatnie cyferki w modelu konsoli muszą się zgadzać, czyli jak instalujesz na SCPH-xxxx4 to będzie działać na SCPH-xxxx4, a nie na SCPH-xxxx1 (upraszczając bo są wyjątki). To jeśli chodzi o wersję multi. Bo wersja normal zadziała tylko na konkretnie tym samym czyli jeśli instalujesz na SCPH-39004 to zadziała tylko na SCPH-39004 (też są wyjątki ;]).

Jest o tym w tutorialu, a nie czytało się bo po co. ;P

Jeśli nadal nie działa to przyczyną jest któraś z powyższych, które opisałem w FAQ albo masz bios (a w zasadzie to fw) w wersji 2.30 i na tym tylko wstanie Swap Magic (itp.) i oczywiście modchip.

beerserker 06.11.2009 21:17

Nie wiem jak sprawdzić ten region, ale porównałem karty (napisy na nich) i zdaje się że mamy te same, poza tym jego karta u mnie śmiga tj. mogę przeglądać jej zawartość (widzę tam np. FMCB ;) ).

Czyli 2.30 ?

Zostaje mi chip?

Skąd wziąć schemat instalacji modbo720 pod SCPH-90004, bo nigdzie nie mogę znaleźć? :>

Berion 06.11.2009 20:51

Cytat:

Napisany przez Berion
"Dlaczego mi nie działa?"
Zacznijmy może od tego co to znaczy, że "nie działa". Exploit może nie uruchamiać się wcale, może nie dawać się zainstalować, może resetować konsolę po wyborze opcji czy próbie uruchomienia jakiegoś programu. Przyczyn może być kilka: niezgodny region Magic Gate z regionem konsoli (dokładnie to opisałem w tutorialu), uszkodzenie struktury logicznej karty, skasowanie jakiegoś newralgicznego dla jego działania pliku, usunięcie relinkowanego wpisu w tablicy do osdmain itp, użycie nieprawidłowego FREEMCB.CNF czy najzwyklej w świecie karta jest nieoryginalna. Zapewnienia typu: "kupiłem ją w sklepie XYZ za 70zł to musi być oryginalna" znaczą tyle co nic - nawet w renomowanych sklepach można trafić na podróbkę, tym bardziej w supermarkecie gdzie z definicji sprzedawany jest chłam. Nie twierdzę, że tak jest w każdym, ale może być - świadomie bądź nie, bowiem niekiedy te karty naprawdę ciężko odróżnić.

Albo oczywiście masz 2.30. ;]

//Tutorialu się nie czytało, bo po co... :D

beerserker 06.11.2009 20:34

Wypraszam sobie, tutek przestudiowałem! ;)

No z RESCUE.ELF nie poszło, sprawdzałem wcześniej. Teraz spróbowałem z BOOT.ELF i dalej nic. Rozumiem że miałem popróbować z nazwami pliku na pendrivie?

BTW - Chyba napisałem posta niezrozumiale, chodzi mi o to że jak podpinam kartę kumpla u siebie (która jest przerobiona i ma odpowiednie homebrew), u mnie żadnych opcji nie ma (a u niego oczywiście są), tj. nic poza 'Browser' i 'System Configuration', czyli chyba nie wchodzi podmieniony interface czy co tam.

Robię coś źle, czy po prostu mam konsolę z 'felernym' biosem?

Berion 06.11.2009 19:57

mass:/RESCUE.ELF lub mass:/BOOT/BOOT.ELF

Tutorialu się nie czytało bo po co. :P

beerserker 06.11.2009 18:36

Podpiąłem kartę kumpla, nie było żadnych dodatkowych opcji odpalenia homebrew czy czegokolowiek, rozumiem że zostaje mi tylko modchip?

loki7777 05.11.2009 14:20

tak:) tylko miej na pendrive'ie instalke z free mc boot i odpalisz sobie ja ladnie z ule

beerserker 05.11.2009 14:02

No i tak zrobię, tylko upewnię się że dobrze zadałem pierwsze pytanie:

Kolega ma konsolę bez swapa, bez chipa, jedynie ktoś mu zrobił memorkę. Jak wpadnę do niego ze swoją mmc bez FMCB i ESR to zainstaluję sobie u niego to na moją?

loki7777 05.11.2009 09:41

To lepiej juz zrobic memorke i sprawdzic, moze nie da 100%, ale na 51% bedzie mial pewnosc czy zadziala:)

Berion 05.11.2009 00:39

Można.

Uruchomić uLE i sprawdzić w debug strig z ROMVER. Jest to jedyna 100% metoda. No tak, tylko że potrzebujesz modchipa albo exploita żeby to zrobić... najprościej np. pożyczyć Swap Magic.

beerserker 04.11.2009 22:05

Mam 2 pytania, na które odpowiedzi nie załapałem po tutorialu:

1. Czy jeśli ktoś ma tylko memorkę z FMCB, to mogę z poziomu jego konsoli zrobić drugą kartę dla siebie?

2. Mam konsolę z serii 9xxxx... jak sprawdzić soft aby stwierdzić czy w ogóle u mnie FMCB ruszy?

Berion 28.10.2009 14:12

Zakładając, że to wina nagrywarki: nie ma. ;]

akira5 25.10.2009 19:14

wlasnie troche dziwna sytuacja. laser nowy i nagrywarka moze dawac ciala? przeciez plyty sa wypalane na plytach verbatim. zwykle jak wkladam plyte to est nie rozpoznaje plyty. czasami wejdzie gra bez problemu. denerwuje mnie to. nie ma na to zadnej innej rady niz wymiana nagrywarki?

Berion 25.10.2009 19:09

Zakładając, że na prawdę jest nowy. Może ta LG już powoli wysiada, jak sam zauważyłeś.

W każdym razie to nie jest wina FMCB, ani tym bardziej ESR, uwierz mi. Odpal wersję GUI i zobacz czy napęd już przepuścił płytę (będzie na dole napis DVDV detected czy coś w ten deseń).

akira5 25.10.2009 15:01

laser napewno nie bo jest nowy i ma dopiero tydzien, a czy jest zakurzony? hmmm moze bo troche kurzu ma on w pokoju, co do nagrywarki to LG ma juz chyba 3 latka i troche wysmarzyla. mozna poprawic jakos wypalanie? np wyczyscic laser w nagrywarce itd. nie mam jak porownac bo przyjechalem do domu a u siebie posiadam prawie nowa nagrywarke pionnera i wypalalem na niej gry na plytach verbatim dvd-r z predkoscia 4x i kazda smiga (w mojej konsoli mam czipa)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:42.