Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

szczuru 27.11.2009 14:03

Cytat:

zmarnowałem kupę czasu bo i tak nikt tego pewnie nie przeczyta... ;P
Wliczając w to mój cenny czas na robienie screenów xD

Berion 27.11.2009 12:31

Update'owałem trochę tutorial:
  • dodałem krótki opis instalacji FMCB mając tylko FMCB. To w sumie logiczne, ale nie każdy się domyślił - teraz ma opis.
  • dodałem... stronę o 'krosinstalacji' (szczegółowy opis za jakiś czas, czyli jak skończę grać w Spyro The Dragon 3 ;P).
  • dodałem krótkie info o SCPH-9xxxxx bo już mnie krew zalewa jak czytam, że są niekompatybilne (co jest bzdurą oczywiście - nie wszystkie nie są).
  • podzieliłem FAQi na ten dla ESR (@kamillo1985 tam masz teraz odpowiedź na swoje pytania) i FMCB.
  • dodałem mnóstwo "zbędnych" pytań do obu FAQ.
  • zmarnowałem kupę czasu bo i tak nikt tego pewnie nie przeczyta... ;P

kamillo1985 25.11.2009 20:38

Witam. Potrzebuję pomocy. Mianowicie Posiadam obraz gry BULLY. W ultra ISO po spatchowaniu przez ESR pokazuje się DVD-Video. A powinno chyba PS DVD (czy jakoś tak). Grę nagrałem ale niestety staje na różowym ekranie i nic. Czy ktoś się orientuje jak to zrobić? Dodam, że nie mam problemu z innymi grami. Z góry dzięki za pomoc. Neta trochę przeszukałem i nie znalazłem informacji na ten temat.

Berion 25.11.2009 19:40

Nie trzeba zmieniać, wystarczy podpisać, że wzorem powyższego przedstawia to fw taki a taki. Jeszcze pokolorować na wszelki wypadek. ;P Jakbyś mógł byłbym rad.

No, od razu widać, że znów masz internet. ;]

szczuru 24.11.2009 23:53

Co do screenshoota z uLE to ja mogę zrobić via TunerTV a ty Berion w Photoshopie zmienił byś wersję mojego biosu na tą nieszczęsną 230 :P

darek0920 24.11.2009 23:50

Cytat:

@darek0920
O właśnie. A masz może ten model, albo jakąś sposobność wykonania *dobrej jakości* zdjęcia z TV z tym info? Chciałbym rozbudować tutorial. To samo z date code na stikerze.
:nie: no niestety tu nie pomoge ,bo nawet nie mam dostępu do nowej slimki

Berion 24.11.2009 23:32

No właśnie nie wszędzie, ale cieszy mnie że chociaż w tej jednej daję sobie radę. Tylko mi się nie obrażaj zaraz bo to nie o ot chodzi. ;)

Oprogramowanie ma to do siebie, że jest w różnych wersjach. Nowszych, starszych; różnią się funkcjami, błędami itd. Tutaj nie ma wielkiej filozofii - po prostu, jak jest problem to podajemy jak najwięcej szczegółów, żeby nie trzeba było przez kolejne 10 stron wyjaśniać czemu ty nie masz opcji X, a ja mam opcję Y. Zresztą, to dotyczy wielu innych dziedzin życia, nie tylko informatyki.

daroo1 24.11.2009 22:26

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1060932)
N oto nie marudź, że nie masz tego czy owego. Używaj najnowszych wersji, albo przy występowaniu jakiegoś problemu od razu podawaj i wersję programu. No ludzie no...

@darek0920
O właśnie. A masz może ten model, albo jakąś sposobność wykonania *dobrej jakości* zdjęcia z TV z tym info? Chciałbym rozbudować tutorial. To samo z date code na stikerze.

Od razu nie marudź, nie znam sie, to sie pytam, nie wszyscy może są tacy dobrzy z tego tematu, ciekawe czy wszedzie jestes taki mądry:zolta:

Berion 23.11.2009 18:36

N oto nie marudź, że nie masz tego czy owego. Używaj najnowszych wersji, albo przy występowaniu jakiegoś problemu od razu podawaj i wersję programu. No ludzie no...

@darek0920

daroo1 23.11.2009 12:45

Ja mam tego uLE v.4.28 może dlatego mi tego nie pokazuje sprawdze jakies inne wersje narazie dzięki!

darek0920 23.11.2009 12:21

Na SCPH-90004 wyglądać będzie mniej wiecej tak:
uLE v4.39
MICS\DEBUG INFO
Debug Info Screen:

rom0: ROVER == "0230EC20080220_"

argc == 1
argy (0) -- "mass:uLE v4.39/BOOT.ELF;1"
boot_path == "Cdrom0: \uLE v4.39/BOOT.ELF;1"
LauchElfDir == "cdrom0: \uLE v4.39"

Berion 23.11.2009 00:16

Przede wszystkim wersja uLE to 4.40.

Jest tam niewiele informacji w tym okienku, więc nie kłopot to znaleźć. Jest to 8 wartości ciurkiem wypisanych. Nie przytoczę dokładnej treści i tego co się pokazuje bo nie pamiętam. przeoczyć się nie da, więc pewnie masz wersję uLE która tego nie odczytuje. Użyj 4.40 i będziesz mieć pewność.

daroo1 22.11.2009 23:47

Witam czy możesz mi tak po koleji wytłumaczyc jak odczytac bios konsoli jak ja wchodze na Debug info to tam nie ma ciągu żadnych cyfr, jak wy to sprawdzacie mam konsole 70004 i 90004 i tu i tu pisze to samo ale nie są to żadne cyfry ???

Berion 22.11.2009 18:02

Aaa, chodzi o cytat ffg z PS2FAQ. No cóż, jest tam mowa o pamięci IOP (I/O Processor), a nie o karcie pamięci. Nie pojmuję jakie to ma odniesienie do FMCB.

W każdym razie na FMCB kopii gier z PSXa z nośnika optycznego nie da się i nigdy nie będzie można uruchomić. Ale za to będzie można uruchomić kopię przez emulator PS2PSXe, który za jakiś czas ujrzy światło dzienne. Na pewno będzie można odpalać gry z hdd, mass i host, czy coś jeszcze dojdzie to nie wiem.

pavel54 22.11.2009 17:49

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1060737)
Pamiec konsoli a nie to co jest na karcie pamieci:)

Ale kopii z psxa i tak sie nie da uruchomic??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:42.