Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

wii 13.01.2010 01:39

Heheh,faktycznie jak się czytam to sam nie wiem o co chodzi;)

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1074291)

A DVDELF.BIN pochodził z konsoli Slim? ;] Jeśli tak to nie wiem. Dziwne bo gdyby mu nie odpowiadał region MG, albo coś innego było "spsute" instalacja zatrzymałaby się na komunikacie "error reading DVDELF.BIN bla bla bla". ;]

Nie bardzo wiem o co chodzi:sciana: Wgrałem fmcb na tej 30003v4.Po tym jak do pamięci załadował się ule,uruchomiłem instalator mcboota(mass) sformatowałem kartę i zainstalowałem normal.Instalator z plików cdrinfo.Jutro znowu popróbuje.

Cytat:

Coś pomieszałeś:

1. esr mc -> ule
2. ule -> hdl (sam się nie uruchomi, chyba że z hotkeya)
3. hdl -> ??? kosmici? czarna dziura? bowiem nie tłumaczy to historii z dwóch postów wstecz. ;)

Popieprzone to jakieś. ;) Ale rozumiem, że potrzebujesz dwóch programów pod ścieżką dla esr_mc/gui>launchapp. Inaczej faktycznie się nie da. Zastanawia mnie tylko czy taki obrót driverami i killowaniem iop nie konfliktuje z HDLem.

fmcboot->ule->1s nic nierobienia->hdl=gry się uruchamiają ale przy instalacji nie widzi płyty ps2

fmcboot->ule->1s nacisnę krzyżaka lub hotkeya, odliczanie ustaje (mam dostęp do ule i podgląd płyty w browserze)-> esr mc->kolorki(płyta musi być w napędzie)->ule->1s nic nierobienia->hdl=gry się nie uruchamiają ale przy instalacji widzi płyty ps2(nie instalowałem)

fmcboot->ule->1s nacisnę krzyżaka odliczanie ustaje (mam dostęp do ule)-> esr mc->kolorki(płyta musi być w napędzie)->ule->1s nacisnę krzyżaka odliczanie ustaje mam w ule podgląd płyty->PS2Disc(Misc_PS2Disc)=kopia chodzi

fmcboot->ule->1s nacisnę krzyżaka odliczanie ustaje (mam dostęp do ule i podgląd płyty w browserze)-> esr gui/directdvd=kopia chodzi

Jutro spróbuje z SMS

Cytat:

Zagiąłeś mnie teraz. Gdzie ty taką opcję wypatrzyłeś? A może jest gdzieś zachomikowana w CNFie? (vide opcje psu).

Unofficial Launch Elf 4.25???

http://www.megaupload.com/?d=873DA452

Mam nadzieje że nie łamie prawa i regulaminu zamieszczając tu w taki sposób publiczne pliki(bo chyba takimi są ule4.25,hdl8.0c i esr9b).W razie gdyby tak było to proszę o z edytowanie i niekaranie mnie.Mogę wysłać sam plik ustawień ale nie wiem czy będzie chodził z innymi wersjami.

Ustawienia ule pamiętają jeszcze poprzedni exploit(gra psx) i był ustawiany pod własnego hdl i tapetę z podobnym motywem(której w paczce niema).Bez kabla rgb może być trochę niewyraźnie(niebieskie napisy na czarnym tle).

Pozdrawiam!

Berion 13.01.2010 12:32

Cytat:

Napisany przez wii (Post 1074318)
Nie bardzo wiem o co chodzi:sciana: Wgrałem fmcb na tej 30003v4.Po tym jak do pamięci załadował się ule,uruchomiłem instalator mcboota(mass) sformatowałem kartę i zainstalowałem normal.Instalator z plików cdrinfo.Jutro znowu popróbuje.

Sugerując się tym:

Cytat:

Format i normal instal z pena bez większych przeszkód.Zabrało mi to ponad mega(~1,5) z karty(wbrew temu co przeczytałem tutaj:http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona4.php).
No więc nie zrozumiałeś tego co przeczytałeś. ;) FMCB na CDRi to oryginalny release. Może w tzw. n00bie package są DVDPLE z konsoli Slim, nie wiem, u nas nie ma na pewno bo ten plik trzeba samemu skopiować z dumpa biosu ze slim. Jeśli tego nie zrobisz to właśnie będzie zajmować ~1.5MB (na modelach fat), a nie 75KB. Na Slim zawsze będzie zajmować 75KB + symlinki jeśli to multi.

Cytat:

Mam nadzieje że nie łamie prawa i regulaminu zamieszczając tu w taki sposób publiczne pliki(bo chyba takimi są ule4.25,hdl8.0c i esr9b)
To homebrew. Możesz sobie je zamieszczać jak chcesz. ;] Nie zamieszczamy tylko plików chronionych prawem autorskim itp. jak np. jakieś pliki z fw konsoli (np. wspomniany wcześniej DVDELF.BIN).

loki7777 13.01.2010 12:53

W noobie tez nie ma dvdplx - trzeba samemu szukac ale warto:)

pojol 25.01.2010 11:00

FreeMcBoot/SMS

Witam. Mam pytanie podczas przygotowywania plikow fmcb, plikow tego ESR jest 4 ktory mam zmienic nazwe na ESR.ELF skoro mam takie :
-ESR beta r9b dvdv direct off.elf
-ESR_GUI_test2.elf
-ESR beta r9b dvdv direct.elf
-ESR beta r9b mcard.elf

Pomozcie ?? czy ma byc tak jak jest zostawic czy poprostu mam ktoregos pliku nazwe zmienic.

PS: Podczas przygotowywania plikow tych programow SMS,ESR,HDLoader itp.
To musze wszystkie pliki z folderu przekopiowac do folderu INSTALL ??

Iskander 25.01.2010 12:26

Ten 3.

Ehh..SMS,ESR,HDL ma być w INSTALL. Dodatkowe jakie chcesz to do APPS, ale potem sam musisz je podlinkować w FMCB Configuratorze.

Berion 25.01.2010 12:28

Oczywiście, że zmienić nazwę. Wybierz sobie wersję, która Ci najbardziej odpowiada (ta zostanie od razu dopisana w ESR Path). Poszczególne wersje, co która robi i do czego służy, opisane są w tutorialu. Sugeruję direct off, a gui sobie w OSDh potem dopisać. ;]

Tak jak napisałem w tutorialu. ;] Np.
mass:/INSTALL/SMS.ELF

Nie musisz jeśli nie chcesz ich mieć w mc0:/BOOT/

pojol 25.01.2010 13:26

Czyli 4 pliczki mam miec te esr,sms,hdloader i to boot ??? Mam te 4 pliczki w install i juz nigdzie nie musze nic wrzucac jesli poprostu np. chce tylko odpalac kopie zapasowe ?? Czy musze jeszcze cos dorzucac przepraszam ze o takie bezsensowne rzeczy sie pytam ale jestem ciemny w tych sprawach i zczasem wszystko zalapie.

Iskander 25.01.2010 17:10

Jeżeli chcesz tylko ESR to możesz wrzucić sam ESR. Niemniej jednak warto mieć też uLE więc zostaw sobie BOOT.

alimka18 28.01.2010 19:54

witam mam problem dotyczacy patchowania na poczatku mi sie udalo spaczowalam gre gralam i ok pozniej chcialam spatchowac nowa gre i niby w programie pisalo ze spatchowany ale nie utworzyl mi sie plik mds przy iso pomyslalam ze cos nie tak sprobowalam jeszcze raz i pisalo ze "iso image already patcht" , dla pewnosci nagralam ta gre na plytke i weszla ale czarno biala?pomozcie bo nie wiem o co chodzi z gory dzieki

dodam jeszcze ze do teraz mam tak z kazda gra :/ nawet w ta ktora gram odpatchowalam ja, usunelam plik mds i spowrotem spatchowalam i rowniez nie utworzyl mi sie ten plik mds

Berion 28.01.2010 20:14

Pomieszało Ci się coś i to mocno. ;]

ESR Disc Patcher czy też jakikolwiek inny patcher tego rodzaju nie dodaje do *.iso pliku *.mds - ten program służy i robi coś zupełnie innego z obrazem. MDS może być, ale nie musi być tworzony, wykonując obraz płyty. Nawet w przypadku DVD9, gdzie layer break też jest zawsze standardowy.

Czarno biały obraz jest winą tego, że Twój telewizor nie obsługuje NTSC, ewentualnie zmieniłaś w system configuration rodzaj kabla.

alimka18 28.01.2010 20:18

z pierwsza gra postapilam dokladnie tak samo utworzyl mi sie plik mds i kolor jest a teraz mozliwe tak jak mowisz moze i nie musi byc tego pliku wkoncu znasz sie lepiej ale dlaczego w takim razie gra chodzi ale bez koloru?

Berion 28.01.2010 20:21

Bowiem:

Cytat:

Napisany przez Berion
Czarno biały obraz jest winą tego, że Twój telewizor nie obsługuje NTSC, ewentualnie zmieniłaś w system configuration rodzaj kabla.

BTW: jakiego programu używasz do patchowania. Jestem pewien, że żaden nie tworzy *.mds do obrazu (który i tak jest zbędny).

alimka18 28.01.2010 20:33

to moze zapytam inaczej co powinnam zrobic zeby ten kolor byl?raczej z tv jest wszystko wporzadku no chyba ze wybiera sobie gry ktore odtworzy w kolorze bo orginalne i ta moja pierwsza gra chodzila . w miejscu gdzie kupywalam ps2 dostalam plytke z instrukcja i programami jest tam ESR Disc Patcher ale uzywalam memento i tak jak pisalam za pierwszym razem utworzyl mi sie obok plik mds potem juz nie.

DVDMax 30.01.2010 14:06

Przedstawie swój problem

Zainstalowalem FMCB na karcie ale nie mam zadnych programow ani menadzera plikow. Instalowalem z plyty dvd (z tej strony) i wyskoczylo mi podczas instalacji ze brak tych dwoch pliczkow do obslugi usb i boot.elfa . Nie wiem jak sie teraz dostac do ulelfa zeby dodac programy poniewaz nie mam go . Nagralem plyte z rescue.elfem wg poradnika system.cnf tez zrobilem tym programem co w poradniku i jak chce wlaczyc to wyskakuje blad "play halted due to malfunction" da sie cos z tym fantem zrobic ??

Pendriva mi wogole nie czyta

szczuru 30.01.2010 14:20

@DVDMax, FMCB NIE instaluje się z płyty, gdyż instalacja nie przebiegnie pomyślnie (wspomniane przez Ciebie błędy). Jedynym sensownym wyjściem jest instalacja z mass (np Pendrive). Np idź do znajomego z przerobioną PS2 i u niego zainstaluj FMCB (Multi Version Install).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:45.