Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

SkylinerPL 30.08.2010 18:03

A jak wgrac uLaunchELF przez Free MC boota ???:help:

Berion 30.08.2010 13:04

Save pakujesz/konwertujesz do formatu *.psu, wrzucasz na pendraka, odpalasz uLE, kopiujesz go i wklejasz opcją "PSU Paste" / "Wklej *.psu".

ID gry i save'a+folder muszą być zgodne.

Było już o tym na forum wiele razy.

SkylinerPL 29.08.2010 13:24

Witam mam jeszcze jeden problem polegający na tym że mam fmcb ale w menu jest tylko browser ,system configuration i free mc boot configuration a chciałbym wgrać save do gt4 przez uLaunchELF i nie wiem jak Pomocy .Proszę o Szybką odpowiedź

SkylinerPL 28.08.2010 17:52

Dzięki:)

darek0920 28.08.2010 17:16

Przytrzymaj START po resecie konsoli-uruchomi sie FMCB configurator,wybierz opcje Configure E1 Launch keys... (Screen w punkcie 3) przy AUTO wciskaj "SELECT" aż pojawi sie OSDSYS.Potem zapisz nowy config (Save CNF to MC0 )

SkylinerPL 28.08.2010 15:01

Witam mam problem polegający na tym że gdy wkładam karte z free mc bootem do ps2 to od razu włącza mi się ESR bo grzebałem coś w ustawieniach i nic więcej nie mogę zrobić .Proszę o szybką odpowiedź

Berion 29.07.2010 22:23

Cytat:

Napisany przez tkaczu (Post 1108900)
Jeżeli wrzucę ten folder z instalką i plikami na kartę pamięci telefonu i podłącze telefon do konsoli to ps sam wyszuka instalatora i go uruchomi czy jakoś muszę wejść gdzieś?

Jeśli będzie pod odpowiednią nazwą i w root nośnika to tak. Telefon musi też umożliwiać automatyczny dostęp do karty (FMCB będzie przeszukiwać tego zaraz na starcie) i być kompatybilny z Twoimi USBD.

Cytat:

Dodam że nie patrzyłem na dział instalacji fmcb za pomocą karty z fmcb tylko na instalacja fmcb 1.8 Czy jednak trzeba zrobić tak jak jest opisane w dziale instalacji za pomocą karty z fmcb? Jestem kompletnie w tym zielony
Tak właśnie trzeba. To w gruncie rzeczy to samo co napisałem powyżej.

tkaczu 27.07.2010 18:44

Jeżeli wrzucę ten folder z instalką i plikami na kartę pamięci telefonu i podłącze telefon do konsoli to ps sam wyszuka instalatora i go uruchomi czy jakoś muszę wejść gdzieś? Dodam że nie patrzyłem na dział instalacji fmcb za pomocą karty z fmcb tylko na instalacja fmcb 1.8 Czy jednak trzeba zrobić tak jak jest opisane w dziale instalacji za pomocą karty z fmcb? Jestem kompletnie w tym zielony.

Berion 26.07.2010 16:44

Cytat:

Napisany przez tkaczu (Post 1108642)
To karta ma 8 mb czy tam 35mb+? Czy jak zrobię reinstalke to odzyskam te 35 mb które zajmuje fmcb?

Oryginalna karta Sony ma 8MB, więc ani 8mb ani tym bardziej 35mb.

Widzę, że nie zrozumiałeś. ;] Przeczytaj to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dowi%C4...ie_symboliczne

Cytat:

Którą wersje lepiej zainstalować? Normal czy może multi?
Napisałem w tutorialu, która od czego jest.

tkaczu 26.07.2010 12:31

To karta ma 8 mb czy tam 35mb+? Czy jak zrobię reinstalke to odzyskam te 35 mb które zajmuje fmcb? Którą wersje lepiej zainstalować? Normal czy może multi?>

Berion 26.07.2010 11:32

To nie jest błąd, ale i FMCB tyle nie waży. Przy instalacji wersji multi tworzone są linki symboliczne do tego samego pliku o innych nazwach (bowiem, różne modele konsol poszukują różnych nazw), dlatego OSDSYS traktuje każdy z nich jako oddzielny. Najwyraźniej też instalowany był bez slimowych DVDPLE (czyli w Twoim przypadku FMCB waży ~1.5MB + to co tam jeszcze masz dograne).

Jak chcesz nową instalację to tutaj masz tutorial:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2-FreeMCBoot-ESR/

Z poziomu instalatora sformatuj kartę (nie inaczej bo potem nie uruchomisz FMCB (nie będzie go tam ;])) i zaraz potem instaluj wersję multi lub normal.

FMCB jest w mc0:/BxEXEC/, w mc0:/BOOT/ masz jakieś programy, w mc0:/SYS-CONF/ są trzy ważne pliki dla FMCB: FREEMCB.CNF, to jest jego plik konfiguracyjny i dwa moduły *.irx do obsługi USB.

Reszta nie jest istotna dla działania FMCB (zawartość jak i obecność folderu BOOT też nie, tam masz po prostu jakieś programy np. ESR).

tkaczu 26.07.2010 10:31

Karta pamięci

Witam. Mam wgrane na kartę pamięci fmcb 1.8. Na karcie napisane jest że karta ma pojemność 8 mb jednak gdy wchodzę w browser i przechodzę na ikonkę free mcboot i wciskam enter to piszę że zajmuje ona 37mb. Jest to jakiś błąd czy naprawdę on tyle waży? Oprócz tego mam jeszcze dwa pliki: sys-conf folder i boot folder. Podobno fmcb waży ok 2mb a nie jak mi pisze 37mb... Drugie pytanie to czy można jakoś wgrać sobie na nowo tego samego fmcb? Chodzi mi o taki reinstal.

Berion 16.07.2010 20:11

Cytat:

Napisany przez przekliniak (Post 1107140)
Konsola płyty nie odczyta.

Konsola płytę odczyta, jak najbardziej i... odpali zawarty na niej 1s film. ;]

Cytat:

Ponieważ konsola zakomunikuje:
Cytat:

This disc cannot be played due to regional restriction

Na konsolach z odczytem region2 owszem (czyli chyba wszystkie PAL i część NTSC). ;]

- - -

@Lyska
Nie kombinuj, jakby tak się dało to po co ffg pisał by ESR? Ja wiem, że jest gorąco na dworze... ;P

OSDSYS (czyli tzw. browser) na zweryfikowanej płycie jako DVD-Video, poszukuje ifo (a nie cnf) po czym przekazuje sprawę dvd playerowi. Do tego dochodzą nieco inne tryby odczytu takich płyt - stąd i wymagana aplikacja, ESR i stąd też fakt, że nie wszystkie gry są kompatybilne.

-

Kopie gier "których używałeś do SM" nie zadziałają jeśli uprzednio nie były patchowane dla ESR (czyli bez tej modyfikacji UDFa).

SMBA 16.07.2010 19:18

Nie zadziałają, no chyba, że są dodatkowo spatchowane ESR disc patcherem, bo tylko takie płyty on uruchamia. (Kwestia zabezpieczeń, tylko te płyty [no - i jeszcze Audio-CD] nieprzerobione chipem uruchamia, jeśli są nieoryginalne).

A gdyby nagranie takiej płytki było możliwe nikt by się nie męczył ze Swapami i instalatorami FMCB na już przerobionych konsolach ;)

Lyska 16.07.2010 19:03

regional restriction? regionalne ograniczenia? no cóż może się uda. Kto wie, może to nawet wypali jako DVD-Video z FMCB? Czyli taka płytka do przerobienia memorki, to by było na rękę nowicjuszy =)

EDIT OFT: a moje kopie gier który używałem ze swap magica zadziałają z FMCB & ESR? (sorry za offtop ale zbieram informacje bo mam szansę odzyskania ps2 którego sprzedałem zeby kupić 360;p)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:56.