Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

chorzel 12.02.2009 13:02

Mam konsole ps2 slim 77004. Z usb wgrałem na mc fmcb 1.8b. Po włączeniu konsoli wgrywa się program fmcb wybieram esr, następnie launch dvd i płyta nie rusza. Próbowałem także uruchomić płytę za pomocą wersji tekstowej - direct, efekt taki sam, płyta nie rusza.

Berion 12.02.2009 13:08

Mógłbyś nieco rozszerzyć pojęcie: "płyta nie rusza"? ;)

chorzel 12.02.2009 13:12

Stała w miejscu zero reakcji, ale przekopiowałem wszystkie wersje esr na mc, zmieniłem ustawienia w ulelf i teraz po włożeniu płyty do konsoli, włączeniu jej odrazu odpala esr wybieram dvd i pięknie działa.

morfina36 12.02.2009 17:24

Mam ten sam problem. Po wgraniu FMCB 1.8 kopia nie uruchamia się tzn restuje konsole w której znajduje się płyta z grą (normalan kopia nie iso) pojawia się logo programu gasnie i ekran robi się czarny .Płyta w napędzie nie obrac się nie wyczytuje je . Jeśli robię coś źle proszę napiszcie jak powinno to wyglądać.
FMCB wgrywałem w wersji multi i normal . Karta pamięci jest orginalna.

Berion 12.02.2009 21:18

ESR czeka na napęd, aż ten zweryfikuje nośnik, a skoro zweryfikował na niepoprawny to stoi w miejscu.

Kiepski masz napęd, nagrywarkę, płytę itp. Poczytaj o nagrywaniu dla PS2.

adrianeek 12.02.2009 21:31

Witam,
zanim napisałem tego posta długo błądziłem po tym forum, po googlach itd.
Mam takie pytanie, czy mozna za pomocą jednej karty z FMCB nagrac go na drugą. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to to:
1. Wlączyc karte z fmcb w slot 1, uruchomic instalke i zainstalowac na karcie w slocie 2.
2. Zgrac pliki z karty na karte i podmienic cos.

Może ktoś sie wypowiedziec na temat takiego kopiowania? Jest to możliwe? Czy istnieje jakis inny sposób? Prosze o szczegółowa instrukcje.

Pozdrawiam,
Adrian.

PS. Gratuluje twórcom tego programu ! Wspaniała robota.

Berion 12.02.2009 22:23

Ad.1) Właśnie tak. Tyle, że dopiero wersja 1.8 pozwala wybrać. Wczęsniejsze zawsze zrobią to na karcie w pierwszym slocie.

Ad2.) Tak się nie da - nie będzie działać. Problem opisywałem jakieś kilkanaście postów temu i w FAQ w tutorialu o FMCB. ;]

---

Grafik dziękuje. :)

adrianeek 12.02.2009 22:29

Czyli tą instalke włączam na pendrive czy z karty? Przepraszam za głupie pytanie. Moze mógłbys mi wyslac na pw instrukcje, badz jakis link tutaj ;/

Właśnie zobaczyłem dalszą częśc twojego posta. Wiec juz szukam w faq.

Berion 12.02.2009 22:30

Z karty, podobnie jak z płyty będą problemy z zewnętrznymi plikami. ;] Najlepiej z pendrive'a, który jest kompatybilny z modułami usb, których używa.

http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona4.php

Cytat:

Jeśli w folderach INSTALL i MODULES brakuje plików BOOT.ELF i modułów do obsługi urządzeń na USB. Zostaniemy o tym poinformowani i program kolejny raz zapyta czy kontynuować. Wiąże się z tym jeden błąd podczas instalacji z nośnika optycznego lub Memory Card. Mianowicie: jeśli zagnieżdżenie folderów jest zbyt duże (najlepiej wrzucać program do root) wówczas pomimo prawidłowej struktury nadal nie znajdzie ww. plików, ponadto uniemożliwi to kontynuację instalacji (wciąż będzie pytać o to samo i niezależnie od wyboru "ok" czy też "cancel" nie rozpocznie instalacji!). Dlatego też zaleca się uruchamiać instalator z USB (czyli np. z pendrive'a).

adrianeek 12.02.2009 22:37

Wielkie dzieki :) A tak po zatym to przeczytaj pw.

Wielkie dzieki :)

Berion 12.02.2009 22:57

W zasadzie to równie dobrze mogłeś napisać to na forum. ;)

adrianeek 13.02.2009 22:49

Odnośnie tej instalacji na 2 karcie, po uruchomieniu instalatora z 1 karty mam ją wyciągnąc czy zostawic w gniezdzie?

I jaki rodzaj esr jest najlepszy/najczesciej uzywany?

Berion 14.02.2009 19:23

Przeczytaj jeszcze raz mój wcześniejszy post.

Przeczytaj też o różnicach pomiędzy poszczególnymi wersjami ESR.

sstube 14.02.2009 19:57

da rade zrobic tylko musi miec tą przerobianą jedną karte i dwie karty wlozyc i wtedy instalować

Berion 14.02.2009 20:47

A czy ja napisałem, że nie można? Napisałem, że 1.8 pozwala wybrać slot przy instalacji, a wcześniejsze zawsze robią to na pierwszym, więc logicznie myśląc:

> mam 1.8, wybieram slot z menu programu.
> mam 1.7 to wkładam kartę z FMCB w drugi slot, a w pierwszy kartę na której ma być instalowany.

Po cholerę to hot-swapować i ryzykować uwalenie rezystora?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:10.