Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

Berion 23.06.2011 01:48

W drodze jest wersja 1.9. :taktak:

Zmiany zarówno po stronie loadera jak i instalatora są duże (koniec exploitowania). Postaram się zewrzeć w GUI większość opcji dostępnych w instalatorze dla Win32 i oczywiście uaktualnić potem tutorial.

SMBA 16.06.2011 12:31

Może to kwestia kompatybilności a może dane na twoim dysku są zwyczajnie pofragmentowane co wydłuża czas wczytywania danych? W teorii dane z HDD powinny się wczytywać szybciej niż z DVD.
Cytując za Wikipedią:
Cytat:

HD Loader przysłużył się także legalnym użytkownikom. Dzięki instalacji oryginalnych gier na dysku konsoli skróceniu ulega czas ładowań

Kolekcjoner 15.06.2011 23:31

W takim razie podam drugi przykład gra: Shadow of the Collosus. Gra spowalnia co chwile tak jakby gra była emulowana z mniejszą ilością FPS.

Berion 15.06.2011 23:27

No właśnie chodzą pięknie. Nie wszystkie (te wcale się nie bootują albo zawieszają gdzieś w grze ;]).

GTA to nie jest dobry przykład, słabe tekstury to akurat problem z odczytem z płyty (z "wirtualnej płyty" też) i te rozmazane to są mipmapy, które powinny zostać zastąpione "dużymi".

- - -

Nie wiem, na sprawach stricte hardware się nie znam.

Kolekcjoner 15.06.2011 23:20

Dziękuję Berion za wszystkie odpowiedzi. Więc wychodzi na to, że gry z HDD chodzą gorzej niż z płyt, a byłem taki naiwny czytając fora polskie i zagraniczne, że gry chodzą pięknie ;/

Zdam relacje po zagraniu większej ilości gier z HDD.

Proszę zajrzyj do:

http://forum.cdrinfo.pl/f105/konsola...5/#post1166614

Berion 15.06.2011 23:13

Cytat:

Napisany przez Kolekcjoner (Post 1166520)
Gdyby tak było to bym nie pisał, chyba logiczne?

Populacja ludzka zatraca powoli zdolność samodzielnego myślenia. Nie miej mi za złe. ;]

Cytat:

Może to wina dysku twardego? Załóżmy, że dysk ma swoje lata ma bad sektory to czy możliwe, że to jest problem w płynności gier?
Raczej zawiesiłaby się na amen albo wcale czegoś nie wczytała (obiekt/textura). Na sektor przypada zwykle 512b, a to wystarczająco dużo aby narobić bigosu. ;]

Cytat:

Poza tym ktoś i to chyba Ty pisałeś, że uruchomiony HDloader z HDD działa nieprawidłowo.
Nie przypominam sobie. Jeśli wygrzebałeś gdzieś taką informację wstaw link.

Na moją logikę każdy program z jakiegokolwiek nośnika.

SMBA 15.06.2011 00:51

HDloader jest od dawna nie rozwijany. Nie zaszkodzi żebyś spróbował uruchomić jedną z tych gier za pomocą OPL (najnowsza wersja to 0.8 i wciąż jest rozwijany) i zobaczył czy będzie poprawa. Ale to już dyskusja na inny temat: http://forum.cdrinfo.pl/f106/open-ps2-loader-opl-85645/ ;)

Kolekcjoner 14.06.2011 23:54

Grafika robi się bardziej pixelowa a płynność gry jak huśtawka raz płynnie raz powoli. Dokładnie to widac w grach w których np. obracasz kamerą dookoła postaci, lub gdy chodzisz po mapie itp. W Gt zauważyłem drobne zacinanie sie filmików które przedstawiają tory.

SMBA 14.06.2011 23:36

Cytat:

Tylko nie rozumiem czemu grafika się pogarsza i gameplay spowalnia gdy się uruchomi Hdloadera z USB? A gdy z MC wyraźnie widac poprawę.
Grafika się pogarsza? W jakim sensie, mniejsza rozdzielczość (czyt. NTSC zamiast PAL)? Może na USB masz inny config?

Kolekcjoner 14.06.2011 23:29

Cytat:

Skąd uruchamiasz HDL nie ma znaczenia dla gier.
Gdyby tak było to bym nie pisał, chyba logiczne? Skoro pisze, że u mnie są różnice i to dosyć wyraźne to tak jest. Nie mam 18 lat, żeby pisać głupoty. Napisałem swój problem bo poważnie podchodzę do płynności gameplay. Może to wina dysku twardego? Załóżmy, że dysk ma swoje lata ma bad sektory to czy możliwe, że to jest problem w płynności gier?

Poza tym ktoś i to chyba Ty pisałeś, że uruchomiony HDloader z HDD działa nieprawidłowo.

Berion 14.06.2011 23:09

Cytat:

Napisany przez Kolekcjoner (Post 1166517)
Czytałem ale gdy ostatnio Cie pytałem i innych o możliwościach odpalania programów z MC bez użycia płyty odpisaliście że muszę mieć modchipa z obsługą Dev1 a gówno prawda.

Czytanie ze zrozumieniem.

Napisałeś, że masz martwy napęd, więc bez modchipa z DEV1 albo FMCB na karcie (prześledź tamtą dyskusję) nie zainstalujesz FMCB na swojej karcie.

Także masz do mnie pretensje niesłusznie.

Cytat:

Wystarczy zainstalować u kogoś na przerobionej konsoli FMCB na karte i z każdej konsoli odpala autobootem.
Nie ucz mnie proszę. Przeczytaj w tutorialu jakie są obostrzenia. ;)

Cytat:

Ja pisałem o HDloaderze. Mam pełną listę kompatybilności.
Nie ma czegoś takiego jak pełna lista kompatybilności.

Cytat:

Tylko nie rozumiem czemu grafika się pogarsza i gameplay spowalnia gdy się uruchomi Hdloadera z USB? A gdy z MC wyraźnie widac poprawę
Skąd uruchamiasz HDL nie ma znaczenia dla gier.

Kolekcjoner 14.06.2011 22:55

Cytat:

Czy readme czytałeś? Czy czytałeś mój tutorial lub PS2 FAQ? Wszędzie trąbię, że aby uruchomić programy na PS2 potrzeba modchipa albo exploita (exploitów jest kilka mi.n exploit DVD-Playera (exploit BxDATA) jakim jest np. FMCB).
Czytałem ale gdy ostatnio Cie pytałem i innych o możliwościach odpalania programów z MC bez użycia płyty odpisaliście że muszę mieć modchipa z obsługą Dev1 a gówno prawda. Wystarczy zainstalować u kogoś na przerobionej konsoli FMCB na karte i z każdej konsoli odpala autobootem.

Cytat:

Jak zmieściłeś bebechy PS3 w PS2? :D
Sorry chodziło mi o Gran Turismo 4.

Cytat:

ESR nie zapewni 100% kompatybilności, podobnie jak i inne loadery gier z dysku/sieci.
Ja pisałem o HDloaderze. Mam pełną listę kompatybilności.

Tylko nie rozumiem czemu grafika się pogarsza i gameplay spowalnia gdy się uruchomi Hdloadera z USB? A gdy z MC wyraźnie widac poprawę.

Berion 14.06.2011 22:46

Cytat:

Napisany przez Kolekcjoner (Post 1166509)
Berion czemu mnie nie poinformowałeś, że nie potrzeba żadnego modchipa z Dev1 do auto bootu FMCB? Na darmo zakupiłem chipa

A czy to nie jest logiczne?

Czy readme czytałeś? Czy czytałeś mój tutorial lub PS2 FAQ? Wszędzie trąbię, że aby uruchomić programy na PS2 potrzeba modchipa albo exploita (exploitów jest kilka mi.n exploit DVD-Playera (exploit BxDATA) jakim jest np. FMCB).

Cytat:

okazało się że FMCB po dobrym zainstalowaniu uruchamia się automatycznie na każdej konsoli nawet na nieprzerobionych.
Na każdej to na pewno nie.

Cytat:

Gran Turismo 5 testowałem i chodzi super.
Jak zmieściłeś bebechy PS3 w PS2? :D

Cytat:

Lecz gdy Uruchomiłem GTA: SA to podczas grania zacina się gra. Czy to normalne?
ESR nie zapewni 100% kompatybilności, podobnie jak i inne loadery gier z dysku/sieci.

Akurat GTA jest jedną z tych gier, które non stop streamują dane z płyty - na kiepskich nośnikach/kiepsko wypalonych/na kiepskim laserze będą problemy.

Po za tym każde GTA na PS2 i Xbox'ie potrafi chrupnąć (wyraźne spadki fps).

Kolekcjoner 14.06.2011 22:17

Berion czemu mnie nie poinformowałeś, że nie potrzeba żadnego modchipa z Dev1 do auto bootu FMCB? Na darmo zakupiłem chipa bo okazało się że FMCB po dobrym zainstalowaniu uruchamia się automatycznie na każdej konsoli nawet na nieprzerobionych.

Gran Turismo 5 testowałem i chodzi super. Lecz gdy Uruchomiłem GTA: SA to podczas grania zacina się gra. Czy to normalne?

WIĘKSZOŚĆ GIER NIE CHODZI płynnie :(

Gdy uruchomię HDloader z usb to gry nie chodzą płynnie a gdy z MC to chyba wszystko ok.

Poza tym zauważyłem że grafika się pogarsza gdy włączam Hdloadera z usb.

Berion 12.06.2011 18:06

Napisał, że zainstalował wersję 1.4 co jest tak starym antykiem, że nie widzę sensu się nad tym rozpisywać... Obecna publiczna wersja to 1.8b.

Z kolei to co zacytowałeś jest odkomentowane - nie ma tego w menu. To jest pod skrypty radshella, które nie działają z płyty. Zostawiłem z nadzieją, że nowszy RSH w końcu naprawi ten bug z montowaniem napędu. FMCB jest na płycie, ale trzeba go sobie ręcznie skopiować na mass:/ i stamtąd odpalić np. za pomocą uLE.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:57.