Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

Trilu 29.12.2008 19:43

Widzę kupno konsoli z nastawieniem na kradzież .
Przeczytaj regulamin forum,potem sformułuj odpowiednio pytanie.

Dorochet 29.12.2008 20:44

W takim razie powiedzcie mi czy dla mnie czyli przestępcy :) ta konsola będzie zbędna czy raczej mi się przyda i czy ten mc_boot ma jakieś inne zastosowania niż możliwość odtwarzania kopii zapasowych ?

loki7777 29.12.2008 20:55

Sie przyda - ale trzeba sie doksztalcic bo bardzo nie wiesz o czym piszesz:)

sonic01 29.12.2008 21:02

Cytat:

Napisany przez Berion
*.mds to coś w rodzaju arkusza dyrektyw. Jest Ci zbędny, chyba że masz grę z innym niż defaultowy LayerBreak. - ale i to można ustawić w większości programach.

Wiem że mds to tak jakby spis treści płyty i sądzę że po spatchowaniu on nadal będzie dobry.

Cytat:

Co do screenu: w zasadzie tak, tyle że nie wiem po co dublujesz to z ./INSTALL/ do ./INSTALL/APPS/. Bez sensu. Zdecyduj się. Skoro wrzucasz ESR do ./INSTALL to jak mniemam jest to wersja direct boot - innej nie ma sensu tam wrzucać.
Może coś źle zrozumiałem w twoim tutorialu a zrozumiałem że te 3 programy żeby zostały przeniesione przy i nstalacji FMCB na memorkę mam je jeszcze umieścić ( zdublować ) do folderu APPS. Czyli wszystko tak jak na screenie tylko nie dublować tych trzech plików ?

---

Cytat:

Napisany przez Dorochet (Post 990221)
W takim razie powiedzcie mi czy dla mnie czyli przestępcy :) ta konsola będzie zbędna czy raczej mi się przyda i czy ten mc_boot ma jakieś inne zastosowania niż możliwość odtwarzania kopii zapasowych ?

Pamiętaj o jednym , my tu mówimy o kopiach zapasowych swoich oryginalnych gier coby te oryginalne płyty sobie oszczędzać i uchronić przed zniszczeniem.

Berion 29.12.2008 22:23

Cytat:

Napisany przez Dorochet (Post 990221)

Powiem Ci tylko tyle, że nie ma czegoś takiego jak "mc_boot". Jest "Free MC Boot".

Resztę informacji masz w PS2 FAQ i tutorialu o FMCB+ESR.

Cytat:

Napisany przez sonic01
Wiem że mds to tak jakby spis treści płyty i sądzę że po spatchowaniu on nadal będzie dobry.

Nie wiem, nie używam *.mds bo jest mi zbędny. Jak lubisz "zagadki kosmologiczne" to spatchuj *.iso i wypal z *.mds. :D

Cytat:

Może coś źle zrozumiałem w twoim tutorialu a zrozumiałem że te 3 programy żeby zostały przeniesione przy i nstalacji FMCB na memorkę mam je jeszcze umieścić ( zdublować ) do folderu APPS. Czyli wszystko tak jak na screenie tylko nie dublować tych trzech plików ?
W tutorialu jedynie napisałem, że to co znajdzie się w ./APPS/ zostanie skopiowane na kartę do folderu o tej samej nazwie. Nie wiem gdzie Ty tam wyczytałeś, że trzeba je dublować. :P

Tak.

sonic01 29.12.2008 22:40

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 990252)

W tutorialu jedynie napisałem, że to co znajdzie się w ./APPS/ zostanie skopiowane na kartę do folderu o tej samej nazwie. Nie wiem gdzie Ty tam wyczytałeś, że trzeba je dublować. :P

Tak.

Czyli folder apps zostawiam pusty a te programy i tak będą zainstalowane i po zainstalowaniu wszystko piknie działa (chodzi mi o esr)

Trilu 29.12.2008 22:44

Tak ''piknie'' będzie działać ;]

sonic01 30.12.2008 02:34

Wielkie dzięki, napiszę jak się uda.

hozy 30.12.2008 11:25

Witam
mam pewnie problem z konsola ps 2 slim o modelu 77004. mam na karcie nagrane fmcboot i esr i jest jednen problem wynikajacy z tego ze jak spaczuje obraz gry o rozszerzeniu .iso i nagram go na plyte verbatim dvd+r z predkoscia 4x to jak wloze ja do konsoli i wlacze esr to pojawia sie tylko logo i za moment znika obraz pojawia sie czarny i nic sie wiecej nie dzieje. czego to możne byc przyczyna?? A ostatnio tez mam problem z karta ze widzac ja w browserze ale jak chce na niej zapisac gre to wyskakuje save failed czy to moe byc wina karty czy w czyms innym jest problem??

sonic01 30.12.2008 20:38

A ja mam jeszcze jedno pytanie bo kolega mnie wystraszył. Czy jak przy instalacji FMCB coś pójdzie nie tak to można popsuć kartę pamięci że już będzie się nadawała tylko na śmietnik ?

Trilu 30.12.2008 21:00

hozy
Nagrywaj płyty prędkością x8,nie zaszkodzi jak przeczyścisz laser.
Karta ewidentnie szwankuje ,jeśli to Chiński zamiennik to radzę już rozglądać się za nówką od Sony.

sonic01
Nie ma takiej możliwości ,kolega sieje fanaberie ;]

sonic01 30.12.2008 21:34

Cytat:

Napisany przez Trilu (Post 990527)
hozy
Nagrywaj płyty prędkością x8,

sonic01
Nie ma takiej możliwości ,kolega sieje fanaberie ;]

Dzięki za info, a co do prędkości nagrywania x 8 to się zdziwiłem bo wszędzie czytam że wypalać najwolniej jak się da to wypalam x 4, wszystkie płyty chodzą bez zarzutu. Ostatnio z ciekawości sprawdziłem kilkanaście płyt z różnymi plikami które nagrałem jakieś pięć lat temu i każda działa bez zarzutu (zawsze wszystko wypalam z najmniejszą prędkością na jaką pozwala moja nagrywarka).

Berion 31.12.2008 00:30

Niezupełnie, jest możliwość, że karta po takim zabiegu przestanie być wykrywana w OSDSYS. Wtedy trzeba będzie ją sformatować za pomocą MCA w wersji cmd podając żmudnie wszystkie parametry (zgodne z prawdą). Żaden inny program nie da rady jej odratować (wynalazki Datela, mckiller, mcformatter itp.).

Trilu 31.12.2008 10:02

Tak Berion ma rację (jak zawsze :]),ale dzieje się to bardzo rzadko,przeważnie na podrobionych kartach.

Berion 01.01.2009 00:43

Niekoniecznie - to zdaje się był jakiś bug, który wyeliminowano w v1.6. Głowy nie dam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:57.