Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

SMBA 08.11.2011 16:49

Tak - nie musisz nic więcej robić.

dawid94 08.11.2011 14:14

no to po zainstalowaniu FMCB i ESR tylko przełozyć karte? nie musze nic konfigurować w konsoli czystej?

Berion 08.11.2011 08:39

Można tak to ująć.

dawid94 07.11.2011 19:16

jak nie trzeba to wcale.
Ja chce tylko żeby na konsoli czystej wchodziły gry spatchowane.
to wystarczy zainstalować FMCB z mass:/ a potem ESR z mass:/install i przełożyć MemoryCard do konsoli czystej?
nic więcej nie trzeba?

Berion 07.11.2011 18:48

Jeśli zrobisz tak jak napisałem post wyżej.

A w jakim celu chcesz go użyć?

dawid94 07.11.2011 16:24

czyli esr wgra się po instalacji FMCB?
po przełożeniu Memory Card do konsoli czystej użyć FMCB configurator?

Berion 06.11.2011 21:43

1. Przygotować instalację FMCB na np. pendrive, m.in wrzucić interesującą Ciebie wersję ESR do "./INSTALL" pod nazwą "ESR.ELF".

2. Uruchomić na konsoli uLE (np. z płyty) z załączoną opcją Reset IOP i uruchomić instalator FMCB znajdujący się na urządzeniu na USB (mass:/).

3. Po pomyślnej instalacji przełożyć kartę do gołej konsoli.

dawid94 06.11.2011 16:34

czyli ESR uruchamiam po przez ten plik ESR_GUI_test2?

Od początku:

1. Wrzucić pliki na pena
2.wypalić płytkę z uLE
3.Wgrać FMCB
4.wrzucić pliki z ESR na pena
5.uruchomić instalację z pliku ESR_GUI_test2
6.Wybieram opcję Launch APP, wciskam START i czekam aż się wgra ESR
7.wrzucić na pena FMCB Configurator
8.Zainstalować go
9. Przełożyć Memory Card do konsoli nie przerobionej i mogę grać w gry spatchowane?

Czy to tak ma wyglądać wszystko krok po kroku?

Berion 06.11.2011 16:17

Dla Ciebie lepsza będzie GUI. ;]

aha, np. tak.

Wykonywalny. ;]

Używając Free MCBoot Configuratora, który dołączany jest do instalacji lub z poziomu PC, np. windowsowym Notatnikiem.

dawid94 06.11.2011 11:08

a którą wersję ESR wybrać tekstowa czy gui?
np. jak bym wziął wersję tekstową to wypakowane pliki wrzucić na pendriva??
a potem wejść w nie i przez który plik uruchomić instalację?
no i jak mogę go dopisać do "mc0:/SYS-CONF/FREEMCB.CNF".(po przełożeniu memory card do konsoli nie przerobionej tak?)

Berion 06.11.2011 01:06

Cytat:

Napisany przez dawid94
to mam wrzucić na pena pliki, wypalić płytkę z uLE, wgrać FMCB, potem wgrać ESR i przełożyć Memory Card do konsoli nieprzerobionej??

Tak.

Cytat:

jeżeli tak to jak uruchomić ESR i czy trzeba go wypalić na płytce czy wrzucić na pena?
płytka może być cd czy musi być dvd?
no i czy po przełożeniu Memory Card do konsoli nie przerobionej trzeba coś jeszcze zrobić czy już wszystko działa?
Zaczynam się zastanawiać czy Ty w ogóle rozumiesz znaczenie słów: manager plików. ;] ESR sobie możesz w każdej chwili dograć, może być w "./INSTALL/", możesz go sobie później dograć skąd chcesz. Potem dopisać w "mc0:/SYS-CONF/FREEMCB.CNF".

CD-R albo DVD-R/+R. Przeczytaj odpowiedni tutorial. Trzeba dopisać do ELFa stosowny SYSTEM.CNF i dla obu płyt inaczej się wypala.

Cytat:

Napisany przez Imentis (Post 1188547)
gra była spatchowana jak ściągnąłem.

Regulamin Waść czytał? Nie? No to warn, następnym razem będzie ban. :P

Na forum CDRinfo.pl nie rozmawiamy na temat pirackich gier, a wszelkie problemy z nimi związane są ignorowane.

Cytat:

Również z poziomu uLE w pliku /cdfs nic tam nie ma jakby płyta źle nagrana. może to być problem? nagrywałem Alcoholem 120%
I prawidłowo. ;) Czyli nie masz (nie miałeś) żadnej wersji ESR podlinkowanej w "ESR Path" (o który pytałem, a nie o ścieżki do definiowanych programów).

O różowym ekranie masz w ESR FAQ.

Imentis 05.11.2011 14:01

Cytat:

Napisany przez dawid94 (Post 1188548)
mnie się nie pytaj, bo jestem nowy.
a wiesz może jak mam uruchomić ESR? muszę go wypalić na płytce czy wrzucić na pendriva?
czy może ESR trzeba uruchomić tak: wkładam plytkę z wypalonym uLE> wchodzę w zakładkę MASS:/ > INSTALL/ > ESR.ELF i instaluje normalnie czy jakoś inaczej trzeba??

wiesz ja zainstalowałem jeszcze raz McBoot. i to pomogło. ESR był widoczny. zaczęło mi wszystko działać. tylko czekam na gre aby się przekonać czy wszystko jest w porządku.

nie nie ogarniam już tego powoli. Najpierw nagrałem na płytę Fifa Street 2. nie chciała chodzić teraz chodzi (lecz bardzo długo się wczytuje). Teraz ściągnąłem Tekken 5 w plikach mdf. i mds. przerobiłem je na .iso wypaliłem na płytę za pomocą A120% i dupa. Najpierw wgl nie kręciła a po paru próbach mam ciągle różowy obraz.
Pytanie: czy te pliki mdf i mds mogę normalnie wypalić na płytę i też będzie działać? tylko że wtedy nie mogę ESR spatchować gry. Proszę o pomoc.

dawid94 05.11.2011 13:06

mnie się nie pytaj, bo jestem nowy.
a wiesz może jak mam uruchomić ESR? muszę go wypalić na płytce czy wrzucić na pendriva?
czy może ESR trzeba uruchomić tak: wkładam plytkę z wypalonym uLE> wchodzę w zakładkę MASS:/ > INSTALL/ > ESR.ELF i instaluje normalnie czy jakoś inaczej trzeba??

Imentis 05.11.2011 13:04

Cytat:

Napisany przez dawid94 (Post 1188543)
te kolory będą zawsze wyskakiwać, tak musi być.
a gry trzeba spatchować

gra była spatchowana jak ściągnąłem. przynajmniej tak wynikało w programie ESRDiscPatcher podczas patchowania wyświetlał napis 'File already patched'
nagrałem na płytę DVD TDK -R z prędkościa 4x. sprawdzałem przed chwilą grę. kolory się wyświetlają ale gra nie idzie.

Również z poziomu uLE w pliku /cdfs nic tam nie ma jakby płyta źle nagrana. może to być problem? nagrywałem Alcoholem 120%

dawid94 05.11.2011 13:02

cześć, wiesz może jak mam uruchomić ESR? muszę go wypalić na płytce czy wrzucić na pendriva?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:02.