![]() |
Daj spokoj, kto w dzisiejszych czasach uzywa plyt? :P
Cena PS2 wtedy byla wyzsza niz owczesna srednia krajowa - krotko mowiac calkowicie nierealna. Ach, to masowe przerzucanie sie na Dreamcasty za sprawa firmy "Utopia" - wspomnien czar :P. |
Jeszcze przypomniało, że nie wiem czy chip działa - korzystam z FMC; a gdy próbowałem wprowadzić go w który kolwiek z DEV trybów to jakoś nie udawało mi się... Nie wiem, może coś źle robiłem albo chip się popsuł... ???
|
Może konsola, którą ma kolega nie jest najwyższym rozwinięciem tego systemu, ale sam fakt, że nadal działa budzi mój szacunek do starszych produktów Sony :)
Moje PS2 jest używką z Allegro, SCPH-30004 (chyba v3). Problem polega na tym, że od kiedy ją mam nie można odpalić na niej żadnych nośników optycznych. Poprzedni właściciel konsoli twierdzi, że płyty CD konsola dawała radę odczytać; mniejsza z tym... i tak była za taniochę :p Kiedy jestem w Browserze i wkładam płytę do napędu wyświetla się "Reading disc..." i na tym się kończy. Jak próbuję odpalić płytę przy rozruch, konsola zachowuje się zwyczajnie jak bez płyty, czyli wchodzi menu. Kiedy trochę rozejrzałem się we wnętrznościach, okazało się, że soczewka lasera niby działa (świci się na czerwno ;p). I teraz tak; przy starcie konsoli bez płyty silniczek obrotu robi kilka rundek i zatrzymuje się (czyli chyba normalnie, skoro nie ma płyty). Ale jeśli start jest z płytą, nośnik robi może z pół obrotu i tyle. Zastanawiałem się na czym polega problem. Czytałem, że z powodu modchipa mogą przepalać się bezpieczniki (czy sterowniki) od silnika obrotu. Przy kupnie wiedziałem, że konsola ma modchipa, ale jakiego to nie wiedziałem. Dopiero jak rozebrałem drania okazało się, że to H2O. Widziałem schemat lutowania na stronie producenta i porównałem go z tym co widziałem u siebie i parę rzeczy nie zgadzało mi się. Napisałem nawet do producenta z zapytaniem, ale stwierdził, że nie stanowi to problemu. W zasadzie to wszystko. Teraz zastanawia mnie tylko czy to silnik jest zrypany, może laser - czy oba na raz... ??? |
Czyli dziadowe bo w '96 wyszły modele z zasilaczem w lewym górnym rogu, a nie przy ODD. ;p
Żadna, ze względu na BGA i dziadową cynę. Opisz mi ten problem dokładnie to przekażę komu trzeba. ;) |
Cytat:
To jest dopiero jakość, a nie to co PS3; za 20 lat obecne konsole będą się już rozkładać ;p Z resztą założę się, że moje 13-letnie PS2 też przeżyje niejednego next-gena, mimo niedziałającego napędu :) Mam jeszcze gazetki PSX Extreme, w kótrych ekipa narzekała na kosmiczną cenę; wtedy te 2700 było warte więcej niż dzisiaj - mój starszy kupował szlugi za 5zł, a nie za 13 ;D Lata mijają, a ja gram dalej w to samo co 12 lat temu; ostatnio cisnę w GTA2 i Soul Reaver'a na POPS'ie ;) A jeszcze czeka na mnie MGS, FFVI, Chrono Cross, Vagrant Story - ekran TV będzie ociekał miodem ;D |
Cytat:
|
Cytat:
|
:p ...W sumie jak dla mnie nie ma w nim niczego ciekawego...
Wszystko co robiłem do tej pory na konsoli mogę robić równie dobrze w wersji 1.8. Jedyna ciekawostka póki co to FHDB, ale niestety wymaga on HDDOSD (chociaż sam autor nie jest do końca pewny). Także zostałem przy wersji starej, poczekam i zobaczę czy będą jakieś super nowości w kolejnych wersjach; o ile w ogóle autorowi będzie się jeszcze chciało - PS2 to już old school ;) |
Cytat:
|
Cytat:
Dzisiaj zainstaluję i zobaczę co to za cudo ;] |
To może trzebabyło poprosić o poprawienie kodu bo nie działają grafiki jak ktoś ma FHDB :D. Mogę stwierdzić tylko tyle, że jest kompatybilniejszy z modchipami niż 1.8c.
|
Można powiedzieć, że oficjalny, projekt przejął SP193. Początkowo Jimmikaelkael bał się dać mu kod (jest Chińczykiem, a Chińczycy wiadomo jaką mają opinię w Europie), ale widać jakoś się dogadali bo od jakiegoś czasu jest na źródłach 1.8c, a nie jak początkowo 1.7.
Doszło masę patchy, najważniejsze z nich to nieco zmieniona zasada exploitacji, od teraz nie ma tam trojana, tylko jest podpisany oficjalnym kluczem, tak jak każdy inny KELF podpisywany przez Sony (np. PSBBN), doszło wsparcie dla wszystkich regionów Magic Gate, a także obsługa modeli DESR-xxxxx i DTL-Hxxxx. Jedyny mankament to paskudne GUI, ale nie mam czasu się tym zająć (już rozmawiałem w tej sprawie z kim trzeba). ;) |
Właśnie przeczytałem na PSX-SCENE o Free Mc Boot 1.9. Nie jest to najnowsza wiadomość, bo z zeszłego roku. Czy ktoś z was korzystał z tego ?
Wydaje mi się, że to nie jest jakiś oficjalny release tylko raczej jakiś custom podrasowany przez uzytkownika... Może warto byłoby się tym zainteresować, ponoć posiada wbudowane moduły do obsługi HDD. :P |
Podwójny obraz widywałem np. na moim tunerze tv (jakiś stary na bt878), który obsługiwał tylko PAL i SECAM. W każdym razie ESR nie może doprowadzić do czegoś takiego, więc problemu trzeba szukać gdzie indziej. Telewizor wydaje się niemalże 100% pewniakiem.
|
Podwójny VS skaczący? No niech będzie, faktycznie mogłem chwilę pomyśleć.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:09. |