Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

amik 16.08.2011 17:37

jest całkiem czysta wyskoczył komunikat po angielsku że trzeba sformatować , nawet jak dawałem NO i tak po restarcie znowu pyta o format to dałem YES i teraz na karcie komunikat there is no data , a na tej z Free Mcbot jest tylko same Free Mcbot

płyty nie startują niema Ule co teraz można z tym zrobić ? pozdrawiam :nie:

Berion 16.08.2011 09:31

Używaj... co najmniej interpunkcji.

Cytat:

i na karcie na której był Fee Mcbot teraz niema nic
Tzn?

amik 15.08.2011 14:12

witam a ja mam taki problem wgrałem na kartę free mcbot ale niema ESR i niechce odpalać płyt czy jest możliwość dograć ten program ? niestety coś poszło niee tak i na karcie na której był Fee Mcbot teraz niema nic pomoże ktoś Pozdrawiam

Berion 22.07.2011 12:52

Każda wersja FMCB będzie działać na SCPH-90004. Osobną kwestią jest czy z fw w wersji 2.20 czy 2.30 na której żaden exploit (a w zasadzie to już nie jest exploit) tego rodzaju działać nigdy nie będzie.

Po prostu na v1.9 (albo 1.8c, nie wiem jak to nazwą - ten dla PC jest 1.8c, więc konsekwentnie pewnie i taką przyjmie na PS2) wystarczy jedna karta do obsługi wszystkich regionów Magic Gate (a więc i wszystkich modeli PS2 na których włączony jest OSD Update, a więc i wszystkich z firmware do wersji 2.20 włącznie).

keicam1525 22.07.2011 11:28

Witam. Berion czy konsole 90004 będą przerabialne z fmc boot'em 1.9? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoja wypowiedź z czerwca:) ? Pozdrawiam

Berion 13.07.2011 15:23

Zuch.

joa123 13.07.2011 15:07

ok, dałem rade bez twojego postu :d wgrałem na pendrive'a folder boot a do niego boot.elf, esr.elf, sms.elf, hdloader.elf i samo sie wczytało, bo w e1 button settings bylo ustawione na mass:/ pozdro

Berion 13.07.2011 15:04

Przeczytaj mój tutorial. Wszystko jest dokładnie opisane jakie pliki, gdzie i do czego przygotować. Jest też strona poświęcona konfiguracji FMCB programem FMCB Configurator z rozpisanymi opcjami.

Możesz uruchomić instalator FMCB z "mass:/RESCUE.ELF" (plik wykonywalny instalatora nazywasz RESCUE.ELF - też jest o tym w tutorialu).

joa123 13.07.2011 14:29

jak mam wgrać najnowszego FMCB skoro nie mam swap magica ani przerobionej konsoli ? Wgrał mi to kolega, ktory nie da rady zrobic tego ponownie z pewnych przyczyn.

dodam tylko, ze calkowicie sie na tym nie znam i zaczalem sie tym interesowac wczoraj

Kolekcjoner 13.07.2011 14:14

Skoro masz sprawny laser wiec jaki problem sformatować memorke i wgrać najnowszego FMCB?

joa123 13.07.2011 12:12

Witam, posiadam Free McBoot ver 1.8 na memory card 8mb sony, rzecz w tym, że gdy wkładam płytę i włączam konsole, pojawia sie biały napis Free McBoot a potem czarny ekran i nic. Gdy wkładam bez płyty to mam jakieś wybrakowane te menu bo mam:
Browser
System Configuration
Launch disc
Reload Configuration
Free McBoot Configurator

Wydaje mi sie, ze powinno byc jeszcze jakies uLaunchELF oraz ESR Coś tam, moze trzeba cos pogrzebac w configuratorze, nie znam sie na tym, takze prosze was o pomoc. Jest mozliwosc, ze nie wszystko zostalo wgrane na memory card i trzeba by bylo wypalic na plyte/pendrive'a i dograć ?

Berion 23.06.2011 12:06

Poprzednie wersje FMCB jak i komercyjne wynalazki exploitowały moduły, aby te podpisały (KELF) loader, który był potem uruchamiany przez nieświadomy OSD Update. Od teraz FMCB może sam to zrobić (znany jest już m.in algorytm).

- - -

Do DESR podobno pasuje tylko Ghost2, jako że płyta główna jest zbliżona do SCPH-15000. Swap Magic działa, musi nawet, ale jak wygląda na nich oszukiwanie czujników i czy moduły USBD/DEV9 używane w aplikacjach z myślą o obsłudze normalnych modeli się do czegoś nadają to nie wiem. Nie znam żadnych opinii na ten temat i osób które taką konsolę posiadają.

Gdyby FMCB obsługiwał DESRy to chętnie bym zamienił swoją PS2 na nią - mimo iż język w menu jest niezrozumiały dla normalnych ludzi. :D

SMBA 23.06.2011 02:23

A co do DESR jestem ciekaw czy jakakolwiek aplikacja homebrew (są w ogóle jakieś chipy/swapy na to?) wykorzystuje jej dysk?
"koniec exploitowania" można dokładniej wyjaśnić? ^^ exploit odseparowany od FMCB?

Berion 23.06.2011 02:00

Ja też myślałem, że to koniec ale po wydaniu instalatora dla PC (!) skontaktowałem się z Jimmim i wciąż jest zapotrzebowanie na nowe logo i usprawnienie GUI.

Główną zmianą jest całkowite wyeliminowanie angażowania "rom0:/X*" i "erom0:/dvdple", zmniejszenie rozmiaru loadera do ~60KB (+ logo, chyba zrobię takie na 200KB :czar:) i to że FMCB działa od teraz na wszystkich modelach PS2 z wszystkich regionów (za wyjątkiem DTL-H/DESR :P).

SMBA 23.06.2011 01:58

YES YES YES :D
Nie mogę się doczekać, a już myślałem że to koniec rozwoju FMCB ^^

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:57.