Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

Berion 02.11.2011 09:14

Nie chce mi się, ani tam wchodzić i oglądać, ani robić własnego. ;)

Po co skoro jest wszystko opisane w tutorialu - i pisząc wszystko mam na myśli właśnie wszystko - każdy aspekt i niuans, każda opcja i możliwości. Tego Ci żaden filmik nie da.

dawid94 01.11.2011 21:10

model konsoli na którą chce wgrać fmcb to SCPH77003 a tzw. konsoli przerobionej nie wiem bo to kumpla i on ją ma narazie w domu.

a co myślicie o filmiku na spryciarze.pl pt "Jak wgrać FreeMcBoot'a na kartę PS2"

Czy jest możliwość abyś nagrał filmik jak wgrać free mcboot??? ;p

Berion 01.11.2011 13:38

Przeczytać na stickerze, czyli nalepce z tyłu lub pod spodem konsoli. Masz tam model, numer seryjny i jakieś nieprzydatne informacje. ;]

Tak, potrzebujesz informacji na temat obu modeli konsol, żeby ta instalacja miała sens. Chyba, że wolisz sprawdzić doświadczalnie. :P

dawid94 01.11.2011 09:37

a z kąd mam wiedzieć jaki mam model ps2??
Sorki za takie głupie pytania ale dopiero zaczynam

Już mam wszystko na penie tak jak napisałeś. To mogę teraz przejść do instalacji FMCB v1.8-1.8b? Czy coś jeszcze potrzebuje?

Berion 01.11.2011 09:27

Cytat:

Napisany przez dawid94 (Post 1188075)
Mam pytanie. czy po zainstalowaniu mcboot na memorycard na konsoli przerobionej wystarczy tylko wyciągnąć kartę i włożyć do nie przerobionej?? Czy to wtrey zadziała na konsoli nie przerobionej??

Nie "mcboot", a "Free MCBoot". Nie "memorycard" tylko "Memory Card". :P
Proszę Ciebie, nie używaj określenia "przerobiona" bo nie wiadomo co to znaczy (modchip, exploit? jaki?).

Czy zadziała to zależy od szeregu czynników. Jeśli region MG jest ten sam obu modeli konsol i wybierzesz instalację Multi to tak. Wymagany jest też fw w wersji do 2.20 włącznie. Na 2.30 nie będzie działać żaden "exploit" tego rodzaju.

Cytat:

Na pendrivie mam takie o to pliki jak na obrazku. Powinien być załącznik.
Czy potrzebuje jeszcze czegoś?? Proszę o odpowiedź. :D
FREEMCB.CNF wrzuć do folderu z FMCBCFG. A tak to ok. W INJECT warto wrzucić DVDPLE (jako DVDELF.BIN) z jakiegoś Slima jeśli masz konsolę SCPH-1xxxx-5xxxx. Jeśli masz model SCPH-1xxxx to musisz dorzucić Xmoduły (jest w tutorialu) do obsługi karty z nowszego modelu PS2.

dawid94 01.11.2011 08:24

Ilość załączników: 1
Mam pytanie. czy po zainstalowaniu mcboot na memorycard na konsoli przerobionej wystarczy tylko wyciągnąć kartę i włożyć do nie przerobionej?? Czy to wtrey zadziała na konsoli nie przerobionej??

Na pendrivie mam takie o to pliki jak na obrazku. Powinien być załącznik.
Czy potrzebuje jeszcze czegoś?? Proszę o odpowiedź. :D

Berion 23.10.2011 10:36

Poszukaj trzeciego. To problem z kompatybilnością. Ewentualnie dodatkowo w "mc?:/SYS-CONF/" w ogóle nie masz USBD.IRX i USBHFSD.IRX.

bearaczek 22.10.2011 22:36

Tak pendrivy sformatowane pod system plików FAT32, próbowałem dwa na żadnym nie widać pików poszukam trzeciego zobaczymy ???

SMBA 22.10.2011 22:10

"Poprzez menadżera plików nie widać nic na pedrivie żadnych plików. Sam pendrive jest widoczny jako mass lecz nie widać na nim żadnych plików i nie mam jak uruchomić instalatora"
Pendrive jest sformatowany w fat32? Jeśli tak to jest nie jest kompatybilny z usbd.irx - znajdź jakiegoś innego ;)

bearaczek 22.10.2011 21:49

Ok Berion ten touturial widziałem ale myślałem, że jest jeszcze coś innego. Teraz opiszę na czym polega mój problem. Miałem jedną kartę z Free McBootem niestety w nieokreślonych okolicznościach mi padła. Kupiłem drugą i dla bezpieczeństwa chcę sobie przygotować drugą w razie jakby mi znowu ta którą mam padła, żebym nie musiał kupować następnej. I piszę co następuje. działam wdług tej metody z touturiala

"Najprostszą i najszybszą z nich jest wrzucenie instalatora z jego plikami do katalogu głównego na pendrive i zmianę nazwy na RESCUE.ELF. W ten sposób przy starcie konsoli, FMCB zamiast uruchomić i spatchować rom0:/OSDSYS (lub jakiś inny program z mass/mc jeśli tak użytkownik ustawił w pliku konfiguracyjnym), od razu odpali mass:/RESCUE.ELF, czyli w tym przypadku instalator FMCB (właśnie po to trzeba mu zmienić nazwę pliku). Dalej wszystko się odbywa jak na wcześniejszych stronach."

Niestety po uruchomieniu nic się nie dzieje. Poprzez menadżera plików nie widać nic na pedrivie żadnych plików. Sam pendrive jest widoczny jako mass lecz nie widać na nim żadnych plików i nie mam jak uruchomić instalatora :(. Może podpowiesz o co chodzi.

Berion 22.10.2011 19:33

W internecie. ;)
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2-FreeMCBoot-ESR/

A propos jeszcze FMCB 1.8c:
Instalator obecnie jest jakiś nieoficjalny. Oficjalny będzie później, możliwe też że lekko zmieni się GUI, ale póki co niczego nie obiecuję (nie mam pomysłu na implementację dodatkowych opcji, obecnych w Windows-owej wersji).

bearaczek 22.10.2011 19:01

Berion gdzie mogę znaleźć twój touturial?

Berion 30.09.2011 09:46

Tak, ale instalacja możliwa tylko via PC (potrzebny oryginalny PS3 Memory Card Adaptor).

Prime 25.09.2011 10:52

Nie jestem pewny, ale chyba wyszedł FreeMCBoot 1.8c, to prawda?

Berion 17.08.2011 12:10

Czyj to był komunikat? Instalatora FMCB czy OSDSYS (browsera PS2)? Skoro po restarcie wciąż masz ten sam komunikat to na pewno konsola (także pisz składniej) i oznacza to, że na karcie uszkodzony jest system plików. Na podróbkach to całkiem normalne - częste bad blocki, które oznaczane są tylko przy pełnym formatowaniu, są bardzo wolne i często się traci z nich dane. Niektóre mają nawet o połowę mniejszą pojemność niż deklarowana, sektory w tablicy są dublowane. Niektórzy mają szczęście i służą im wiele lat bez większych przygód. Totolotek.

To co można zrobić z tą kartą to sformatować za pomocą naszego MCA2 (Memory Card Annihilator v2.0) i mieć nadzieję, że znowu się nie 'spsuje' (przy instalacji FMCB nie trzeba już formatować bo to bez sensu). ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:44.