![]() |
FMCB gier nie uruchamia, tylko homebrew. Jeśli w pliku konfiguracyjnym nie ma przypisanego ESR w wersji direct to nic się nie stanie. W każdym razie, wtedy byłby komunikat, że płyta jest w nieznanym formacie. DRE wskazuje na problem odczytu nośnika, nawet nie jego weryfikację.
|
rany rany chwila jestem kompletnym laikiem ty sypiesz pojeciami ktorych nie ogarniam ;D ale ok cos probuje zrobzumiec czyli problem odczytu nosnika moze wynikac z tego ze laser jest padniety? (sprawdzajac ta konsole przed kupnem gralem w jakas gre oryginalna i chodzila dobrze) badz tez zle wypalona plyta tak? Po drugie jak uruchodzic tego homebrew? Musze sie przyznac ze nie przerobilem karty samemu zrobili mi to w serwisie mam to oddac do reklamacji ?
|
Nie, może wynikać z tego że nośnik jest bardzo słabej jakości. PS2 jest wrażliwa na kiepskie płyty. Musisz znaleźć magiczny środek na linii: płyta-nagrywarka-prędkość nagrywania. To sprawa mocno indywidualna, więc nie ma tutaj żadnej jedynej i słusznej rady. Zwiększysz swoje szanse jak nie będziesz schodzić niżej niż x8, wyżej niż x12, używać Verbatimów DVD-R (nie CD, nie DVD+R, ani nie daj Bóg -RW). Nagrywarka też bardzo ważna.
Homebrew to programy scenowe, czyli te niepodpisane (gry to programy podpisane). Przeczytaj PS2 FAQ, najlepiej w całości, a potem tutorial do FMCB+ESR. To Ci da jakiś obraz tej konsoli. Tylko nie czytaj tego wszystkiego na raz bo się zakrztusisz. ;) |
faktycznie nosnik to jest dvd+r za zeta ;d a nagrywarka poproszona o nagrywanie z predkoscia 8x nagrywala cos ponizej. Zabieram sie za lekture mam nadzieje ze to mi pomoze :)
przeczytałem oba artykuły (moze ten o FMCB+ESR za mniej wnikliwie, troche mnie teraz glowa boli od natloku informacji xD) doszedlem do wniosku ze dopiero jak wypale dobrze dobra plyte wtedy dopiero uruchomi sie ESR? I wszystko bedzie cacy ? |
Cytat:
|
Berion Już sobie poradziłem z instalacją FreeMCBoot 1.8 :)
Programy: ELF-Pack_R6 uLE v4.28 boot DVD ISO Wypaliłem na TDK DVD+RW x8 (przepaliłem x4) http://www.arcomp.com.pl/images/kata...DK_x8_SLIM.JPG Pożyczyłem Swap Magic 3.8 płytka DVD :D Haczyk zrobiłem według tych wymiarów http://homepage1.nifty.com/camel7/dvd-back/slide.jpg Z karty POP 20 :D i śmiga bardzo dobrze. Na Pendrive sciągnołem paczke http://bootleg.sksapps.com/tutorials...ie_Package.rar freeMCBoot 1.8 w której były programy: uLaunchELF następnie skopiowałem pliki http://bootleg.sksapps.com/tutorials...8/install_.jpg na pendrive PQI 2GB http://lib.store.yahoo.net/lib/super...qii810gray.jpg a, dal to tak jak opisane jest parę topików wyżej :) myślę ze trochę komuś pomogłem. ps. Berion Dzięki za wczesniejsza pomoć |
Zainstalowałem i mam pytanie ale najpierw opiszę . Po włączeniu konsoli wyświetlają się dodatkowe opcje czyli FMCBOOT, ulaunchelf, ESR i jeszcze jakieś nazw nie pamiętam, wkładam do konsoli płytkę z kopią gry oczywiście spatchowaną, wybieram ESR i niestety czarny ekran. Natomiast gdy uruchomię konsolę z kopią gry w środku i w momencie jak pokazuje mi się logo FMCB naciskam na padzie klawisz R2 ekran miga różnymi kolorami i kopia gry się uruchamia. Czy tak powinno być czy coś mam nie tak. Czytałem o konfiguracji FMCB (trochę to zawiłe) i czy ta konfiguracja jest konieczna i co faktycznie daje ? I jeszcze jedno, mam dwie kopie spatchowane (2 różne gry) i jedna dziala a druga niby się odpala ale staje na downloading-u. Obie kopie tak samo nagrywane na tym samym nośniku DVD Verbatim, jakiś pomysł czemu ta druga się zawiesza ? Czy spatchowaną kopię można odpalić na konsoli bez FMCB za pomocą swapa czy trzeba ją odpatchować ?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wersja 1.8 instaluje się już prawie na każdej karcie,więc zapewne @Spencter cosik źle robisz.
Bez powodu nie napisano FreeMcBoot Configurator'a,więc radze sobie wszystko skonfigurować . No raczej trzeba odpatchować ,jaka to gra co się zawiesza . |
Cytat:
|
@Spencter
Sam się nie uruchomi bo widać nie masz ESR przypisanego w ESR path. Po za tym tak, napęd musi mieć szansę zweryfikować nośnik. Wtedy uruchamiasz ESR. @sonic01 Ponieważ będziesz mieć obecnie gorszą jakość po wypaleniu. A to, że ludzie różne rzeczy mówią i klepią to jest normalne - taka ludzka natura. Nie wszyscy muszą wiedzieć o czym mówią. ;) Co do czarnego ekranu to juz to w którymś wcześniejszym poście wyjaśniałem. Konfiguracja daje... konfiguracja pozwala skonfigurować fmcb i hack osdsys według własnych potrzeb. No tak, na logikę. Każda opcja opisana jest w tutorialu. Widać pod R2 masz jakąś wersję bez gui ESR. Kolorki to info dla Ciebie co program aktualnie robi. @rafaln84 -RW zabijają laser w PS2. Po za tym po co to wypalałeś i po co Ci blokady? Nie prościej było znaleźć kompatybilny ze SM36/38 pendrive i nań wrzucić instalator do mass:/SWAPMAGIC/SWAPMAGIC.ELF :P |
Kolega ma nową PS2 slim seria 90.... Czy ktoś z was próbował na konsoli z tej serii czy działa FMCB i ESR bo czytałem że na niektórych działa a na niektórych nie, od czego to zależne ?
|
Biosy 2.30 mają wyłączony OSD Update i na takich FMCB, ani żaden inny exploit tego rodzaju (czyli Memor32, Memory Plus, OSD Datel Hack itd.) nie zadziała.
Wersje tą masz w napisana w browserze. |
Natrafiłem na Allegro na aukcję gdzie jest sprzedawana usługa wgrania na kartę FMCB z programami w tym z programem : PSX Launcher - umożliwia uruchamianie kopii zapasowych z konsoli PSX i PSONE . Miał ktoś z Was z tym programem do czynienia , czy faktycznie działa a jeśli tak to jak go dograć do mojej karty na której już mam zainstalowanego FMCB ?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:59. |