Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

Fingon 26.12.2008 02:05

FMCB z konsoli NTSC na PAL

Witam
Bez zbędnych wstępów przechodzę do sedna sprawy. Otóż korzystając z tutoriali, paczki Beriona i kilku jeszcze ciekawych rzeczy udało mi się wrzucić na moją memorkę FMCB ver. 1.8, ESR r9, SMS oraz uLaunchElf'a ver 4.3. Zrobiłem to na konsoli slim model 77001 z wlutowanym chipem modbo760. Konsola ta jest w wersji NTSC. I tu mam problem. "Exploit" miałem zrobic dla kolegi, który ma slima w systemie Pal (70003 bodajże). Oczywiście nie działa bo jak wyczytałem jest to zależe od regionu MagicGate konsoli na której "exploit" jest wykonywany. U mnie więc chodzi wszystko pieknie, u kolegi nie ma szans. Nie wiem czy mi sie dobrze wydaje ale te regiony sa zależne od plików DVDPLU (taki jest chyba w NTSC) oraz DVDPLE (czyli PAL). Podczas instalacji FMCB domyślnie wgrywa mi DVDPLU na karte pamieci. I tutaj podsumowując post mam pytanie: Co można zrobic żeby FMCB chodził u kolegi z PAL-em?
Pozdrawiam
Michał

Trilu 26.12.2008 12:43

Pytanie już padło na forum.
Pozwolę sobie zacytować owe posty

Cytat:

Napisany przez Ciepanek (Post 972693)
Witam wszystkich na forumowiczow :) Mam takie pytanie troche z innej beczki. Mam ps2 slim 77001 (wersja NTSC) z modbo760 a chcialbym zainstalowac koledze tego exploita na konsoli 70004 (wersja PAL). Exploit oczywiscie bylby instalowany na mojej konsoli (77001 ntsc). Rozumiem ze typ instalacji "Multi-version" nie wchodzi w gre ze wzgledu na inny region (myle sie?), a czy typ instalacji "normal" zda egzamin w moim przypadku? bylbym wdzieczny za wszelkie podpowiedzi i sugestie. Jest jakis sposob na moj problem? Pozdrawiam

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 972743)
@Ciepanek
Nie mylisz się. Tak samo nie wchodzi w grę instalacja "normal", bo nie dość, że to inny region to jeszcze inny model PS2.

Sposób na Twój problem to zainstalowanie wersji multi na jakimkolwiek modelu: SCPH-xxxx4 lub zainstalowanie wersji normal na SCPH-70004 (upraszczając bo niektóre osdmain/osdxxx będą kompatybilne i z kilkoma modelami w górę).

Cytat:

Napisany przez Ciepanek (Post 972693)
A gdybym np. Nazwe pliku DVDPLE (region europa) zmienil na DVDPLU(zmiana tylko nazwy pliku) i sprobowalbym zainstalowac na moim ps2 ntsc a potem przelozyl karte do os2 pal?

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 972743)
Nic Ci to nie da

Fingon 26.12.2008 13:23

Tak wiem czytałem ;)
To jest bodajże z artykułu Beriona o FMCB i ESR. Naprawdę starałem się zglebić ten temat zanim napisałem na forum :D Znalazłem więc takie coś:
http://peb.pl/sony/425609-ps2-freemcboot.html Co myślicie o tym co napisał użytkownik YourFear o podmianie pliku na karcie pamieci. Paczka niby jest więc ciekawy jestem czy to wogóle możliwe i gdzie ten cały DVDPL się znajduje na karcie pamieci?

FILO69 26.12.2008 13:33

Witam

Mam pytanie:
Czy jeśli wgram FMCB + HDLoader na swoja niemodowaną chipem konsole to czy będe mógł odpalać z dysku kopie zapasowe gier?(oczywiście FMCB wgram na swoją kartę pamięci u kumpla na zmodyfikowanej konsoli)

Z góry dzięki za odpowiedź

Trilu 26.12.2008 13:49

Tak będziesz mógł odpalać kopie z dysku.

Berion 26.12.2008 14:28

Cytat:

Napisany przez Fingon (Post 989564)
Nie wiem czy mi sie dobrze wydaje ale te regiony sa zależne od plików DVDPLU (taki jest chyba w NTSC) oraz DVDPLE (czyli PAL)

Wychodzisz z błędnego założenia. Ten plik nie służy zmianie regionu tylko zmniejszeniu rozmiaru exploitu, który zajmuje potem na karcie. W modelach FAT jest to około 1.5MB. Te DVDELFy są ze Slimów gdzie zajmują 65KB.

Nie jest też nigdzie wgrywany jako osobny plik. To integralna część exploitu.

//po za tym: jest kilka PAL, kilka i NTSC/U-J.

Co do przytoczonego cytatu: tak, najwygodniej jest uruchomić instalator z pendrive'a. Po co go i resztę progsów wrzucać na mc (za dużo roboty) i po co wypalać na płycie (szkoda pieniędzy - po za tym nawet w wersji 1.8b zewnętrzne pliki znajdzie tylko jeśli będą w root płyty, a nie jak w mojej kompilacji tak zagnieżdżone.) Rozmawiałem z Jimmim i ma to poprawić w kolejnej wersji (1.8c chyba nie będzie, więc prawdopodobnie w 1.9, który też powinien przynieść kolejną rewolucję jeśli "pewne przypuszczenia" zostaną potwierdzone przez testy. Nic więcej nie powiem ;P).

jarek4316 26.12.2008 20:54

mc boot ps2

gotowy obraz płyty mc boot i instrukcje moge przesłać na meila tylko trzeba mieć dostęp do przerobionej konsoli lub swapa
mój meil to jarek43_16@o2.pl :czytaj:

Trilu 26.12.2008 21:54

Nie mc boot ,tylko FMCB + ESR
Już jest osoba która zajmuje się robieniem kompilacji z programami ,to nam wystarczy, poza tym to jest temat do zadawania pytań.

jarek4316 27.12.2008 10:11

fmcb a esr

znaczy mi chodziło że mam fmcb + esr chciałem dać ludziom żeby mieli bo mnie denerwuje jak coś jest za darmo a na allegro to sprzedają

Kobiel 27.12.2008 12:25

Witam mam problem. posiadam karte pamieci z FMCB+ESR (najnowsza wersje). Robie wszystko jak w opisie i jak wlanczam gre uruchamia sie program jet rozowy ekran i nic wiecej.

PS. u mojego kolegi wszystko sie wlaczylo bylo kilka kolorow i gra dzilala. On ma ps2 slim a ja fat. Z gory dzenki

jarek4316 27.12.2008 14:28

w browserze ps2 klikamy > free mc boot configuration > configuration E1 > start > mc0 > sys conf > fmcb_cfg.elf
bez tego kolor obrazu na telewizorze może być zły

sonic01 29.12.2008 12:21

Kupiłem oryginalną kartę (mam nadzieję że oryginalna, koszt prawie 60 zł w promocji i na pudełku pisze dystrybutor sony poland) i poczytałem twój tutorial i chciałbym żebyś zerknął tu http://ifotos.pl/uploaded/24022.JPG czy mam dobre pliki przygotowane aby SMTB działał i odpalał kopie bez swapa, kopie oczywiście spatchowane. Mam jeszcze pytanie co do patchowania, robię kopię dvd decrypterem i powstają dwa pliki : obraz.iso i obraz.mds , jak patchuję to wskazuję plik iso bo patcher pliku mds i tak nie widzi, czy po spatchowaniu iso muszę robić nowy plik mds czy przy nagraniu wskazuję decrypterowi ten stary mds utworzony przy robieniu kopii ?

Hipersonik 29.12.2008 13:00

Berion dlaczego FreeMcBoota niewidzi mi zawartosci Mass ??? co jest nie tak

Berion 29.12.2008 16:40

@Hipersonik
Dopóki nie przepiszesz ścieżki z FMCB_CFG.CNF na forum to Ci nie powiem. Nie wróżę z tarota. ;p
Może być jeszcze taka przyczyna, że nie masz modułów do USB w syscfg (mc0:/SYS-CONFIG).

@sonik01
*.mds to coś w rodzaju arkusza dyrektyw. Jest Ci zbędny, chyba że masz grę z innym niż defaultowy LayerBreak. - ale i to można ustawić w większości programach.

Co do screenu: w zasadzie tak, tyle że nie wiem po co dublujesz to z ./INSTALL/ do ./INSTALL/APPS/. Bez sensu. Zdecyduj się. Skoro wrzucasz ESR do ./INSTALL to jak mniemam jest to wersja direct boot - innej nie ma sensu tam wrzucać.

//same Sonic-i XD

Dorochet 29.12.2008 18:37

Witam
Z góry bardzo proszę o wyrozumiałość ponieważ nie znam się na tych sprawach o których tu rozmawiacie. :)
W drodze do mnie jest ta konsola: http://allegro.pl/item513553339_play...a_gniezno.html
Poprosiłem na forum ps2 żeby doradzili mi wybór jakiejś kosoli która odtwarzałaby gry sciągnięte z internetu i doradzili mi właśnie tą aukcje. Teraz czytając o tym mc_boot zauważyłem że wszędzie pisze że pozwala ona tylko na odtworzenie kopii zapasowych ?! Czy to oznacza że nie będę mógł grać w pierwszą lepszą grę ściągniętą z internetu lub oglądać filmów (o tym zapewniał mnie allegrowicz).

Jeżeli natomiast ten mc_boot pozwala na granie na piratach to proszę o wytłumaczenie.. tak DLA LAIKIA jak go używać. Czytałem że trzeba spatchować obraz gry przez jakiś program (bodajże ESR_disc_patcher_GUI_v0.24a) ale ja totalnie nie wiem co to znaczy i jak to zrobić - czy muszę ściągać jakieś specjalnie przetworzone gry.

Serdecznie dziękuję za jakąkolwiek podpowiedź.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:16.