![]() |
Ogólne siema!
Jestem nowy na forum i mam takie małe pytanie. Widziałem na screenshot'ach, że PS2PSXe jest w stanie emulować FF9 i wyglądało to nawet lepiej niż normalnie odpalany Final9 na PS2. Tylko... właśnie taki jest problem, że u mnie nie odpala tzn. włączam emulacje i... tylko czarny ekran, kompletne null. Może do tego są potrzebne jakieś trickowe ustawienia (jak czasami to trzeba robić w ePSXe). Próbowałem na czterech wersjach biosu (SCPH-101, 7502, 5502, 1001). Próbowałem na emulatorze niemym jak i na dźwiękowym. Wiem że na ePSXe też dużo ludzi miało problem z emulacją FF9 (ja na początku też). Byłbym niezmiernie rad gdyby ktoś, komu udało się odpalić ten szpil na PS2PSXe podzielby się ze mną swoją wiedzą jak to zrobić. |
Niestety, ffgriever obecnie nie rozwija tego projektu, być może nawet go porzucił. Wciąż w planach ma wydanie nowej wersji patcha FF12ZJS EN i FFZJS PL, które zdaje się mają priorytet.
Cóż... Trochę szkoda. |
Witam! Od jakiegoś czasu testowałem "PS22psxe r202 PL" i powiem ze super się zapowiada ten emulator jeśli dalej Mr. Ffgrevier pracuje nad nim, czego bym bardzo chciał jak i większość z Was. Już mamy prawie połowę roku 2012 a i nic nowego nie wiadomo co i jak? Ma ktoś kontakt z Mr. Ffgrevier lub coś słyszał o dalszych pracach z tym projektem na PS2? Powiem na koniec ze u mnie "Kurushi","Kula World" i "Hercules" działają na 99% poprawnie.
|
To już chyba specyfika ps2 ze nie daje się zbytnio "ujarzmić" tym bardziej się ciesze ze są na scenie tacy ludzie jak FFGVR
|
Nie, nie udzielam się na forach o Dingoo, choć je przeglądam. ;)
Hmm... sądzę, że FFGV przykłada tak dużą uwagę do optymalizacji kodu, że zapożyczanie kodu od innych projektów mogłoby tylko działać na szkodę projektu... a to, że jest taka sama architektura nie ułatwia aż tak przenoszenia kodu z platformy na platformę jak mogłoby się wydawać. Cytat:
|
Cytat:
Poligrafowicz to Ty? :P a może Darth? Obcy? |
Ale kowkar77 pisał "projekt jest martwy?" o psx4all dla Dingoo A320 (które ma procek MISP), a nie ps2psxe. ;)
A samo psx4all dla Dingoo posiadam jak i samą konsolkę... optymalizacja jest tam znikoma, ale w kilka gier da się pograć. ;) |
Czy projekt jest martwy to trudno powiedzieć. Z ffg nigdy nie wiadomo. ;]
Natomiast nie odpowiadałem na ten post ponieważ, nie wiem na ile ten emulator można zaadaptować dla PS2. Niby podobna architektura procka i podobna ilość RAM/moc CPU. |
Cytat:
|
Nie powinieneś oczekiwać po PS2PSXe 100% kompatybilności z każdą grą. Sporo się wcale nie uruchamia (czarny ekran) bez względu na to jakie włączysz/wyłączysz dodatkowe opcje. Podobno większa kompatybilność jest w wersji bez dźwięku (masz tam w katalogu dwa pliki wykonywalne). Musisz pokombinować, być może ten Tekken jest grywalny.
Kiedyś testowałem niemego Crasha Bandicoota 2, Vagrant Story i FF8. Z czego tylko Vagrant był mocno zaglitchowany. Odpowiadając na Twoje pytania: i jedno i drugie. |
Pobrałem i zamieniłem ten bios na SCPH-7502 ale na nim od razu mam czarny ekran i nawet ustawień nie ładuje. Może moja konsola jest jakaś wybredna i jaja sobie ze mnie robi. Spróbuję na FreeMCBoot 1.8b może coś lepiej pójdzie.
Właśnie odkryłem źródło wszystkich moich bolączek. Mianowicie mój stary wysłużony pendraczek 1Gb postanowił skonać:-(. Użyłem innego robiąc wszystko tak samo i Tekken 3 się włączył ale po wybraniu arcade mode i wybraniu postaci zacina się obraz i dźwięk:-(. Może to być od tego że pendrive ma 2Gb i może być zbyt wolny czy to już od ustawień emulatora? |
Dlaczego chcesz emulować PSXa używając firmware PS2? Potrzebujesz fw PSXa np. SCPH-7502 (który zapewnia w PS2PSXe największą kompatybilność, przydałby się też jakiś NTSC/U np. SCPH-7501). ;)
|
Mam obraz gry Tekken 3. Po uruchomieniu ps2psxe-gui-pack.elf podaję w konfiguracji ścieżkę do obrazu, ścieżkę do biosu zgranego z mojej konsoli SCPH-75004_BIOS_VX_PAL_220.BIN, włączam rozpocznij emulację i mam czarny ekran. Czekam 10minut i nadal mam czarny ekran.
|
Skonfigurować - to zależy z myślą o jakiej grze. Uruchomić? Tak jak każdy inny program.
|
Witam. Jest jakaś instrukcja jak skonfigurować i uruchomić PS2PSXE R202???
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:43. |