![]() |
Samsung SE-506CB USB
Ilość załączników: 4
Dużo na forum zapytań o ten napęd, zatem czas otworzyć nowy temat z testami. Jest to konstrukcja Toshiby i Samsunga (TSST), występuje na razie tylko w wersji USB. Nie jest to ten sam napęd co wcześniejsze modele - Samsung 506AB i BB. Obecnie dostępne są firmware w wersji TS00 i TS01, dostępne tutaj.
Testy: TDK for AUDIO CD - Nagrywana 16x, TS00, Audio CD Załącznik 68141Załącznik 68142 SONY CD - Nagrywana 16x, TS00, Dane Załącznik 68143Załącznik 68144 Wyniki ok :spoko: |
Ilość załączników: 2
JVC DVD-R - Nagrywana 6x, TS00, Dane
Cytat:
TDK DVD+R - Nagrywana 4x, TS01, Dane Cytat:
Wyniki mieszczą się w normach, jak na napęd slim zupełnie ok. |
FORTIS BD-R - Nagrywana 4x, TS00, Dane
Cytat:
Panasonic BD-R - Nagrywana 4x, TS00, Dane Cytat:
FORTIS wypalił się bardzo słabo, aczkolwiek płyta działa i nie ma żadnych problemów ze skopiowaniem wszystkich plików na dysk. Tak czy inaczej, właśnie dlatego warto dopłacić do Panasoniców :) |
A czy wersja SE-506CB testuje BD w OptiDriveControl ?
Poprzednie wersje Samsung 506AB i BB testowały ponieważ były na chipsecie MTK 1939 .:) |
Tak, da się przetestować płytę w Opti Drive Control.
|
Wygląda na to, że napęd ma problemy przy nagrywaniu płyt blu-ray z wybraną prędkością 2x. Wynikowa płyta nadaje się tylko do śmietnika. Wyraźnie widać na nagranej powierzchni obszar najgorzej nagrany. Poniżej skan FORTIS'a wypalonego 2x i zdjęcie BD-R. Znalazłem też taki temat, prezentujący problem. Przy prędkości 4x sytuacja nie ma miejsca :hmm:
Załącznik 68185 Załącznik 68186 |
Można bez problemu przechodzić między firmware napędu :taktak:, dzisiaj zmieniłem nowszy TS01 na starszy TS00, gdyż wypalał on gorzej:
Panasonic BD-R - Nagrywana 4x, TS01, Dane Załącznik 68210 poniżej dla porównania, jak wyszedł test jakości Panasonic'a z postu 3 na Samsungu. Wychodzi więcej błędów, ale szybkość testowania jest 2,2x, nie zaś 2,0 jak na Lite-On. Załącznik 68211 |
SONY DVD+R - Nagrywana 6x, TS00, Dane
Cytat:
Verbatim DVD+R - Nagrywana 6x, TS00, Dane Cytat:
Dwa bardzo dobre nagrania :spoko: Kolejne spostrzeżenie, nie ma sensu testować płyt DVD na Samsungu, wychodzą kompletne bzdury. |
Ilość załączników: 6
Testy transferu na losowych płytach, interfejs USB 2.0:
CD-AUDIO: Załącznik 68758 CD-R AUDIO: Załącznik 68759 DVD-ROM: Załącznik 68760 DVD+R: Załącznik 68761 BD-ROM: Załącznik 68762 BD-R: Załącznik 68763 Poza tłoczoną płytą Blu-Ray, wyniki zupełnie przyzwoite. |
Ilość załączników: 5
Dzisiaj test zgrywania w EAC:
Właściwości napędu: Załącznik 68796 Tryb Secure, początek i koniec płyty: Załącznik 68801 Załącznik 68802 Tryb Burst, początek i koniec płyty: Załącznik 68799 Załącznik 68800 Napęd wolno zgrywa w trybie Secure, ale da się przeżyć ... |
Ilość załączników: 1
Wymagania sprzętowe i dodawane oprogramowanie (tylko Windows) zgodnie z informacją na pudełku:
Załącznik 68803 |
Zauważyłem, że napęd widnieje na stronie zgodności z płytami M-DISC, Blu-Ray i DVD. Przy okazji postaram się to sprawdzić.
|
Ilość załączników: 1
Wyszedł nowy bios TS02 i udało mi się wypalić z powodzeniem płytkę Panasonic BD-R z prędkością 2x. Wygląda na to, że w końcu udało się naprawić błąd nagrywania z tą prędkością, albo miałem wyjątkowo dużo szczęścia (mało prawdopodobne). Poniżej skan jakości na Samsungu wspomnianej płytki.
Panasonic BD-R - Nagrywana 2x, TS02, Dane Załącznik 71172 |
Cytat:
|
Witam!!
Jeśli zły temat wybrałem do wypowiedzi to przepraszam!! Zakupiłem ten napęd, co prawda nie testowałem jak Wy ale mam jeden problem. Przy przejściu w tryb AV niestety filmy blu-ray widzi maksymalnie do 4GB. Czy każda nagrywarka zewnętrzna tak ma? Czy może wersja jakaś nowsza/starsza softu działa powyżej 4GB?? Dzięki z góry za informację. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:37. |