![]() |
Mój będzie już ze 4 letni koncert na BD-R DL Verbatim Printable (dałem za nią wtedy koło 50 zł w detalu) do dziś śmiga w stacjonarkach u Sony/Panasonic oraz w PC, a innych DL nie posiadam (co prawda kupiłem od Czary2mary Verbatim i Panasonic BD-R DL, ale jeszcze nie miałem okazji nic na nie wypalić) :)
W wolnej chwili jak płytka do mnie wróci zrobię test ;) |
DL BR-R czy DVD R ?
jak DVD+R DL tylko Verbatim BD-R DL nie wypalałem i nie mam żadnej więc się nie wypowiem co do panasonica BD-R 6x 25GB może nie szoku ale jakość jest na dzień dzisiejszy bezkompromisowa nie ma innego nośnika który by choć trochę zbliżył się jakościowo |
przeczytaj post #41 i #42, dopiero co o tym było :taktak:
|
Witam w Nowym Roku i na początku chciałbym życzyć wszystkiego co najlepsze oraz aby 2016 nie był gorszy niż 2015 :D
Moje pytanie dotyczy płyt DL. Chciałbym za jednym zamachem zaopatrzyć się w Panasonic 25GB, po których mam: Cytat:
no i przy okazji w dwuwarstwówki. Czyżby w tej kategorii królował także Panasonic? Czy Verbatim? A może Omegi, TDK, MediaRange? :) Chodzi mi o opcję: a) najtańszą i możliwie najlepszą oraz b) najpewniejszą? |
potwierdzę to samo obstawiam za wolny transfer z USB do USB jeśli jest USB 2.0 z jednego kontrolera to nie wystarcza zasilania
z informacji jakie mamy 8gb RAM obstawiam laptop nowy więc powinien mieć USB 3.0 czy BD-R podpięta do niego ? lub mega syf na kompie i problem z transferem źle sterowniki do USB przydał by się np. log z imgburn ile trwał zapis i jakimi prędkościami wtedy wszystko by było jasne moja rada jeśli nagrywasz "dane: które da się podzielić na 2x 25GB lepiej nagrywać jak napisali @czary2mary i @Arepo i tak jak było napisane najlepsze nośniki to Panasonic printable 6x i takich zalecamy użyć do tej nagrywarki wypalaj je max 4x lub 2x |
Dzięki bardzo,
Pozostaje jedynie pogodzić sie z brutalną prawdą..... Z dysku (nie usb) tez jak sie uda raz sie wypali raz nie.... Specjalnie wczoraj jeszcze postawiłem windowsa na nowo.... Generalnie nagrywając z hdd usb na blu ray do połowy idzie zapis pięknie jakieś 15 minut dopiero od połowy płyty nagrywa z prędkością od 0,1 do 0,3 Bufor w nero szalał a w ashampoo cały czas pełny zero skoków Dzięki i wracam do lektury. |
Nagrywasz dane z dysku USB na nagrywarkę podłączoną pod USB? Prędkość x4 dla Blu-Ray to ponad 17 MB/s, wliczając transfer danych z dysku i realną prędkość USB 2.0 na poziomie 30 MB/s to już nie wystarcza. Spróbuj zgrać dane na dysk wewnętrzny i wtedy wypalić.
Nie nagrywaj płyt BD-R dwuwarstwowych. To za słaby sprzęt aby się w to bawić, problemy mają nawet zwykłe napędy (nie slim), a co dopiero slim'y, które charakteryzują się znacznie słabszym zapisem. Trzeba się pogodzić, że do dyspozycji pozostaną tylko płyty jednowarstwowe i to najlepiej najlepszej na rynku jakości. Poczytaj ten temat, zobaczysz co i jak. @czary2mary był szybszy :) |
Cytat:
Albo coś się gryzie z kompem \systemem , albo za słabe zasilanie z USB dla zapisu \ albo za wolny transfer z USB na USB\ przetestowałbym zapis z dysku komputera \sprawdził również na innym kompie zapis .. Szkoda nagrywać\próbować tanie BD-R DL na tym napędzie , bez szans na zapis CMCMAG DI6 , jedyna nadzieja to nośniki z tłoczni Panasonic MEIT01 i MEIT02 które ludziskom czasami się na nim udaje nagrać .... |
Witajcie,
Mam pytanie o tą nagrywarkę. Kupiłem rok temu, teraz zabieram sie za nagrywanie blu ray. Problem taki że zapis 25 GB trwa 4 godziny przy obojętnie jakiej prędkości nagrywania. Winda 10, 8 GB ramu Programy rożne od nero przez ashampoo free.... Dane z dysku hdd verbatim (przenośny) 1 TB, USB 2.0, Firmware w samsungu pobrany z CD-R info. Test przez nero wyszlo 6 razy a przy nagrywaniu sie cos nie dzieje jak powinno ze to tyle trwa.... Gdzie jest błąd? Płyty blu ray 50 GB tdk ... Nie da sie wypalić.... Zaczyna nagrywać i wypluwa .... 75 zł w piach.... Pozdrawiam |
Verbatim i TDK to płytki, które powinny działać bez problemu, można ich używać do mniej istotnych danych, choćby filmy. Ja uważam, że oszczędność tych paru złotych nie jest tego warta, ale jak ktoś lubi dreszczyk emocji to proszę bardzo ;)
Myślę, że po nagraniu Panasonic'a doznasz szoku :) |
Ilość załączników: 2
Maxell BD-R Printable (x2,x4) [RITEK-BR2-000]
Wypał na x4 Załącznik 74378 TDK BD-R Printable {x2,x4) [CMCMAG-BA3-000] Wypał na x4 Załącznik 74379 TDK chyba najlepsza płytka ze wszystkich, które wypaliłem. Co sądzicie? :) Czy któreś z testowanych płyt nadają się do czegokolwiek (filmy, mało i średnio ważne rzeczy, itp.)? Kosztowo: Maxell 3,90zł za szt., Verbatim 2,60zł za szt. TDK 3,90zł za szt. Zastanawiam się jak można sprzedawać shit Maxell'a za taką cenę, skoro nie różni się w sumie niczym od lepszego i tańszego Verbatima. Pozostały mi jeszcze Panasonic, może gdzieś urwę Omegi, ale... to już w Nowym Roku :) |
Reguła jest taka, że zapisuje się z taką prędkością z jaką najlepiej się nagrywa. W przypadku Samsunga i płyt BD-R jest to przeważnie x4.
Testuj z prędkością x2, będzie można porównać do innych nagrań w tym temacie. |
np. DVD+ R wypalam zawsze 8x DVD+R DL wypalam 4x
a BD-R zacząłem od 4x dopiero stawiam pierwsze kroki w wypalaniu BD-R z czasem sprawdzę 2x a potem szybciej osobiście doradzam 4x |
Dziś zakupiłem po 3 sztuki TDK i Maxell. Wieczorem potestuje i wrzucę wyniki.
A w Panasonic zaopatrzę się u @czary2mary :) Cytat:
Cytat:
I składając jeszcze wszystko do kupy w przypadku zapisu - stosować tylko najwyższą prędkość jaką udostępnia nagrywarka ? Czy jest jakaś inna reguła? :) |
@Arepo
możliwe pierwsza moja nagrywarka BD-R jest to HP oem iHAS112 dostałem od kolegi i był w obudowie ze 2lata zanim wypaliłem pierwsza BD-R i przespałem czasy scanowania 2x od kiedy nagrywam BD-R wszyscy już scanowali 4x to i ja też. gdybym nie miał stacjonarnego kompa a laptopa tez bym kupił jakiegoś SLIM`a z racji gabarytów bo zew. obudowa do nagrywarki 5,25 to za dużo zachodu gabaryt + zew. zasilanie kable... gdybyśmy byli sąsiadami to mogę dać po 1szt. do przetestowania bo większość płyt kupiłem tylko do testów nagrałem po 1szt. i odstawiłem do szafy. dane archiwizuje zawsze 1 kopia na Panasonic + to samo na płytach testowych po latach się nauczyłem że cenna płyty jest nie istotna ważne żeby zawartość dało się odczytać za 5-10lat. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:56. |