Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f107/)
-   -   Samsung SE-506CB USB (https://forum.cdrinfo.pl/f107/samsung-se-506cb-usb-93955/)

Arepo 29.12.2015 12:19

@seku

Większość testów BD-R na forum jest x2, tylko że to długo trwa i sporo osób przerzuciło się na x4 ;)

Można zobaczyć w tym temacie jak palą się FORTIS'y na Samsungu. Choć akurat ten wypał z posta #3 wyszedł wyjątkowo słabo - później udawało mi się je nagrywać nieco lepiej na nowym biosie. Tak czy inaczej szkoda pieniędzy na tanie płyty do tego napędu. Bardzo bym się zdziwił, gdyby Omegi czy HP znacznie lepiej wypadły od FORTIS czy Verbatim.

seku 29.12.2015 11:53

@Lucius Witaj

proponuje przeglądnij dział nośniki optyczne i tematy z BD-R w grudniu przetestował coś około 8-10 płyt różnych marek podawałem cenny w dniu zakupu + wygląd cake często ma znaczenie.

jeśli na ważne i b.ważne dane tylko Panasonic wersja 6x
są znacznie lepsze jak 4x opieram się przy tym na testach kolegów i porównaniu z moimi bo sam nie miałem 4x

tanimi płytami dobrymi są Omegi 6x printable link od @czary2mary
gorsze ale za ta cenę też dobre są Fortisy cakeBox 4x tak samo HP 6x printable

nie polecam TraxData,Esperanza,TDK,Maxell i verbatima 6x (nie pritable) tj. z etykieta Verbatima cena do jakości są nie adekwatne

po nowym roku zakupie znowu trochę płyt których jeszcze nie miałem i się zobaczy :-) co jest warte a co nie

wypalaj 4x i testuj tak samo 4x żeby mieć odwzorowanie do innych

pierwszy raz widzę taki mankament z tymi wieżami... tragedia

Arepo 29.12.2015 01:25

Jakiś czas temu nagrywałem FORTIS'y które miały podobne wyniki na Samsungu jak ten Verbatim. Okazało się, że Lite-ON dał w teście wyniki, które spokojnie mieszczą się w normie, a płyty działają w pełni prawidłowo. Mogę zatem stwierdzić z dużą dozą pewności, że Twoja płytka również jest ok :)

Powtórzę się jednak: zainwestuj w płyty Panasonic, nagrywaj je x4 i zapomnij o wszelkich problemach z BD-R. To nie jest napęd, na którym można się bawić w eksperymenty ;)

Lucius 29.12.2015 01:03

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1346530)
[...] ile dokładnie to się okaże w praktyce.

Wynik wygląda tak. Jest dużo lepiej, lecz LDC dwukrotnie przekroczone, a BIS w normie. Ujdzie? :)

Załącznik 74344

Arepo 29.12.2015 00:25

Cytat:

Napisany przez Lucius (Post 1346524)
Chodzi mi jednak o żywotność płytek, które już wypaliłem (patrz screeny wyżej) :)

Płytka z "wieżą" do niczego się nie nadaje - tylko kosz. Wypał x6 powinien okazać się ok, nośnik mamy HTL więc dane powinny być bezpieczne wiele lat, ile dokładnie to się okaże w praktyce.

Lucius 29.12.2015 00:19

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1346518)
Nie testuje się BD-R x6, zrób test z prędkością x2 (czyli x2,2).

Się robi :)

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1346518)
Wytrzymałość płyt BD-R na substancjach nieorganicznych (czyli HTL) powinna dochodzić do około 50 lat. Wersje LTH (organiczne) to większy szajs niż CD i DVD, potrafią padać nawet po kilku miesiącach.

Chodzi mi jednak o żywotność płytek, które już wypaliłem (patrz screeny wyżej) :)

Arepo 29.12.2015 00:14

Cytat:

Napisany przez Lucius (Post 1346503)
Kolejna próba - płytka ta sama. Zapis 6x, odczyt na 6x.

Wniosek: reszta cake'a do kosza...
Jednocześnie pytanie: na jaką żywotność mogę liczyć w przypadku poprzednio nagranych nośników?

Nie testuje się BD-R x6, zrób test z prędkością x2 (czyli x2,2). Pamiętaj, że ten napęd w zasadzie nie nadaje się do testów. Z moich doświadczeń wynika, że bardzo zawyża błędy. Możliwe, że po teście na lepszym czytniku płyta zmieści się w normach z błędami więc wcale nie będzie do kosza.

Wytrzymałość płyt BD-R na substancjach nieorganicznych (czyli HTL) powinna dochodzić do około 50 lat. Wersje LTH (organiczne) to większy szajs niż CD i DVD, potrafią padać nawet po kilku miesiącach.

Lucius 28.12.2015 23:54

Kolejna próba - płytka ta sama. Zapis 6x, odczyt na 6x.

Wniosek: reszta cake'a do kosza...
Jednocześnie pytanie: na jaką żywotność mogę liczyć w przypadku poprzednio nagranych nośników?

Załącznik 74341

Arepo 28.12.2015 22:41

Nagrywanie x2 to najgorsza z możliwych opcji do wyboru. Ten napęd ma jakiś błąd, najprawdopodobniej sprzętowy, który psuje większość płyt przy wybraniu tej prędkości. Dopiero firmware T02 pozwolił nagrać bezbłędnie Panasonic'ki. Jak widać na Twoich płytach nadal występuje.

Poczytaj ten temat od początku, dowiesz się co i jak. Duży skrót, to dla BD-R płyty Panasonic i prędkość nagrywania x4.

Co do wyników jakości, nie mówię że masz kupować inny napęd, tylko jak masz dostęp do czegoś co się nadaje do testów (Samsung słabo się nadaje) to aby je potwierdzić.

revolver0 28.12.2015 22:34

wiem, są 3 sposoby na to, napęd na usb ale 5,25", stacja, normalna nagrywarka plus jakiś mostek....

Lucius 28.12.2015 22:20

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1346473)
[...] slimy przeważnie są beznadziejne... szkoda marnować płyt lepiej napęd wymienić

Weź pod uwagę, że nie każdy ma w domu komputer stacjonarny.
Powodu wyboru nagrywarki zewnętrznej nie muszę chyba więc tłumaczyć ;)

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1346474)
@Lucius
Chociaż dla pewności zrobiłbym jeszcze test na innym napędzie, nie Samsungu (najlepiej Lite-ON).

Nagrywarkę kupiłem tydzień temu - trochę na nią odkładałem, więc na razie wykluczam kupno nowej, a każdy z moich znajomych zatrzymał się na technologii DVD :)

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1346474)
@Lucius

Jeśli masz więcej tych Verbatim'ów, spróbuj ustawić przy wypalaniu prędkość x4 lub x6.

Kolejna płytka Verbatima o oznaczeniu CMCMAG-BA5-000.
Zapis 2x.

Załącznik 74336

[załącznik]
(przerwałem proces po "skoku")

Jak widać - to nie błąd.
Następną wypalę na 4x i 6x :)

czary2mary 28.12.2015 22:14

A już miałem nadzieję że Samsung uporał się w fw.TS02 z tymi wieżami...:(

Lucius
Maxell sobie daruj -RITEKBR2 w marnym sorcie ...wszyscy narzekają na te płyty ..
Omegi BD-R u nas chłopaki palą jak trzeba a nawet lepiej...
http://forum.cdrinfo.pl/f28/omega-fr...5-000-a-95224/

Arepo 28.12.2015 21:53

@Lucius

Witaj na forum.

Płyta, którą dodałeś nagrała się źle. Chociaż dla pewności zrobiłbym jeszcze test na innym napędzie, nie Samsungu (najlepiej Lite-ON).

Jeśli masz więcej tych Verbatim'ów, spróbuj ustawić przy wypalaniu prędkość x4 lub x6. Wielce prawdopodobne, że będzie lepiej. Jeśli
używasz oprogramowania Power2Go zaznacz opcję "Enable Defect Management".

Do tego napędu nie ma sensu inwestować w inne płyty BD-R niż Panasonic. Są droższe od innych ale ich jakość jest warta każdej złotówki. Na co innego szkoda czasu i nerwów.

revolver0 28.12.2015 21:52

niech wypowie się ktoś bardziej znający temat, ale slimy przeważnie są beznadziejne... szkoda marnować płyt lepiej napęd wymienić

Lucius 28.12.2015 21:29

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1346464)
te płyty raczej kosz, dwie wieże...

Cena 26zł/cake, co w sumie dużo o nich mówi.
Pójdą na archiwizacje jakiegoś badziewia ;)

Jutro zaopatrzę się jeszcze w Maxell'e, z tego co pamiętam były po 39zł/cake i Omegi chyba po 19zł/cake.

Co możesz polecić konkretnego do tego sprzętu? Mile widziane linki :)
Na jakiej prędkości wypalać?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:15.