![]() |
@seku
Większość testów BD-R na forum jest x2, tylko że to długo trwa i sporo osób przerzuciło się na x4 ;) Można zobaczyć w tym temacie jak palą się FORTIS'y na Samsungu. Choć akurat ten wypał z posta #3 wyszedł wyjątkowo słabo - później udawało mi się je nagrywać nieco lepiej na nowym biosie. Tak czy inaczej szkoda pieniędzy na tanie płyty do tego napędu. Bardzo bym się zdziwił, gdyby Omegi czy HP znacznie lepiej wypadły od FORTIS czy Verbatim. |
@Lucius Witaj
proponuje przeglądnij dział nośniki optyczne i tematy z BD-R w grudniu przetestował coś około 8-10 płyt różnych marek podawałem cenny w dniu zakupu + wygląd cake często ma znaczenie. jeśli na ważne i b.ważne dane tylko Panasonic wersja 6x są znacznie lepsze jak 4x opieram się przy tym na testach kolegów i porównaniu z moimi bo sam nie miałem 4x tanimi płytami dobrymi są Omegi 6x printable link od @czary2mary gorsze ale za ta cenę też dobre są Fortisy cakeBox 4x tak samo HP 6x printable nie polecam TraxData,Esperanza,TDK,Maxell i verbatima 6x (nie pritable) tj. z etykieta Verbatima cena do jakości są nie adekwatne po nowym roku zakupie znowu trochę płyt których jeszcze nie miałem i się zobaczy :-) co jest warte a co nie wypalaj 4x i testuj tak samo 4x żeby mieć odwzorowanie do innych pierwszy raz widzę taki mankament z tymi wieżami... tragedia |
Jakiś czas temu nagrywałem FORTIS'y które miały podobne wyniki na Samsungu jak ten Verbatim. Okazało się, że Lite-ON dał w teście wyniki, które spokojnie mieszczą się w normie, a płyty działają w pełni prawidłowo. Mogę zatem stwierdzić z dużą dozą pewności, że Twoja płytka również jest ok :)
Powtórzę się jednak: zainwestuj w płyty Panasonic, nagrywaj je x4 i zapomnij o wszelkich problemach z BD-R. To nie jest napęd, na którym można się bawić w eksperymenty ;) |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Załącznik 74344 |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Wytrzymałość płyt BD-R na substancjach nieorganicznych (czyli HTL) powinna dochodzić do około 50 lat. Wersje LTH (organiczne) to większy szajs niż CD i DVD, potrafią padać nawet po kilku miesiącach. |
Kolejna próba - płytka ta sama. Zapis 6x, odczyt na 6x.
Wniosek: reszta cake'a do kosza... Jednocześnie pytanie: na jaką żywotność mogę liczyć w przypadku poprzednio nagranych nośników? Załącznik 74341 |
Nagrywanie x2 to najgorsza z możliwych opcji do wyboru. Ten napęd ma jakiś błąd, najprawdopodobniej sprzętowy, który psuje większość płyt przy wybraniu tej prędkości. Dopiero firmware T02 pozwolił nagrać bezbłędnie Panasonic'ki. Jak widać na Twoich płytach nadal występuje.
Poczytaj ten temat od początku, dowiesz się co i jak. Duży skrót, to dla BD-R płyty Panasonic i prędkość nagrywania x4. Co do wyników jakości, nie mówię że masz kupować inny napęd, tylko jak masz dostęp do czegoś co się nadaje do testów (Samsung słabo się nadaje) to aby je potwierdzić. |
wiem, są 3 sposoby na to, napęd na usb ale 5,25", stacja, normalna nagrywarka plus jakiś mostek....
|
Cytat:
Powodu wyboru nagrywarki zewnętrznej nie muszę chyba więc tłumaczyć ;) Cytat:
Cytat:
Zapis 2x. Załącznik 74336 [załącznik] (przerwałem proces po "skoku") Jak widać - to nie błąd. Następną wypalę na 4x i 6x :) |
A już miałem nadzieję że Samsung uporał się w fw.TS02 z tymi wieżami...:(
Lucius Maxell sobie daruj -RITEKBR2 w marnym sorcie ...wszyscy narzekają na te płyty .. Omegi BD-R u nas chłopaki palą jak trzeba a nawet lepiej... http://forum.cdrinfo.pl/f28/omega-fr...5-000-a-95224/ |
@Lucius
Witaj na forum. Płyta, którą dodałeś nagrała się źle. Chociaż dla pewności zrobiłbym jeszcze test na innym napędzie, nie Samsungu (najlepiej Lite-ON). Jeśli masz więcej tych Verbatim'ów, spróbuj ustawić przy wypalaniu prędkość x4 lub x6. Wielce prawdopodobne, że będzie lepiej. Jeśli używasz oprogramowania Power2Go zaznacz opcję "Enable Defect Management". Do tego napędu nie ma sensu inwestować w inne płyty BD-R niż Panasonic. Są droższe od innych ale ich jakość jest warta każdej złotówki. Na co innego szkoda czasu i nerwów. |
niech wypowie się ktoś bardziej znający temat, ale slimy przeważnie są beznadziejne... szkoda marnować płyt lepiej napęd wymienić
|
Cytat:
Pójdą na archiwizacje jakiegoś badziewia ;) Jutro zaopatrzę się jeszcze w Maxell'e, z tego co pamiętam były po 39zł/cake i Omegi chyba po 19zł/cake. Co możesz polecić konkretnego do tego sprzętu? Mile widziane linki :) Na jakiej prędkości wypalać? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:15. |