Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Podłączenie odtwarzacza blu ray z komputerem (https://forum.cdrinfo.pl/f108/podlaczenie-odtwarzacza-blu-ray-komputerem-93811/)

mgit 14.10.2014 22:41

Kopiowanie tak działa, bo masz wolną sieć, na 1 Gb/s by szło szybciej, o ile twój samsung obsługuje taką prędkość - jak nie obsługuje, a sieć jest 1 Gb/s, to najzwyczajniej w świecie działa wolniej...

Co do DNS wpisz swoje DNS do samsunga i ruszy też internet na nim, o ile włączyłeś udostępnianie na karcie sieciowej w PC

Nie ma kompresji, jest streaming, czyli pobiera to co aktualnie mu potrzebne, a nie całość... na jakości obrazu nie tracisz nic, może tylko czasem przycinać się przy przewijaniu, lub długo ładować 30-40 sekund.

U ciebie nie powinien ten objaw występować, bo masz bezpośrednio podpięte - i zerowe obciążenie sieci. Jakbyś podpiął NAS i na niego kopiował plus oglądał film w HD z dysku kompa w tym samym czasie, to sieć 1 Gb/s to podstawa ;)

KC42 14.10.2014 23:27

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296146)
Kopiowanie tak działa, bo masz wolną sieć, na 1 Gb/s by szło szybciej, o ile twój samsung obsługuje taką prędkość - jak nie obsługuje, a sieć jest 1 Gb/s, to najzwyczajniej w świecie działa wolniej...

Co do DNS wpisz swoje DNS do samsunga i ruszy też internet na nim, o ile włączyłeś udostępnianie na karcie sieciowej w PC

Nie ma kompresji, jest streaming, czyli pobiera to co aktualnie mu potrzebne, a nie całość... na jakości obrazu nie tracisz nic, może tylko czasem przycinać się przy przewijaniu, lub długo ładować 30-40 sekund.

U ciebie nie powinien ten objaw występować, bo masz bezpośrednio podpięte - i zerowe obciążenie sieci. Jakbyś podpiął NAS i na niego kopiował plus oglądał film w HD z dysku kompa w tym samym czasie, to sieć 1 Gb/s to podstawa ;)

w samsungu jest tylko możliwość wpisania jednego DNS i wpisywałem ten co się zaczyna od cyfry 87 albo to drugie niżej od 62 i nic,
udostępnianie wlączałem na 3 polączeniach te zakreślone na czerwono to łączy tylko z lokalną siecią bez internetu, a połączenie lokalne wszystko wyłącza, no ale dostęp do plików z komputera jest i o to chodziło, żeby do tego dojść to tydzień na to straciłem, jeszcze mam taki problem jak robie testy portów ze stron zawsze wszystkie są close, wyłączalem i fire walla i kasperskiego i zawsze są zamknięta, ale utorrent się łączy to nie wiem o co chodzi, może to ma coś wspólnego że nie łączy internet w samsungu.
kurcze jeszcze mnie z forum zbanują za takie zaśmiecanie strony :)

A ten obraz to taki jest i z usb, to poprostu samsung szajsung kupiłem go pare dni temu bo tak zachwalany i niby skaluje do 4K, a tak naprawdę nawet z nboxa nc+ na tvn mam lepszy obraz, mam też pioneera tam jest o wiele ostrzejszy obraz i bardziej kolorowy też ma opcje sieciowe jutro spróbuje go podpiąć

mgit 14.10.2014 23:47

Ilość załączników: 2
Porty masz close bo nie masz przekierowanych portów, a tak po za tym, jesteś pewny, że masz zewnętrzne IP (zazwyczaj za to jest dopłata - a IP może być wewnętrzne, zewnętrzne, stałe, dynamiczne - dynamiczne oznacza zmienne i wcale zewnętrzne być nie musi np. mając stałe IP możemy mieć to IP zewnętrzne lub wewnętrzne -> do tego takie IP może być mapowane na IP zewnętrzne), bo jak nie masz, to przekierowanie ci nic nie da ;)

Przykład IP:

IP Zewnętrzne -> mapowanie na IP wewnętrzne operatora -> Router -> IP Kompa zrobione przekierowanie na IP wewnętrzne operatora, a z zewnątrz widzą IP zewnętrzne, a przekierowanie na IP operatora -> trochę to zagmatwane co :D

Co do nbox, usługi sieciowe są lipne w tym, no ale jak będziesz miał router to sobie go podłączysz w końcu <- zawsze to kolejne urządzenie do kolekcji :taktak:

KC42 15.10.2014 00:28

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296164)
Porty masz close bo nie masz przekierowanych portów, a tak po za tym, jesteś pewny, że masz zewnętrzne IP (zazwyczaj za to jest dopłata - a IP może być wewnętrzne, zewnętrzne, stałe, dynamiczne - dynamiczne oznacza zmienne i wcale zewnętrzne być nie musi np. mając stałe IP możemy mieć to IP zewnętrzne lub wewnętrzne -> do tego takie IP może być mapowane na IP zewnętrzne), bo jak nie masz, to przekierowanie ci nic nie da ;)

Przykład IP:

IP Zewnętrzne -> mapowanie na IP wewnętrzne operatora -> Router -> IP Kompa zrobione przekierowanie na IP wewnętrzne operatora, a z zewnątrz widzą IP zewnętrzne, a przekierowanie na IP operatora -> trochę to zagmatwane co :D

Co do nbox, usługi sieciowe są lipne w tym, no ale jak będziesz miał router to sobie go podłączysz w końcu <- zawsze to kolejne urządzenie do kolekcji :taktak:

ja mam właśnie w teście połączenia w utorrent port jest zamknięty wciąż możesz pobierać, moje łącze tak jest pokazane na stronie dvdseed DYNAMIC-78-8-227-194.SSP.DIALOG.NET.PL po każdym restarcie sieci jest inne IP.

to mi napisali z netii:
W odpowiedzi na Pana wiadomość uprzejmie informuję, że modem Corecess, z którego Pan korzysta, nie blokuje portów, jest on w trybie bridge. Proszę o informację, czy za modemem ma Pan jeszcze podłączony dodatkowy router, czy bezpośrednio do modemu jest podłączony tylko komputer. Jeżeli jest dodatkowy router, wtedy przekierowanie portów proszę wykonać na tym urządzeniu w ustawieniach FireWalla. Jeżeli jednak podłączony jest tylko komputer do modemu i ma Pan zainstalowany program antywirusowy z FireWallem, to porty może Pan przekierować lub odblokować w konfiguracji tego programu.

nic to nie dało ja zupełnie wyłączałem i systemowy i w kasperkim fire wall i nic.

KC42 15.10.2014 08:48

Cytat:

Napisany przez KC42 (Post 1296175)
ja mam właśnie w teście połączenia w utorrent port jest zamknięty wciąż możesz pobierać, moje łącze tak jest pokazane na stronie dvdseed DYNAMIC-78-8-227-194.SSP.DIALOG.NET.PL po każdym restarcie sieci jest inne IP.

to mi napisali z netii:
W odpowiedzi na Pana wiadomość uprzejmie informuję, że modem Corecess, z którego Pan korzysta, nie blokuje portów, jest on w trybie bridge. Proszę o informację, czy za modemem ma Pan jeszcze podłączony dodatkowy router, czy bezpośrednio do modemu jest podłączony tylko komputer. Jeżeli jest dodatkowy router, wtedy przekierowanie portów proszę wykonać na tym urządzeniu w ustawieniach FireWalla. Jeżeli jednak podłączony jest tylko komputer do modemu i ma Pan zainstalowany program antywirusowy z FireWallem, to porty może Pan przekierować lub odblokować w konfiguracji tego programu.
nic to nie dało ja zupełnie wyłączałem i systemowy i w kasperkim fire wall i nic.

nboxie to mi chodziło nie o sieć bo nawet nie używam tylko jakość obrazu z anteny choć i tak po połączeniu z cyfrą spadło bitrate ale obraz z tnv czy programów na żywo na polsacie jest ostry kolorowy z samsunga jest jak by za mgłą mało kontrastowy, szczególnie tylne plany, może wina że mam plazme one mają same z siebie obraz mniej ostry, do samsunga trzeba by kupić leda samsuga i tylko samsung obsłuży opcje BD Wise u mnie ta opcja nie aktywna, a jakość dżwięku to mam lepszą z kompa z karty zintegrowanej z płytą główną, dlatego parę dni później kupiłem pioneera bdp 450 tu już jest o wiele lepiej nawet sama separacja dżwięku 5.1 tu słychać wyraźnie wszystkie kanały w samsungu jakoś wszystko zlane a dwięk jak z mp3, samsung mnie wczoraj załamał dałem za niego 1399 zł i stąd pytanie czy obraz nie jest kompresowany przez sieć, ale tak samo jest i z płyty i dysku.

A czy ten router to nie ten sam i jeszcze taniej czytam czytam i w końcu nie wiem z wyglądu niby to samo http://www.agito.pl/netgear-wndr4500...FYKWtAodvF0AiQ

KC42 15.10.2014 12:34

Cytat:

Napisany przez KC42 (Post 1296189)
nboxie to mi chodziło nie o sieć bo nawet nie używam tylko jakość obrazu z anteny choć i tak po połączeniu z cyfrą spadło bitrate ale obraz z tnv czy programów na żywo na polsacie jest ostry kolorowy z samsunga jest jak by za mgłą mało kontrastowy, szczególnie tylne plany, może wina że mam plazme one mają same z siebie obraz mniej ostry, do samsunga trzeba by kupić leda samsuga i tylko samsung obsłuży opcje BD Wise u mnie ta opcja nie aktywna, a jakość dżwięku to mam lepszą z kompa z karty zintegrowanej z płytą główną, dlatego parę dni później kupiłem pioneera bdp 450 tu już jest o wiele lepiej nawet sama separacja dżwięku 5.1 tu słychać wyraźnie wszystkie kanały w samsungu jakoś wszystko zlane a dwięk jak z mp3, samsung mnie wczoraj załamał dałem za niego 1399 zł i stąd pytanie czy obraz nie jest kompresowany przez sieć, ale tak samo jest i z płyty i dysku.

A czy ten router to nie ten sam i jeszcze taniej czytam czytam i w końcu nie wiem z wyglądu niby to samo http://www.agito.pl/netgear-wndr4500...FYKWtAodvF0AiQ

zaraz chyba pioneer nauczy się latać z okna, nie czyta mkv przez sieć, czyta z usb i płyt a sieci nie, jeszcze jakiś dupek mnie obraził na innym forum że nie czytam specyfikacji czytałem i pisze że czyta mkv i tyle. to chyba zakup routera nie ma sensu bo muszę zostać przy usb bo obraz i audio o niebo lepszy niż z samsunga.

mgit 15.10.2014 15:36

Istnieje coś takiego jak transkodowanie - stosuje się gdy np. Odtwarzacz jak twój lub tv nie wspiera jakiegoś formatu.

KC42 15.10.2014 16:15

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296235)
Istnieje coś takiego jak transkodowanie - stosuje się gdy np. Odtwarzacz jak twój lub tv nie wspiera jakiegoś formatu.

już tak zrobiłem m2ts i ts działa, albo lepsza opcja zmiana firmware na ruskie to nawet obrazy iso po sieci idą, ale w wolę się nie bawić, już przez to wylądował w serwisie. na pioneerze jest opcja wpisania 2 DNS ale też nie łączy neta czy może to firewall coś blokować?

mgit 15.10.2014 16:26

To ten sam router, tylko tańszy... Ale poczytaj dobrze opis - nie mają go na stanie

KC42 15.10.2014 16:38

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296258)
To ten sam router, tylko tańszy... Ale poczytaj dobrze opis - nie mają go na stanie

wiem już kupiłem w kurt media ale czy trzeba coś jeszcze zdaje sie kable coś cat 6 jak dobrze pamiętam

mgit 15.10.2014 17:20

Cytat:

Napisany przez KC42 (Post 1296261)
wiem już kupiłem w kurt media ale czy trzeba coś jeszcze zdaje sie kable coś cat 6 jak dobrze pamiętam

Szukaj jakiegoś tego typu

Nie sugerować się długością podaną w linku ani sprzedawcą, to tylko przykład ;)

KC42 18.10.2014 21:21

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296274)
Szukaj jakiegoś tego typu

Nie sugerować się długością podaną w linku ani sprzedawcą, to tylko przykład ;)

kupiłem custom soft do odtwarzacza ludzie się chwalą na forach że oglądają obrazy.iso filmów przez sieć ale to można różnie rozumieć jaką sieć coś jak przez ruter mi to nie działa, spytałem sprzedawce i mi odpisał nie zabardzo rozumiem. co to SMB, NSF

Iso files do not work through DLNA - this restriction of DLNA's protocol.
ISO files you need to run through the SMB, NFS or USB-HDD - it's work fine.

mgit 18.10.2014 21:44

Ilość załączników: 3
I ci odpisał bardzo dobrze.
Cytat:

Iso files do not work through DLNA - this restriction of DLNA's protocol.
ISO files you need to run through the SMB, NFS or USB-HDD - it's work fine.
W wolnym tłumaczeniu:
Cytat:

Pliki iso nie działają przez DLNA, jest to ograniczenie protokołu.
Druga część z która również się zgadzam:
Cytat:

Pliki iso działają przez SMB, NFS i z USB-HDD
No ale tu się nie rozchodzi, z czym ja się zgadzam, a z czym nie:

SMB <- czyli udostępnianie przez Windows w sieci lokalnej określonego folderu (ikona otoczenie sieciowe na pulpicie)
NFS <- udostępnianie przez Linux'a określonego folderu w sieci lokalnej (of cors Linux SMB też wspiera)

Przez udostępnianie określonego folderu rozumiem to co poniżej - folder przykładowy.

A teraz kwestia routera, sam router tworzy sieć, ale folder musisz udostępnić w systemie operacyjnym, ponadto zalecane jest by odtwarzacz, i PC były w tej samej grupie roboczej.

A teraz małe pytanie:
Skąd oprogramowanie odtwarzacza ma wiedzieć, gdzie ty te pliki iso trzymasz, i jak ma się do nich dostać, skoro ich nie udostępniłeś...

No dobra, tu małe kłamstwo, tak naprawdę wszystko Windows udostępnia z automatu (całą partycję), ale jest to udostępnione jako zasób ukryty, i można się do niej dostać, o ile znasz hasło administratora.

To samo tyczy się DLAN, jak nie udostępnisz, określonych folderów z poziomu serwera DLNA to też ci działać nie będzie

KC42 18.10.2014 21:47

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296751)
I ci odpisał bardzo dobrze.

W wolnym tłumaczeniu:

Druga część z która również się zgadzam:

No ale tu się nie rozchodzi, z czym ja się zgadzam, a z czym nie:

SMB <- czyli udostępnianie przez Windows w sieci lokalnej określonego folderu (ikona otoczenie sieciowe na pulpicie)
NFS <- udostępnianie przez Linux'a określonego folderu w sieci lokalnej (of cors Linux SMB też wspiera)

Przez udostępnianie określonego folderu rozumiem to co poniżej - folder przykładowy.

A teraz kwestia routera, sam router tworzy sieć, ale folder musisz udostępnić w systemie operacyjnym, ponadto zalecane jest by odtwarzacz, i PC były w tej samej grupie roboczej.

A teraz małe pytanie:
Skąd oprogramowanie odtwarzacza ma wiedzieć, gdzie ty te pliki iso trzymasz, i jak ma się do nich dostać, skoro ich nie udostępniłeś, a tym samym są niedostępne dla odtwarzacza :taktak:

ja dodałem katalog z iso do Serviio, myślałem że tak pujdzie
dostałem też taki link do filmiku Video how it works (it's a 3DBD.iso playback via network NFS) http://www.youtube.com/watch?v=yd2GfXkFWDM

mgit 18.10.2014 21:54

Nie pójdzie <- bo to nie od tego jest... serviio to serwer DLNA a tym samym obsługuje tylko to co protokół DLNA i nic ponadto ...

Na filmiku wyraźnie widać, że wybierasz Network1 -> Share a nie DLNA

Network1 <- bo tak akurat ktoś sobie nazwał swoją sieć <- w twoim przypadku nazwa będzie inna...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:16.