Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Podłączenie odtwarzacza blu ray z komputerem (https://forum.cdrinfo.pl/f108/podlaczenie-odtwarzacza-blu-ray-komputerem-93811/)

mgit 19.10.2014 13:29

Ja do końca cie nie rozumiem:
1. Czy ty chcesz dostęp do każdego dysku bez PC?
2. Czy chcesz dostęp do folderów udostępnionych przy włączonym PC

Jeśli opcja pierwsza -> to w twoim przypadku konieczne okaże się dokupienie NAS z odpowiednią liczbą kieszeni
Jeśli opcja druga to porostu udostępniasz foldery które chcesz udostępnić i to wszystko

*.MKV udostępniasz po DLAN
*.iso udostępniasz tradycyjnie po SMB

Po co robisz jakieś kombinacje?

KC42 19.10.2014 12:05

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296798)
Koniecznie chcesz korzystać z protokołu NFS -> zamiast ze standardowego SMB?
Po coś te usługi powyłączałeś, masz aż tak słabego kompa?

Do tego co ty potrzebujesz -> nie musisz konfigurować SAMBY z poziomu konsoli Linux'a (no chyba, że korzystasz z Linux'a to konfigurację możesz zrobić z poziomu panelu sterowania), tym bardziej nie będziesz korzystał z domeny, ani z ActiveDirect

Jeśli z kolei chcesz mieć dostępny dysk sieciowy, to też nie musisz tak kombinować jak napisane na elektrodzie, wystarczy go podpiąć pod router i masz namiastkę NAS ;)

Co do twoich usług:

Menu start -> uruchom -> msconfig

komputer mocny ale tak radzili, że po co zbędnie obciążać system.

mi zależy żeby z sieci szło jak na tym filmiku mkv, iso,

Ja bym wolał mieć dostęp raczej do całego kompa bo mam 5 dysków w komputerze w kieszeniach, 4 w stacji dokującej na esata i 4 w takiej obudowie unitek, czy ten router na to pozwoli.

mgit 19.10.2014 11:07

Ilość załączników: 1
Koniecznie chcesz korzystać z protokołu NFS -> zamiast ze standardowego SMB?
Po coś te usługi powyłączałeś, masz aż tak słabego kompa?

Do tego co ty potrzebujesz -> nie musisz konfigurować SAMBY z poziomu konsoli Linux'a (no chyba, że korzystasz z Linux'a to konfigurację możesz zrobić z poziomu panelu sterowania), tym bardziej nie będziesz korzystał z domeny, ani z ActiveDirect

Jeśli z kolei chcesz mieć dostępny dysk sieciowy, to też nie musisz tak kombinować jak napisane na elektrodzie, wystarczy go podpiąć pod router i masz namiastkę NAS ;)

Co do twoich usług:

Menu start -> uruchom -> msconfig

KC42 19.10.2014 08:09

Ilość załączników: 3
Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296773)
Wracając do meritum twojego serwera - jeśli pliki iso masz na dysku przenośnym, możesz SMB odpalić bez PC -> wystarczy podpiąć dysk pod router <- ale i tak będziesz musiał podać które katalogi chcesz udostępniać -> w tedy nie musisz udostępniać na PC

A do tych katalogów udostępnionych możesz kopiować z poziomu otoczenia sieciowego -> bez odpinania dysku ;)

Coś mi się przypomniało jak instalowałem system znalazłem artykuł o wyłączeniu zbędnych usług, i też wyłączałem jakieś sieciowe, może to przez to nie działa wszystko jak trzeba, zobacz może wiesz co mam włączyć z powrotem, albo zostaje instalka od nowa systemu.

i czy to trzeba zrobić http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2409476.html
http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_samba.html

mgit 18.10.2014 22:21

Ilość załączników: 2
Wracając do meritum twojego serwera - jeśli pliki iso masz na dysku przenośnym, możesz SMB odpalić bez PC -> wystarczy podpiąć dysk pod router <- ale i tak będziesz musiał podać które katalogi chcesz udostępniać -> w tedy nie musisz udostępniać na PC

A do tych katalogów udostępnionych możesz kopiować z poziomu otoczenia sieciowego -> bez odpinania dysku ;)

KC42 18.10.2014 22:10

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296770)
A po co go wyłączasz, przeszkadza ci on w czymś?

Bo włączenie aplikacji, nie równa się włączeniu serwera <- usługi
Jak uruchamiasz komputer, włącza się automatycznie, jak zamkniesz ręcznie, to usługa nie jest uruchomiona <- proste i logiczne.

Dla tego masz przycisk zatrzymaj serwer w konsoli, i uruchom serwer + odśwież

PS.

Czasem może się zdarzyć że odtwarzacz nie będzie widział twojego serwera DLNA, w tedy zatrzymujesz serwer przyciskiem, usuwasz wszystko z profilu urządzeń. Uruchamiasz znowu serwer przyciskiem, i dajesz odśwież, i gotowe ;)

specjalnie nie wyłączam, wczoraj sprawdzałem samsung link i to odkryłem że potem nie mogłem włączyć z powrotem konsoli

mgit 18.10.2014 22:03

A po co go wyłączasz, przeszkadza ci on w czymś?

Bo włączenie aplikacji, nie równa się włączeniu serwera <- usługi
Jak uruchamiasz komputer, włącza się automatycznie, jak zamkniesz ręcznie, to usługa nie jest uruchomiona <- proste i logiczne.

Dla tego masz przycisk zatrzymaj serwer w konsoli, i uruchom serwer + odśwież

PS.

Czasem może się zdarzyć że odtwarzacz nie będzie widział twojego serwera DLNA, w tedy zatrzymujesz serwer przyciskiem, usuwasz wszystko z profilu urządzeń. Uruchamiasz znowu serwer przyciskiem, i dajesz odśwież, i gotowe ;)

KC42 18.10.2014 21:58

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296765)
Nie pójdzie <- bo to nie od tego jest... serviio to serwer DLNA a tym samym obsługuje tylko to co protokół DLNA i nic ponadto ...

Na filmiku wyraźnie widać, że wybierasz Network1 -> Share a nie DLNA

Network1 <- bo tak akurat ktoś sobie nazwał swoją sieć <- w twoim przypadku nazwa będzie inna...

no właśnie tak myślałem co to Network1, u mnie się nazywa PC...i coś tam.

KC42 18.10.2014 21:55

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296755)
I ci odpisał bardzo dobrze.

W wolnym tłumaczeniu:

Druga część z która również się zgadzam:

No ale tu się nie rozchodzi, z czym ja się zgadzam, a z czym nie:

SMB <- czyli udostępnianie przez Windows w sieci lokalnej określonego folderu (ikona otoczenie sieciowe na pulpicie)
NFS <- udostępnianie przez Linux'a określonego folderu w sieci lokalnej (of cors Linux SMB też wspiera)

Przez udostępnianie określonego folderu rozumiem to co poniżej - folder przykładowy.

A teraz kwestia routera, sam router tworzy sieć, ale folder musisz udostępnić w systemie operacyjnym, ponadto zalecane jest by odtwarzacz, i PC były w tej samej grupie roboczej.

A teraz małe pytanie:
Skąd oprogramowanie odtwarzacza ma wiedzieć, gdzie ty te pliki iso trzymasz, i jak ma się do nich dostać, skoro ich nie udostępniłeś...

No dobra, tu małe kłamstwo, tak naprawdę wszystko Windows udostępnia z automatu (całą partycję), ale jest to udostępnione jako zasób ukryty, i można się do niej dostać, o ile znasz hasło administratora.

To samo tyczy się DLAN, jak nie udostępnisz, określonych folderów z poziomu serwera DLNA to też ci działać nie będzie

Nie wiem czemu jak serviio wyłącze i potem próbuje włączyć wyskakuje taki błąd cannot connect to Serviio server, it does not seem to bee running. Exiting..., jedyna możliwość włączenia jak zrestaruje kompa i się uruchomi razem z systemem.

mgit 18.10.2014 21:54

Nie pójdzie <- bo to nie od tego jest... serviio to serwer DLNA a tym samym obsługuje tylko to co protokół DLNA i nic ponadto ...

Na filmiku wyraźnie widać, że wybierasz Network1 -> Share a nie DLNA

Network1 <- bo tak akurat ktoś sobie nazwał swoją sieć <- w twoim przypadku nazwa będzie inna...

KC42 18.10.2014 21:47

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296751)

W wolnym tłumaczeniu:

SMB <- czyli udostępnianie przez Windows w sieci lokalnej określonego folderu (ikona otoczenie sieciowe na pulpicie)
NFS <- udostępnianie przez Linux'a określonego folderu w sieci lokalnej (of cors Linux SMB też wspiera)

Przez udostępnianie określonego folderu rozumiem to co poniżej - folder przykładowy.

A teraz kwestia routera, sam router tworzy sieć, ale folder musisz udostępnić w systemie operacyjnym, ponadto zalecane jest by odtwarzacz, i PC były w tej samej grupie roboczej.

A teraz małe pytanie:
Skąd oprogramowanie odtwarzacza ma wiedzieć, gdzie ty te pliki iso trzymasz, i jak ma się do nich dostać, skoro ich nie udostępniłeś, a tym samym są niedostępne dla odtwarzacza :taktak:

ja dodałem katalog z iso do Serviio, myślałem że tak pujdzie
dostałem też taki link do filmiku Video how it works (it's a 3DBD.iso playback via network NFS) http://www.youtube.com/watch?v=yd2GfXkFWDM

mgit 18.10.2014 21:44

Ilość załączników: 3
Cytat:

Iso files do not work through DLNA - this restriction of DLNA's protocol.
ISO files you need to run through the SMB, NFS or USB-HDD - it's work fine.
W wolnym tłumaczeniu:
Cytat:

Pliki iso nie działają przez DLNA, jest to ograniczenie protokołu.
Cytat:

Pliki iso działają przez SMB, NFS i z USB-HDD

A teraz małe pytanie:
Skąd oprogramowanie odtwarzacza ma wiedzieć, gdzie ty te pliki iso trzymasz, i jak ma się do nich dostać, skoro ich nie udostępniłeś...

No dobra, tu małe kłamstwo, tak naprawdę wszystko Windows udostępnia z automatu (całą partycję), ale jest to udostępnione jako zasób ukryty, i można się do niej dostać, o ile znasz hasło administratora.

To samo tyczy się DLAN, jak nie udostępnisz, określonych folderów z poziomu serwera DLNA to też ci działać nie będzie

KC42 18.10.2014 21:21

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296274)
Szukaj jakiegoś tego typu

Nie sugerować się długością podaną w linku ani sprzedawcą, to tylko przykład ;)

kupiłem custom soft do odtwarzacza ludzie się chwalą na forach że oglądają obrazy.iso filmów przez sieć ale to można różnie rozumieć jaką sieć coś jak przez ruter mi to nie działa, spytałem sprzedawce i mi odpisał nie zabardzo rozumiem. co to SMB, NSF

Iso files do not work through DLNA - this restriction of DLNA's protocol.
ISO files you need to run through the SMB, NFS or USB-HDD - it's work fine.

mgit 15.10.2014 17:20

Cytat:

Napisany przez KC42 (Post 1296261)
wiem już kupiłem w kurt media ale czy trzeba coś jeszcze zdaje sie kable coś cat 6 jak dobrze pamiętam

Szukaj jakiegoś tego typu

Nie sugerować się długością podaną w linku ani sprzedawcą, to tylko przykład ;)

KC42 15.10.2014 16:38

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296258)
To ten sam router, tylko tańszy... Ale poczytaj dobrze opis - nie mają go na stanie

wiem już kupiłem w kurt media ale czy trzeba coś jeszcze zdaje sie kable coś cat 6 jak dobrze pamiętam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:05.