Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Podłączenie odtwarzacza blu ray z komputerem (https://forum.cdrinfo.pl/f108/podlaczenie-odtwarzacza-blu-ray-komputerem-93811/)

KC42 18.10.2014 21:55

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296755)
I ci odpisał bardzo dobrze.

W wolnym tłumaczeniu:

Druga część z która również się zgadzam:

No ale tu się nie rozchodzi, z czym ja się zgadzam, a z czym nie:

SMB <- czyli udostępnianie przez Windows w sieci lokalnej określonego folderu (ikona otoczenie sieciowe na pulpicie)
NFS <- udostępnianie przez Linux'a określonego folderu w sieci lokalnej (of cors Linux SMB też wspiera)

Przez udostępnianie określonego folderu rozumiem to co poniżej - folder przykładowy.

A teraz kwestia routera, sam router tworzy sieć, ale folder musisz udostępnić w systemie operacyjnym, ponadto zalecane jest by odtwarzacz, i PC były w tej samej grupie roboczej.

A teraz małe pytanie:
Skąd oprogramowanie odtwarzacza ma wiedzieć, gdzie ty te pliki iso trzymasz, i jak ma się do nich dostać, skoro ich nie udostępniłeś...

No dobra, tu małe kłamstwo, tak naprawdę wszystko Windows udostępnia z automatu (całą partycję), ale jest to udostępnione jako zasób ukryty, i można się do niej dostać, o ile znasz hasło administratora.

To samo tyczy się DLAN, jak nie udostępnisz, określonych folderów z poziomu serwera DLNA to też ci działać nie będzie

Nie wiem czemu jak serviio wyłącze i potem próbuje włączyć wyskakuje taki błąd cannot connect to Serviio server, it does not seem to bee running. Exiting..., jedyna możliwość włączenia jak zrestaruje kompa i się uruchomi razem z systemem.

KC42 18.10.2014 21:58

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296765)
Nie pójdzie <- bo to nie od tego jest... serviio to serwer DLNA a tym samym obsługuje tylko to co protokół DLNA i nic ponadto ...

Na filmiku wyraźnie widać, że wybierasz Network1 -> Share a nie DLNA

Network1 <- bo tak akurat ktoś sobie nazwał swoją sieć <- w twoim przypadku nazwa będzie inna...

no właśnie tak myślałem co to Network1, u mnie się nazywa PC...i coś tam.

mgit 18.10.2014 22:03

A po co go wyłączasz, przeszkadza ci on w czymś?

Bo włączenie aplikacji, nie równa się włączeniu serwera <- usługi
Jak uruchamiasz komputer, włącza się automatycznie, jak zamkniesz ręcznie, to usługa nie jest uruchomiona <- proste i logiczne.

Dla tego masz przycisk zatrzymaj serwer w konsoli, i uruchom serwer + odśwież

PS.

Czasem może się zdarzyć że odtwarzacz nie będzie widział twojego serwera DLNA, w tedy zatrzymujesz serwer przyciskiem, usuwasz wszystko z profilu urządzeń. Uruchamiasz znowu serwer przyciskiem, i dajesz odśwież, i gotowe ;)

KC42 18.10.2014 22:10

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296770)
A po co go wyłączasz, przeszkadza ci on w czymś?

Bo włączenie aplikacji, nie równa się włączeniu serwera <- usługi
Jak uruchamiasz komputer, włącza się automatycznie, jak zamkniesz ręcznie, to usługa nie jest uruchomiona <- proste i logiczne.

Dla tego masz przycisk zatrzymaj serwer w konsoli, i uruchom serwer + odśwież

PS.

Czasem może się zdarzyć że odtwarzacz nie będzie widział twojego serwera DLNA, w tedy zatrzymujesz serwer przyciskiem, usuwasz wszystko z profilu urządzeń. Uruchamiasz znowu serwer przyciskiem, i dajesz odśwież, i gotowe ;)

specjalnie nie wyłączam, wczoraj sprawdzałem samsung link i to odkryłem że potem nie mogłem włączyć z powrotem konsoli

mgit 18.10.2014 22:21

Ilość załączników: 2
Wracając do meritum twojego serwera - jeśli pliki iso masz na dysku przenośnym, możesz SMB odpalić bez PC -> wystarczy podpiąć dysk pod router <- ale i tak będziesz musiał podać które katalogi chcesz udostępniać -> w tedy nie musisz udostępniać na PC

A do tych katalogów udostępnionych możesz kopiować z poziomu otoczenia sieciowego -> bez odpinania dysku ;)

KC42 19.10.2014 08:09

Ilość załączników: 3
Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296773)
Wracając do meritum twojego serwera - jeśli pliki iso masz na dysku przenośnym, możesz SMB odpalić bez PC -> wystarczy podpiąć dysk pod router <- ale i tak będziesz musiał podać które katalogi chcesz udostępniać -> w tedy nie musisz udostępniać na PC

A do tych katalogów udostępnionych możesz kopiować z poziomu otoczenia sieciowego -> bez odpinania dysku ;)

Coś mi się przypomniało jak instalowałem system znalazłem artykuł o wyłączeniu zbędnych usług, i też wyłączałem jakieś sieciowe, może to przez to nie działa wszystko jak trzeba, zobacz może wiesz co mam włączyć z powrotem, albo zostaje instalka od nowa systemu.

i czy to trzeba zrobić http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2409476.html
http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_samba.html

mgit 19.10.2014 11:07

Ilość załączników: 1
Koniecznie chcesz korzystać z protokołu NFS -> zamiast ze standardowego SMB?
Po coś te usługi powyłączałeś, masz aż tak słabego kompa?

Do tego co ty potrzebujesz -> nie musisz konfigurować SAMBY z poziomu konsoli Linux'a (no chyba, że korzystasz z Linux'a to konfigurację możesz zrobić z poziomu panelu sterowania), tym bardziej nie będziesz korzystał z domeny, ani z ActiveDirect

Jeśli z kolei chcesz mieć dostępny dysk sieciowy, to też nie musisz tak kombinować jak napisane na elektrodzie, wystarczy go podpiąć pod router i masz namiastkę NAS ;)

Co do twoich usług:

Menu start -> uruchom -> msconfig

KC42 19.10.2014 12:05

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296798)
Koniecznie chcesz korzystać z protokołu NFS -> zamiast ze standardowego SMB?
Po coś te usługi powyłączałeś, masz aż tak słabego kompa?

Do tego co ty potrzebujesz -> nie musisz konfigurować SAMBY z poziomu konsoli Linux'a (no chyba, że korzystasz z Linux'a to konfigurację możesz zrobić z poziomu panelu sterowania), tym bardziej nie będziesz korzystał z domeny, ani z ActiveDirect

Jeśli z kolei chcesz mieć dostępny dysk sieciowy, to też nie musisz tak kombinować jak napisane na elektrodzie, wystarczy go podpiąć pod router i masz namiastkę NAS ;)

Co do twoich usług:

Menu start -> uruchom -> msconfig

komputer mocny ale tak radzili, że po co zbędnie obciążać system.

mi zależy żeby z sieci szło jak na tym filmiku mkv, iso,

Ja bym wolał mieć dostęp raczej do całego kompa bo mam 5 dysków w komputerze w kieszeniach, 4 w stacji dokującej na esata i 4 w takiej obudowie unitek, czy ten router na to pozwoli.

mgit 19.10.2014 13:29

Ja do końca cie nie rozumiem:
1. Czy ty chcesz dostęp do każdego dysku bez PC?
2. Czy chcesz dostęp do folderów udostępnionych przy włączonym PC

Jeśli opcja pierwsza -> to w twoim przypadku konieczne okaże się dokupienie NAS z odpowiednią liczbą kieszeni
Jeśli opcja druga to porostu udostępniasz foldery które chcesz udostępnić i to wszystko

*.MKV udostępniasz po DLAN
*.iso udostępniasz tradycyjnie po SMB

Po co robisz jakieś kombinacje?

KC42 19.10.2014 13:48

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296811)
Ja do końca cie nie rozumiem:
1. Czy ty chcesz dostęp do każdego dysku bez PC?
2. Czy chcesz dostęp do folderów udostępnionych przy włączonym PC

Jeśli opcja pierwsza -> to w twoim przypadku konieczne okaże się dokupienie NAS z odpowiednią liczbą kieszeni
Jeśli opcja druga to porostu udostępniasz foldery które chcesz udostępnić i to wszystko

*.MKV udostępniasz po DLAN
*.iso udostępniasz tradycyjnie po SMB

Po co robisz jakieś kombinacje?

komp mam włączony ciągle, i tak bym wolał, właśnie udostępniłem i nic odwarzacz nie widzi, ja prawie ciągle błądze po ciemku. jeszcze doczytałem że ten ruter dobry ale go strasznie ciężko skonfigurować, trzeba jakieś hasła po stronach szukać, może skończy w szafie. np. na siłe chciałem strumieniować iso :).

mgit 19.10.2014 13:58

To jak chcesz z kompa, to porostu udostępnij, i sprawdź czy jest widoczne to co udostępniłeś w otoczeniu sieciowym.

Co do konfiguracji routera -> jest on bardzo prosty w konfiguracji, ma jeden z prostszych interfejsów, jakie ty znowu hasło do niego szukasz

Udostępnianie w Windows 7

KC42 19.10.2014 14:29

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296818)
To jak chcesz z kompa, to porostu udostępnij, i sprawdź czy jest widoczne to co udostępniłeś w otoczeniu sieciowym.

Co do konfiguracji routera -> jest on bardzo prosty w konfiguracji, ma jeden z prostszych interfejsów, jakie ty znowu hasło do niego szukasz

Udostępnianie w Windows 7

Tak ktoś napisał w recenzji:
router chyba najlepszy z istniejących obecnie na rynku.
Plusy:
- mnóstwo dodatków, ustawień i zakresów działania, multikombajn do streamingu mediów,
- na tel. komórkowym znalazłem max. zasięg mojego routera poza blokiem 3 piętra niżej,
- piękny design.
Minusy:
- ustawienia i konfiguracja tylko przez stronę netgeara,
- trudno znaleźć na stronie nazwę i hasło pierwszego logowania,

tak mam ale poczytam poradnik

KC42 19.10.2014 16:45

Cytat:

Napisany przez KC42 (Post 1296821)
Tak ktoś napisał w recenzji:
router chyba najlepszy z istniejących obecnie na rynku.
Plusy:
- mnóstwo dodatków, ustawień i zakresów działania, multikombajn do streamingu mediów,
- na tel. komórkowym znalazłem max. zasięg mojego routera poza blokiem 3 piętra niżej,
- piękny design.
Minusy:
- ustawienia i konfiguracja tylko przez stronę netgeara,
- trudno znaleźć na stronie nazwę i hasło pierwszego logowania,

tak mam ale poczytam poradnik

I działa, jedna usługa była wyłączona, "dostęp do sieci: ta pokazana w poradniku". używam tuneup jak go konfigurowałem było pytanie czy chcę korzystać z otoczenia sieciowego dałem nie bo nie planowałem tego, a program wyłącza co się da żeby kompa przyspieszyć, wielkie dzięki za ten poradnik taki mały szczegól a tyle problemów.

tylko duże pliki się przycinają jak myslę pewno karta nia daje radę danych wysłać.

KC42 19.10.2014 20:31

Cytat:

Napisany przez KC42 (Post 1296851)
I działa, jedna usługa była wyłączona, "dostęp do sieci: ta pokazana w poradniku". używam tuneup jak go konfigurowałem było pytanie czy chcę korzystać z otoczenia sieciowego dałem nie bo nie planowałem tego, a program wyłącza co się da żeby kompa przyspieszyć, wielkie dzięki za ten poradnik taki mały szczegól a tyle problemów.

tylko duże pliki się przycinają jak myslę pewno karta nia daje radę danych wysłać.

foldery widzi, ale cały dysk próbuje i coś nie daje się, pewno to inaczej się robi.
tylko nie wiem przy każdym włączeniu odtwarzacza trzeba od nowa szukać sieć, to chwile trwa i czasami trzeba z 3 razy powtarzać bo nie znajduje za każdym razem

mgit 19.10.2014 20:41

U mnie działa ...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:38.