![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Zainstalowałem IE9, na razie pozytywne wrażenie.
|
Lapku dziewczyny bo swojego szkoda;):fiu:
|
Reklama czy nie, jezeli bedzie dzialac to tak, jak zapowiadaja, to pierwszych raz od wielu wielu lat, Internet Explorer bedzie wart uwagi. Nie ma co skazywac tej przegladarki z gory na stracenie. Chetnie przetestuje na lapku dziewczyny, ale dopiero wtedy, gdy wyjdzie finalna wersja.
|
Cytat:
|
Zainstalowałem betę.
Zaczyna mi się podobać. |
O nowym Explorerze:
http://biznes.onet.pl/nowa-przeglada...5,1,news-detal Choć brzmi bardziej jak reklama.. |
Przetestuj program FreeVPN.
|
Szukam wtyczki modify headers do chrome. Cel - wyłączenie uciążliwej kompresji obrazków, narzuconej przez Orange. Z Firefoxa nie chcę korzystać, bo to po prostu ociężała kobyła. Ktoś zna jakiś sposób? Może jakieś proxy, które umożliwia wyłączenie tej kompresji?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Używam tej przeglądarki i większych zmian po aktualizacji do 6 nie odczułem ;) Poza przyciskami :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
chrome to zło :sciana:
|
Rozumiem, że jak w Google Chrome zmienia się kształt ikonek to mamy już nową wersję...
|
Google wypuściło większą aktualizację swojej przeglądarki.
Cytat:
|
Czy w najnowszych wersjach wrócili do bardziej kwadratowych kształtów tych okienek z ekranu szybkiego wybierania? Może to drobiazg, ale jak w jednej z ostatnich wersji zrobili je 'panoramiczne' to tak mnie to drażniło, że wróciłem do poprzedniej.
|
Dobra chyba flash się zrypciał, zainstalowałem na nowo na razie działa.
Się zobaczy. |
Nam się nie.
|
Czy wam też się wywala (crash'uje) Opera 10.61 po osiągnięciu ok 300MB w pamięci RAM i wyświetla operowy komunikat wysyłania raportu o błędzie ?
Zaznaczam, że zostaje mi duży zapas RAMu (ok 1 GB). Otwieram dużo stron w kartach i właśnie przyuważyłem taką powtarzalność, raportów poszło już chyba z 40 .. :P Edit. dowodzik... : http://img534.imageshack.us/img534/1713/11033288.th.jpg http://img90.imageshack.us/img90/4466/60575938.th.jpg |
Odnośnie przyspieszenia sprzętowego Direct2D i DirectWrite... użytkownicy Windows XP z tego nie skorzystają (ponieważ wymagany jest DirectX 10).
|
Wcześniej IE 9 alpha-4, teraz Firefox 4 beta, przeglądarki nam się rozwijają. ;)
Z nowych rzeczy od Mozilli: 1. Sprzętowa akceleracja grafiki z wykorzystaniem bibliotek Direct2D (standardowo wyłączona). 2. Grupowanie zakładek. 3. Integracja Firefox Sync. W teście ACID3 wynik FF (Fx) 4 beta to dalej 97/100, tutaj chyba nie poczynili żadnych zmian od czasu FF 3.6, co mnie bardzo martwi... IE 9 alpha-4 osiąga 95/100 punktów, potężny wzrost od czasu IE 8.0. MS się stara ;) |
Ilość załączników: 2
Cytat:
Bez Załącznik 55490 Z Załącznik 55491 :) |
Cytat:
... we wspomnianym programie można ręcznie wskazać lokalizację profilu Opery. Oczywiście, nieco gorzej gdy dane możliwe są do odzyskania tylko odpowiednim oprogramowaniem. |
Ok, napisałem zainstalować, ale było to uproszczenie. Dysk padł i w ogóle nie mogę na nic wiele zrobić. System w każdym razie się nie uruchamia.
O kanały RSS pytałem w sumie z ciekawości, bo aż tak mi na nich nie zależy. Chociaż ze dwa miałem zapisane. |
Cytat:
Kanały RSS/Atom są obsługiwane przez klienta poczty Opery. Cytat:
|
Jest, nawet kiedyś sprawdzałem. Problem w tym, że ja potrzebuję skopiować te pliki z dysku, na którym nie mogę nic zainstalować.
|
no coś ty, opera jest siedem lat za Murzynami:sciana:
|
A nie ma do Opery zewnętrznego programu robiącego backup? W FireFoxie masz MozBackup i tam wybierasz rzeczy, które chcesz zabezpieczyć.
|
Cytat:
Znalazłem tylko taką informację: Cytat:
|
http://my.opera.com/polski/forums/topic.dml?id=284565
pierwszy link z google |
Cytat:
W każdym razie - dobre te pliki? |
To Andrzej!
Jemu wolno, bo psubrat stanu wolnego jest. |
Ręcznie o plikach xxx tu gadacie? :O
|
Zapytam.
Ręcznie lepiej? Ja mam programik. Nigdy nie zawiódl. |
Dwa pytania odnośnie ręcznego robienia kopii ustawień Opery:
- czy wszystko, co istotne znajduje się w folderze (domyślnie): C:\Documents and Settings\xxx\Dane aplikacji\Opera\Opera - co należy skopiować, aby mieć wszystkie podstawowe ustawienia, tj. zakładki, skróty na ekranie szybkiego wybierania, konfigurację pasków i ewentualnie preferencje? Czy to wystarczy czy coś jeszcze: - C:\Documents and Settings\xxx\Dane aplikacji\Opera\Opera\bookmarks.adr - C:\Documents and Settings\xxx\Dane aplikacji\Opera\Opera\operaprefs.ini - C:\Documents and Settings\xxx\Dane aplikacji\Opera\Opera\speeddial.ini - C:\Documents and Settings\xxx\Dane aplikacji\Opera\Opera\toolbar\standard_toolbar.ini (dwa pierwsze wziąłem z preferencji, pozostałe 'wymyśliłem' sam dlatego chciałbym potwierdzić) |
hehe
w wiekszosci z x'ow ;] |
Łatwe pobieranie filmików ze stron www.
http://www.tubeminator.com |
Ja w ogole nie korzystam z takich przyciskow. Pasek menu pojawia mi sie po nacisnieciu klawisza Alt.
http://i.imgur.com/p60Hj.jpg http://i.imgur.com/UE49y.jpg Rozszerzenie Hide Menubar, teraz ze wsparciem dla FF4 http://forum.moztw.org/viewtopic.php?t=15303 |
Ilość załączników: 1
Strasznie Safari'owato wygląda ten FF4. :mruga:
A co tam w ogóle jest pod tym przyciskiem? Całe menu? Bo żeby to zwinąć/spersonalizować, to wystarczy tinymenu (w pre-4 wersjach). :> Załącznik 55260 |
Pod Vista i 7 ma to wiekszy sens ze wzgledu na Aero. W Xp to juz raczej tylko rozmiar i polozenie.
howto: http://www.downloadsquad.com/2010/07...nu-button-css/ howto: http://gdgtry.com/2010/07/thinning-d...ox-4s-tab-bar/ |
Cytat:
|
Moze juz nadszedl taki czas, ze nie bedzie sie juz pisalo programow pod XP. Byle dzialal. Ladnie ma wygladac na Vista/7.
Swoja droga ten przycisk mozna modyfikowac zmieniajac kolor, przezroczystosc, polozenie. |
|
TabCandy w FF 4
|
Cytat:
u mnie w tej chwili pelny Adobe Acrobat chodzi szybciej niz Foxit Adobe mocno zostal zoptymalizowany - wersja 9 jest wielokrotnie szybsza od poprzednich wiec Foxit poszedl w odstawke |
To był mój argument odnośnie aktualizacji programów przy jakiejś okazji ;)
Ale a propo zmian, a właściwie ich braku, wróciłem do wersji 10.50 i od razu lepiej :) Wszystko działa, nic się nie zawiesza. Dodatkowo działa znacznie szybciej niż w nowszej wersji. Przypomniałem sobie za co lubię Operę. Tylko jeden problem mam, ale sam go spowodowałem. Wybrałem przez przypadek opcję ustawień domyślnych wyglądu paska i skasowało mi moje przyciski. Większość przywróciłem, ale brakuje mi jednego, którego właściwie nie przypominam sobie, żeby specjalnie dodawał - od zakładek. Jedyny, który znalazłem to "pisemny" - "Zakładki", natomiast nie mam nigdzie w formie ikonki. |
Skro coś jest dobre, to po co zmieniać? :P
|
No wiesz, jak w programie nic się nie zmienia, to i nie ma nowych chybionych pomysłów :>
|
no widzisz Jędrek,
a w FF cisza i spokój :) |
Kolejne dwie rzeczy, które mnie drażnią w tej nowej wersji.
Po pierwsze przycisk nowej zakładki obok już otwartych. Do tej pory, z tego co pamiętam, był 'klikalny' w całości. Teraz trzeba przycisnąć na tym dość małym plusie, co sprawia, że nie raz już przycisnąłem i czekam, czekam aż się strona otworzy (tej najnowszej wersji używam na wolniejszym komputerze, gdzie wszystko działa opóźnieniem) i dopiero widzę, że muszę przycisnąć jeszcze raz. Bywa to irytujące. Druga kwestia to zaznaczanie i kopiowanie jakiś linków ze strony. Kilkukrotnie już po zaznaczeniu takiego zaczęła mi się strona z nim automatycznie otwierać (pomimo iż nie wybierałem tej opcji). Nie byłoby to może jeszcze złe, gdyby robiło się to w nowym oknie, jednak było w tym samym. Trzeba się więc cofać, na nowo szukać i zaznaczać link, upewniać się, że automatycznie pod niego nie przechodzi i dopiero otwierać nową stronę i tam go wklejać. Jak dla mnie najbardziej nieudana do tej pory wersja Opery. Mam nadzieję, że wycofają się z niektórych zmian i poprawią wprowadzone przy okazji niedoróbki. |
No u mnie na szczęście wymuszać trzymania porządku nikt/nic nie musi.
Przeczytałem to w ramce i szczerze mówiąc nie ma tam nic ponadto, co powiedzieliśmy - dostęp z każdego komputera, możliwość przesłania komuś zakładek (cóż to za problem i bez tego serwisu) czy też przeglądanie zakładek innych (podobnie, wolę strony typu wykop, jeśli już mam na to tracić czas). Nie dla mnie.. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Ale mówimy o Operze :>
Zresztą.. Opera sama w sobie ma możliwość synchronizacji z danymi na serwerze. Co więcej można to robić z kilku różnych komputerów plus jest normalny dostęp online. Pomysł świetny, wykonanie w sumie też nienajgorsze, ale mam uraz jak kilka razy porobił mi się taki burdel w zakładkach przez tą synchronizację, że długo musiałem dochodzić do ładu. Na szczęście miałem kopie, ale to właśnie wyeliminowaniu konieczności ich robienia miało to przede wszystkim służyć. Poza tym.. co tak naprawdę mi ten serwis daje? Dostęp do zakładek z każdego miejsca? Generalnie nie jest mi to specjalnie (w tym momencie potrzebne), wyeliminowanie konieczności trzymania zakładek w programie, co może go spowalniać? Jeżeli już na czymś by mi zależało to właśnie na tym, ale do tego nie jestem właśnie przekonany (zresztą i w sumie też nie mam takie potrzeby). |
@andrzejj9 rozszerzenie delicious synchronizuje przeglądarkę z portalem więc kopie masz zawsze w FF ;) Sam byłem sceptyczny dopóki nie zacząłem używać ;)
|
Mimo wszystko. Chyba, że można robić regularne kopie, to jeszcze mógłbym to rozważyć, ale w każdym innym przypadku nie zaryzykuję, że nagle stracę dostęp do adresów zbieranych przez lata.
W sumie przydałaby mi się ta funkcja zliczenia ilości zakładek w Operze. Sam jestem ciekaw, ile ich mam. |
Cytat:
Do FF zainstalowałem sobie rozszerzenie, które pięknie integruje mi tamten portal z przeglądarką. Szukanie po tagach, dostęp z dowolnego komputera, dodawanie do zakładek z dowolnego komputera... :) Obecne mam ponad 900 zakładek i mogę się założyć, że wyszukiwanie, przeglądanie tego w FF czy innej przeglądarce było by katorgą. |
Ilość załączników: 1
dziś rano instalator poprosił mnie o zaktualizowanie FF z wersji 3.6.4
do wersji 3.6.7 co uczyniłem:spoko: następnie dostałem info jak na obrazku :haha: no więc zaktualizowałem do wersji 3.6.6, która obowiązuje obecnie:ysz: |
Na stacjonarnym mam dużo zakładek i od dłuższego czasu zaobserwowałem, że jak je przeglądam (w sensie zarządzania) to trwa to bardzo wolno (pomimo wydajnego komputera). Zastanawia się więc, czy jest jakaś granica, powyżej której Opera tak się zachowuje.
Co do tego serwisu, to wolę mieć wszystko na swoim komputerze. Jeszcze a propo ostatniej Opery. Nie wiem, czy to tylko u mnie (możliwe, że względu na ostatnie problemy z komputerem - opisane w innym temacie), ale dawno (jeśli kiedykolwiek) nie było tak złej nowej edycji. Po pierwsze strasznie niestabilna. Przez lata użytkowania tego programu zobaczyłem może z 5-10 przypadkowych zamknięć spowodowanych błędem, a teraz przez jeden dzień miałem ich chyba 5 i cały czas są kolejne. Dodatkowo strony często poprawnie się nie wyświetlają, co objawia się takimi 'przeskokami' w wyświetlaniu. Znikają dopiero po przesunięciu strony 'tam i z powrotem'. Kolejna sprawa to te pola szybkiego wyboru, które zupełnie niepotrzebnie zostały spłaszczone, przez co głupio wyglądają. Wracam do starej wersji.. |
@andrzejj9
ad. 1. teoretycznie pewnie nieograniczona. ad. 2. nie wiem. ad. 3. Zainteresuj się serwisem http://del.icio.us |
Dwa krótkie pytania:
- czy jest jakaś maksymalna liczba zakładek, które można przechowywać w Operze? - czy można sprawdzić ich ilość? (nie tych 'dozwolonych', tylko aktualną) |
Cytat:
|
Może ktoś pamięta nazwę dodatku do firefoxa z grami z pegasus'a ?? :)
|
U mnie chodzi Adobe Reader w piaskownicy ;)
|
Ale prze luki w oprogramowaniu przy czytaniu pdf foxit (obecnie) stal sie bardzo niebezpieczny. Przeszedlem na darmowy(rowniez;) PDF-XChange Viewer jest szybszy od foxit i nie ma zonkow przy deinstalacji.
|
chyba ja was zachęcałem do Foxita, dawno temu :spoko:
5 lat temu http://forum.cdrinfo.pl/f5/foxit-rea...readera-46083/ |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Skoro tak piszesz, jutro zerknę.
|
Popróbuj Foxit Readera. Ca. 1000 razy szybszy od AR ;), więcej funkcji i nie mam z nim żadnych problemów pod Operą.
|
Cytat:
|
Jak cie to tak bardzo denerwuje to
http://operawiki.info/CustomButtons#webdev in Open Page in IE albo View in ie z pluginem - ale ta opcja cos mi nie dziala z 10.x. |
Cytat:
Ale to nie akurat o ten przykład chodzi (ten dałem, bo próbowałem dzisiaj wydrukować) - tylko ogólnie o takie problemy. Odkąd drukuję spod Opery różnego rodzaju problemy są nieustannie. I przyznam, że czasami jest to irytujące, bo włączanie Explorera tylko po to, żeby coś wydrukować (i tak kilka - naście razy pod rząd) bywa męczące. |
Katorym Readerem?
|
Noo ja od tamtej pory nie otwieram PDF Operą tylko ściągam i normalnie Readerem...
|
Nawet jak zapisze do pdf to czesto sa zonki, ostatnio przy drukowaniu biletow. Takich jaj nie ma w IE:) Ale az tak duzo nie drukuje bezposrednio ze stron zeby plakac nad tym, ale wkurza czasami:)
|
Ja przy drukowaniu mam tylko jednego wała :D
Mimo, że Opera otwiera mi PDF przez ramkę Readera i mogę przeglądać PDF to wydrukować już nie :D Tzn drukuje mi pusty prostokąt na całą A4 i w górnym lewym rogu dumny napis "element obsługiwany przez wtyczkę" :D Pomyślcie sobie gdybym nie pilnował i zadrukował tak 30 kartek, byłbym zły :D A wtyczka wg mnie jest, bo PDFy mi się w Operze otwierają... |
Tez mam problemy przy drukowaniu, co innego widac a co innego drukuje:)
|
@andrzejj9 po prawej stronie w ramce masz drukuj z kyocerą, klikasz otwiera się nowe okno a tam w lewym górnym rogu masz drukuj.
|
Nie miał ktoś z was nigdy problemów z drukowaniem stron spod Opery? Dużo ostatnimi czasy drukuję i właściwie odkąd pamiętam, zawsze coś było nie tak i nieraz kończyłem otwierając stronę pod Explorerem. Główne problemy to 'niełapanie' wszystkich stron i drukowanie tylko części (czasami pomagało najpierw włączenie podglądu wydruku) oraz - i to bardziej mnie drażni - 'niemieszczenie się' drukowanej treści na stronie (objawia się to tym, że fragmenty tekstu są pourywane, czy to z prawego boku czy z dołu). Zmniejszanie tekstu zwykle pomaga, ale czasami trzeba to zrobić o tyle, że staje się trudno czytelny.
Przed chwilą chciałem sobie wydrukować pewną lekturę (polecam ;) http://www.rp.pl/artykul/71439.html ) i występują dokładnie takie same problemy. Dopiero przy zmniejszeniu tekstu do 80% i wyłączeniu nagłówków całość względnie mieści się na stronie. Pod Explorerem nie ma problemu. Czy to stała przypadłość Opery. |
najnowszy FF :sciana: beta 4.0 - adblock przestał działać, gmailnotifier też :sciana:
nightly tester tez nie działa :( czekam na koleją betę, może się poprawi, bo ta wywala jakis błąd w skryptach ... o taki błąd mi wywala :sciana: Cytat:
|
Dzieki, dziala wszystko elegancko :)
|
Cytat:
Cytat:
|
Jak zlikwidowac w Operze 10.60 wyszukiwarke na stronie szybkiego uruchamiania?
I czy da sie sie zrobic tak, ze po zaznaczeniu tekstu, kliknieciu PPM i wybraniu szukaj, wyniki wyszukiwania pojawialy sie w nowej karcie? |
Mój:
Performance Test 6.1 901 Multiple CPU Render Test 2953 Ale to bez podkręcania. Z podkręcaniem wiadomo znacznie lepiej. Twój: Performance Test 6.1 1354 Multiple CPU Render Test 5702 Masz 3x więcej pamięci L2, i pamięć L1 (ja tego w ogóle nie mam :P ) W ogóle mój proc to stary dziadek już jest. |
Nie zacina. Śmiga normalnie. Sprzęt lepszy? Czy ja wiem...
DELL Latitude E6400 (Duo CPU P8600 @ 2.40GHz, 3GB RAM, WIN7 32 bit) |
Ja nie mówię, że nie otworzy tylko czy będziesz w stanie się po nich normalnie poruszać i dodawać ludzi do znajomych na takich stronach, bo takie mam zadanie.
IE zawiecha. FF - normalne poruszanie niemożliwe, częste zawiechy na kilka sekund. Chrome - całkiem nieźle, ale potrafi czasami nieźle przyciąć. Stara Opera - gorzej od FF. Nowa Opera - śmiga. E2140 (1,8GHz@2,7GHz), 2GB RAM, WIN7 32 bit. Jaki Ci się nie zacina to masz pewnie lepszy sprzęt. |
Hm, @Qbi@k a jaką gwarancję dajesz, że na FF się nie otworzy te Twoje 30 stron z myspace?
U mnie otworzyłem podane przez Ciebie strony bez najmniejszych problemów + 8 moim, z których aktualnie korzystałem. http://img291.imageshack.us/img291/8...okmarks.th.jpg Uploaded with ImageShack.us |
Nie uzywam innych;)
|
I teraz porównaj to z innymi przeglądarkami i zobaczysz co będzie ;)
|
No i otwarlem. Ale lepiej by bylo jakbym nie otwieral;) Po wczytaniu ich i jeszcze kilkunastu innych stron opera zuzywa 1,1gb(z 2gb na win server 08;) ramu oraz 20-30% z procesora A 64 x2 4200+.
|
Cytat:
Ja muszę codziennie przeglądać i po 100 takich stron i teraz jest to zdecydowanie szybsze. Strony MySpace są bardzo specyficzne, także proponuje sprawdzić je u siebie :spoko: Żaden chwyt marketingowy :P |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dodam, że najnowszy lisek wszystkie wtyczki (Flash itp)uruchamia w oddzielnym procesie co uniemożliwia wyłączenie przeglądarki w przypadku błędu ze strony takiej wtyczki. |
Cała ta geolokacja to tylko chwyt marketingowy - ktoś tu na forum w sigu miał kiedyś takiego gifa, który każdemu pokazywał "niby" jego lokalizację - gdzież ja to wtedy nie byłem... :hahaha:
|
Mam mieszane uczucia, co do tych ciągłych aktualizacji. Dopiero co kilka dni temu w końcu zainstalowałem najnowszą wersję (tylko ze względu na jeden skrypt, bo tak w zupełności wystarczała mi stara), a tu się okazuje, że już jest nowsza, "zupełnie rewolucyjna" itp.
Może i tak jest, ale mam pewne wątpliwości.. Cytat:
Widzę, że program się rozwija i to dobrze, ale takie zapewnienia do mnie nie przemawiają.. Cytat:
Cytat:
Niemniej.. pewnie za jakiś czas zainstaluję, a następnego dnia pojawi się kolejna x% szybsza, lepsza, nowocześniejsza itd. :> |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:38. |