![]() |
Cytat:
|
Ja tez otwieram kilkanascie stron + jakas telewizja muzyczna w tle:)
|
Zazwyczaj gdy odpalam czytnik RSS/ATOM (Feedly), to mam ok 150 nieprzeczytanych artykułów/newsów itp. (przy codziennym uruchamianiu. Subskrybuję ok 160 serwisów - część newsów/artów potrafi się powielić - różne interpretacje)
Interesujące mnie wpisy odpalam w nowej karcie aż wyzeruję nieprzeczytane wiadomości. Później się zabieram za czytanie. |
Jak można mieć tyle kart odpalonych na raz? ;p
|
Ilość załączników: 1
Wychodzi na to, że to jednak nie to powodowało problem. Może to flash?
btw, otwarte 32 karty w Firefox 26(iceweasel) w tym jeden filmik flash odpalony do połowy i zużycie 1.9GB. Jak u Was wygląda sytuacja na innych przeglądarkach przy podobnej ilości kart? Szczególnie chciałbym zobaczyć Chrome, który każdy proces izoluje w oddzielnej piaskownicy co zwiększa bezpieczeństwo. |
Czy u Was też występuje leciutki lag w FF (u siebie mam Iceweasel 26) gdy wybudzicie komputer z uśpienia i będziecie używali przeglądarki?
Ten lag nie występuje u mnie do momentu uśpienia i wybudzenia komputera z uruchomioną przeglądarką. Lag nie jest aż tak bardzo widoczny, jednak odczuwalny. Widać to przy otwieraniu nowych kart, zamykaniu itp. O dziwo ten problem miałem wcześniej na Ubuntu, obecnie mam Debian'a sid. |
Cytat:
|
Dolphina ktoś używa. Na przykład ja, na Androidzie. Jak muszę. ;)
|
Dolphina ktoś korzysta? :)
|
Nie sprawdzałem, ale pewnie tak. Na karcie lub wewnętrznej masz /.data/ a w nim ustawienia programów. Tam też pewnie będzie profil lisa, a w nim tak jak na komputerze folder adblockplus z filtrami.
|
Czy w FF na androidzie z dodatkiem adblock plus można dodać własną subskrypcję filtrów?
|
Po aktualizacji + jest po ostatniej karcie...ale mam tabmixa.
|
Przecież ze skrótu też się odpali odnośnik w nowej karcie - z Ctrl'em właśnie. :)
|
Cytat:
Cytat:
|
A po co przycisk do tego w ogóle?
Ctrl + T i karta otwarta. :tak!: Albo 2xklik na którejkolwiek karcie. :idea: |
Cytat:
Może.. jakaś wtyczka, żeby była możliwość ;) |
przesiadłem sie na Maxthona i dobrze mi tak :spoko:
|
To w zasadzie powinno być w temacie "Co cię w życiu ...". Co to za genialny pomysł, żeby w nowym Firefoxie przycisk do otwarcia nowej karty umieszczać po lewej stronie? Lepszego pomysłu mieć już po prostu nie mogli. Mało tego, jeśli otworzone jest na tyle dużo kart, że włącza się przewijanie (co rzadko, ale mi się zdarza), to przycisk wówczas juz intuicyjnie wędruje w prawo...
|
Nie, dograłem go od razu :-)
|
Ostatnio się bawiłem i dwie rzeczy zwróciły moją uwagę:
- obleśna ikonka ;d - nie bugują się zakładki z FX Chrome, ze skórą z OS X PS: Brakuje Ci jeszcze słownika PL. |
Witam!
To mój pierwszy post po bardzo długiej przerwie :-) Wiecie co ja ostatnio odkryłem... (może w tym temacie już to było :-)) Waterfox - 64 bitowa wersja Firefoxa :-) Działa bardzo dobrze, po instalacji przejmuje wszystkie ustawienia FF, łącznie z zainstalowana skórką - w moim przypadku FD Deep Dark. Co zrobić, aby mieć polską wersję? 1. Zainstalować polski pakiet językowy dla FF 2. W pasku adresu wpisać about:config 3. Wyszukać frazę general.useragent.locale 4. Zmienić wartość z us-US na pl-PL |
No wlasnie z nowa wersja skonczyl sie problem z dobijaniem z ramem do maxa....teraz proc szaleje. Flash jest najnowszy.
|
U mnie na v24.0 nic takiego się nie dzieje.
Zobacz w about:support. Tam jest tylko RAM, ale może ta anomalia pójdzie w parze z prockiem. ;p |
ja bym jednak flasha obstawiał, mnie też ostatnimi czasy zamulało okrutnie, po ostatniej aktualizacji flasha jest luz
|
Czy moze mi ktos powiedziec czy ma podobny problem z foxem po ostatniej aktualizacji? Po niedlugim czasie uzywania foxik dostaje lagow, po najechaniu na link kliknac mozna po 2-3 sekundach. Dostaje laga.
No i zuzycie procesora, 20% w gore. Nawet podczas pisania tego posta go przytyka, ja pisze i nic sie nie dzieje a pozniej uzupelnia po 2-3 wyrazy... Czy jest jakis dodatek lub program, ktory mi powie,ktora otwarta strona daje tak po dupie? Zakladek mam otwarte 7-12, oczywiscie adblock jest wiec to nie flash. |
może http://keepvid.com/ ?
masz tam przycisk keepvid bookmarklet - przeciągasz do na pasek zakładek, kiedy oglądasz video klikasz w niego i przekierowuje Cię do pobierania (wybór rozszerzenia i rozdzielczości) |
Stary menadżer pobierania i tak nie pokazuje prawidłowo pobieranych plików jak używa się trybu prywatnego albo w ogóle ma się zaznaczone by nie trzymał historii :(
|
Cytat:
FlashGot + FlashGet, Video DownloadHelper, Download Flash and Video odpadają. Najbliższy ideału jest jednak 1-Click YouTube Video Download ale ze starym menadżerem pobieranych plików. Brakuje mu tylko pobierania materiału jako audio. |
Jak już używam to FlashGot + FlashGet ;)
|
Ten 1-Click YouTube Video Download jest dość przyjemny ale z jednym ale... Nie pokazuje statusu postępu pobierania pliku.
|
Cytat:
A ten na YouTube nie działa ? https://addons.mozilla.org/pl/firefo...ownloadhelper/ |
Używałem swego czasu bo było to bardzo eleganckie rozwiązanie. Button pod jutubem. Przerzuciłem się jednak na coś bardziej funkcjonalnego.
Zasysa FLV, SWF, MP4, WEBM z dowolnej strony. http://www.fnvfox.com/ https://addons.mozilla.org/en-US/fir...ash-and-video/ Wada taka, że od czasu idiotycznej integracji historii pobierania z historią przeglądania i zakładek, dodatek ten przestał pokazywać status pobierania pliku. Postęp można podejrzeć wyłącznie na tym kolorowym pasku lub kafelku w Windows. Na Linuksach i pewnie też OS X nie dowiesz się dopóki nie ściągniesz, skąd w miejscu pobierania powinien zniknąć plik *.part1. |
Używał ktoś może Easy YouTube Video Downloader? Bo coś ostatnio mi nie działał i nawet nie jest dostępny na https://addons.mozilla.org, ewentualnie jakiś zamiennik do tego dodatku, 1-Click YouTube Video Download? Czy może znacie coś lepszego do pobierania filmików z youtuba?
|
mam pocztę na WP, autologowanie działa
na Maxthonie rzecz jasna. |
Coraz więcej wydawałoby się "normalnych" funkcji FF wymaga rozszerzenia - najnowszym kwiatkiem jest pozostająca zakładka przy otwartej tylko jednej zakładce. :sciana:
Przy okazji - ma ktoś pocztę na wp.pl? Przestało mi działać autouzupełnianie loginu i hasła na stronie logowania. :kreci_gl: Na stronie mobilnej działa jak dawniej. Na IE i Safari też działa, i na mobilnej i na "niemobilnej". :hmm: |
chyba nie obedzie sie bez dodatkowej wtyczki
ja pod chromium i pod chrome uzywam flashcontrol |
@Berion z tego co czytałem, to jest to funkcja eksperymentalna. U mnie (Ubuntu 13.04, Firefox 23) zmiana na true, lub zaznaczenie na "Zawsze pytaj" w about:permissions nie przynosi również rezultatów.
|
Używałem do niedawna FlashBlocka i spełniał tę funkcję. Rzecz w tym, że wraz z bodajże FX 21 kiedy dodali ten parametr, Flashblock stał się zbędny bo skoro jest wbudowany mechanizm do blokowania pluginów, na dodatek globalnie dla wszystkich, to po co mi wtyczka tylko do blokowania flasha?
A tu zepsuli dziady. ;] |
Berion - na Safari uzywam wtyczki Click2Flash. Sprawdz - moze jest tez na FF.
|
Nowa wersja Lisa i znowu jakieś problemy...
Ustawiony mam parametr plugins.click_to_play na true, a mimo to nie blokuje mi np. flasha tylko od razu odtwarza. Coś się zmieniło? Trzeba coś jeszcze ustawić czy może to kolejny bug? A tak swoją drogą: Co oni zrobili z ikoną tego programu? Stara była taka nowoczesna, szklana. Ta nowa niezdecydowana: ni to płaskie, ni to przestrzenne. Zamglone jakby. Dziadowizna. |
Nie da się. Od tego są profile w systemie operacyjnym lub profile w przeglądarce. :P
Z tego co kojarzę to za historię odpowiedzialny jest "%HOMEPATH%\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\profil es\<nazwa_profilu>\places.sqlite", ale głowy za to nie dam. |
Twórcy przeglądarek idą raczej w kierunku zwiększania poziomu prywatności użytkownika, a nie czynienia jego działań transparentnymi - stąd np. tryb tajniaka w Chrome czy tryb prywatny w Firefoxie, które w ogóle nie zapamiętują historii.
Domyślnie w przeglądarkach nie ma analogicznych narzędzi do automatycznego zapamiętywania historii, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by historię zapisać ręcznie. W Chrome wystarczy zapisać stronę historii tak jaz zwykłą stronę internetową i wówczas po otworzeniu jej będziemy mieli w pełni funkcjonalne hiperłącza. W Firefoxie możemy co najwyżej zaznaczyć całą historię, skopiować ją i następnie zapisać w jakimś edytorze tekstu jako listę odnośników. Ewentualnie jest inna, ale mocno upierdliwa metoda - korzystanie z Firefox Sync. Przy czym tutaj należy skonfigurować usługę, przy odchodzeniu od komputera odłączyć się od niej, a przy powrocie, jeśli historia będzie usunięta, ponownie podłączyć, ale pamiętając, żeby zmienić tryb synchronizacji: "Skonfiguruj usługę Sync" => "Mam już konto" => "Opcje synchronizacji" => "Zastąp dane z tego urządzenia danymi z konta Sync". Przy czym trzeba każdorazowo podać klucz synchronizacji - ogólnie metoda dobra jeśli mowa o komputerze z którego korzystamy raz w tygodniu, a nie codziennie. |
Mozilla Firefox
Witam,chciałem się zapytać jak zrobić w komputerze aby jak ktoś usuwa mi historię z przeglądarki,nie mógł już tego zrobić lub może Panowie informatycy coś mi doradzą jak czy jest możliwość aby gdzieś w kompie tą historię odszukać???
|
dla użytkowników Maxthona mam fajny zestaw filtrów blokujących reklamy :spoko:
pewnie nadadzą się do Adblocka również. http://forum.maxthon.com/thread-2875-1-1.html |
Wgłębiał, nie wgłębiał - nieważne. Najważniejsze że działa. :tak!:
|
A... a kto by tam się wgłębiał, wczytywał tak? ;p
|
Sam developer na stronie mozilli linkuje do code.google :P
|
Dla mnie jakby pewniejsze źródło od gugiela sorsa: ;)
https://addons.mozilla.org/pl/firefo...Plus/versions/ |
FF22 + snap links plus 2.3.3 Beta 22 = wreszcie działa jak powinno. :spoko:
http://code.google.com/p/snaplinkspl...2.xpi&can=2&q= Zobaczymy jak długo. :> |
A faktycznie. :|
Ale co dziwne, na niektórych stronach działa ok. Na pewno tam gdzie są hrefy w ul li. |
To zrób test - wejdź w nowe posty (jeśli masz jakieś) i zaznacz jak niżej:
Załącznik 62528 Działające prawidłowo wcześniej wersje posłusznie otwierały tematy na nieczytanych postach w nowych kartach. Obecna wersja na ff21 otwiera tylko jeden, w dodatku w aktualnym oknie. Jak się wk$%^&wię, to jutro wrócę do ff20. |
Ta sama wersja, FX 21.0. Działa.
|
Od kiedy?
Bo u mnie 2.3.2 i nadal skopana. :| |
Jakby kto używał to informuję, że Snap Links Plus do lisa w końcu znowu działa. ;)
|
Popsułeś. :P
|
Mam ale nie dziala? Wylaczylem rozszerzenia i jest tak samo. W seamonkey dziala to dobrze. FF 21.
|
|
Moze mi ktos napisac jak w FF zrobic otwieranie zakladek w tle bez automatycznego przelaczania sie na nie prze skrocie ctrl+LPM?
|
Myślałem że masz na myśli taki tryb przeglądania stron, który dzieli stronę na dwie części i niezależnie od siebie każda scrolluje i wyświetla w dwóch obok siebie blokach.
|
tak, to ten dodatek, ale w Maxthonie jest jakiś ładniejszy,
tło kartki jest takie jakby koloru papieru, czcionka wyraźnie czarna, na pewno pogrubiona, dużo przyjemniej się czyta, niż zwykły tekst z ekranu. Trochę to przypomina czytnik e-booków, oczywiście tylko trochę :taktak: |
@Zetoxa coś takiego ?
https://addons.mozilla.org/en-us/fir...n/readability/ |
@Decard
Zobacz czy masz tak samo na yt via wtyczka flasha i yt via html5. Na szczęście ja nie miałem nigdy takich problemów. ;) @Zetoxa Mówisz o tym podwójnym oknie na panoramach? W Lisie tego nie ma albo ja nie wiem jak włączyć (albo nie znam plugina, który by takie czary robił). |
bardzo mi się podoba tzw. Tryb czytania w Maxthonie,
dużo mniej męczy oczy, że ja tego wcześniej nie znałem, :ysz: podobno w innych przeglądarkach to też występuje, polecam, do czytania dużych tekstów bardzo oszczędza oczy :spoko: |
W nowym super hiper ff 20 gdy w jednej zakładce odtwarzam filmik z YT i innych tym podobnych serwisów
a robię coś w innym zewnętrznym programie np dvdfab, edytor tekstu itp to podczas zamknięcia tegoż programu traci się dźwięk z yt :blink: filmik staje i amba fatima przeładuje stronę, czy zapodam kolejny filmik i działa ... who knows what the fack? |
Cytat:
FX niestety instaluje tą swoją usługę w tle, ubezwłasnowolniając użytkownika, robiąc aktualizację samemu, w tle. Odinstaluj i/albo wyłącz sprawdzanie aktualizacji w tle. Ja mam wyłączone i sens jest taki, żebyś to Ty decydował kiedy chcesz aktualizować i do jakiej wersji, a nie maszyna/program. Opcje w programach są po to aby tam wchodzić i ustawiać pod siebie. ;p |
Czy pod współczesną Operę jest odpowiednik firefoxowego ScrapBook? Znalazłem OBook, ale to tylko pod archiwalne wersje Opery :(
|
Cytat:
denerwują to wyłącz i sprawdzaj manualnie raz na tydzień chyba że korzystasz z kanału aktualizacji betatesterów czy jak to się zwie wtedy nie wiem co ile wychodzą łaty |
Lubię raczej i dość często używam Firefoxa (pod Win 8). Jedno, co mnie denerwuje, to ciągłe aktualizacje, np. co drugi dzień.
Włączam browser bo muszę na szybko coś sprawdzić, a tu - aktualizacja. Tak, że szlag mnie trafia. Naprawdę nie mogliby zrobić jakiejś zbiorczej aktualizacji raz na miesiąc? Mogę oczywiście wyłączyć aktualizacje, ale czy to ma sens? |
FX 19.0 od dwóch dni, a ja już znalazłem kilka uciążliwych błędów.
1. Ściągając coś via Download Flash & Video, domyślny download manager pojawia się na chwilę i znika, ale tak naprawdę pobieranie cały czas trwa. 2. Ściągając jakiś plik nie można wyłączyć okna Firefox'a bo chce anulować pobieranie, majacząc coś o trybie prywatnym. 3. Wprowadzony czytnik PDF przy sporych dokumentach jest strasznie woooolny. |
Cytat:
Cóż.. nie przekonał mnie ;) |
Akurat w tym przypadku jestem zmuszony bronić M@X'a. ;) Nie widziałem nigdy ekranu o większej gęstości niż mam, ale skoro u mnie jest 72 PPI i widzę piksele (najlepiej na szarym tle) to domyślam się, że przy dwa razy większej (a koszmarek marketingowy pod nazwą Retina ma jak kojarzę ponad 200) różnica będzie spora.
|
Jak chcesz widzieć, to widzisz.
|
Widze roznice na 15 calach miedzy 1680 x 1050 a 2880 x 1800. Idea Retiny jest taka, by pikseli nie bylo widac w ogole, a nie mowic ze "sa tak male ,ze nie ma sie co czepiac". Wszystko na Retinie wyglada jak wydrukowane - taki jest zamysl.
|
Jasne, pół metra dalej przy 30 calach.
|
Na obrazku to fotoszopka, szczególnie dziwne że fonty też są rozmazane... Ale rozumiem, że na monitorze o niższym PPI te grafiki (ikony, buttony itd.) były skalowane.
@Edu U mnie stoi na biurku 24 calowy, 1080p, siedzę od niego metr i widzę piksele. Także dwa razy większą gęstość przyjąłbym z otwartymi rękoma. |
Wiem tylko tyle, że żeby zobaczyć zalety rozdzielczości FullHD, to nie mogę siedzieć dalej jak metr od monitora 23", a dalej się nie siada... Wszystko kręciołek reklamowy bez sensu.
|
Tak... Na pewno pracowales na Retinie, wiec wiesz najlepiej ;-).
Na Retine w MacBooku jeszcze nie moge sobie pozwolic, ale bawilem sie nia w iSpocie i powiem jedno - z tej drogi sie nie wraca. Tak samo nie wyobrazam sobie powrotudo nie-retiny w iPhone i iPad. Dlatego nie mam jeszcze iPada mini... |
Nie ma to jak propaganda sukcesu. Rozdzielczość Retina nadaje się świetnie na monitory 42" i więcej, więc...
|
Byly. Pierwsze rzecz jasna dostosowane do Retiny bylo Safari, drugi bodajze Chrome, a teraz Firefox dstosowal sie do reszty...
|
Nie mów mi, że grafiki w starszych wersjach były skalowane. :|
|
Cytat:
|
Możesz rozwinąć myśl? Myślałem, że to OS zajmuje się wyświetlaniem programów...
Dla mnie większym przełomem, o ile o przełomie możemy tutaj mówić, jest nowy silnik js. |
Pojawil sie Firefox 18.0.
Przelomowy jest o tyle, ze wreszcei dodali obsluge ekranow Retina. :czytaj: |
Cytat:
|
Cytat:
Świntuch ten ff. |
Cytat:
|
No przecież pełny ekran zawsze był pod F11 (zarówno wł. jak i wył.). :P
|
Cytat:
Rzekoma aplikacja pełnoekranowa to jaikś żart - program nie jest oczywiście dedykowana pod Win 8 aplikacja pełnoekranową, a tylko działa "w tybie pełnoekranowym" (jak go właczysz ręcznie). A jak już właczysz, to spróbuj go wyłączyć - poszukiwanie tej funkcji z (powszechnice używnym) klawiszem F daje mnóstwo zabawy. na koniec dowiedziałem się, że należy użyć F11. Jest tego więcej. |
Się dziel.
|
Instaluję właśnie Firefox w wersji 18.x (preview), przenaczonej dla Windows 8, Metro UI w wersji pełnoekranowej.
Się zainstaluje, sie zobaczy. Jak kogoś interesuje to podziele sie uwagami. |
Witam. Po aktualizacji do nowej wersji ff 17.1 zdecydowanie dłużej myśli przy wyszukiwaniu czy otwieraniu stron ,też tak macie czy to tylko u mnie?
Nowy interfejs YT też w/g mnie jest gorszy i również muli szkoda ze nie można wrócić do starego :| |
Brak obrazów, zdjęć, grafiki
Witam!
Mam problem z wyświetlaniem zdjęć i grafiki na stronach www. Zdjęcia wyświetlają się w na stronie sklepu x-kom. W pokoju obok na laptopie śmiga wszystko pięknie ;) U mnie problem występuje na FF, Operze i IE. Aktualizowałem Javę, cclenerem wyczyściłem wszystko. Próbowałem na czystym profilu. Nic :( Jakieś sugestie? |
Xmarks, nie synchronizuje niestety ustawień FF i jego wtyczek, a nad drugą opcją właśnie myślę czy by nie wykorzystać do tego routera + pendrive, tylko nie wiem jak to się będzie zachowywać ;)
Szkoda po prostu, że ff nie synchronizuje pliku prefs.js w podobny sposób jak xmarks zakładki. |
Cytat:
To kopiowanie profilu (albo trzymany w jednym miejscu, jeżeli to sieć lokalna). |
Czy zna ktoś sposób na synchronizację profilu, a bardziej samych ustawień FF pomiędzy 2-3 komputerami?
@loki7777, pod Operą 12.11 adblock plus instaluje się bez problemu :) |
Czy ktos wie jak zmusic adblocka do dzialania z opera 12, bo niby z 11 nie jest kompatybilny?
|
Cytat:
U mnie jest tak - w tej chwili mam otwarte 4 okna firefoxa, w tym jedno zawiera 51 kart, pozostałe od 1 do 4 kart. Zużycie RAMu (łączne) 53%, w tym lisek bierze około 580 mega, czyli nieco mniej niż 1/4 używanego. Obciążenie rdzeni nie większe niż 10% w porywach. :P |
Ale to jest chyba nakladka na IE - chyba ze 3 juz jest samodzielna?
Opera 11 chodzi perfekcyjnie - wyczyscilem pamiec podreczna i zaladowalem sesje - 20 stron i ta telewizja online - zero zwiech i problemow. |
Maxthona popróbuj :spoko:
|
Cofam to co napisalem o operze - jest gorzej, duzo gorzej.
Plugin wrapper wiesza sie jak cholera - nie moge otworzyc sobie 15 stron zeby sie gowno nie zawiesilo(jedna stacja TV i reszta "normalne" strony) - powoli brakuje mi sil - wrocilem do 11.62 32bit. Zeby nie bylo I5, 8gb ramu i W7 64bit, dysk 750gb 7200rpm wiec opera nie ma prawa mulic - niech i zre 2giga ramu ale niech sie nie wiesza. Jak sie nie poprawi to przerzuce sie na seamonkey albo cos innego - nawet na chrome:) Zaraz sprawdze czy ta sie zawiesi, ale nigdy sie nie wieszal:) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:35. |