![]() |
zdradziłeś Operę - Ritek,
ona ci nie wybaczy :nie: |
Ilość załączników: 1
|
Cytat:
FIREFOX -> Preferencje -> Pasek Menu |
Brawo! A jak?
|
Mnie się udało. :]
|
Wie może ktoś, jak usunąć ten przycisk Firefox?
|
Te preview ze screenów są jak dla mnie świetne, niektóre elementy bym sobie poprzesuwał i ubrał mój ulubiony NASA Night Launch... Ale to kwestia gustu. :fiu:
Kij z tym, że to zrzynka z Chrome. ;] |
Mnie się nie podoba, ale to rzecz gustu... :fiu:
|
Znalazłem. chodziło mi o to:
http://pclab.pl/news46718.html |
Cytat:
|
Chrome faktycznie jest superszybkie i nawet na linuksie obsługuje już GPU.
Ale z kolei ma niewiarygodny wręcz apetyt na pamieć, to najbardziej wymagający program jaki miałem :) Zapchać nim 2GB to nie problem, podczas gdy zapchać 0,5GB przy pomocy Seamonkey i nie pogubić się w kartach i oknach to nie lada wyczyn. A przecież on ma jeszcze pocztę, RSS, edytor html... Także wcale nie wiem co w Chrome jest takiego "lekkiego" bo to ciężka i niestabilna kobyła. Jest szybki, to jego jedyna zaleta. Tyle, że to wcale nie jest takie ważne. |
SWIron to Chrome, wykastrowany jedynie ze szpiegów. Rewelacji nie będzie. ;]
Nie rozumiem jak ludziom może się podobać Chrome. Jest strasznie ubogi w opcje, a do tego zbiera informacje o tym co przeglądamy (już nie wspominając o treści licencji...). Fajnie że jest ładny, ma natywną obsługę PDF i piaskownicę dla niego, ale to IMO trochę mało. BTW: Widziałem kiedyś 'prewiu' FF którejś Aurory z zaokrąglonymi zakładkami i ramkami (ala Chrome). Ściągnąłem i lipa, nie ma. Wie ktoś czy to tylko graficzna prezentacja ewentualnych zmian, czy może przewinęło się to przez któryś build? |
Też się jakiś czas temu bawiłem "chromem", ale totalnie nie przypadł mi do gustu. Jeszcze sprawdzę jego forka - Iron-a.
|
U mnie niestety przedpotopowa wersja 7.0.1
Ale moze to i lepiej po przygodach z Chromium mam dość najnowszych wersji :D Doszło do tego, że Chromium nie potrafi uruchomić Angry Birds for Chrome :hahaha:, a Seamonkey tak :ysz:. Chromium 16 jest tak doskonałe i superszybkie, że wykłada się często jeszcze zanim cokolwiek wyświetli. Nie wiem jak można się zachwycać taką niedopracowaną przeglądarką. |
Cytat:
|
Zmiany pod maską są ostatnio dość duże. Mozilla wzięła się ostro do roboty.
7 znacznie zmniejszyła zapotrzebowanie na pamieć a 8 ma być ok 20% szybsza od wersji 5. ciekawe co z GPU pod linuxem, czekam aż pojawi sie w repozytoriach :) |
No jak.. A cyferka??
|
Już z niej nawet klikamy od jakiegoś czasu. Zauważalnych różnic na razie ZERO.
|
FF 8 stabilna wersja juz nieoficjalnie jest do pobrania.
http://www.dobreprogramy.pl/ |
Ojcu założyłem Operę przenosząc konfig od siebie na jego komputer i wszystko ładnie działało, po za hasłem do maila, które trzeba było wpisywać jeszcze raz, stąd wniosek że są zapisywane gdzieś indziej (nie chciało mi się tego badać, więc nie wiem czy wniosek słuszny, może generuje jakiś sprzętowy podpis czy coś i dlatego jej nie pasowało? Nie wiem, zgaduję.).
No i ładnie, tak na próbę. A "VOD" dla żartu: ;) |
już chyba "naprawili" demotywatory, bo u mnie jest ok, nic się nie rozjeżdza (blokowanie włączone, wpis smartadserve obecny)
@Berion: jak opera nie trzyma wszystkiego w jednym katalogu jak trzyma? przy instalacji wybierasz opcje "dla urz. usb", albo dopisujesz w operaprefs_default.ini (x:/program files/opera) multiuser=0 i wszystko ląduje w jednym katalogu x:/program files/opera operaprefs_default.ini ma wyglądać tak: Kod:
Opera Preferences version 2.1 |
Nowa wersja ma problem z demotywatorami.pl z glowna strona.Po dodaniu paru elementow do blokowanych strona ucieka w prawa strone, tak jakby byla przesunieta i dodatkowo scisnieta, widac to po cyferkach z numerami stron. Po przejsciu na strone 2 znika ten problem. Elementem powodujacym taki stan jest wpis "smartadserve". Poza tym jest ok:)
|
Akurat te które ja przeglądam, wyświetlają się ok. Ale masz rację, może jest i odrobinę szybsza i ma parę fajnych 'ficzerów', ale wolę swojego Lisa, na którym wiem że nie będę mieć problemów ze stronami, który jest dla mnie wygodny w użyciu i na którego przyjemnie mi się patrzy (choć pewnie to zwyczajne przyzwyczajenie ;]).
|
Cytat:
|
O właśnie, Super Start jest wg. mnie z nich wszystkich najlepszy. Oczywiście to dalej tylko proteza, nieumywająca się do rozwiązania z Opery, ale i tak się cieszę.
Na Operę się nie przesiądę, ponieważ nie ma na niej żadnej ładnej, czarnej skórki, ani nie mogę sobie poukładać menu tak jakbym chciał (nie wspominając o pluginach z których nie zrezygnuję). Nie trzyma też wszystkiego w jednym folderze. :P |
Cytat:
Opera! |
|
Cytat:
Super-start |
Jemu rozchodziło się o free od freedom, czyli po naszemu
że już nie ma wolnych obiadów, bo wszystkie zostały zarezerwowane. A dorobili buk wie co. |
Cytat:
"nie ma czegoś takiego jak darmowy obiad" Milton Friedman 1912-2006 znaczy się nakłamaliście panie Rychu :> |
Też tak myślę.
Po obiadku bezrobotnego. Za 0,99 zł. |
o jejku
|
Cytat:
|
Reetou ma racje ;-).
Ja te kafelki mam natywnie w Safari - nazywa sie to Top Sites ;-)! |
Cytat:
|
Jakie kafelki? I nie prościej przenieść się na operę, niż szukać jakiś rozsypujących się dodatków? ||
|
Dodatek do FF "Flash and Video Download" w wersji 0.3.7 przy załączonej opcji "Show toolbar icon" rozsypuje menu.
- - - Jest jakiś dodatek, który zrobiłby mi takie kafelki jak w Operze? Bardzo mi się to spodobało. :D |
Midnight Edition ||
|
Opera 12.00?
|
|
Oj bo jakieś to Chrome dziwne ;)
Załącznik 58448 |
świeża opera - nowy bencz beta
Załącznik 58446 ff przegonił chrome :hmm: chyba coś u mnie nie tak... |
|
Jak wyżej. Tylko że ja używam środkowego klawisza myszy albo skrótów klawiszowych (ctrl+T, ctrl+shift+T, ctrl+W). :]
|
Ja juz dawno zrezygnowalem z przyciskow do obslugi kart. Duzo wygodniejszym rozwiazaniem jest ustawienie schematu klikniec. Np. do otwarcia nowej karty wystarczy dwa razy kliknac w pusty obszar paska kart, aby zamknac karte, nalezy dwa razy w nia kliknac (bez celowania w przycisk). Latwiejsze i szybsze.
|
FF7 ostro przyspieszył wczytywanie stron. Tylko co z tego jak dalej nie poprawili błędu od czasu wprowadzenia FF4, gdzie czasami znikają przyciski z zakładek do ich zamykania i pokazują się dopiero jak doda się jedną lub dwie puste... :|
|
Cytat:
SM2.4 to wersja stabilna, moze gdzieś czegoś nie ustawili. @melag niestety nie używam takiego czegoś więc nie wiem :( |
Czy w SeaMonkey jest synchronizacja zakładek, coś na wzór x-marks z FF?
|
Teraz to sam nie wiem czy ten 2.4 to beta czy nie, bo przywital mnie taki napis
Cytat:
|
A dziękować dziękować, wróce do domu to spróbuje.
|
Cytat:
|
Chyba nie ma dla SM, bo już sama nazwa wskazuje na foxa.
Poza tym to coś z working setem więc chyba działa tylko pod windows. Ja znam stary trick w configu trim on minimize. http://kb.mozillazine.org/Config.trim_on_minimize Zmniejsza working set ff/sm do ok 2MB przy minimalizowaniu okna. Program zostaje w pamieci ale oficjalnie jest wolna ...coś w tym stylu. Też działa tylko pod windows. |
A zainstaluj sobie jeszcze dodatek (jeśli możesz na SM) Memory Fox... :D
200 MB - cyk - 40 MB. :) http://www.browsermemory.com/ |
Nom, bo to brat bliźniak Seamonkey 2.4 :)
Musze przyznać ze robi wrażenie, właśnie sobie siedze w SM, pare otwartych kart i 190MB użytego ramu (a to wersja x64). Czyli mniej więcej tyle co dwa pluginy do Chromium. Śmiga pięknie. FF też schudł :) |
No i mamy liska w wersji 7. :)
|
Dziś Seamonkey podniosło się do wersji 2.4.
Użycie pamieci jeszcze spadło, żeby przekroczyć 300MB to trzeba troche stron naotwierać. Niestety wtyczka spreparowana przez loki też się wyłączyła :( |
http://www.komputerswiat.pl/nowosci/...y-the-web.aspx
:spoko: Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Odpowiedz po 2 latach;)
|
Może odpowiedź wysłana z tego samego IP :>
|
No, 859 osobom uratował dupę :D
|
Buahahahaha xD! Mistrz! :lol2:
|
|
Ja i edu lubimy podjesc! Mysle ze i inni do nas dolacza ;-)!
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
|
A jak nie to zawsze niebieska tabletka z napisem Apple pomoze;)
|
No to poranny/wieczorny jogging, basenik, siłownia, odpowiednia dieta, i może coś z tego wyjdzie...
|
Jak dla kogo ;-). Wyglad MA ZNACZENIE :-)!
|
Widze:) Wyglad nie ma znaczenia a mozliwosci:) Nie jest zle:)
|
Dzięki :) Zawieszało się ale ustawiłem i działa :D
Klient jest bliźniaczo podobny do Thunderbirda, choć przyznaje pod Linuxem domyślna skórka jest nieco brzydsza :) |
W zalaczniku dobra wtyczka. Trzeba zainstalowac recznie(wpierw wypakowac, bo nie moglem zalaczyc pliku xpi:)). Podziala do konca wersji 2.3.*:) Dziala bdb ale zmienilem czulosc na 20% bo slabo lapalo:)
Brakuje mi mozliwosci dodania przycisku nowa karta oraz X na kazdej zakladce, chyba ze znajde:) Chodzi ladnie, ale i tak mam osobno TB do poczty:) Chociaz dla zabawy zobacze klienta pocztowego;) |
Też czekam na gesty :(
Ale przynajmniej reszta dobrze działa. Ale przyznasz ze jak na przeglądarke opartą na ff6 + wbudowanego "thunderbirda" + edytor html + czytnik rss + książke adresową to jest zadziwiająco lekka. |
Co w SM mi nie pasuje to brak gestow z opery - obecnie add-on nie dziala z 2.3.3 nawet po edycji wersji we wtyczce(dobra, dorwalem jakas wersje nocna, przerobilem i dziala;):( Pamieci najwiecej zre chromium przez te swoje watki, potem opera 160 i SM 110 - zle nie jest, ale sa strony http://learnenglish.britishcouncil.org/en/ ktore operke doprowadzaja do szalu, zwlaszcza po zalogowaniu i dodaniu komentarza(oczekujacego) - ponad 1 gb i nie da rady ruszyc;)
Wszedzie wloczone adblocki - w oeprze operowy;) |
Chromium jest w tym tragiczne. Każdy dodatek, każda karta, prawie każda opcja to osobny proces.
15 procesów po 100MB każdy to codzienność przy niezbyt dużym obciążeniu. Owszem pewnie w razie czego można 80% tego wrzucic do swapa, jednak nie podoba mi sie to. To na pewno bezpieczne rozwiązanie i dodatkowo od razu zapełni dowolną ilość rdzeni. Ale minusy są oczywiste. Chromium zapoczątkowało wyścig na szybkość, ale szybkość to nie wszystko. Z resztą SM nie wydaje się wolniejszy. Produkt google jest najmniej stabilny ze wszyskich - błąd "coś poszło nie tak" widziałem wiele razy. W każdym buildzie coś nie tak - w skrajnym wypadku przeglądarki nie dało się uruchomić (build 852) - więc dałem sobie spokój. Chromium to takie pudełko czekoladek nigdy nie wiesz na co trafisz. Jakie funkcje przybędą jakie znikną. Co zostanie naprawione a co zepsute. Programiści zachowują się jak dzieci. Tak naprawdę Chromium znaczącą przewagę ma jedynie w czasie startu aplikacji. Potem mam wrażenie ze jest moze nawet wolniejszy. Dziś zainstalowałem sobie w pracy FF6.0.2, bo Chromium nie dość ze źle pokazuje niektóre strony to jeszcze ma od niedawna kłopoty z odświeżaniem obrazu na moim komputerze. I jestem pozytywnie zaskoczony. Fajnie by było gdyby jeszcze GPU poprawili na linuxie. Nie wiem ile % z tego co napisałem o Chromium odnosi sie do Chrome. Ale póki co zostaje z Mozillą (choć pare dni temu na nich psioczyłem) |
Mój lis 6 żre około 200 MB, czasami 250, za to Chrome potrafi zjeść ile kto chce. :]
Przy 3,5 GB ramu (32 bity) to nie jest problem. Może za dużo dodatków? |
Sie sprawdzi:) Teraz mam operke i chromium jakies tam ostatnie. Wkurza mnie ta pamieciozernosc przegladarek:)
|
No to zostaje Seamonkey.
|
Zamiast 4gb zje 3,99 - taka promocja;);)
|
Zainstaluj 7 beta ma poprawione zarządzanie pamiecią.
|
Więcej mi do lapa nie wejdzie :]
|
Nie, to czas na dokupienie ramu;) Przeciez nowe komputery maja juz 8gb;)
|
Nie wiem co zrobili z nowym FF 6.0, ale zużycie pamięci to jakiś dramat. Po kilku godzinach uzytkowania przeglądarki 4GB RAM nie starcza, wszystko tnie i zamula...
Chyba czas na zmiane browsera, a szkoda, bo FF ogólnie bardzo mi sie podoba. |
Po kolejnym update Chromium znowu zaczął wywalać jakieś dziwne błędy.
Mam dość bycia królikiem doświadczalnym, wywaliłem go. Wywaliłem też Thunderbirda i wróciłem do Seamonkey. Kilka otwartych kart i program pocztowy = 250MB pamieci. A nie 1,5GB. Śmiga bardzo szybko i zero problemów. (Chromium też było szybkie ale co build to nowy problem). Seamonkey jest the best. PS. W Thunderbirdzie jest jakiś bug. SM sprawdza poczte znacznie szybciej. Albo serwery o tej porze są bardzo odciążone ;) |
to prawda :)
|
...ktory to stworzylo Apple ;-)!
|
Seamonkey to Mozilla/Netscape, a Firefox to Mozilla okrojona do przeglądarki i z uproszczonym interface.
Mozilla stwierdziła że rozbije Mozilla Suite na Firefox, Thunderbirda i Nvu, z tym że mi się to rozbicie nigdy nie podobało. Nigdy nie uważałem FF za całkiem udany produkt, zawsze był wolny i ciężki w porównaniu do SM. A jak uruchomimy na raz FF+Thunderbirda, to od razu widać że rozbicie nie wyszło pakietowi na dobre. SM zajmuje (a przynajmniej zajmował) mniej pamieci niż którykolwiek z nich - zachowując funkcjonalność obu jednocześnie. Nie wspominając o Nvu które szybko zdechło. Jeżeli Mozilla poprawi problemy z GPU na Linuxie to rozważam pozostawienie Chromium i Thunderbirda z powrotem na rzecz Seamonkey, ale raczej na pewno nie na FF. Chromium jest tylko testem dla Chrome i przez to bywa mało stabilne, najnowszy build nie działa prawidłowo z naszym forum (dlatego mam zapasową bardzo fajną przeglądarkę - Midori. Zajmuje 2MB na dysku i używa WebKit :) ) |
Marketing. Ale jesli Firefox po niego nie siegnie, to zniknie z rynku. Mozilla nie umie sprzedawac, jak kazda fundacja. Nie obroni sie "fajnoscia" bo ona dawno zniknela - inne przegladarki siegnely bo ten segment postrzegania przez uzytkownika.
|
Protoplastą była po prostu Mozilla, dopiero potem doszło do rozgałęzienia na SeaMonkey i Firefox.
Dla mnie nadal jest pierwszoligową - ze względu na dodatki, których próżno szukać u konkurencji i możliwości personalizacji wyglądu. Psioczenie na FF to zwykły owczy pęd, może nawet celowy zabieg marketingowy... Dla każdego użytkownika liczą się różne funkcje i wygląd przeglądarki - jednemu do szczęścia potrzeba to, drugiemu tamto. Ja to rozumiem i szanuję, ale przejawem niewiedzy i głupoty jest twierdzenie, że FF jest kiepską przeglądarką. Popularność Chrome zawdzięcza tylko i wyłącznie jego obecnością na Androdzie jako domyślnej, dorzucania jej instalatorów do instalek różnych programów (większość użytkowników klika zawsze "dalej", "dalej", z ciekawości potem odpali co to się doinstalowało i zwykle wtedy się przesiada z IE) i co chwilę podbijanie numerka do przodu - że niby taka rozwijana jest (ZU mając przed sobą FF w wersji 3.26, a Chrome 11.0 zaufa tej, która ma wyższy numer rzekomo świadczący o zaawansowaniu, obecności na rynku od dłuższego czasu etc.). Psychologia. Manipulacja. Marketing. |
Za bardzo spoczeli na laurach;) Opera nie olewa tak innych systemow.
|
Cytat:
|
FF jest domyślną przeglądarką na wielu dystrybucjach, w tym openSUSE.
Ja jednak nigdy nie używałem FF, wole pierwowzór czyli Seamonkey. Jednak Mozilla nie ukrywa, że FF jest pisany przede wszystkim pod Windows - bo linuks się w globalnym desktopowym rozrachunku nie liczy. Pewne funkcje które na Windows działają od dawna (np. akceleracja GPU) na Linuksie są wciąż niedostępne. |
To smutne moim zdaniem, sobrusie, bo kiedys byl pierwszoligowa przegladarka, dolaczana zreszta caly czas do Ubuntu z tego co pamietam. A dzis wszyscy go przeganiaja :-(...
|
Na Linuxie też FF leży i kwiczy.
|
Pojawil sie nowy Google Chrome dla OS X. :taktak:
Wspiera w pelni pelnoekranowy tryb dla Liona! :jupi: Na koncu stawki w tej kwestii zostaje wiec tylko Firefox... Trzeba bedzie pomyslec nad zmiana. :-( |
Dla tych którzy mają problemy z gmail manager-em nie logującym się od kilku dni do konta...
|
Cytat:
@ Patrix Z godzinę a nie 10s. :P @ M@X Różnica jest kolosalna. Ja mam to w FF wyłączone bo nie da się zdzierżyć. ;] |
W Operze płynne przewijanie jest od dłuższego czasu. Tyle tylko, że zużywa dużo procesora i w bardzo rozbudowanych stronach ta płynność jest wątpliwa. Ale może coś na lepsze zmienili. Sprawdzę na notebooku.
|
Google Chrome Canary ma wsparcie dla full screen w os x. Co do opery to nie wiem - nie uzywam wiec sie nie wypowiadam.
|
Zainstalowal mi sie Firefox 6.01 - zandych zmian nie widze, za to nadal uwiera brak wsparcia dla natywnego trybu pelnoekranowego w OS X Lion. Slowem - zenada...
Za to tryb ten dodano wyczytalem w Operze 11.51, a w polaczeniu ze znaleziona w tym temacie informacja o "plynnym przewijaniu" coraz bardziej mam ochote tej calej Opery sprobowac. Ma ktos film porownujacy roznice w przewijaniu w FF i Operze? |
Cytat:
ppm myszy>>zablokuj zawartość, trzymając shift klikaj pojedynczo w elementy, które mają być blokowane. Bez wtyk, od dawna... |
Eeee mieszasz, ja sobie wybieram co chcę blokować...
używałeś tego w ogóle dłużej niż 10 sekund ? Bo widzę, że chyba nie, bo nie wiesz... :D PS Już mi automat sam zaktualizował Operę, naprawili problem po stronie serwera. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:35. |