Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Alternatywne przeglądarki internetowe - newsy, problemy, porady... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/alternatywne-przegladarki-internetowe-newsy-problemy-porady-39686/)

kizio 16.01.2005 10:12

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... zauważyliście, że lisek już nie oplata kuli ziemskiej (poszedł sobie do kurnika czy co :O :O )

faktycznie, ja chce liska :blee: :buu:

nimal 16.01.2005 20:04

wzucilem mooxa i albo mialem przypadkiem pecha, albo zamiast nadpisac pliki w folderze firefoxa trzeba bylo je najpierw wyczyscic - ale u mnie przegladarka faktycznie llatala ladnie, ale nic nie moglem sciegnac :| wiec chwilowo powrot do standardowego firefoxa...

andy 16.01.2005 21:27

Tez sciagnolem ale na mojim celku 633MHz nie poczulem roznicy. Wiec zostaje na ff 1.0;)
Ale :piwo: sie nalezy dla Ciebie Zetoxa za info.

Pozdro

epol 16.01.2005 22:21

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
znajomi, i ja także, przesiadają się na nieoficjalny buid FF zwany MOOX zoptymalizowany pod katem konkretnego procesora, szczegóły tutaj
http://www.moox.ws/tech/mozilla/
zauważalnie szybciej pracuje no i jest to już next wersja czyli 1.0+
nie pobierajcie wersji PL ze strony MOOX'a, bo jest ona jeszcze na silniku 1.0. Pobierzcie wersję angielską i spolszczenie z linka
http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.o.../xpi/pl-PL.xpi
Żeby można było wybrać polską wersję językową zainstalujcie rozszerzenie z linka
http://benjamin.smedbergs.us/switch-locales/
pojawi się wówczas w menu Tools opcja Language i będzie do wyboru PL. Przesiadajcie się, a nie pożałujecie, no i będziecie mieć 1.0+ :) :) :)

Juz pobieram wersje + i pl, bo jade ma modyfikowanej pl'ce v1.0. Przyrost odczulem :)

smolik 17.01.2005 09:50

Denerwuje mnie jedna rzecz w FF, tzn.
Mam zainstalowany Tabbrwoser Extension i ustawione przy kliknięciu środkowym przyciskiem
otwieranie zakładki w tle. Nie działa to jednak w jednym przypadku gdy aktywna zakładka nie zdąrzy się załadować choćby w małym stopniu.
Przetestowałem podczas awarii CDRinfo.
Czy zna ktoś na to radę?? Może mam coś źle ustawione??
Edit: Zapomniałem dodać że dzieje się to tylko w przypadku uruchamiania zakładki z paska.

andy 17.01.2005 10:40

A jednak ten mod FF dziala troszke szybciej ;) Wiec potestuje go troszke czasu ;) Szkoda telko ze liska nie ma ;)

smolik 17.01.2005 22:25

a działa komuś Idea 24 on-line??
bo u mnie wywala jakis dziwny error

andy 18.01.2005 10:32

Dziala bezproblemowo. I idea.pl i idea 24 online. Wczoraj serwer byl tak mocno obciazony ze sam nie moglem sie wbic na www.idea.pl.

smolik 18.01.2005 12:56

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez @ndy
Dziala bezproblemowo. I idea.pl i idea 24 online. Wczoraj serwer byl tak mocno obciazony ze sam nie moglem sie wbic na www.idea.pl.

a u mnie na tym nowym FF wywala taki błąd

andy 18.01.2005 13:14

wyczysc pamiec cache. Powinno pomoc.

smolik 18.01.2005 13:27

Cytat:

Napisany przez @ndy
wyczysc pamiec cache. Powinno pomoc.

Niestety nie pomogło, natomiast pod operką wszystko chodzi dobrze.

kizio 18.01.2005 13:33

Cytat:

Napisany przez smolik
a u mnie na tym nowym FF wywala taki błąd

U mnie takze to bylo :O

smolik 18.01.2005 13:35

Cytat:

Napisany przez kizio
U mnie takze to bylo :O

Wróciłem do starego FF (zachowałem katalog przed wrzuceniem Moda) i problem zniknął wiec cos chyba z tym modem jest nie tak.

Zetoxa 18.01.2005 15:10

... winowajca odnaleziony, to spolszczenie w MMOX'ie bruździ, wystarczy przełączyć na En-Us i już idea-24 hula ślicznie.

smolik 18.01.2005 15:16

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... winowajca odnaleziony, to spolszczenie w MMOX'ie bruździ, wystarczy przełączyć na En-Us i już idea-24 hula ślicznie.

Jak zwykle niezawodny :piwo: :piwo:

kraluk 19.01.2005 17:39

A ja testowałem moox'a, ale wróciłem do ff 1.0. Na moox'ie odczułem duże przyspieszenie, ale niczego nie mogłem pobrać...:ysz: Może ktoś wie czemu tak się działo??? Używałem moox'a m2 eng + pl.

maj3 19.01.2005 18:37

jakby kogos interesowało
w chipie 2/2005
jest wer.1.0
MozilliThunderbird

kizio 19.01.2005 18:43

Cytat:

Napisany przez maj3
jakby kogos interesowało
w chipie 2/2005
jest wer.1.0
MozilliThunderbird

Ale ro chyba klient pocztowy? A to jest temat o przeglądarkach :fiu:

maj3 19.01.2005 18:55

Cytat:

Napisany przez kizio
Ale ro chyba klient pocztowy? A to jest temat o przeglądarkach :fiu:

ano ale:cisza:
narzedzie to stanowi uzupełnienie Firefoksa, a wspólnie z nim staje się nastepcą Mozilli8 )

nimal 19.01.2005 21:02

maj3 - a czym sie rozni od tego co za daro od dawna mozna sciagnac z netu?
http://www.mozilla.org/products/thunderbird/
uwilbiam jak gazety sprzedaja darmowe programy
jeszcze rozumie np w przypadku OO ktory wazy ponad 50 mB i trzeba go zlokalizowac (chocby wgrac slowniki) - dysponujac dialupem to jeszcze mozna kupic gazete z takim softem, ale thunderbird? program z zalozenia dla ludzi majacych dostep do netu?

edit: sam kiedys kupilem plytke z StarOffice 5.2 - zlokalizowany z dolaczona baza danych i podrecznikami uzytkownika - w sumie ponad 300MB - byl to udany zakup, w tej wersji napisalem pozniej magisterke a uzywalem go w sumie ze dwa lata :) lezka sie w oku kreci :)

Predi 19.01.2005 21:03

ooooj podpadles maj3.... pisz o przegladarkach ;) kizio ma racje, powinienes napisac ze
" w chipie 2/2005
jest dodatek do firefoxa
wer.1.0 MozilliThunderbird" ;)

edit: @nimal - i bardzo dobrze, czasem jak sie ma modem to sie nie chce sciagac progsow chocby i mialy po 2, 3mb bo jak juz beda 2, 3 takie progsy to mialem godzine zabawy w slaczek od 1kb/s do 3kb/s z pauzami, a przeciez nie przeszkadzaj nikomu umieszczone na plytce, nikt i tak chyba nie kupi pisma specjalnie po jeden programik ;) ja to traktowalem jako mily dodatek i oszczedzenie czasu a teraz mi to wisi

maj3 19.01.2005 21:27

Cytat:

Napisany przez Predi
ooooj podpadles maj3.... pisz o przegladarkach ;) kizio ma racje, powinienes napisac ze
" w chipie 2/2005
jest dodatek do firefoxa
wer.1.0 MozilliThunderbird" ;)

masz racje a w PCWK 2/2005 jest wreszcie ten dodatek do firefoxa po polsku8 )
ps.jak ktos ma juz wer. angielska 1.0 to niech wersje polska instaluje w innym katalogu

andy 20.01.2005 09:17

Czy ktos wie jak wylaczyc ten pasek wyszukiwania ktory jest na dole??

kizio 20.01.2005 09:19

a na ten czerwony X kliknac nie możesz?

nimal 20.01.2005 09:22

pasek wlaczasz kombinacja ctlr+f, wylaczasz klikajac x po lewej na dole :)

andy 20.01.2005 10:14

Ale mi chodzi zeby to wylaczyc wogole! Rozumita nie..?? :)

nimal 20.01.2005 10:15

nie chcesz miec mozliwosci wyszukiwania w tresci strony? LOL - odwazny jestes :D nie da sie, ale wylacz kzyzyiem i dopuki nie wcisniesz ctrl+f sie nie pojawi

kizio 20.01.2005 10:16

Ja nie kapuje naciskasz na ten kwadrack i dopoki nie nacisniesz CTRL+F to sie to nie pokaze
nimal byłeś szybszy :) :piwo:

andy 20.01.2005 10:31

Cytat:

Napisany przez kizio
Ja nie kapuje naciskasz na ten kwadrack i dopoki nie nacisniesz CTRL+F to sie to nie pokaze
nimal byłeś szybszy :) :piwo:

Ale wystarczy ze nacisne jaki kolwiek klawisz i sie pokazuje ten pasek i chce szukac ej literki:\ Ehh Ale nie da sie tego jakos wylaczyc na stale zeby sie wcale nie uruchamialo??

nimal 20.01.2005 10:33

cos w configu sie skopalo :\
przegladnij ustawinia takze w about:config i we wtyczkach czy nie ma czegos podejzanego
alog wyintaluij z kozeniami (razem z configiem - to trzeba recznie) i zainstaluj ponownie
bo normalne toto nie jest
aha - i wylacz klawisze stale w windzie bo moze masz cos tu walniete...

andy 20.01.2005 10:40

Klawisze trwale mam wylaczne.
I mam takie rozszerzenia:

• Fireftp_pl
  • flashgot
  • Jmage Toolbar
  • Adblock
  • Tabbrowser Extension PL
  • Download Status Bar PL
  • Auto Copy
  • Minimize to try pl
  • Configuration Mania PL
  • SpellBound ( Sprawdza pisownie )

Zetoxa 20.01.2005 11:41

...sądzę, że któreś rozszerzenie bruździ, napewno nie Adblock nie Flashgot i nie TBE, za inne nie ręczę , musisz popróbować.

tomqoo 20.01.2005 12:17

Cytat:

Napisany przez @ndy
Ale wystarczy ze nacisne jaki kolwiek klawisz i sie pokazuje ten pasek i chce szukac ej literki:\ Ehh Ale nie da sie tego jakos wylaczyc na stale zeby sie wcale nie uruchamialo??

To MZ taka funkcja FF. W opcjach -> zaawansowane -> musisz wyłączyć opcję "Włącz obsługę mechanizmu 'Znajdz wprowadzając'"

Nie pomnę, jak to jest w wersji ang., jest to w zaawansowanych druga opcja od góry.

--
Tomqoo

andy 20.01.2005 13:10

@tomqoo wielkie THX :piwo: Właśnie o to mi chodziło. :)

andy 21.01.2005 13:50

Cytat:

CERT Polska opublikowało raport na temat bezpieczeństwa przeglądarek internetowych. Jako główny czynnik oceniający bezpieczeństwo przeglądarek uznano kwestie luk systemowych, zaś w samym raporcie uwzględniono cztery najbardziej popularne obecnie przeglądarki.
I nie mowcie ze IE jest bezpieczna przegladarka!!!!

Wiecej pod TYM linkiem.

rycho 21.01.2005 13:52

Cytat:

Napisany przez @ndy
I nie mowcie ze IE jest bezpieczna przegladarka!!!!

Wiecej pod TYM linkiem.

Wcale tak nie mówimy.

nimal 21.01.2005 13:58

a kto tak powiedzial?

smolik 21.01.2005 14:09

Cytat:

Napisany przez nimal
a kto tak powiedzial?

No właśnie.

maj3 21.01.2005 14:13

Cytat:

Napisany przez nimal
a kto tak powiedzial?

Bill G.:niepow: ten co mówił,że 640 kazdemu starczy:fiu:

andy 21.01.2005 14:36

Cytat:

Napisany przez maj3
Bill G.:niepow: ten co mówił,że 640 kazdemu starczy:fiu:

He he dokladnie :)

Zetoxa 21.01.2005 14:48

jest fajny patent w MOOX'ie
about:config
wartość: config.trim_on_minimize
należy dać na "true" zwalnia kupę RAM-u po zminimalizowaniu FF do paska i ponownym jego zmaxymalizowaniu :cool:

smolik 21.01.2005 15:08

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
jest fajny patent w MOOX'ie
about:config
wartość: config.trim_on_minimize
należy dać na "true" zwalnia kupę RAM-u po zminimalizowaniu FF do paska i ponownym jego zmaxymalizowaniu :cool:

Ale to chyba jest w standardzie na true, przynajmniej ja tak mam.

Zetoxa 21.01.2005 15:14

... rzeczywiście, w nowych wydaniach moox'a jest już domyślnie "true", w starych, z grudnia i listopada było jeszcze "false".

smolik 21.01.2005 17:08

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... rzeczywiście, w nowych wydaniach moox'a jest już domyślnie "true", w starych, z grudnia i listopada było jeszcze "false".

A propo nowych wersji to zauważyłem żeby być na bierząco to trzeba aktualizować Moox'a co kilka dni.

esem 21.01.2005 19:34

@Zetoxa: a może byś tak pokusił się o stworzenie FAQa w temacie FF?
Wielu byłoby Tobie za to wdzięcznymi. Chociaż podstawowe rady zebrane w jednym miejscu! 8 )

KarolluZ 21.01.2005 19:45

Nie wiem czy to było już poruszane wcześniej...ale jak można zrobić aby po kliknięciu na linka w gg otwierała się mozilla ? W IE odznaczyłem aby sprawdzał że jest domyślną przeglądarką... a z kolei w FF to zaznaczyłem.... i nic :|

Predi 21.01.2005 20:34

no wlasnie..... linki w outlocku sie normalnie otwieraja a z gg w ie :|
podejrzewam ze to po prostu gg kochane tak ma i tego nie zmieni... ale moze kto wie?

smolik 21.01.2005 21:38

Cytat:

Napisany przez Predi
podejrzewam ze to po prostu gg kochane tak ma i tego nie zmieni... ale moze kto wie?

U mnie otwierają sie w FF.
Prawdopodobnie masz starą wersję gg. Kiedys tak było że otwierały sie tylko w IE ale później to poprawiono.

nimal 21.01.2005 23:35

GG jest na silniku IE i to powoduje problemy
generalnie nie sadzielem ze na forum ktos jeszcze tego uzywa :) z ie to juz prawie wszyscy zrezygnowali, wiec moze teraz gg na sensowne alternatywy podminic :>

woitas 22.01.2005 10:06

ściągnąłem przeglądarkę K-Meleon 0.9 (oparta na silniku gecko).
właśnie ją testuję.
muszę przyznać, że jak na tą wersję sprawuje się dobrze.

zobacz zrzut ekranu

potestuję i zobaczymy...

Matievoo 22.01.2005 22:39

Cytat:

Napisany przez woitas
ściągnąłem przeglądarkę K-Meleon 0.9 (oparta na silniku gecko).
właśnie ją testuję.
muszę przyznać, że jak na tą wersję sprawuje się dobrze.

potestuję i zobaczymy...

Nawet ta przeglądarka przyzwoicie wygląda ;)
Jak ją oceniasz ???

na przyszlosc cytujac wywal obrazek /edited by Majonez

woitas 22.01.2005 22:56

spox.
tylko wywala się bracikowi, kiedy wychodzi z czata na onecie (java).
a tak poza tym - szybkość genialna.
operka pod tym względem ma narazie.
jutro się pobawię dogłębniej, to zobaczę.

BD 22.01.2005 23:14

Cytat:

Napisany przez Predi

Winne jest GG a rozwiazaniem jest instalacja nowszej wersji GG i po klopocie.

Predi 23.01.2005 14:21

Cytat:

Napisany przez nimal
moze teraz gg na sensowne alternatywy podminic :>

w sumie to nic takiego ono nie robi zeby je wywalac.... chociaz moze kiedys

andy 23.01.2005 15:47

Kolejny spadek popularnosci IE :) Wiecej

epol 23.01.2005 18:12

Ilość załączników: 2
Zainstalowalem sobie po formacie Thunderbirda v1 (dodatek do Firefoxa ;) ). Wszystko pieknie, skonfigurowalem go, ale po ponownym wlaczeniu sypie komunikatami jak w zalacznikach, wiec wzialem uruchomilem jeszcze raz instalator i znow bylo pieknie do ponownego uruchomienia programu. Co mam z tym fantem zrobic?

Zetoxa 23.01.2005 22:15

... prawdopodobnie, gryzie ci się jakieś rozszerzenie z wersji polskiej w wersji angielskiej w FF albo TB.

kontestator 24.01.2005 09:24

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... jesli chcecie mieć w Firefoxie taki pasek postępu wczytywania strony www jaki występuje w Operze to zainstalujcie ten plugin z załącznika

scignałem ten plik ale nie wiem gdzie go włożyc aby caczeło działać:/

Zetoxa 24.01.2005 09:42

menu Plik\Otwórz plik pokaż ten .xpi i zainstaluj, zrestaruj FF i już.

epol 24.01.2005 12:58

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... prawdopodobnie, gryzie ci się jakieś rozszerzenie z wersji polskiej w wersji angielskiej w FF albo TB.

TB byl oryginalnie PL, A FF to wersja MOOXa z pl menu.

Zetoxa 24.01.2005 13:09

Ilość załączników: 2
... no właśnie, jednak moox jest angielski i to może być wyjaśnienie, a spróbuj zainstalować normalną 1.0 PL i zobacz co bedzie z TB.
-edycja-
nie wiem czy znacie to rozszerzenie, nazywa się "paranoja" :serdusz: i służy do szybkiego wyczyszczenia FF z przeglądarkowego śmietnika, łącznie z hasłami i pamięcią stron, mnie sie spodobał. Po zainstalowaniu należy wyciągnąć kłódkę na pasek przycisków z menu Widok\paski narzędzi\dostosuj.

Majonez 24.01.2005 21:15

trochę tu posprzątałem żeby wątek był bardziej czytelny
mam nadzieję, że nikt się nie pogniewa za usunięcię jego postu - to wszystko dla dobra ogółu

mam także propozycję dla kilku osób aby zajęły się stworzeniem takiego mini kącika alternatywnych przeglądarek
miałoby to wyglądąć jak minifaq - jeden post w którym zbierało by się pytania i odpowiedzi + mininews - aktualności ze świata konkretnych przeglądarek

co Wy na to - ja zaraz zajmę się resztą postów bo jeszcze nie wszystko przeglądnąłem i podrzuce jakby to miało mniej więcej wyglądać

sobi1 26.01.2005 17:07

Firefox i panel

Witam
Kiedys w Firefoxie nowe panele po kliknieciu srodkowym przyciskiem otwiera sie "w tle". Ale musialem od nowa zainstalowc system i teraz po kliknieciu srodkowym przyciskiem na linka,panel z tym linkiem staje sia aktywny.
Jak zrobic zeby panel otwieral sie w tle? Co zmienic w ustawieniach?
Pozdrawiam

pablocoo 26.01.2005 17:29

Narzedzia =>Opcje => zaawansowane => odznacz 'przenos nowo otwarte panele na pierwszy plan'

sobi1 26.01.2005 17:47

Cytat:

Napisany przez pablocoo
Narzedzia =>Opcje => zaawansowane => odznacz 'przenos nowo otwarte panele na pierwszy plan'

...no tak tylko nie widze takiej opcji u siebie.

pablocoo 26.01.2005 18:02

Co to wogole za wersja FireFoxa? Jakie rozszerzenia masz poinstalowane?

sobi1 26.01.2005 18:48

Wersja 1.0, a rozszerzenia to Tabbrowser Preferences

Zetoxa 26.01.2005 22:19

potrzebujeszTabbrowser Extensions i zaznaczenie jak na rysunku.

sobi1 27.01.2005 00:35

Ok juz w porzadku.Dziala jak nalezy
Pozdrawiam

andy 28.01.2005 19:54

Nie wiedzialem ze w telewizji reklamuja naszego kochanego Firefox'a :) dzisiaj bedzie film pod tym tytulem na TVN o 22. To sie Mozilla Fundation postarala :haha: :D Ciekawe ile kasy wylozyli?? :)

kizio 28.01.2005 20:09

ja będę ogladał FireFox'a :)

Matievoo 29.01.2005 10:14

A o czym ten film był na "TVN" pt."Firefox'a" ;) ??

Zetoxa 29.01.2005 10:52

... o latającej szybko (5 Macha) przeglądarce ;) ;) 8 ) :wow:

kizio 29.01.2005 18:57

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... o latającej szybko (5 Macha) przeglądarce ;) ;) 8 ) :wow:

Nic dodac nic ująć :P

Zetoxa 30.01.2005 12:24

Firefox 1.0+

... pojawiła sę nieoficjalna wersja 1.0+, wydanie nightly, ale nie MOOX'owe
http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.o.../latest-trunk/

KarolluZ 31.01.2005 10:05

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... pojawiła sę nieoficjalna wersja 1.0+, wydanie nightly, ale nie MOOX'owe
http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.o.../latest-trunk/

ale to jest TRUNK... znaczy jakaś wersja testowa nie dokońca stabilna :|

A tak w ogóle to jak się mają ciasteczka i tymczasowe pliki internetowe w FF ? Używając IE adaware dziennie mi troszkę wyłapywał tracking cookie, natomiast po przesiadce na FF ten problem zniknął :). W przypadku IE zapisywał on je w katalogu Temporary Internet Files. Jednak odnośnie FF coś mi się zdaje, że on za każdym razem ładuje obrazki od nowa. Nie wiem..może to mylne wrażenie.

Wczoraj na swoim profilu w XP skonfigurowałem FF do współpracy z FlashGetem [pluginem FlashGot] oraz do współpracy z Azorkiem. Jednak dzisiaj na profilu brata zauważyłem, że ta konfiguracja zniknęła :| Znaczy, że owszem pod moim profilem ona jest, ale dla każdego usera trz eba konfigurować od nowa :| A jak mogę to skonfigurować od nowa ? muszę od nowa pluginy instalować ?

-Sid-The-Rat=> 31.01.2005 10:35

używanie nightly buildów do codziennej pracy jest nieporozumieniem

większość z nich tworzy się AUTOMATYCZNIE o określonej porze dnia - niezależnie od tego czy program działa czy nie [musi się tylko kompilować] - każdy programista robiący większy projekt, tak jak np. moja praca dyplomowa, stawia CVS [concurent version system] do zarządzania zmianami w kodzie a potem ustawia w cronie kompilację i zrzut programu o określonej porze każdego dnia do celów archiwalnych [i nie tylko]

i śmiech mnie pusty ogarnia kiedy ktoś chciałby takiego builda używać - to unstable nie jest tam bez powodu - serdecznie polecam robienie kopii ustawień programu przed instalacją tego cuda, bo to że raz zadziałało nie znaczy że następnym razem wszystkiego nie spie.. [warto o takich rzeczach informować ludzi małodoświadczonych, którzy zaufają i zainstalują takiego nightly i potem im się wszystko zwali - nie robienie tego to lekki brak odpowiedzialności]

ale można użwać, magia numerka i ułuda pracy na najlepszym możliwym - wolna wola

odróżniajcie nightly buildy od wersji beta - nightly zawsze były płodem, który dał się skompilować a autor szedł spać [jak to dobrze, że ludzie szerokim łukiem omijają paczki ze źródłami.. ale by były jaja jakby ktoś chciał snapshoty kompilować, łojejkujej:)]

a FF fajny je, ale nie ma w nim nic co by było mi potrzebne a czego nie ma jeszcze operka - w domku testuję operkę8rc1 - przyspieszenie odczuwalne, polecam operowiczom - to już jest stabilne, choć instalujcie do nowego katalogu

Zetoxa 31.01.2005 10:44

... racja Sid, są nightly skopane i są dobre, jak to w życiu, ja używam tych drugich i wszystkim tak zalecam :cool:

tomqoo 31.01.2005 12:54

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
ale to jest TRUNK... znaczy jakaś wersja testowa nie dokońca stabilna :|

A tak w ogóle to jak się mają ciasteczka i tymczasowe pliki internetowe w FF ? Używając IE adaware dziennie mi troszkę wyłapywał tracking cookie, natomiast po przesiadce na FF ten problem zniknął :). W przypadku IE zapisywał on je w katalogu Temporary Internet Files. Jednak odnośnie FF coś mi się zdaje, że on za każdym razem ładuje obrazki od nowa. Nie wiem..może to mylne wrażenie.

Narzędzia -> opcje -> Prywatność

ustawiasz sobie parametry:
- ciasteczka
- pamięc podręczna

Co do profili to tu jest więcej info:
http://mozillapl.org/projekty/Szko%B3a/Profile?v=21r

Lwiczek 31.01.2005 14:11

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
a FF fajny je, ale nie ma w nim nic co by było mi potrzebne a czego nie ma jeszcze operka - w domku testuję operkę8rc1 - przyspieszenie odczuwalne, polecam operowiczom - to już jest stabilne, choć instalujcie do nowego katalogu

A skad masz 8rc1? afaik jest dopiero beta1 :P

MacGyver 02.02.2005 14:12

Cytat:

Napisany przez Lwiczek
A skad masz 8rc1? afaik jest dopiero beta1 :P

Też aktualnie mam bete1 :)
...baby, check mail :spoko:
...podoba mi sie to :)
Czekam na Final'a

mallow 04.02.2005 16:54

http://dobreprogramy.com/index.php?dz=15&n=1833

ladnie ladnie ;)
pozdro ;)

MacGyver 04.02.2005 17:59

Wiecie może kiedy wyjdzie finalna wersja Opery 8 ???

cyki 04.02.2005 19:24

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Wiecie może kiedy wyjdzie finalna wersja Opery 8 ???

Są różne wersje, prawdpodobnie od końca stycznia do końca lutego.

Loczek 06.02.2005 17:28

Witam. Mam problem z firefoxem. Kiedy chce właczyc czata firefox mi sie zawiesza. musze wylaczyc przegl;adarke w procesach. Ale kiedy juz wlacze od nowa przegladarke i wlacze czat to laduje mi sie pieknie od razu. Co zrobic zeby za pierwszym razem juz bylo dobrze.

andy 06.02.2005 17:45

Sprobuj przeinstalowac JAVE

gallus 07.02.2005 20:12

http://img133.exs.cx/img133/5549/clipboard9ll.png
Mógłby ktoś powiedzieć mi co mam zrobić abym ustawienia teblebrowsera miał PL, ponieważ zainstalowałem nanowo FF i są po czesku... :|
Mam dziś jakiegoś pecha dziś - zniknął mi profil od ff i przepadło full ulubionych stronek..., może jest gdzieś backup?
Albo coś na przyszłość aby takiej wpady nie było? :'(

smolik 07.02.2005 22:27

Cytat:

Napisany przez gallus
Mógłby ktoś powiedzieć mi co mam zrobić abym ustawienia teblebrowsera miał PL, ponieważ zainstalowałem nanowo FF i są po czesku... :|
Mam dziś jakiegoś pecha dziś - zniknął mi profil od ff i przepadło full ulubionych stronek..., może jest gdzieś backup?
Albo coś na przyszłość aby takiej wpady nie było? :'(

Ściągnij sobie z polskiej stronki
http://mozillapl.org/projekty/Dodatki#Rozszerzenia

Zetoxa 08.02.2005 08:09

... do robienia backupów FF służy Mozbackup, ale dla mnie prościej jest poprostu archiwizować Profil co jakiś czas i trzymać go na ewentualne wysypanie się FF.
http://www.pitreck.civ.pl/backup_pl/

adixo 08.02.2005 12:59

http://hacking.pl/news.php?id=4613

Czekamy na łatkę :blee:

Zetoxa 08.02.2005 13:05

... to już nie aktualne, zarówno w przypadku Mozilli od wersji 1.7.4 jak i FF od wersji 1.0+

adixo 08.02.2005 13:09

:podbite:
dostałem linka do tego i nie spojrzałem na datę :podbite:

rembrant 09.02.2005 09:17

Czyzby Microsoft odbil pileczke. Uzytkownicy Firefox, Mozila, Opera strzezcie sie

Zagrożone przeglądarki internetowe (źródło onet.pl)

Z dokumentów opublikowanych przez Erica Johansona z Shmoo Group wynika, że użytkownicy większości popularnych przeglądarek internetowych narażeni są na poważne niebezpieczeństwo

Problem dotyczy programów wykorzystujących International Domain Name (IDN), czyli m.in. Mozilli, Firefoksa, Safari czy Opery. Bezpieczny za to jest... Internet Explorer, który z IDN-u nie korzysta.

Johanson doszedł do wniosku, że IDN jest bardzo łatwo oszukać, "podsuwając" internaucie sfałszowany adres URL, który skieruje go na stworzone przez włamywaczy czy spamerów strony internetowe.

Równie łatwo jednak sprawdzić, czy nie jest się przypadkiem celem ataku. Wystarczy np. sprawdzić certyfikat SSL.

Obsługę IDN można wyłączyć jedynie w Mozilli. Nie wiadomo, jak poradzić sobie z opisanym błędem w Firefoksie, Operze i Safari. Twórcy Opery stwierdzili, że dobrze zaimplementowali IDN i nie mają zamiaru wprowadzać żadnych zmian, gdyż ich przeglądarka nie jest zagrożona

Pawel_k 09.02.2005 09:21

taa uwazaj bo przypadkowo wlacze IE ;) :haha:

rembrant 09.02.2005 11:30

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
taa uwazaj bo przypadkowo wlacze IE ;) :haha:

tyklo zeby nie wybuchlo :D

MacGyver 09.02.2005 11:32

Pewnie to jakaś akcja psychologiczna zoorganizowana przez MS mająca na celu odbudowanie zaufania ( :haha: ) do IE.

andy 09.02.2005 13:52

Jakiego zaufania :haha: :lol:

smolik 09.02.2005 22:36

Cytat:

Napisany przez rembrant
Czyzby Microsoft odbil pileczke. Uzytkownicy Firefox, Mozila, Opera strzezcie sie

Zagrożone przeglądarki internetowe (źródło onet.pl)

Z dokumentów opublikowanych przez Erica Johansona z Shmoo Group wynika, że użytkownicy większości popularnych przeglądarek internetowych narażeni są na poważne niebezpieczeństwo

Problem dotyczy programów wykorzystujących International Domain Name (IDN), czyli m.in. Mozilli, Firefoksa, Safari czy Opery. Bezpieczny za to jest... Internet Explorer, który z IDN-u nie korzysta.

Johanson doszedł do wniosku, że IDN jest bardzo łatwo oszukać, "podsuwając" internaucie sfałszowany adres URL, który skieruje go na stworzone przez włamywaczy czy spamerów strony internetowe.

Równie łatwo jednak sprawdzić, czy nie jest się przypadkiem celem ataku. Wystarczy np. sprawdzić certyfikat SSL.

Obsługę IDN można wyłączyć jedynie w Mozilli. Nie wiadomo, jak poradzić sobie z opisanym błędem w Firefoksie, Operze i Safari. Twórcy Opery stwierdzili, że dobrze zaimplementowali IDN i nie mają zamiaru wprowadzać żadnych zmian, gdyż ich przeglądarka nie jest zagrożona

Aby funkcję IDN wyłączyć w Firefoksie lub K-Meleonie należy:

1. w polu adresu wpisać about:config
2. odnaleźć pole network.enableIDN i zmienić jego wartość na false
i po kłopocie. :piwo:

KarolluZ 09.02.2005 23:34

wracając jeszcze na moment do backupu FF i thunderbirda... na stronce mozbackup jest coś takiego:

-----------------------------------------------------------------------
W jaki sposób dokonywać automatycznych archiwizacji?
MozBackup 1.4 pozwala na zautomatyzowanie procesu tworzenia kopi zapasowych. Format jest następujący:
backup.exe (aplikacja) (nazwa profilu)
Aplikacje:
-m = Pakiet internetowy Mozilla
-f = Mozilla Firefox
-t = Mozilla Thunderbird

Przykład:
backup.exe -m default
-----------------------------------------------------------------------

czyli pod każdym profilem muszę to robić oddzielnie, tak ? Za bardzo nie rozumiem co mam wpisać w nazwie profilu. Czy tu chodzi o nazwe mojego profilu w xp ? Czyli to by wyglądało tak:

backup.exe -f karolluz

Ciężko czający jestem dzisiaj.

gallus 10.02.2005 00:06

A ja do beckupowania ustawien itp. w FF urzywam TEGO

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:59.