![]() |
Masz złego komputora. Żaden przyzwoity i moralny sprzęt nie obsługuje oprogramowania MS lepiej niż konkurencji.
|
Cytat:
Ale spróbuj go zainstalować na Win 7 64 bit. Mi się niestety nie udało... Gdyby nie to, że procesor w moim poprzednim laptopie był już ewidentnie za słaby, a mocniejszego (zauważalnie) dać się nie dało, kto wie, czy bym jeszcze przy inspironie nie został. Nawet licytowałem na jednej aukcji, żeby sobie kilka części wymienić (baterię, pamięć, coś tam jeszcze). Choć to nie jest też tak, że nie da się teraz nic sensownego znaleźć. Po prostu podejście producentów trochę się zmieniło, ale na szczęście zaczyna zmieniać się znowu. Bo w międzyczasie było: - głosno - kolorowo (błyszczące obudowy) - z ekranami 16:9 (kompletnie bez sensu do wszystkiego poza filmami - niestety to na razie zostało) - z ekranami błyszczącymi (najpierw standardem były matowe, a błyszczące jako nowość były droższe. Potem stały się standardem, a luksusem zostały (jak się w końcu pojawiły z powrotem) matowe..) - itp. Teraz już można kupić cichy i dość wydajny notebook, z matową obudową i nawet matowym ekranem. Choć nie ma ich jeszcze dużo.. @ rycho Muszę to nową Operę sprawdzić. Jak rozumiem to już jest ta wersja NEXT? (ale to chyba jeszcze beta) @ Zetoxa FF 5.0 mówisz tak dobrze wypada.. To chyba sprawdzę liska i kto - jeśli Opera się nie poprawi, to może jednak się z tym programem przeproszę.. ------ EDIT Sprawdziłem nową Operę - zachowuje się dokładnie tak samo (wysokie zużycie procesora, skokowe przewijanie) Sprawdziłem FireFoxa (5.0) - niestety tak samo. Jest to trochę mniej widoczne bo nie ma funkcji (albo nie jest włączona) płynnego przewijania, która jest w Operze, ale efekt jest podobny i zużycie procesora też Sprawdziłem jeszcze raz IE9 - idealnie płynne przewijanie.. Zużycie procesora też potrafi skoczyć, ale i tak jest lepiej niż w pozostałych przeglądarkach.. Czyżby Microsoft faktycznie zrobił dobrą przeglądarkę..? |
Cytat:
|
Chrome, ogólne zużycie "procesora" Athlon 1800 skacze do 52% na przewijaniu. :szczerb:
|
potwierdzam, płynnie na FF 5.0
zużycie procesora nawet nie dochodzi do 30% c2d 2.15 Ghz |
Cytat:
U mnie Opera11.50 do 65% IE9 d0 75% Przewijanie W każdej przegladarce identyczne. Płynne. Pentium4 2,6 giga 1,5 giga ramu. Win 7 32 bit |
Na lisku idzie płynnie. Zużycie proca (w porywach) do 50%
Intel C2D T5250. Cichutko - inspiron 1520. |
Cytat:
Z głośnością pracy i temperaturą mam spokój bo mam dość znaczne obniżone napięcie na CPU (program Right Mark CPU Clock). W zasadzie co bym nie robił wiatrak mam cały czas w trybie idle - dlatego tak bardzo lubię swoją Toshibę, bo to bardzo dobra konstrukcja sprzed 4 lat. ;) Coś mi się zdaje, że prędzej do niej kupię zamiennik akku (obecny starcza na 35 minut pracy), i SSD 120GB niż kupię nowego lapka... Musiałoby mi się trafić coś bardzo fajnego minimum z procem i5 abym podejmował wybór pod rozwagę... Boli tylko to, że max 2 GB RAMu u mnie można... :( |
Dobra, wy widzę lubicie paski ;) , dla mnie ważniejsze jest trochę inne porównanie.
Proponuję krótki test - otwarcie tej strony (w Operze): http://allegro.pl/laptop-asus-g73sw-...661652473.html Powiększenie do 120% (bez powiększenia też jest różnica, ale mniej widoczna), a następnie poprzewijanie jej w tą i z powrotem i obserwowanie zużycia procesora. Następnie zrobienie tego samego w IE9. U mnie różnica w zużyciu procesora (a co za tym idzie temperaturą pracy, która pod Operą skacze momentalnie, i głośnością pracy wentylatora) jest olbrzymia. Pod Operą dochodzi do 100% zużycia jednego rdzenia procesora, pod IE9 maksymalnie kilka procent. Dodatkowo pod Operą przewijanie nie jest zupełnie płynne, pod IE9 idealnie płynne. To jedna ze stron, na które dzisiaj trafiłem, ale jest ich dużo więcej. Podobnie zachowuje się główna strona Onetu, podobnie np. ta, na którą wszedłem przed chwilą i której pod Operą praktycznie nie da się przewinąć: http://muve.pl/promocje-grupowe/efekt-zestawow-na-pc Czy jest jakiś powód, dla którego Opera pod tym względem tak źle się zachowuje? Może ktoś sprawdzić, jak jest na innych przeglądarkach (nie mam nic innego zainstalowanego). Ponieważ na notebooku powiększenia do 120% używam stale po raz pierwszy od.. właściwie od zawsze zaczynam się zastanawiać nad przejściem z Opery na coś innego (przynajmniej na notebooku). |
Ilość załączników: 1
|
to *jeszcze* beta tak :szczerb:
no to będziem walczyć ze skórką :] u mnie na najnowszej stabilnej tak: Załącznik 57635 |
Ilość załączników: 2
Drogi Patrixu!
To niebieskie co Cię tak wqurvia to najwyraźniej początek większej całości... Załącznik 57633 Załącznik 57634 |
mozilla realizuje plan na ten rok i się go trzyma... już w lutym było wiadomo, że będziemy mieć do końca roku ff wersje 7 :haha:
a czy te wersje będą coś wnosić poza kosmetyką? to kogo to... eghm, się zobaczy http://www.pcformat.pl/News-Firefox-...ym-roku,n,7059 |
Cytat:
|
łatwiej się liczy wersje, jak faktycznie czymś poważnym się od siebie różnią..
|
Ja tam sie ciesze - latwiej sie liczy te wersje, gdy nie maja w sobie ulamkow...
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Niech zrobią 40 jak już muszą mieć większego i potem idą normalnie z aktualizacjami. Bo takie przyspieszanie raczej nikomu nie wyjdzie na dobre..
|
No tak normalnie to pewnie 4.02 by było:ysz:
|
To przykre.
|
Stabilny Firefox 5 wydany wcześniej niż planowano
ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.or...etup%205.0.exe Załącznik 57628 Załącznik 57629 |
Cytat:
Załącznik 57497 |
testowałem wersje finalne, a ff 5 to beta, czyli nie będzie pasować do reszty
|
zobacz FF 5.0 :sciana:
|
|
|
|
Cytat:
|
Jeszcze jedno pytanie odnośnie Opery, tym razem szybkości przewijania. Czy można gdzieś tę wartość edytować?
Zainstalowałem sterowniki do myszki Logitecha (VX Nano) i jest tam coś takiego, jak płynne przewijanie. Działa bardzo fajnie, tylko jak ustawię jego szybkość na 1 wiersz, to w Operze jest świetnie, ale w innych programach za wolno, natomiast jak dam 3 wiersze, to wszędzie jest ok, ale w Operze za szybko. Tak, jakby Opera miała automatycznie ustawione w sobie przyspieszenie przewijania (właśnie gdzieś 3 krotne), co mnoży się z tym ustawionym w sternikach myszy. Można gdzieś zmienić tę wartość? |
Cache czyszczę regularnie..
Dysk.. znowu kwestia tego dysku, jak przy rozmowie na temat Windowsa 7.. (ten sam notebook). Może więc faktycznie coś z tym dyskiem jest nie tak.. Przetestuję go jutro pod względem kondycji i prędkości odczytu. Sprawdzę, czy wszystko jest w normie. |
cache Opery do wyczyszczenia :>
FF około 1 sekundy na C2D |
Cytat:
|
Dysk? Wolny, obciążony? Jedynie to przychodzi mi do głowy, bo sprzęt mam rzeczywiście nie najmłodszy, ale dyski dość sprawne.
|
ehh.. czyli 10-12 sekund u mnie na nowym notebooku to raczej marnie..
Jakieś pomysły co może być przyczyną..? |
Cytat:
|
Cytat:
jeszcze w tym roku ma być szóstka i siódemka k***a |
Ile wam się nowa Opera uruchamia po starcie systemu (pierwsze uruchomienie)?
Nie musi być w milisekundach, ale tak mniej więcej - 2-3 sekundy, 5, 10, więcej? |
Cytat:
|
Właśnie mi wyskoczyła aktualizacja FF Beta 5 :>
taki skok numeru, ale nie widzę póki co różnic |
Dwie uwagi/pytania odnośnie ostatniej (i w sumie ostatnich, bo nie zmieniło się to przy tej aktualizacji) wersji.
1. Od czasu do czasu jak otworzę Operę, pojawia się coś takiego jak na screenie - okna szybkiego wybierania przez dłuższy czas się wczytują. Odświeżanie mam wyłączone, a wcześniej tego nie było. Co może być przyczyną? http://img801.imageshack.us/img801/894/56494581.th.jpg 2. Druga sprawa, już częściowo nieaktualna, bo przyczynę odkryłem (powiększenie strony), pytanie czy da się z tym coś zrobić (pewnie nie). Podczas odtwarzania filmów na niektórych stronach (np. Onecie) film odtwarza się tylko w części okna do tego przeznaczonej. Najpierw nie wiedziałem, o co chodzi, potem zobaczyłem, że to przez powiększenie stron, które mam włączone na stałe. Ale nie na wszystkich stronach tak jest (np. You Tube chodzi poprawnie), więc może da się z tym coś zrobić? http://img847.imageshack.us/img847/282/64031161.th.jpg I jeszcze jedno - czy wam też ta nowa (i ostatnia) Opera uruchamia się tak cholernie wolno? (nawet kilkanaście - 20 sekund, poprzednie wersje w 2-3, maksymalnie z 5). |
u mnie różnica jest większa koło 5~7mm zysk na 3 paskach (kart, adresu, osobisty) i ogólnie wszystko jest mniejsze np. panele, przyciski...
Jak pisałem wcześniej rozmiar favikon na pasku osobistym. Mam ich około 80 i na domyślnej skórce fatalnie to wygląda (ten niżej) Załącznik 57449 |
Ta skórka netbook zajmuje u mnie jakieś 2 mm mniej niż standardowa... To o co chodzi..?
|
Gugl jest 'fuu' :>
Tylko i wyłącznie standardowy skin Opery. |
jest jeszcze Google Chrome Grey v1.2 tylko:D też przyjemna dla oka
c00_mod też niezła |
Google Chrome v2.14...k***a
Ty chcesz Patrixu krzywdę zrobić. Chcesz wykończyć biedaka. To przykre. |
Zerknij na skórkę Google Chrome v2.14, może się spodoba. IMO czytelniejsza od domyślnej i nic nie trzeba poprawiać żeby weszło 5x7
|
Cytat:
Co do forum Opery - zerknąłem w końcu do skórki i sam sobie poradziłem ;) |
pod warunkiem, że chce się używać domyślnej skórki... malutkie favikonki (przy ich dużej ilości) na pasku osobistym mi nie odpowiadają i parę innych rzeczy...
polecam netbook skin->mini rozmiary pasków, maxi rozmiar internetu właściwego a z konfigiem speeddiala (i nie tylko) można sobie poradzić czytając forum opery :taktak: http://my.opera.com/Saskatchewan/blo...kim-wybieraniu http://my.opera.com/community/forums...comment9349872 |
Retu, mam 5x7 :)
Zresztą nieważne, zdenerwowałem się i przerobiłem domyślnego skina z Opery na taki jak ma być na najnowszej wersji Opery 11.11. Jak samemu się nie poprawi to się nie doczeka :P Zipka skopiować do 'Program Files\Opera\skin' i gotowe. :czytaj: https://rapidshare.com/files/4235492...kin_patrix.zip |
Co się mieści? Ile masz tych wierszy i kolumn? Bo powodów jest całkiem sporo...
|
Nie mam powodu sprawdzać, bo się mieści, wracamy do punktu wyjścia...
|
Nie da się. A przepraszam, w starej się dało?
|
Cytat:
opera:config#UserPrefs|SpeedDialZoomLevel Nie działało jak ustawiłem mniej jak 50%, chyba, że trzeba ujemne wartości pisać ? :szczerb: |
A coś więcej? Wiesz, jest skalowanie w speed dial...
|
Cytat:
|
Tak.
Obwódki są jeszcze bardziej niebieskie...:spoko: |
Patrix, weź się przyznaj co Cię męczy z tym szybkim wybieraniem...
|
Jakieś zmiany w szybkim wybieraniu ?
|
Opera 11.11 dostępna!
changelog aktualizowałem z v11.01 poprzez pomoc>>sprawdź dostępność aktualizacji i wsio ok |
Tak, dzięki :)
Nie mogłem tego namierzyć... |
O to chodzi?
opera:config#UserPrefs|Scale |
Dobra, poddaję się.. Wiem, że było (bo sam pytałem), wiem, gdzie było, wiem nawet kiedy mniej więcej było, ale nie mogę znaleźć..
Jak w Operze zmienić stałą wartość powiększania otwieranych stron? Ale przez Opera:config, bo chcę dać wartość 'nierówną', a takiej przez preferencje się nie da.. |
Czytając wyżej wymieniony artykuł zainteresowałem się rozszerzeniem o nazwie BarTab.
Na swoim leciwym komputerku mam malutko ramu i otwieranie wielu kart(potrafiłem nawet ~120 jednocześnie) zabijało mi komputer. Działo się to dlatego bo karty ładowały się zaraz po uruchomieniu. Rozszerzenie BarTab pozwala wymusić ładowanie kart dopiero gdy na nie klikniemy - aktywujemy. Załącznik 57398 BarTab jest oficjalnie dla liska 3.x jednak modyfikując plik install.rdf możemy go zainstalować na wyższych wersjach. Jak na razie nie stwierdziłem żadnych błędów. |
@Patrix nie chodzi, że czar prysł bo prędzej czy później by to nastąpiło. Bardzo dobrze, że komuś udało się to obejść - powstanie pewnie łatka dzięki czemu Google Chrome będzie jeszcze bezpieczniejszy ;-)
|
Tu też piszą: http://niebezpiecznik.pl/post/exploi...e-chrome-0day/
Czar prysł ... :) |
Cytat:
--------------- Cytat:
|
to nie to
na swiezych ustawieniach to samo |
Moze skopiowales tez duzy plik historii? Odpal SpeedyFox'a do optymalizacja baz danych w FF.
|
a ja mam problem
mam netbooka z atomem x2 1,3ghz, 2gb ram dzis przeistalowalem z w7 na wxp problem jest z foksem, muuuuuuuuuuli sie jak cholera, nie jest to wina antywira bo ie chodzi normalnie, wylaczenie go tez nie pomaga. ustawienia przekopiowalem oczywiscie ma ktos jakies pomysly? zaraz sprawdze czy na golych jest to samo |
A ja tylko zabieram toolbara(bo na nim mam wszystkie zakladki) oraz dodaje nowszy urlfilter.ini i to mi starcza od kilku dobrych lat;)
|
Cytat:
lub posiłkować się softem - polecam TEN używam go od opery9 i jeszcze mnie nie zawiódł :spoko: przydatny przy przejściu na nową świeżo zainstalowaną wersje opery (oczywiście można to zrobić ręcznie ale poco) |
Cytat:
https://rapidshare.com/files/4601715...kup_1.4.1_.rar |
@Patrix
I o to chodziło Piękne dzięki:piwo: |
Cytat:
Cytat:
jest odpowiednie pytanie w zaawansowanych opcjach instalatora. Albo plik operaprefs_default.ini: Cytat:
Cytat:
Załącznik 57334 Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Zasugerowałem się tym, że nie ma takiej opcji w ustawieniach, jak w FF, mianowicie: "pytaj, gdzie zapisać każdy plik" Czy Opera Backup to dobry wybór, bo różne opinie są w necie na jego temat |
Widzę, że filtr Patrixa strasznie popularny jest, wszyscy go mają...
|
jak to co, twój filter :sciana:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
No nic
Problem w tym, że ostatnio mam za.ebiście mało czasu Trudno, będę jednak musiał poszukać. Dziękuję za pomoc P.S. wiem co to google :P |
Zene_k...
Załącznik 57331 |
Cytat:
Kurcze no, nie mogę tego odżałować. Bardzo mi się podobał "NASA Night Launch" z "ANIMATED Storm Bringer". |
Cytat:
|
Cytat:
:D |
@Berion o ile dobrze kojarzę to nie da się jednocześnie mieć stylu personas i "zwykłego".
|
Wejdź z konsoli.
Oczywiście z plytki. Napisz: NASA jest gupie. Enter. Potem format c: Jak nie pomoże to pytaj. |
Postanowiłem dzisiaj wejść na FF4.01 i nie mogę ustawić jednocześnie themu NASA i mini themu z pluginu Personas. Jak to zrobić? W opcjach klikanych nic nie ma, w about:config nic ciekawego też się nie mogę doszukać. Nosz.. :klnie:
|
Ja doliczam.
|
pijak zwykle zapamiętuje ostatnie pytanie,
nawet były :spoko: |
Za dużo pytań.
Na ostatnie odpowiem. Tak. |
Kilka pytań odnośnie Opery:
Czy Operę trzeba instalować, czy wystarczy rozpakować plik instalacyjny. Zauważyłem, że po rozpakowaniu tego pliku Opera normalnie działa, chyba, że pewne funkcje nie działają. Jak ustawić, żeby przy ściąganiu plików przeglądarka każdorazowo pytała o miejsce zapisania pliku. Zauważyłem, że jest tylko możliwość wybrania folderu docelowego w ustawieniach, ale nie ma opcji: "pytaj za każdym razem" Polecacie jakiś gotowy zbiór urlfilter.ini do blokowania reklam na polskich stronach? Edit:Czy istnieje program do wykonania kopii zapasowej Opery, taki jak dla FF? |
To jak z Win7, zamiast 6.1. Albo jak X360 zamiast Xbox 2 w opozycji do PS3.
Czy tylko mi się wydaje czy ktoś mnie (tj. klienta, użytkownika) traktuje jak kretyna? :ysz: - - - http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...ss_gwiazda.png Wie ktoś gdzie znajdę te ikony w FF3? Czyli ikonkę od RSS i gwiazdkę? RSS chciałbym się pozbyć na dobre, a gwiazdkę zmienić na coś mniej dziecinnego... Nie mogę znaleźć. Po plikach przejechałem, ale tam też nie widzę hardkodowanych. |
Marketing... byle o jeden wyżej od Opery :szczerb:
|
no no chrome ma już numerek 12, do v20 jeszcze w tym roku powinien dobić z palcem w d...:fiu:
|
Przeca pisałem, że bez wtyczek... czego Ty się po 4 letnim laptoku spodziewasz :D
|
A co u was tak cienko? :hmm:
Może przez te miliony wtyczek? Znaczy ja was chromolę. |
O tak to u mnie wygląda na notebooku.
IE i FF z firebugiem (do testu wyłączyłem) trzymam w zasadzie tylko do dev. Załącznik 57316 |
Cytat:
|
Tak z ciekawości za co są te punkty? Na jakiej zasadzie są przyznawane? Co to za testy są robione?
W czym ten test jest lepszy od SunSpider czy V8 ? :-) |
Mnie tam tego typu fluktuacje mało interesują, musiałbym to odczuć empirycznie,
strony musiałyby się niepoprawnie ładować, ogólne zamulenie etc. To coś jak wyciskanie na siłę ostatnich punktów w 3dmark'u, powód? Bo tak. Testy wg mnie są przydatne jedynie do rzucenia okiem przy wyborze czegoś tam... |
Domyśliłem się (tak se wrzuciłem :> ). Jako, że innym przeglądarek u mnie brak, to dałem co jest (mogłem jeszcze dodać IE).
Zastanawia mnie po prostu sens tego testowania. Rozumiem, że jednak osoba sobie zrobiła i wrzuciła jako ciekawostkę, ale tyle? Naprawdę uważacie, że to się faktycznie przekłada na codzienne korzystanie z przeglądarek? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:35. |