![]() |
Cytat:
Mogliby podpiąć pod GUI webkita, a presto zostawić do przełączenia. Woleli jednak wziąć src Chrome i na jego bazie od nowa zbudować swoją przeglądarkę. |
no niestety... stara opera została pogrzebana, a dokładnie jej silnik. Nowa opera na motorze wyjętym z chroma będzie odkrywana na nowo (tzn. będą próbować) i jak ktoś wcześniej pisał (Berion) koło wersji 150 (jeśli wcześniej nie dadzą se spokój) być może osiągnie funkcjonalność starej opery...
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Załącznik 68822 |
Nie rozumiem. Zakładki w nowej Operze działają OK. Co się niby zmieniło?
|
Cytat:
|
Połączę się z Wami w bólu. :) Mnie FX 35 zaskoczył utratą searchplugins, niekompatybilnością*kilku dodatków, a na Linuksie to nawet szkoda gadać co już nie działa. ;p
Co się dzieje? Czemu teraz wciąż coś nie działa, buguje się, jest zubażane? k***a |
Reetou ja też uważam, że niestety trzeba cierpieć (iść) z postępem.
|
wp.pl to chyba potrafi zagotować każdego procka, nie wiem co za d...l "optymalizował" ten "portal"
|
Ale przecież grzecznie pytali, czy chcesz zaktualizować...
Ostatnie poważniejsze zmiany w Operze pojawiły się z wersją 12.10 w listopadzie 2012, następne updaty były związane jedynie z poprawą stabilności i bezpieczeństwem. Oczywiście fajnie, że się pojawiały, niestety silnik nie daje już rady na nowości w sieci. Cały czas korzystam, bo nie mam jakiejś pasującej mi alternatywy, ale zainstalowałem równolegle nową wersję, bo niektórych rzeczy nie da się już przeglądać w starej. Strony allegro odświeżają się jak krew z nosa, a jakieś wp potrafi zagotować mi procka na starej operze :( |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Może rozwijana to za duże słowo, ale wciąż aktualizowana. Wersja 12.17 pojawiła się jakieś pół roku temu.
|
Cytat:
Bo z mojego punktu widzenia porzucili to 2 lata temu z ustatnim updatem... |
Ale ta 12 to słabo jest rozwijana.. FB na tym chodzi tragidznie (jeśli w ogóle można powiedzieć, że chodzi), Allegro jeszcze gorzej, kilka innych stron też.. Ostatnio nawet niektóre maile w poczcie Onetu nie chcą mi się normalnie otwierać (rozjeżdżają itp.). A to 26.xxx trudno w ogóle traktować jako alternatywę..
|
Ale wiesz, że równolegle jeszcze rozwijana jest linia 12.x? ;p
Chropera w tym tempie to może odzyska stare funkcje w okolicach wersji... 150. :szczerb: |
Cytat:
|
Cytat:
Bez zbędnych udziwnień typu efekt 3D i paskami z opcjami które nie potrzebuję... |
Dialera? Że niby Speed Dial? Ten domyślny w Lisie to bagno, lepszy jest Super Start.
|
Szkoda, że dla chrome nie ma takiego dialera jak firefox domyślnie... te protezy dostępne w dodatkach wołają o pomstę do nieba :sciana:
|
Nową czyli którą? "Chroperę" czy masz na myśli v12.17?
|
Zainstalowałem nową Operę (dość długo jechałem na starszej wersji)... ja pitolę :sciana: Co oni zorobili z zakładkami??? Podoba mi się narazie prosta instalacja Adblock i Ghostery. Ale ten speed dial nowy to koszmar, dobrze, że w dolnym rogu można się przełączyć na stary.
|
powoli i drukowanymi:taktak:
|
To odpisuj wolno...
|
U mnie problem występuje tylko na tym przy szybkim odpisywaniu.
|
Double posty zamieniły się na gwiazdki? :szczerb:
Ja jade na Chrome 39.0.2171.71 m i nigdy nie miałem problemów z forami vB. |
Jaką masz wersję Chrome?
Z jakiego stylu na forum korzystasz? Używasz szybkich odpowiedzi? |
Cytat:
Znowu jakaś insynuacja do aktualizacji vb... |
Wszystko ma błędy ;) Pytanie dlaczego na innych forach to nie występuje? :> (nawet na tych opartych o vB?)
|
No patrz, a taka niby świetna przeglądarka... :>
|
To pewnie coś z Chromium :/ Dziwne, że tylko tutaj to się dzieje...
|
Czego te gwiazdki pchasz wszędzie? Przeglądarka popsuta, czy klawiatura? :idea:
|
@Berion miałbyś*wszystko oprócz Location Bar Enchancer. Co do Location Bar Enchancer to musiałbyś*się*popytać czy coś podobnego istnieje.
Cytat:
Zaciekawiłeś mnie z tymi zmianami w silniku. Możesz podać konkretne przykłady? Mnie w FF wkurza np. wolny rozwój. Dzięki temu, że FF nie potrafi poprawnie zaimplementować pewnych rzeczy to takie strony jak https://meet.jit.si nie działają obecnie na FF (rozmowy video przez przeglądarkę bez instalacji dodatkowych bajerów, w pełni OpenSource). |
Berion nie oszukujmy się, webmasterzy teraz robią strony z wykorzystaniem CMS - jedyna inwencja twórcza to zainstalowanie dodatków i przeróbka gotowego szablonu ...
|
Cytat:
AdBlock, AdBlock Hiding Helper, NoScript, Ghostery, nie wiem czy są ich odpowiedniki na Chromach, ale pewnie tak i pewnie nie identyczne w działaniu. Ale jedziemy dalej: SnapLinks, Screengrab, Flash and Video Download, Location Bar Enchancer. To główne z których na pewno nie zrezygnuje. Na chwilę obecną nie widzę alternatywy. Po za tym, również ze względów ideologicznych nie zainstaluję. Webkit zaczyna tak samo szkodzić sieci jak kiedyś IE (rozszerzenia webkit w kodzie - i potem Janusze webmasterzy budują strony które działają tylko na Chrome i IE8+). |
Cytat:
|
Mgit nie chce się przyznać, że ma "maca" xD
|
Cytat:
Ja mam wciaz opere 12.17 i wlasnie maxthon'a(a ze nawet chinski to mi nie przeszkadza. Z haozip jestem super zadowolony;) |
Cytat:
|
Możesz uzasadnić?
|
Jest jest... :taktak:
|
No brakuje jednego rozszerzenia które używałem na FF więc nie jest tak źle...
|
Prawie to właściwe słowo :taktak:
|
Na Chromium mam prawie to samo co na FF, dodatek do Delicious, dodatek do Pocket, dodatek AdBlock, dodatek VideoDownloader, mam flashplayera najnowszego bez zabawy z pipelightem. Brakuje mi tylko coś z możliwościami TabMix Plusa.
|
@Ansy to może zacznij korzystać z NetSurf albo na wet z Links2 - jeszcze mniej funkcjonalne - ale za to jaka stabilność :P
|
Coś za coś. Co prawda nie ma takich rozszerzeń jak FF jednak nie jest też*źle.
|
I mniej funkcjonalna. Nie, dzięki.
|
@Berion przeniosłem się*na Chromium (jeżeli mogę to wybieram OS, a Chrome jest zamkniętą modyfikacją/forkiem Chromium) i chyba zostanę.
Nie ma problemu z muleniem po wybudzeniu kompa, nie muli gdy wcześniej odpalę kilka-naście filmików pod flashem...no i ogólnie działa szybciej - jest bardziej responsywna. |
Miałbym wpuścić chińczyków do swojego komputera? ;)
Poza tym jak się okazało to było tylko za pierwszym razem, po usunięciu już nie wracają. Niemniej jednak źle się dzieje. Jakby nie marnowali pieniędzy na OS i genderowe głupoty, a wzięli się za optymalizację silnika to i nie potrzebne byłyby reklamy, Google i inne Yahoo. Od czasu linii 4.x ciągle jakieś kłopoty ma ta przeglądarka... Przez tą pogoń za numerkami sporo deweloperów porzuciło swoje addony, co kilka wersji trzeba wprowadzać zmiany aby dalej działały etc. Ciekawe co będzie po przejściu na 64bity... Ale zmienić nie mogę, trzymają mnie multiplatformowość, wygląd i dodatki. |
może Berionu się skusi :taktak:
|
Mnie nie namówisz. :nieee:
|
wiem że jestem nudny,
ale namawiam wszystkich na Maxthona :spoko: |
Było się nie aktualizować. :P
|
I kolejny szok. Reklamy mi wstawili do newtaba!
|
Ale czym? Wersją, która od zwykłej różni się tylko skórą i przyciskami do już istniejących, wbudowanych narzędzi?
Na chwilę obecną jest to wg. mnie bezsensowne. Być może chcą ze zwykłego lisa wywalić DOM itd. i rozwijać to w tej specjalnej wersji? Ale znowu - to bez sensu. |
Od FF odpłynęło sporo sporo osób ostatnio. Może to jest pomysł na przyciągnięcie uciekinierów?
|
Firefox developer edition...
http://www.dobreprogramy.pl/Firefox-...ews,59049.html Ja się zgadzam z biedronem! Załącznik 67983 |
W 12.17 oczywiście są. W nowszej jest szybkie wybieranie, schowek i pasek zakładek.
|
Zwykłe zakładki / ulubione itp. Nie te z ekranu szybkiego wybierania, tylko tradycyjne.
|
Używam właśnie 12.17. andrzejj9 o jakiego typu zakładkach piszesz? Bo też używam i nie wiem czy warto aktualizować ewentualnie :P
|
tu opera której szukasz -> http://www.opera.com/download/guide/?ver=12.17
|
Opera dalej nie ma zakładek/ulubionych?
Coś mi ostatnio moja wersja 11.5xxx gorzej chodziła, więc postanowiłem zaktualizować. Patrzę i nie ma zakładek (już wcześniej się skutecznie od tego wersji wzorowanej na Chrome przez to odbiłem). Na serio oni dalej tego nie przywrócili??? |
Po aktualizacji firefox'a do najnowszej wersji, mam częste zwisy. Muszę wyłączać przeglądarkę z poziomu "menadżera zadań". Jak zwykle pewnie coś spierdzielili. Trzeba będzie czekać na poprawki.
|
Cytat:
Cytat:
-/+ W roli Speed Dial polecę tylko Super Start, ale nie działa tak płynnie jak w Operze i nie da się tego tak swobodnie konfigurować. - Widziałem kiedyś dodatek, który dodawał podobny boczny pasek, na którym można było umieszczać co się chce, ale sam się niestety nie chował (na przycisku). v Można ustawić dowolną przeglądarkę domyślna przez "about:config". v Karty są domyślnie osadzane na belce okna (w Fx<29 można to było zmienić). Oczywiście o Lisię mówię. |
na FF procesor pracuje na 20-30% mocy,
uruchomiona tylko strona startowa z minaturkami :sciana: na Maxthonie kilka zakładek otwartych, użycie procka 3-6% :sciana: |
i alternatywą NA PEWNO nie jest/nie będzie firefox http://pclab.pl/news57678.html
|
opera 12 się starzeje ale też nie widzę sensownej alternatywy pomimo wad jak domyślna wyszukiwarka google
|
Andy, w tym poście zaprezentowałem obrazek: http://forum.cdrinfo.pl/f113/alterna...ml#post1283130
Wywaliłem wszystko prócz google. Dowiedziałem się gdzie indziej i przetestowałem szukajkę "duckduckgo" -działa, ale ja chcę startpage :) |
Spróbuj wywalić coś oprócz Google.
|
Reetou faktycznie, też nie jestem wymagający, ale Opera ma tych kilka smaczków, których gdzie indziej brakowało :(
|
Nie ma tak lekko niestety, sam szukam alternatywy dla Opery i nic mi nie podchodzi...
Zerknij na Maxthon'a ale też dużo mu brakuje... |
Ilość załączników: 2
Chyba pora na Firefoxa? Czy coś się zmieniło i ten program też już nie jest OK?
Ja Opery używałem z przywiązania, przyzwyczajenia. Do szczęścia potrzeba mi tylko: - lokalnego katalogu użytkownika w katalogu programu, a nie gdzieś tam na C/users.. - ładnego start page, zawierającego prostokąty moich ulubionych stron, fajnie jakby można też było tło ustawić - paska ulubionych z lewej strony, tzw. aktywny brzeg - klikam na lewy brzeg i lista się pojawia, klikam ponownie na lewy brzeg i lista znika. - możliwości ustawienia dowolnej wyszukiwarki jako domyślnej - podobają mi się karty/zakładki na górnej belce aplikacji, ale to już ma chyba każdy browser.. Jeśli mi w tych 5 punktach pomożecie, chętnie kopnę Operę w... brodę. Załącznik 65936 Załącznik 65937 |
Cytat:
|
Bezczelni są... nie mogę sobie raczej pozwolić na używanie starej przeglądarki, bo to po prostu niebezpieczne... :)
Nawet nie, że nie da się usunąć, nawet bez usuwania nie da się ustawić https://www.startpage.com/ jako domyślnej opcji! |
od wersji zdaję sie 2.14 nie da się usunąć przeglądarki google (i ustawić innej domyślnej), w 2.13 chyba jeszcze można
|
Nie mam binga :)
Programiści Opery chyba celowo blokują alternatywne wyszukiwarki :P A to by mi się baardzo nie podobało ... Załącznik 65935 Edit: Nie tylko ja mam takie problemy... http://forums.opera.com/discussion/1...-change-it-/p1 Chyba wszystko jasne: http://www.opera.com/docs/changelogs/unified/1215/ Cytat:
Chyba pora rozstać się z Operą po ok 10 latach... |
To samo...
Cytat:
|
Jakiej wersji używasz? Ja wersja 12.17 kompilacja 1863.
Zrobiłem tak jak piszesz, zawsze po wyłączeniu Opery wciska się google na stare miejsce, nawet jeśli wywaliłem go w cholerę... Przenoszę się na https://www.startpage.com/ Firefox nie protestował... Edit: No bez jaj... nawet jeśli nie wywalam google, tylko zmieniam domyślną na inną, to google wraca po restarcie Opery jako domyśla wyszukiwarka... |
Przed wywaleniem ustaw domyślną wyszukiwarkę na inną, np. Binga i dopiero wywal. Faktycznie jakiś bug, jeśli się ją wywali jak była domyślna, to po restarcie jest przywracana.
A tak BTW, obraziłeś się na Google? Znalazłeś coś lepszego? Pochwal się... |
Kto mi poradzi jak w Operze usunąć całkowicie google jako wyszukiwarke?
Wywalam ale ta gnida po restarcie znowu się dodaje... :) |
Uważam, że nie ma przeglądarki idealnej. Dlaczego ? Ponieważ w dupach nam się poprzewracało. A to nie z tej strony krzyżyk, a to otwiera się 2, a nie 1,8 sekundy, albo jakiś "mało intuicyjny interfejs", ale dlaczego ? Sam nie wiem.... :taktak:
Korzystam z lisa bo chyba się przyzwyczaiłem. Choć moim zdaniem tylko na IE działa wszystko tak jak powinno. Ale to moje zdanie. Jakiś czas jechałem na Maxthonie, ale im dłużej go miałem, tym bardziej świrował. Czasem się przycinał, albo nie otwierał poprawnie stron, które np. lis łapał bez problemu. Wtyczki do niego to jakaś porażka, o ile można w ogóle pisać o wtyczkach do tej przeglądarki. No i znowu wróciłem do lisa, bo Operka mnie już nie zmusi do powrotu..... :sciana: |
Cytat:
odkąd porzuciłem Lisa dla Maxthona, nie żałuję :nie: gesty myszy i wbudowany speed-dial mnie pasują:spoko: podoba mi sie przesuwanie okienek speed-diala (a mam ich 6 sztuk po 12 obrazków), kółkiem myszy, a nie uciążliwe klikanie w kolejne okno jak w FF. |
Chcę osiągnąć dokładnie to czego dziś nie mogę - niezależność GUI od (nazwijmy go w uproszczeniu) silnika przeglądarki.
Nie pasuje mi maniacka skłonność developerów do gruntownej przebudowy wyglądu przeglądarki wraz z kolejnymi numerkami. Mam swoje przyzwyczajenia, z którymi mi wygodnie i nie mam najmniejszego zamiaru tych przyzwyczajeń zmieniać. :nie!: |
Nie wiem czy taka modułowość jest możliwa, ale jeśli tak to co chcesz w ten sposób osiągnąć? I tak takie pluginy muszą być aktualizowane i dostosowywane aby były zgodne z rdzeniem programu, taką samą funkcję spełniają obecnie dodatki.
BTW: To nawet zapowiada się ciekawie: http://otter-browser.org/ |
Marzy mi się przeglądarka która będzie miała zupełnie oddzielone od siebie GUI i resztę (czyli to co odpowiada za połączenie, wczytanie strony, ew. wysłanie danych i tak dalej). Ciekawe czy dożyję. :mruga:
|
Cytat:
Nie wiem jak w przypadku gestów bo nie używam, ale rolę speed diala pełni Super Start, to nie to ale "ujdzie w tłoku", do notatek kojarzę jakiś Foxreminder ale nie działa tak jakbyś chciał. |
Rowniez jade na 12 bo nowa opera mi nie pasuje, FF tak samo, IE rowniez, Chrome tym bardziej;)
@Reetou skad masz opere 12.73 - nigdy nie slyszalem i goolge tez nie zna? |
Cytat:
Cytat:
|
Zastanawiające skąd ten null i query. Zaś co do reszty to współczuję wpisującym. ;p
- - - Reetou, a czego Ci brakuje? W lisie chyba jedynie brak porządnych odpowiedników Speed Diala, Opery Turbo i sensownego paska bocznego. Niby są na to dodatki, ale kiepskie. - - - Ja też już po przesiadce. Nie podoba mi się scalenie dwóch gwiazdek w jedną, zabranie przycisków Odśwież i Zatrzymaj na pasek adresowy, nie podoba mi się też zespawanie go z przyciskiem Wstecz. A tak to nawet są plusy. ;d http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1399307580 |
Zmienia się wszystko i zdecydowanie nie zawsze można powiedzieć, że na lepsze ;)
Reetou, zauważyłem nawet, że zmieniło się nawet przeznaczenie sieci, w której dziś internauci zamiast zdrowych (przynajmniej zgodnie z zapewnieniami dostawców treści), jędrnych (przynajmniej po retuszu w PS) i młodych (przynajmniej według podpisów) pań wolą fejsa :/ Aby nie być gołosłownym - to jest dzisiejsza treść kryjąca się za drugim linkiem z Twojego podpisu: Załącznik 65842 |
Tylko że do tego czasu być może ktoś już zdąży napisać skutecznie działające (w kierunku modyfikacji UI) rozszerzenia. :idea:
|
Cytat:
Więc niestety po pewnym czasie będziesz zmuszony do zmian, czy się to podoba, czy nie, tak jak ja teraz... |
Mam już 29, zainstalowała się (rzadko robię restart, hibernuję), krzyżyki są bez kombinowania.
|
Mam krzyżyki xD.
|
Nawet nie zauważyłem, zawsze zamykam środkowym mychy. :blink:
A, ja mam jeszcze 28 i mam, takie małe. ;) |
Nie mieliśmy, ale są na to sposoby.
|
Czy Wy też w najnowszym Firefoxie nie macie krzyżyków do zamykania kart?
|
Dawno nie aktualizowałem lisa.
Dziś z wersji 25 przeskoczyłem na 29. I całe szczęście że zanim to zrobiłem, to utworzyłem kopię zapasową całego profilu. Po 2 godzinach bezskutecznej walki o przywrócenie pasującego mi UI (instalacja kilku rozszerzeń + grzebanie w ustawieniach) dokonałem downgrade'u do ff28 z przywróceniem kopii zapasowej profilu. I jest jak powinno być. :spoko: |
Panel co "na forum" nie wyświetla wątków z forum...
|
Chciałem się pochwalić jak mało pamięci FF potrafi zjeść ;) Bo 1.9GB przy 32 kartach, gdzie każda jest wymagająca (tona JS i innych rzeczy) to chyba nie tak dużo nie?
btw, czy FF od wersji 26 ma już włączoną separację procesów (kart) tak jak Chrome? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:54. |