Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   jak wygląda TERAZ Wasz pulpit? <STYLIZACJA WINDY> (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jak-wyglada-teraz-wasz-pulpit-stylizacja-windy-28302/)

M@X 01.06.2013 15:57

jak wygląda TERAZ Wasz pulpit? &lt;STYLIZACJA WINDY&gt;

To GeekTool na pierwszym planie?

Gadzina18 01.06.2013 14:44

Ilość załączników: 1
ed, świetny pulpit, muszę to sprawdzić u siebie na 7, tymczasem tak wygląda mój pulpit na maku

Załącznik 62506

Yossi 11.01.2013 09:53

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1236900)

Wrzuciłem u siebie pod Win 8 Pro i bardzo mi się podoba :)
Ciekawe jak wygląda na jakimśbardziej wypasionym ekranie - np. Retina Display ;)

Prezesik 06.01.2013 13:48

Świetne :)

joujoujou 06.01.2013 01:38

A drukarka gdzie? :P

ed hunter 06.01.2013 00:53

No, posprzątałem trochę komputer. :D

http://img841.imageshack.us/img841/7259/posprzatane.jpg

http://www.wallhunt.com/wallpaper-wa...ktop-wallpaper

Yossi 08.10.2012 12:38

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1225162)
z win8 nie miałem styczności ale nie jest tak, że ms idzie raczej w kierunku nie tyle uproszczenia interfejsu, a przystosowania go do urządzeń z ekranem dotykowym?
albo raczej jedno i drugie za jednym zamachem, bo sterowanie dotykowe wymaga prostoty

Pozwolisz, że wypowiem się obszernie: TAK

Sterowanie dotykowe wymaga (i będzie wymagało) coraz więcej prostoty.
Kafelki w Win 8 dzielą się na 2 kategorie: te, które są interferjsem do wersji aplikacji (fanboye wybaczcie - nienawidzę językowego koszmarka "apka" i nie przechodzi mi ono przez klawiaturę) przenaczonych dla Win8 oraz starsze, które mają tylko małe ikonki do wyświetlania - zresztą, całkiem ładne. Może ja się mylę, ale nie ma chyba sensu tworzenia graficznych i wyświetlających aktywną zawartośc kalefków, dla programów, tworzonych z myślą o starszych wersjach Win. (które, oczywiście działają w najlepsze - nie każda firma może to o swoich aplikacjach powiedzieć - prawda?)

Tak jeszcze - gwoli wyjaśnienia - ja zamieściłem screenn mojego puplitu nie po to, żeby kogoś namawiać, tylko po to, żeby go po prostu pokazać. Jak ktoś jest zainteresowany, to chętnie pomogę skonfiguurować wg życzenia, a jak ktoś nie chce bo mu brakuje w tym np,. loga z jakimś owocem, no to ja na to już nic nie poradzę ;-)

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1225161)
No tak tu się muszę zgodzić. I tak - ten trend będzie teraz dominujący.
Bo to jest jak pokazuje praktyka (czyli Apple i Android) bardzo pożądane i co najważniejsze - bardzo dochodowe.
I to jest dobry trend (dla większości), ale mam cichą nadzieję, że stare rozwiązania nie odejdą do lamusa tak całkowicie.

PS. Moje Babcie już nie potrzebują niestety żadnych interfejsów :( ale jestem pewien że pozdrowienia słyszały :)

I tu Cię przyłapałem ( to oczywiście żart bo wiem, że się nie obrazisz ;-) )
Dzielisz swiat na czarny i biały: czyli - Apple vs. Android - byc może nie zauważyłeś, ale istnieja też inne - starsze i młodsze systemy na świecie. Spróbuj zobaczyć też takie odcienie jak: ciemnobiały i jasnoczarny ;-)

M@xiu - jestem już bardzo zniecierpliwiony. Dalej nie ma nikogo, kto by mi udowodnił, jak bardzo emejzing i osom jest IP5. no i - że mnie nie stać (1,00 PLN + VAT).

Pierwszy 08.10.2012 12:12

z win8 nie miałem styczności ale nie jest tak, że ms idzie raczej w kierunku nie tyle uproszczenia interfejsu, a przystosowania go do urządzeń z ekranem dotykowym?
albo raczej jedno i drugie za jednym zamachem, bo sterowanie dotykowe wymaga prostoty

sobrus 08.10.2012 12:06

No tak tu się muszę zgodzić. I tak - ten trend będzie teraz dominujący.
Bo to jest jak pokazuje praktyka (czyli Apple i Android) bardzo pożądane i co najważniejsze - bardzo dochodowe.
I to jest dobry trend (dla większości), ale mam cichą nadzieję, że stare rozwiązania nie odejdą do lamusa tak całkowicie.

PS. Moje Babcie już nie potrzebują niestety żadnych interfejsów :( ale jestem pewien że pozdrowienia słyszały :)

Yossi 08.10.2012 11:30

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1225129)
Oczywiście będę musiał polegać na tym co napiszesz - gdybym z góry zakładał że napiszesz bzdury to bym w ogóle się Ciebie nie pytał :)
Miałem nadzieję na rzetelną opinię, czy to się sprawdza i w czym jest wygodniejsze od tradycyjnego pulpitu.

Dzięki. Gdyby nie zależało mi na Twojej opinii, to bym w ogóle nie odpowiadał - prawda? Na tym polega przecież dyskusja.

Cytat:

Aktualnie bez kafelków też potrzebuje jednego kliknięcia, aby np. odpalic Firefoxa (na moich screenach widać na górze skróty do programów).

Zgoda. Tylko, że nIe na tym to polega. MS dąży w tej chwili (o ile się nie mylę) do unifikacji swoich systemów w taki sposób, żebu nawet Twoja babcia (babcia Sorbusa - pozdro!) mogła nauczyć się obsługi jednego systemu, a potem używac różnych urzadzeń.
I teraz uwaga - pionierem w tej dziedzinie jest na pewno Apple - nikt rozsądny nie będzie tego kwestionować. Tylko, że pomysł, a wykonanie, to 2 różne rzeczy. Moim zdaniem - to co wymyśliło Apple, a w praktyce zastosowało MS, bedzie wyznacznikiem rozwoju branży IT przez najbliższe 20 lat. I każdy, kto nazwie mnie hejterem, niech się 3 razy przedtem zastanowi.

Cytat:

I nie bardzo wiem gdzie tu można coś uprościć czy ulepszyć :hmm:.

Interfejs Metro został przetestowany wczoraj na mojej żonie i jej koleżance. Opaniowanie podstawowych funkcji zajłęo każdej z nich jakieś 5 min. Obie stwierdziły, że teraz jest łatwiej, szybciej i ładniej.
Zdaję sobie spawę z tego, że każdy hardcorowy informatyk używa wyłącznie konsoli w trybie tekstym, a każdy GUI to porażka, ale weźcie pod uwage jedn rzecz. Specjaliści IT to może jakieś 0,0001% wszystkich użytkowników Win. Nie dla nich został stworzony Win 8.
MS wzięło od Apple jedną rzecz - system ma być d*e*b*i*l*n*i*e prosty - użytkownik nie musi myśleć, ważne, żeby płacił. Stąd tak ścisła integracja z różnego rodzaju sklepami, serwisami społecznościowymi (cokolwiek miałoby to oznaczać, nie wiem bo żadnego nie używam i nie mam zamiaru)

Cytat:

Wiem za to jak można pogorszyć - np w Gnome 3. Najpierw trzeba wybrać activities a potem dopiero jest aż kilka najważniejszych skrótów + mega nieczytelne menu. To jest fail.

No można, a le - w zasadzie - po co ???

sobrus 08.10.2012 08:40

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1224975)
Moim zdaniem, instalowanie Win 8 na VirtualBox mija się z celem. Nie chcesz, nie instaluj, ale w tej sytuacji będziesz musiał uwierzyć w to, co ja piszę - prawda? Nie ma żadnej konieczności "na siłę uwygodniania" i używania 2 pulpitów. Możesz używac jednego, drugiego lub obu. Jak wolisz.

Oczywiście będę musiał polegać na tym co napiszesz - gdybym z góry zakładał że napiszesz bzdury to bym w ogóle się Ciebie nie pytał :)
Miałem nadzieję na rzetelną opinię, czy to się sprawdza i w czym jest wygodniejsze od tradycyjnego pulpitu.

Aktualnie bez kafelków też potrzebuje jednego kliknięcia, aby np. odpalic Firefoxa (na moich screenach widać na górze skróty do programów).
Ikona jest widoczna nawet gdy mam uruchomioną inną aplikacje na zmaksymalizowanym oknie, taką sztuke umie nawet Win XP (szybkie uruchamianie).
I nie bardzo wiem gdzie tu można coś uprościć czy ulepszyć :hmm:.

Wiem za to jak można pogorszyć - np w Gnome 3. Najpierw trzeba wybrać activities a potem dopiero jest aż kilka najważniejszych skrótów + mega nieczytelne menu. To jest fail.

Berion 05.10.2012 19:07

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1224932)
1. Kolorystyka nowego Win jest dość ochydna, szczególnie w defaulcie, na szczęście - jak to zwykle bywa przy produktach MS - można sobie zmienić praktycznie wszystko, według własnego gustu.

Czyli co? Na kilka predefiniowanych themów i kilkanaście predefiniowanych teł? No to rzeczywiście wszystko.

Cytat:

2. Interfejs "Metro" ma to do siebie, że NIE MUSISZ go używać, można spokojnie używać tylko Aero - decyzja należy do użytkownika.
W Win8 nie ma Aero, chyba że tak się teraz nazywa zubożone Aero Glass. ;)
I niestety, ale nie da się go nie używać, nawet jak wyłączysz to tylko sam "kaflowy start".

Cytat:

1. Rozmiar, zawartość i położenie każdego kafelka użytkownik definiuje sam. Nawet jeśli są to aplikacje pisane pod starsze wersje systemu.
A przypadkiem rozmiary nie są dwa? Mały i szeroki, o niezmiennej wysokości? Po za tym stare programy mają kolorowe ikonki, a nie płaskie i nie można ich samemu zmieniać (przynajmniej z poziomu tego ui).

Yossi 05.10.2012 11:03

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1224968)
Hmm, szczerze mówiąc myślałem, że screen Yossiego jest z jakiejś nakładki na Windows 7.
Brak pełnokafelkowych ikon, które M@X zauważa, mogę wybaczyć w fazie testowej. Ale widzę, że MS nie poradził sobie z wywaleniem ikony "Odinstaluj". Tak jakby user co chwila odinstalowywał Nokia PC Suite... Akurat to można było załatwić prostym filtrem...

Powiedz mi jakbyś chciał widzieć ten pulpit, a ja dostosuję go wg Twojegu gustu w jakieś 3 minuty. Poza tym - przeczytaj uważnie co napisałem wyżej co do rozmiaru i wyglądu kafelków.

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1224968)
BTW czy Windows 8 dalej pielęgnuje zwyczaj z epoki floppy - pokazywania userowi dysków i partycji?

Nie, po prostu Win8 NIE pielęgnuje starannego ograniczania dostępu swoim użytkownikom do ich własnych plików i obciania możliwości zarzadzania nimi w taki sposób, w jaki im się podoba , a nie producentowi systemu.

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1224974)
Nie zainstaluje Win8 (próbowałem na VirtualBox, ale trzeba sie rejestrować itd), ale po prostu chciałem wiedzieć z czym to się je.

Uwygadnianie "na siłę", dodając sobie konieczność przełączania między dwoma pulpitami - jest dla mnie nieco chybione. Ale OK, wierzę że to może być wygodne.

Moim zdaniem, instalowanie Win 8 na VirtualBox mija się z celem. Nie chcesz, nie instaluj, ale w tej sytuacji będziesz musiał uwierzyć w to, co ja piszę - prawda? Nie ma żadnej konieczności "na siłę uwygodniania" i używania 2 pulpitów. Możesz używac jednego, drugiego lub obu. Jak wolisz.

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1224974)
Podział na dyski i partycję jest dla mnie bardzo ważny. Z tego powodu że różne części dysków mają różną prędkość, a operacje miedzy dyskami są szybsze niż na jednym.
Przy przerzucaniu 25GB kilka razy w ciągu dnia, jak wczoraj, to ma znaczenie. Najlepiej to robić na początkowych partycjach dwóch dysków.
Choć z drugiej strony dobrze jest wiedzieć który dysk który - żeby zrobić backup jednego na drugi....

Zgadzam się w 100%. Niestety, nie każdy potrafi to zrozumieć. Bo przecież nieomylny prorok powiedział, że bezpośredni dostęp do dysku i partycji to ZŁO! A przecież z NIM się nie dyskutuje. A jak ktoś tego nie rozumie to go nie stać!

sobrus 05.10.2012 10:58

Nie zainstaluje Win8 (próbowałem na VirtualBox, ale trzeba sie rejestrować itd), ale po prostu chciałem wiedzieć z czym to się je.

Uwygadnianie "na siłę", dodając sobie konieczność przełączania między dwoma pulpitami - jest dla mnie nieco chybione. Ale OK, wierzę że to może być wygodne.

System dla ZU to dla mnie krok wstecz. Najpierw dali możliwości i rozbudowali systemy jak mogli, a teraz zauważyli że ludzie są za głupi żeby tego używać - i wszystko zabierają. Rozumiem ze za 10 lat odkryją amerykę i wrócimy do poziomu Windows XP.
Będzie nowość - multitasking.

Podział na dyski i partycję jest dla mnie bardzo ważny. Z tego powodu że różne części dysków mają różną prędkość, a operacje miedzy dyskami są szybsze niż na jednym.
Przy przerzucaniu 25GB kilka razy w ciągu dnia, jak wczoraj, to ma znaczenie. Najlepiej to robić na początkowych partycjach dwóch dysków.
Gdybym miał RAID i bcache na SSD - to pewnie bym z partycji zrezygnował. Wtedy faktycznie nie będzie to miało znaczenia.

Choć z drugiej strony dobrze jest wiedzieć który dysk który - żeby zrobić backup jednego na drugi, albo żeby wyłączyć nieużywany.
Na RAID 0+1+bcache mnie niestety nie stać :(

pali 05.10.2012 10:44

Hmm, szczerze mówiąc myślałem, że screen Yossiego jest z jakiejś nakładki na Windows 7.
Brak pełnokafelkowych ikon, które M@X zauważa, mogę wybaczyć w fazie testowej. Ale widzę, że MS nie poradził sobie z wywaleniem ikony "Odinstaluj". Tak jakby user co chwila odinstalowywał Nokia PC Suite... Akurat to można było załatwić prostym filtrem...

sobrus,
to jest system dla ZU.
ZU używa zestawu kilku programów i odchodzi od używania klawiatury.
Mi to się podoba. Chcę mieć inny system niż ZU.

Cytat:

Mam 3 dyski twarde nie licząc partycji, więc 1 okno mnie nie urządzi, chyba że użyje kart
.

BTW czy Windows 8 dalej pielęgnuje zwyczaj z epoki floppy - pokazywania userowi dysków i partycji?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:54.