![]() |
jak wygląda TERAZ Wasz pulpit? <STYLIZACJA WINDY>
To GeekTool na pierwszym planie?
|
Ilość załączników: 1
ed, świetny pulpit, muszę to sprawdzić u siebie na 7, tymczasem tak wygląda mój pulpit na maku
Załącznik 62506 |
Cytat:
Ciekawe jak wygląda na jakimśbardziej wypasionym ekranie - np. Retina Display ;) |
Świetne :)
|
A drukarka gdzie? :P
|
No, posprzątałem trochę komputer. :D
http://img841.imageshack.us/img841/7259/posprzatane.jpg http://www.wallhunt.com/wallpaper-wa...ktop-wallpaper |
Cytat:
Sterowanie dotykowe wymaga (i będzie wymagało) coraz więcej prostoty. Kafelki w Win 8 dzielą się na 2 kategorie: te, które są interferjsem do wersji aplikacji (fanboye wybaczcie - nienawidzę językowego koszmarka "apka" i nie przechodzi mi ono przez klawiaturę) przenaczonych dla Win8 oraz starsze, które mają tylko małe ikonki do wyświetlania - zresztą, całkiem ładne. Może ja się mylę, ale nie ma chyba sensu tworzenia graficznych i wyświetlających aktywną zawartośc kalefków, dla programów, tworzonych z myślą o starszych wersjach Win. (które, oczywiście działają w najlepsze - nie każda firma może to o swoich aplikacjach powiedzieć - prawda?) Tak jeszcze - gwoli wyjaśnienia - ja zamieściłem screenn mojego puplitu nie po to, żeby kogoś namawiać, tylko po to, żeby go po prostu pokazać. Jak ktoś jest zainteresowany, to chętnie pomogę skonfiguurować wg życzenia, a jak ktoś nie chce bo mu brakuje w tym np,. loga z jakimś owocem, no to ja na to już nic nie poradzę ;-) Cytat:
Dzielisz swiat na czarny i biały: czyli - Apple vs. Android - byc może nie zauważyłeś, ale istnieja też inne - starsze i młodsze systemy na świecie. Spróbuj zobaczyć też takie odcienie jak: ciemnobiały i jasnoczarny ;-) M@xiu - jestem już bardzo zniecierpliwiony. Dalej nie ma nikogo, kto by mi udowodnił, jak bardzo emejzing i osom jest IP5. no i - że mnie nie stać (1,00 PLN + VAT). |
z win8 nie miałem styczności ale nie jest tak, że ms idzie raczej w kierunku nie tyle uproszczenia interfejsu, a przystosowania go do urządzeń z ekranem dotykowym?
albo raczej jedno i drugie za jednym zamachem, bo sterowanie dotykowe wymaga prostoty |
No tak tu się muszę zgodzić. I tak - ten trend będzie teraz dominujący.
Bo to jest jak pokazuje praktyka (czyli Apple i Android) bardzo pożądane i co najważniejsze - bardzo dochodowe. I to jest dobry trend (dla większości), ale mam cichą nadzieję, że stare rozwiązania nie odejdą do lamusa tak całkowicie. PS. Moje Babcie już nie potrzebują niestety żadnych interfejsów :( ale jestem pewien że pozdrowienia słyszały :) |
Cytat:
Cytat:
I teraz uwaga - pionierem w tej dziedzinie jest na pewno Apple - nikt rozsądny nie będzie tego kwestionować. Tylko, że pomysł, a wykonanie, to 2 różne rzeczy. Moim zdaniem - to co wymyśliło Apple, a w praktyce zastosowało MS, bedzie wyznacznikiem rozwoju branży IT przez najbliższe 20 lat. I każdy, kto nazwie mnie hejterem, niech się 3 razy przedtem zastanowi. Cytat:
Zdaję sobie spawę z tego, że każdy hardcorowy informatyk używa wyłącznie konsoli w trybie tekstym, a każdy GUI to porażka, ale weźcie pod uwage jedn rzecz. Specjaliści IT to może jakieś 0,0001% wszystkich użytkowników Win. Nie dla nich został stworzony Win 8. MS wzięło od Apple jedną rzecz - system ma być d*e*b*i*l*n*i*e prosty - użytkownik nie musi myśleć, ważne, żeby płacił. Stąd tak ścisła integracja z różnego rodzaju sklepami, serwisami społecznościowymi (cokolwiek miałoby to oznaczać, nie wiem bo żadnego nie używam i nie mam zamiaru) Cytat:
|
Cytat:
Miałem nadzieję na rzetelną opinię, czy to się sprawdza i w czym jest wygodniejsze od tradycyjnego pulpitu. Aktualnie bez kafelków też potrzebuje jednego kliknięcia, aby np. odpalic Firefoxa (na moich screenach widać na górze skróty do programów). Ikona jest widoczna nawet gdy mam uruchomioną inną aplikacje na zmaksymalizowanym oknie, taką sztuke umie nawet Win XP (szybkie uruchamianie). I nie bardzo wiem gdzie tu można coś uprościć czy ulepszyć :hmm:. Wiem za to jak można pogorszyć - np w Gnome 3. Najpierw trzeba wybrać activities a potem dopiero jest aż kilka najważniejszych skrótów + mega nieczytelne menu. To jest fail. |
Cytat:
Cytat:
I niestety, ale nie da się go nie używać, nawet jak wyłączysz to tylko sam "kaflowy start". Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Nie zainstaluje Win8 (próbowałem na VirtualBox, ale trzeba sie rejestrować itd), ale po prostu chciałem wiedzieć z czym to się je.
Uwygadnianie "na siłę", dodając sobie konieczność przełączania między dwoma pulpitami - jest dla mnie nieco chybione. Ale OK, wierzę że to może być wygodne. System dla ZU to dla mnie krok wstecz. Najpierw dali możliwości i rozbudowali systemy jak mogli, a teraz zauważyli że ludzie są za głupi żeby tego używać - i wszystko zabierają. Rozumiem ze za 10 lat odkryją amerykę i wrócimy do poziomu Windows XP. Będzie nowość - multitasking. Podział na dyski i partycję jest dla mnie bardzo ważny. Z tego powodu że różne części dysków mają różną prędkość, a operacje miedzy dyskami są szybsze niż na jednym. Przy przerzucaniu 25GB kilka razy w ciągu dnia, jak wczoraj, to ma znaczenie. Najlepiej to robić na początkowych partycjach dwóch dysków. Gdybym miał RAID i bcache na SSD - to pewnie bym z partycji zrezygnował. Wtedy faktycznie nie będzie to miało znaczenia. Choć z drugiej strony dobrze jest wiedzieć który dysk który - żeby zrobić backup jednego na drugi, albo żeby wyłączyć nieużywany. Na RAID 0+1+bcache mnie niestety nie stać :( |
Hmm, szczerze mówiąc myślałem, że screen Yossiego jest z jakiejś nakładki na Windows 7.
Brak pełnokafelkowych ikon, które M@X zauważa, mogę wybaczyć w fazie testowej. Ale widzę, że MS nie poradził sobie z wywaleniem ikony "Odinstaluj". Tak jakby user co chwila odinstalowywał Nokia PC Suite... Akurat to można było załatwić prostym filtrem... sobrus, to jest system dla ZU. ZU używa zestawu kilku programów i odchodzi od używania klawiatury. Mi to się podoba. Chcę mieć inny system niż ZU. Cytat:
BTW czy Windows 8 dalej pielęgnuje zwyczaj z epoki floppy - pokazywania userowi dysków i partycji? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:54. |