Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   jak wygląda TERAZ Wasz pulpit? <STYLIZACJA WINDY> (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jak-wyglada-teraz-wasz-pulpit-stylizacja-windy-28302/)

Yossi 05.10.2012 10:38

Przede wszystkim, chciałbym wyjaśnić, że nie jestem fanboyem MS. Ani żadnej innej firmy. Osobiście, wolałbym pracować na Solarisie, ale ten projekt został już chyba ostatecznie zarzucony (oprócz garstki oddanych fanów, czyli Open Solaris).

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1224960)
Wyglad wyglądem, ale powiedz czy to się wygodnie używa. Bo ja zupełnie tego nie widze.
To jest poważne pytanie, ponieważ wątpie żebym miał okazję przy Windows 8 posiedzieć w najbliższej przyszłości.

Doskonale Cię rozumiem, ponieważ jeszcze 2 miesiące temu miałem dokładnie te same wątpliwości. Przekonywać Cię nie będe bo to by było tak samo, jak przekonywanie mnie, że iOS to "najbardziej zaawansowany system operacyjny na swiecie" ;). Ale proponuję - zainstaluj sobie Win 8 na jakiejś wolnej partycji jako drugi system i spróbuj używac przez tydzień - to powinno wystarczyć.

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1224960)
Powiedzmy że robie to co robiłem wczoraj, czyli tworzenie płyt bluray z kamery wideo i mam odpalone (wersja uproszczona - pliki są już gotowe):
- imgburn
- avchd editor
- multiavchd
- vlc
- 3-4 okienka z plikami, abym mógł przenosić gotowe dane i oglądać je (wejście i wyjście). Mam 3 dyski twarde nie licząc partycji, więc 1 okno mnie nie urządzi, chyba że użyje kart.
- terminal, albo kilka, bo czasem się przydaje
- firefoxa (też moze być kilka okien)
- no i jakiś tam odtwarzacz muzyki zebym sie nie zanudził

To nie jest jakaś bardzo ciężka robota. Teraz rozkładam sobie wszystko na 4 pulpitach, a programy moge minimalizować, zwijać, przełącząc między nimi paskiem zadań.

A gdybym miał metro to :hmm:. No właśnie nie wiem.

To trochę nie takie podejście. W Win 8 dlatego masz 2 interfejsy: Aero - żebyś mógł sobie bezproblemowo pracować tak, jak do tej pory, a do tego Metro - żeby zapewninć Ci wygodę używania nowego systemu

sobrus 05.10.2012 10:17

Wyglad wyglądem, ale powiedz czy to się wygodnie używa. Bo ja zupełnie tego nie widze.
To jest poważne pytanie, ponieważ wątpie żebym miał okazję przy Windows 8 posiedzieć w najbliższej przyszłości.

Powiedzmy że robie to co robiłem wczoraj, czyli tworzenie płyt bluray z kamery wideo i mam odpalone (wersja uproszczona - pliki są już gotowe):
- imgburn
- avchd editor
- multiavchd
- vlc
- 3-4 okienka z plikami, abym mógł przenosić gotowe dane i oglądać je (wejście i wyjście). Mam 3 dyski twarde nie licząc partycji, więc 1 okno mnie nie urządzi, chyba że użyje kart.
- terminal, albo kilka, bo czasem się przydaje
- firefoxa (też moze być kilka okien)
- no i jakiś tam odtwarzacz muzyki zebym sie nie zanudził

To nie jest jakaś bardzo ciężka robota. Teraz rozkładam sobie wszystko na 4 pulpitach, a programy moge minimalizować, zwijać, przełącząc między nimi paskiem zadań.

A gdybym miał metro to :hmm:. No właśnie nie wiem. Na Gnome3 siedziałbym i płakał, bo tam odpalenie więcej niż 1 aplikacji na pulpit to samobójstwo.
Na Aero da się bez problemu pracować, tym bardziej jeżeli właczymy kilka pulpitów (nView czy HydraVision).

Yossi 05.10.2012 08:27

Temat jest co prawda o upiększeniach i ja raczej żartem wrzuciłem screena z mojego Win8, ale że temat zawiera również " jak wygląda TERAZ Wasz pulpit?", więc chyba nie jest OT.
Jak mawiał mędrzec - "wracając do adremu..."
1. Kolorystyka nowego Win jest dość ochydna, szczególnie w defaulcie, na szczęście - jak to zwykle bywa przy produktach MS - można sobie zmienić praktycznie wszystko, według własnego gustu. Nie każda firma może to o swoich produktach powiedzieć - prawda?
2. Interfejs "Metro" ma to do siebie, że NIE MUSISZ go używać, można spokojnie używać tylko Aero - decyzja należy do użytkownika. Nie każda firma może to o swoich produktach powiedzieć - prawda?
3. Kiedy po raz pierwszy odpaliłem Win 8 z Metro, moje wrażenia były dokładnie takie same, jak moich szanownych interlokutorów, czyli:
- ochyda - fatalne kolory
- po co to komu potrzebne?
tutaj pozwole sobie odpowiedziec na konkretne wpisy:
- "nie wkurza cię to całe Metro..? (kilka razy bardziej zagracające ekran.. i to na stałe)" ODP: wkurzało przezs pierwsze kilka dni, teraz - po ponad 2 miesiącach używania ja już nie chcę starego menu Start. Nowe jest po prostu wygodniejsze i bardziej przyjazne dla użytkownika (wbrew pozorom). Moja żona, dla której łatwość użycia jest absolutnym priorytetem, po 2 dniach stwierdziła, że nie chce już Win 7, bo w Win 8 z Metro ma wszystko łatwiej i szybciej.
- "koszmarne są te kafelki" - takie same wrażenie miałem przez pierwsze parę dni. Potem przestałem je zauważać, a zacząłem docieniać ich aktywną zawartość. To naprawdę ułatwia życie.
- "Jedyna 'zaleta' tego całego rozszerzenia to to, że można je stosunkowo łatwo i szybko wyłączyć.." oczywiście, że mozna, jednak ja bym nie radził. Lepiej się do tego rozwiązania przywyczaić bo jest naprawdę nowym rozwiązaniem w dziedzinie GUI i to naprawdę działa.

Przyznaję się, że przed wypróbwaniem w czasie normalnej eksploatacji systemu, strasznie plułem na Metro, a szczególnie na kafelki. Po dłuższym, codziennym użytkowaniu, moje zdanie zmieniło się o 180 stopni.

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1224931)
To programy dla Metro, poza standardowymi, nie maja "pelnokafelkowych" ikon? Brzydkie toto... :-(

Nie bardzo rozumiem - czy chodzi Ci to, że dodatkowo instalowane aplikacje nie mają pełnowymiarowych kafelków? Ależ owszem - mają i to w 2 wariantach:
1. Rozmiar, zawartość i położenie każdego kafelka użytkownik definiuje sam. Nawet jeśli są to aplikacje pisane pod starsze wersje systemu. Nie każda firma może to o swoich produktach powiedzieć - prawda?
2. Aplikacje pisane pod Win 8 z zasady pojawiają się w dużych kafelkach, ale oczywiście użytkownik może to sobie zmienić. Nie każda firma może to o swoich produktach powiedzieć - prawda?
3. Brzydkie/ładne to raczej pojęcia subiektywne. Jak mawiał mędrzec: "nie to jest ładne, co jest ładne, ale to, co sią komu podoba".

M@X 05.10.2012 08:27

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1224842)
Swego czasu zainstalowałem RocketDock, potem StarDock, a potem odinstalowalem bo oba zaczęły mnie wkurzać.

Teraz mój desktop wygląda tak: ;)

To programy dla Metro, poza standardowymi, nie maja "pelnokafelkowych" ikon? Brzydkie toto... :-(

sobrus 05.10.2012 07:41

Mi tam się nawet podobają. Estetycznie.

Ale nie bardzo sobie potrafie wyobrazić pracę z takim interfejsem :hmm:

Zna ktoś jakiś dobry filmik na YT pokazujący z czym to się je?
Chodzi mi jak sobie radzić z multitaskingiem, wieloma oknami na raz itd.

Bo jeżeli cały ekran to menu, to okna je zasłaniają? I jak między nimi przechodzić? :hmm:

andrzejj9 05.10.2012 07:10

delikatnie mówiąc..

Jedyna 'zaleta' tego całego rozszerzenia to to, że można je stosunkowo łatwo i szybko wyłączyć..

Zetoxa 05.10.2012 00:34

koszmarne są te kafelki :>

andrzejj9 05.10.2012 00:27

To Rocket Dock cię denerwował, a nie wkurza cię to całe Metro..? (kilka razy bardziej zagracające ekran.. i to na stałe)

Yossi 04.10.2012 13:51

Ilość załączników: 1
Swego czasu zainstalowałem RocketDock, potem StarDock, a potem odinstalowalem bo oba zaczęły mnie wkurzać.

Teraz mój desktop wygląda tak: ;)

M@X 28.09.2012 23:23

Ladne CoverFlow na drugim screenie :-)! :spoko:

sobrus 28.09.2012 22:00

U mnie niezmiennie stara szkoła :)

http://en.zimagez.com/miniature/screen697.png

http://en.zimagez.com/miniature/screen2204.png

http://en.zimagez.com/miniature/s3124.png

M@X 27.09.2012 21:42

http://img259.imageshack.us/img259/9...927o213.th.png

Co tu tak cicho?

nimal 03.01.2012 17:38

:taktak:

melag 02.01.2012 19:46

Nimal, czyżby M.?

M@X 01.01.2012 20:21

Ilość załączników: 1
U mnie niewiele zmian, ale tapeta z chronometrem wpadla mi w oko...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:25.