![]() |
Nieoryginalne kartlidże często nie dukują dobrze od nowości.
... Miałem tak z lexmarkiem. Wkład 50zł, a drukować sie nie dało (przynajmniej kilka dysz zapchanych). Kolory do bani. Kasa w błoto. |
Czy w starszych drukarkach HP (konkretnie 5550), do której kartridże były z głowicą, może się zepsuć (zużyć) coś w samej drukarce, co odpowiada za jakość druku? Mam od jakiegoś czasu problem z drukowaniem, objawiający się jaśniejszymi pasami, albo nawet nie drukowaniem kawałków tekstu (obrazu). Kupiłem nowy kartridż (ale nieoryginalny) i problem dalej występuje. Kolorowy niby drukuje lepiej, ale też nie zawsze. Miałem już reklamować tusz, ale zastanawiam się, że to może jednak wina już samej drukarki, która kilka lat ma. Można to jakoś sprawdzić?
|
Cytat:
|
|
a więc... po przeliczeniu kosztów różnych drukarek wyszło że P50. Brothery w podobnej cenie a co za tym idzie wybrałem epsona i drukarka została zamówiona. jak już będę miał cały komplet to podzielę się odczuciami :-)
dzięki :-) |
sobrus, masz rację
napisałem co wyczytałem w instrukcji, teraz załączyłem WPA AES i działa wbrew instrukcji :) |
Brat ma chyba 375CW (Ja mam DCP-357C) i o ile pamietam sieć WPA a drukarka działa.
Z mojego jestem extremalnie zadowolony. Zbiorniczki 37ml to jest to. W rok nie zuzyłem nawet połowy kolorów choc sobie zdjęcia drukuje. Wiem ze od tego są fotolaby, ale sam zrobiłem, sam RAW wywołałem, to i lubie sobie sam wydrukować :) Czarny tylko idzie jak woda (tez 37ml) - bo drugi brat (student) drukuje książki .... kilkanaście - kilkadziesiat stron dziennie i uzywa jako xero (kolorowego tez...). Mam laser ale atramentówką taniej wychodzi.. (nie sądziłem ze to bedzie mozliwe :D). Polecam brotherki :) Tylko jeden problem Na allegro nie widze juz tuszu LC1000 firmy skyhorse :(. A ja tańszego nie potrzebuje skoro w rok nie zużyłem nawet połowy. A oryginały za drogie ... edit: są! na tuszsklep.pl po 19zł dzis ze dwa zamówie :) |
"Ja gdybym miał kupować dzisiaj to w dalszym ciągu byłaby to drukara laserowa mono SAMSUNG ML-1640"
z tym, że kolor potrzebny wiec laserowki mono odpadaja :-/ |
Ja gdybym miał kupować dzisiaj to w dalszym ciągu byłaby to drukara laserowa mono SAMSUNG ML-1640, dlaczego ? Owszem są zabezpieczenia, liczniki, chip ale aby ją wyzerować wystarczy zwarcie śrubokrętem na pewnym układzie, co w domowych warunkach (~1500 kartek) byłoby rytuałem tylko corocznym :D Gwarancji nie tracimy bo nic nie widać... Mi dalej jeszcze został litr czarnego płynu do mojej 930C ... :rotfl:
|
dzieki za obszerny post. jednak
"dla siebie kupiłbym Brother DCP-585CW, droższy o 100 zł, który ma chyba lepszy wyświetlacz" i z tego co widze na allegro ponad 400. model niżej który podawałes to tez w okolicach 350. czyli dalej w okolicach P50 Epsona (a jak nic lepszego się nie znajdzie to wlasnie na P50 padnie, choć z bólem portfela). Dodam, że nie potrzebuje drukarki z czytnikiem kart, wyświetlaczem. Skaner mam więc 'kombajn' też nie jest koniecznością. Poczekam jeszcze na Wasze propozycje a jak nie to hmm... P50 (choć to sporo 'na wyrost') |
Od kilku lat używam Brother DCP-115C Drukuję głównie tekst, dużo kolorowych tabelek. Jakieś 300 - 1000 stron miesięcznie
Zalety: - kupuję torbę tuszy Unink za 70 zł (sztuka ~2 zł) i starcza mi to na bardzo długo. - tusze to zwyczajne plastikowe pojemniki z dziurkami, oryginały mają jakieś zaworki, ale to tylko po to aby nie wypływał tusz po odwróceniu drukarki do góry nogami - bezproblemowa praca z zamiennikami, zazwyczaj drukarka czyści je do zera - wygodna praca bez komputera (szczególnie duże guziki mono/kolor do kopiowania) - solidna konstrukcja, szary plastik na górze nie zbiera kurzu - czytnik kart SD, xD, CF - brak duplexu (standard w tej klasie), ale konstrukcja podajnika jest taka, że łatwo ręcznie obrócić kartki do druku dwustronnego Wady: - niepodświetlany, nieruchomy wyświetlacz - trzeba nachylić się pod odpowiednim kątem, aby coś z niego odczytać - skaner typowo dokumentowy, zdjęć bym na nim nie skanował (kolory) - przy zamiennikach wskaźnik poziomu tuszu często opowiada głupoty, ale mimo wszystko dobrze sygnalizuje koniec tuszu, co jest najważniejsze --------- Teraz mam na biurku Brother DCP-375CW, kupiłem dla kogoś i testuję. Widzę, że tusze są po 3 zł i wydaje mi się, że ich inna konstrukcja może powodować większe problemy, no ale zobaczymy. Drukarka ma USB/LAN/Wi-Fi , ale tylko jeden z interfejsów może być aktywny. Podłączyłem przez Wi-Fi. Zasięg świetny. Instalacja bezproblemowa. Wady: - czarny fortepianowy plastik ... kurz - ten sam wyświetlacz - dla siebie kupiłbym Brother DCP-585CW, droższy o 100 zł, który ma chyba lepszy wyświetlacz - tylko WEP, co może być problemem w trybie infrastructure - brak czytnika CF (Brother DCP-585CW czyta CF) - konstrukcja podajnika utrudnia duplex - da radę, ale w starszym modelu prościej - chociaż jeśli ktoś mało drukuje, to ten podajnik lepiej chroni czyste kartki przed kurzem ----------------- Ogólnie polecam te Brothery. Moim zdaniem w tej klasie cenowej i zastosowań warte uwagi są tylko Brother i Epson. |
Pytanie do Was. Jest coś godnego polecenia, ale tańszego niż P50? bo tak licząc zestaw wyżej polecany (czyli P50 + kartridże + tusz) wychodzi okolo 400 PLN a nie ukrywam że bardziej mnie interesuje coś tańszego.
|
Cytat:
Cytat:
|
Zamiennik zamiennikowi nie równy.. Dzięki za link i uświadomienie. Ciach bajera zatem, bo można to ciągnąć w nieskończoność.
|
Bardzo drogi sklep.
http://www.ceneo.pl/1539884 |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:27. |