Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Jaki monitor LCD ? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jaki-monitor-lcd-62891/)

mensir67pl 21.01.2010 17:27

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1076297)
Wreszcie ktoś zrobił monitor dla mnie. Co Wy na to?

http://www.samsung.com/pl/consumer/p...pec&fullspec=F

no podobno typ matrycy: PVA i tylko 1050 fajny o ile nie ma zamieszania z rożnymi rodzajami matryc

Reetou 21.01.2010 17:22

Wreszcie ktoś zrobił monitor dla mnie. Co Wy na to?

http://www.samsung.com/pl/consumer/p...pec&fullspec=F

Matefusz 21.01.2010 13:08

Cytat:

Napisany przez jacoxp (Post 1076234)
Ja bym chętnie połknął ten panel głośnikowy od ciebie - ile sobie życzysz?

Jacek

Nieaktualne niestety...

pali 21.01.2010 12:15

Ilość załączników: 1
Z tymi kątami widzenia...

Mam dwa Apple Cinema Display i niestety każdy mi zagląda w monitor z każdego kąta :) To bywa wadą :)

Mam prawie nowego APC 23, ale jako główny ustawiłem sobie takiego dziewięcioletniego staruszka:
Załącznik 53882
Ten nowy to żyleta, ale stary jest po prostu przyjemniejszy dla oka, taki przyżółcony, przydymiony. Na nowym programem flux redukuję temp. barwową, na tym nie muszę.
Rozdzielczość 22 (1600x1024) też jest w sam raz. APC 23 (1920x1200) i tak jest za mały dla np. dwóch FF obok siebie, co skutkuje tym, że przeglądając www, powiększam strony. Minimum powinno być 2048, a najlepiej więcej, aby był ten zapas pikseli, bo większość webmasterów optymalizuje www dla 1024 pikseli.

Ktoś wie jaka to matryca siedzi w tym APC 22 ze zdjęcia? To jest SIPS?

jacoxp 21.01.2010 12:01

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 988575)
@Alex69, a jak sprawuje się ten Twój FPD2185W? Jak z podświetleniem i kolorami? Rzeczywiście S-PVA powala? Myślałem, coby odesłać tego FHD2400 i zamówić FPD2485W (ale słyszałem, że ponoć nie powala). Ostatecznie mógłbym kupić tego 21" na S-PVA. Tylko już panel głośnikowy zamówiłem do FHD2400 :szczerb: (nie chcesz kupić?):P

Ja bym chętnie połknął ten panel głośnikowy od ciebie - ile sobie życzysz?

Jacek

sobrus 03.01.2010 00:12

Mam LCD 17'' TN - LG L1770H z 2006r. który kosztował 1400zł (przeciętny kosztował wtedy 700-800zł) i ma o wiele lepsze kąty niż większość monitorów stojących w sklepach :D Oczywiście jak każda TNka cierpi na zanik obrazu przy patrzeniu od dołu, ale poza tym jest OK, nie przeszkadza w normalnej pracy. Ograniczonej palety barw 16,2M też ani razu nie dostrzegłem (bawiłem sie gradientami w gimpie specjalnie w tym celu).

Niestety w obecnych monitorach wystarczy nieco odchylić głowę i odcień jest inny. To sie chyba nazywa postęp :szczerb:. Niska cena i made in china.

Mam też Benq FP93GP 19'' na MVA z 2007r. (z senseye photo+ blabla jakieś sRGB) i oczywiście do wywoływania zdjęć z RAW jest niezastąpiony. Jakby na niego nie patrzeć obraz taki sam :). Dla moich domowych zastosowań w zupełności wystarcza, swego czasu był to prawdziwy hit jeżeli chodzi o odwzorowanie kolorów w zjadliwej cenie.

Na taniej TNce wywoływania RAWów bym sie nie podejmował :nie:, bo nawet patrząc na wprost widzimy całą gamę odcieni (krawędzie monitora mają inne kolory niż środek, bo patrzymy na nie pod innym kątem - porażka). Tym bardziej to jest widoczne, że panele są dziś dość duże i w dodatku panoramiczne. Nie da sie tak ustawić głowy żeby cały monitor miał jeden odcień i ciężko powiedzieć który jest właściwy - nie da sie więc ustalić temperatury kolorów.

ryto 27.12.2009 22:13

Hmm no właśnie, mój crt jest bardzo dobry, ale zajmuje trochę miejsca...
Jeszcze podjadę do MM i zobaczę co tam mają...
A jak nic nie wybiorę to zostawię swojego CRT do grafiki a do innych przyjemności dorzucę trochę forsy i kupię jakiegoś taniego laptopa... (ACER 5230) ;-))
Pozdrawiam!

Wawelski 27.12.2009 12:47

Do obróbki grafiki nieustannie rządzą CRT - za kilka stówek można kupić używkę kilka lat temu highendowego modelu. I to jest IMO najlepsze wyjście.

Kalibracja - nie musi być profesjonalna. Wystarczy nawet zrobić odbitkę w wybranym labie specjalnego kalibratora i "na oko" potem ustawić, żeby to, co na odbitce z labu miało taki sam kolor na monitorze. Na forach fotograficznych sporo tutoriali do tego się znajdzie.

andrzejj9 27.12.2009 11:59

Cytat:

Napisany przez pops (Post 1069541)
Jeśli ktoś przygotowuje grafikę na www lub do druku to TN jest ograniczeniem. Wiem bo mam i od czasu do czasu cośtam w gimpie edytuję. I mnie to drażni. Ostatecznie nie jestem w 100% pewny jaki kolor uzyskuję.

Ale.

Porządne monitory do obróbki grafiki są koszmarnie drogie, a te co sprzedają najtaniej z matrycami ips, mva, pva i pochodnymi to też są swego rodzaju kompromisami i tutaj nie ma się co oszukiwać. Mimo wszystko są lepsze niż TN. Co nie zmienia faktu, że 95% społeczeństwa będzie zadowolonych z TN.

W MM Saturnach itp porównywanie monitorów to ryzykowny pomysł. Trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że tam jest światło jarzeniowe które wypacza kolory a do tego wszystkie monitory są wyregulowane tak żeby świeciły jak najmocniej, dlatego trzeba je troszkę poprzestawiać. Najlepiej iść z jakimś wzorcem. Np. zdjęcie druknięte i na penie żeby je wyświetlić i porównać z wydrukiem i do wydruku starać się dopasować ustawienia. Ten który będzie najbliżej, here you go !, trafiłeś. Ale idealnie taki sam nie będzie. Nie w tej cenie.

Czasem odpowiedzi matrycy nie ma się co przejmować. To tylko parametr nakręcany przez marketingowców, żeby było co podkreślić na czerwono w katalogach. Fakt jest taki, że każdy obecnie produkowany lcd poprawnie wyświetli obraz filmowy.

No tak, ale z tym drukiem, to nawet przy dobrej matrycy, żeby odwzorowanie kolorów było dobre, trzeba najpier monitor profesjonalnie skalibrować. A nie robi tego nikt (no, prawie nikt). Tak więc ostatecznie niewielki z tego zysk.

mensir67pl 27.12.2009 01:24

Cytat:

Napisany przez ryto (Post 1069528)
Mimo wszystko, który z wymienionych monitorów możecie mi polecic? LG, Samsung, Iiyama czy Nec?

Pozdrawiam.

Asus ....:spoko:

pops 27.12.2009 01:22

Jeśli ktoś przygotowuje grafikę na www lub do druku to TN jest ograniczeniem. Wiem bo mam i od czasu do czasu cośtam w gimpie edytuję. I mnie to drażni. Ostatecznie nie jestem w 100% pewny jaki kolor uzyskuję.

Ale.

Porządne monitory do obróbki grafiki są koszmarnie drogie, a te co sprzedają najtaniej z matrycami ips, mva, pva i pochodnymi to też są swego rodzaju kompromisami i tutaj nie ma się co oszukiwać. Mimo wszystko są lepsze niż TN. Co nie zmienia faktu, że 95% społeczeństwa będzie zadowolonych z TN.

W MM Saturnach itp porównywanie monitorów to ryzykowny pomysł. Trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że tam jest światło jarzeniowe które wypacza kolory a do tego wszystkie monitory są wyregulowane tak żeby świeciły jak najmocniej, dlatego trzeba je troszkę poprzestawiać. Najlepiej iść z jakimś wzorcem. Np. zdjęcie druknięte i na penie żeby je wyświetlić i porównać z wydrukiem i do wydruku starać się dopasować ustawienia. Ten który będzie najbliżej, here you go !, trafiłeś. Ale idealnie taki sam nie będzie. Nie w tej cenie.

Czasem odpowiedzi matrycy nie ma się co przejmować. To tylko parametr nakręcany przez marketingowców, żeby było co podkreślić na czerwono w katalogach. Fakt jest taki, że każdy obecnie produkowany lcd poprawnie wyświetli obraz filmowy.

ryto 26.12.2009 23:50

Ok, na pewno podjadę do MM i zobaczę jak to świeci. Chociaż, jak wspomniałem, na matrycę IPS mnie nie stać...
Znalazłem co prawda na allegro aukcję z monitorem NEC 20" 4:3 NEC 2070NX, używany, gwarancję dają, ale... Czas reakcji 16ms to chyba nie jest kompromis ;-) Poza tym to format 4:3, a chyba w tej chwili lepszym wyborem jest 16:9?
Mimo wszystko, który z wymienionych monitorów możecie mi polecic? LG, Samsung, Iiyama czy Nec?

Pozdrawiam.

kraluk 26.12.2009 23:40

@seoman, Ty? Owszem, ale 90% społeczeństwa już nie - ludziom, którzy się tym nie zajmują na co dzień lub nie jest to ich ogrooomną pasją, nie zrobi większej różnicy z prostej przyczyny: nie zauważą ją.

A żeby zaczęli ją pojmować, to potrzeba czasu i różnego sprzętu, aby można było porównywać, a na to większość nie ma czasu, już nie wspominając o innych zależnościach, które to determinują.

Patrix 26.12.2009 23:35

Z kątami widzenia raczej problem względny - przecie jak siedzisz przy kompie to przed monitorem a nie z boku :D

Tak o ogóle wypadłem z obiegu informacyjnego, opłaca się jeszcze kupować PVA do "domu" ? Osobiście ostatnio robala wytrzepałem z matrycy TN i szlag by mnie trafił gdyby ten monitor to nie był tani TN :D ...

seoman 26.12.2009 23:30

Nie chodzi o ilość kolorów które moga panele wyświetlic, najnowsze TN z wszytkimi dopalaczmi i ulepszaczami programowymi, to prawie nie ma już różnicy z MVA, natomiast dalej sa tragiczne kąty widzenia, wystarczy drobna zmiania i juz inaczej sa wyswietlane.

Jeszcze mozna przebolec prawo/lewo ale juz góra/dól to wrrrrrr.

No moze imadlo to troche przesadzilem ale duzo nie. > od 22" to normalnie mnie skreca jak to widze.

Ja juz mam takie skrzywienie zawodowe, bo przez moje rece przeszlo juz pona 10k monitorow poczawszy od pierwszy 15" do teraz.

To sie jeszcze troche pochwale ze sobie zrobilem test na rozpoznanie typu panela i na 100 sztuk potrafie poprawnie odgadnac ok 90 tzn Typ/producent/model

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:33.