![]() |
Podłączyłem przez DVI i jest żyleta. WTF? :| To jak ja będę grać teraz? Dlaczego po moim HDMI obraz jest jakby mniejszy niż 1080p (wina kabla?)?
|
Monitor podłączony po DVI (nie mam HDMI na karcie). Pracuje w 1920x1080 @60Hz. Wszystko OK, nie ma żadnej ramki po bokach.
|
Po HDMI. DVI nie mam, a w zestawie był tylko VGA.
Obraz jest na bank skalowany. Mnóstwo artefaktów, które o tym świadczą. Tylko czemu we właściwościach/ustawieniach pokazuje, że 1080p? |
Berion, jak masz podłączony monitor do komputera? Mam Samsunga SM T240HD i za żadne skarby nie chciał pracować na 1080p po DVI. Dopiero podłączenie przez HDMI rozwiązało problem.
|
A więc mamy ten sam.
Problem mam jednak taki, że pomimo instalacji sterowników do karty graficznej i monitora obraz mam niby w 1080p @60Hz ale obraz jakiś taki rozmazany, jakby nie w natywnej, a skalowany. Nie da się przy nim w ogóle pracować. Czy obraz masz na całej szerokości ekranu czy może jakby border po bokach? Patrzyłem po opcjach monitora i nie widzę tam żadnych do zwężania/rozciągania. :| |
Cytat:
|
@Reetou
Czytałem, ale nie wiem na co się w końcu zdecydowałeś. Poza tym straszy mnie efekt o którym wspomniałeś, czyli szarości jako kolor czarny. - - - Kąty widzenia mnie nie interesują, siedzę zawsze "na patyczaka", na wprost monitora. Tuner jest mi zbędny. Natomiast to co musi być to: - natywna 1080p. - koniecznie HDCP (czemu wszyscy piszą "HDCP (DVI)"? Nie ma HDCP (HDMI)? Czy to może jest jednoznaczne?) inaczej nie będę mieć obrazu na PS3. - fajnie jakby był SCART. - I aby nie smużył za mocno (8ms max, po za tym też nie wiadomo jak z tym jest bo nikt nie podaje czy to biały-czarny-biały, zielony-zielony itd.). Co do wielkości: sam nie wiem. Przy komputerze będę siedzieć jakiś metr od niego, więc chyba 23 to max. |
Jeśli ktoś szuka monitora nie TN w okolicach 1000 zł i 22"-24" to może się zainteresować modelami:
http://www.in4.pl/news_BenQ_BL2400PT..._LED,21719.htm http://www.agito.pl/monitory-lcd/del...?attr=1:387640 http://www.agito.pl/monitory-lcd/del...?attr=1:387640 http://www.agito.pl/monitory-lcd/del...?attr=1:387640 http://www.agito.pl/monitory-lcd/lg-22-lcd-w2220p-bf.0.394027.html?attr=1:613|963:225470 |
Cytat:
Krócej będzie powiedzieć o jego wadach niż zaletach. Mam jedną - ta piękna obudowa prezentuje się okazale jedynie przez jeden dzień po sprzątaniu. Łapie kurz jak nie wiem co, i doskonale go na niej widać, a przecierać monitor radzę jakąś delikatną ściereczką z ufibry, bo łatwo ją zarysować. Więcej wad nie stwierdziłem. Oczywiście bałem się typowej wady TN, to jest kątów, więc po ustawieniu monitora na miejscu, porobiłem testy różnych typowych dla mnie pozycji ;) na stanowisku i jest bardzo dobrze w poziomie, w pionie da się strawić, choć mogłoby być lepiej. Kolory fantazja, smużenia brak, podświetlenie całkiem OK. TV - fajny bajer czasem się przydaje, wbudowane głośniki żadna rewelacja, coś tam brzęczą, ale i tak nie używam (słuchawkowiec). Co do wielkości - przed zakupem obmierzyłem stanowisko i wyszło mi, że 24" mi nie wejdzie, ale stwierdziłem, że nie będę rezygnował z tej wielkości i najwyżej trzepnę go na ruchomym ramieniu. Po ustawieniu go na biurku żałuję, że nie wziąłem 27" - wlazłby spokojnie. Radzę więc rozważyć jednak zakup 24". |
Jest, ale już się pogodziłem z tym że IPS nie jest na mój portfel, a i nie widziałem żadnych z HDCP na tej matrycy. ;p
Co do 16:10 pytałem, bowiem niektóre właśnie rozciągają ekran, zamiast dodawać paski. Nie mam miejsca niestety, więc 21-23 to dla mnie szczyt. |
A nie jest on aby na TN? :>
Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z monitorami na PVA/MVA w tej wielkości, więc siedzę cicho. Ale ogólnie o Samsungach mam dobre zdanie, swoim obecnym i tych, które widuję w różnych miejscach przy różnych okazjach (sam mam właśnie TN, choć nie wiem, czy skoro myślałeś o lepszej matrycy to nie warto przy tym planie pozostać). Co do obsługi 1080p - oczywiście, że monitory 16:10 to obsługują. 16:9 przy FullHD to rozdzielczość 1920 x 1080 pikseli, natomiast 16:10 - 1920 x 1200 pikseli. W przypadku wyświetlania materiałów FullHD w obu przypadkach są wyświetlane w oryginalnej rozdzielczości, z tym, że przy 16:10 na górze i u dołu ekranu pozostają dwa czarne paski. Te dodatkowe 120 pikseli na wysokość przydają się, jeśli pracujesz nad materiałem w rozdzielczości FullHD i nie masz gdzie podziać pasków narzędzi, żeby nie zasłaniały Ci obrazu w natywnej rozdzielczości. O ile tylko miejsce na biurku Ci pozwala, radziłbym jednak większy monitor - na małych wyświetlaczach o wysokiej rozdzielczości wszystko będzie po prostu bardzo małe, o ile ręcznie nie zmienisz DPI. Nie rozumiem idei produkowania paneli o rozdzielczości 1920 x 1080/1200 pikseli o rozmiarze mniejszym niż 22" - rozmiar plamki jest tam naprawdę miniaturowy (optymalny dla monitora jest moim zdaniem przy 24"). |
To może inaczej. Ma ktoś Samsunga SyncMaster P2270HD i może coś o nim pozytywnego powiedzieć? ;)
|
Witam,
Ma ktoś coś godnego polecenia w 18-22*? Matryca MVA (PVA?), obsługa HDCP po HDMI, czas reakcji względnie niski (do 8ms). Obsługa 1080p (16:10 obsługują?). |
To dodam jeszcze ze LED tez wchodzilo by w gre:)
|
A co mozna kupic do 600zl, z DVI/HDMI, 22" fullhd i raczej z nastawieniem na gracza? Getaway'a bym nie chcial:)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:47. |