Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Komunikatory, newsy, porady, problemy... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/komunikatory-newsy-porady-problemy-71355/)

M@X 28.09.2010 00:24

FaceTime dla iChata...?

http://www.mackozer.pl/2010/09/10/ju...az-na-windows/

andy 27.09.2010 22:41

O bezpieczeństwie w Jabberze. Zapraszam do czytania :)
http://JabberPlanet.pl/2010/09/bezpi...wo-w-jabberze/

andrzejj9 05.09.2010 18:00

Dla mnie wygoda obsługi mniej więcej podobna.

loki7777 05.09.2010 16:23

Fps'y tak z rts'ami juz gorzej;)

andrzejj9 05.09.2010 16:16

zwłaszcza w fpsy i strategie :>

loki7777 05.09.2010 13:39

No widzisz i w tym sek, ze konsole sa do grania:) Ale jak zauwazyles glupia przegladarka zjadajaca prawie 1/4 ramu to ciut za duzo.

M@X 05.09.2010 13:23

Komputera nie uzywam do grania - gram na PSP, PS3 i iPhonie. Z odpalonych na stale procesow, poza Kadu, to chyba tylko AirVideo (Media Server dla iPhone/iPad) i DropBox zajmujace po 40 MB kazdy. Coraz bardizej wkurza mnie Firefox, jak widze ze potraf zajacw RAMie prawie 400 MB. Nie odczuwam tego, bo wszystko dziala plynnie, ale... cos czuje ze w koncu sie miarka przebierze.

andy 04.09.2010 20:28

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Jeśli ktoś używa starszego komputera, zawsze może sięgnąć po starszą wersję programu.

Cytat:

[...]Co ja zresztą bardzo często robię,
Tylko wszystko ma dwie strony. Jeśli zostaje na starszym oprogramowaniu to narażam komputer na niebezpieczeństwo bo zwykle autor nie publikuje dla niego aktualizacji, nie poprawia w nim błędów itp itd.

Cytat:

Napisany przez M@X
Kadu z piecioma oknami rozmowy i ciagla historia (lubie miec w oknie zamiast grzebac) zajmuje 46 MB. Mam 2 GB RAM. Nigdy nie braklo mi pamieci, nigdy nic nie zwolnilo, nigdy nie zwracalem na to uwagi. Skoro dziala, to po co sie tym martwic na zapas ;-)?

A czy kiedykolwiek używałeś komputera tak aby te 2GB wykorzystać? Czy masz bo masz?

U mnie non stop chodzi Miranda, Firefox, czasami odpalam Thunderbirda, non stop chodzi Gmailnotifier, Firewall, czasami odpalam Kasperskiego. Dodając do tego słuchanie muzyki, oglądanie filmów, czasami potrafię coś przekodować, skompresować, nagrać, skompilować(MS VS), gdy odpalam czytnik RSS to jednocześnie w przeglądarce mam nawet otwartych 70-100 kart!, często oglądam coś via tunertv.
Komputer wykorzystuje do granic możliwości i każdy MB się liczy.

Gdybym miał i7 i z 4-8GB RAMu to pewnie Thunderbird by sobie biegał z antywirusem w tle non stop, mógłbym bez cięć coś kompilować pod VS 2010, nagrywać i oglądać film z kabla czy dysku.
Jednak i wtedy bym patrzył co ile ssie.

Wracając do komunikatorów to przez chwile miałem pierwszą wersje MyTribe i WOW. Sorry ale 150MB przy jednej sieci to zdecydowanie za dużo. Gdybym odpalił w nim jeszcze obsługę GG, poczty, FB, Blipa, RSS to zużycie by wzrosło pewnie do 250MB! Na starcie tyle ssie a co będzie po 7-8h ?

Patrix 04.09.2010 19:35

@loki7777 STEAM na maca pomalusiu się rozwija :]
http://store.steampowered.com/browse/mac

W zasadzie jak ktoś ma wykupionego np. Orange Box'a to z tego co widzę może grać na Win i na OS.

loki7777 04.09.2010 19:33

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1116412)
Az sprawdzilem, coby liczbowi onaniscie mieli ucieche ;-)!

Kadu z piecioma oknami rozmowy i ciagla historia (lubie miec w oknie zamiast grzebac) zajmuje 46 MB. Mam 2 GB RAM. Nigdy nie braklo mi pamieci, nigdy nic nie zwolnilo, nigdy nie zwracalem na to uwagi. Skoro dziala, to po co sie tym martwic na zapas ;-)?

Masz maca jak dobrze kojarze i raczej w gry sobie nie pograsz, wiec masz typowo biurowy komputer;) Gorzej jak zachce ci sie robic cos bardziej ramozernego i okaze sie ze kazdy mb sie liczy a tu jakis prosty shit zabiera ci 100mb, kolejny 50 do tego jakas muzyczka i sie nazbiera, sam osx tez cos pamieci zabiera.

andrzejj9 04.09.2010 19:22

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1116410)
@andrzej mam kilkuletni komputer, procek 1.6@1.9GHz, 768MB RAMu (64 jest dla karty graficznej) i sorry ale u mnie MA znaczenie to ile dany program zużywa.

Ty masz, kilka innych osób pewnie także. Ale to nic nie dowodzi. Oczywiście, że dla pewnej grupy te liczby będą miały znaczenie, ale dla większość ma coraz lepsze i coraz bardziej wydajne komputery i to o nich się myśli. Jeśli ktoś używa starszego komputera, zawsze może sięgnąć po starszą wersję programu.

Co ja zresztą bardzo często robię, choć nie ze względu na zużycie pamięci, tylko wystarczającą dla mnie funkcjonalność (lubię, kiedy program do danego celu służy do realizacji tej konkretnej funkcji, a nie przy okazji tysiąca innych).

M@X 04.09.2010 16:49

Az sprawdzilem, coby liczbowi onaniscie mieli ucieche ;-)!

andy 04.09.2010 16:32

@andrzej mam kilkuletni komputer, procek 1.6@1.9GHz, 768MB RAMu (64 jest dla karty graficznej) i sorry ale u mnie MA znaczenie to ile dany program zużywa.

Cytat:

Programy można optymalizować w dwie strony -- pamięci i czasu procesora. Ze względu na to, że pamięc jest coraz tańsza nie oszczędza się tak bardzo na pamięci. Bo po co liczyć coś dwa razy, jak można to zapamiętać :)

Optymalizacja, o której mówicie powoli odchodzi. W świecie języków wysokiego poziomu liczy się wygoda programisty. Gdyby nie te udogodnienia nie byłoby tak zaawansowanych programów. Wszystko oczywiście można napisać w assemblerze, tylko to się po prostu na kalkukuje.
Częściowo się z Tobą zgadzam. Dzisiaj projektując aplikację stawia się np. na QT, które z jednej strony pakuje sporo do pamięci, ale z drugiej umożliwia szybkie stworzenie aplikacji.

Co do pisania w assemblerze. Są pewne momenty kiedy kod musi być cholernie szybki i wydajny, i wtedy trzeba to pisać w czystym C czy sięgać po instrukcje asemblera.
Jednak firma która tworzy np. program od obsługi magazynu nie będzie wywarzać drzwi i pisać czegoś co już zostało napisane, tutaj wykorzystuje się istniejące biblioteki.

Jednak nie można przesadzać z tym. Dla mnie przesada to właśnie GG10 (~100MB), MyTribe (~150MB) czy inne podobne, które są bo są.

Trzeba zachować umiar z jednej i drugiej strony, tworzymy aplikacje szybko ale nie kosztem zbyt dużej ociężałości.

Piterniel 04.09.2010 16:20

Programy można optymalizować w dwie strony -- pamięci i czasu procesora. Ze względu na to, że pamięc jest coraz tańsza nie oszczędza się tak bardzo na pamięci. Bo po co liczyć coś dwa razy, jak można to zapamiętać :)

Optymalizacja, o której mówicie powoli odchodzi. W świecie języków wysokiego poziomu liczy się wygoda programisty. Gdyby nie te udogodnienia nie byłoby tak zaawansowanych programów. Wszystko oczywiście można napisać w assemblerze, tylko to się po prostu na kalkukuje.

andrzejj9 04.09.2010 15:07

Zgadzam się, że programy mogłyby (i powinny) być lepiej optymalizowane i dopracowywane, także pod względem zużycia pamięci. Ale jest jak jest i patrzenie na to, czy dany zużywa te kilkadziesiąt mega mniej czy więcej wydaje mi się już przeszłością.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:55.