Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Komunikatory, newsy, porady, problemy... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/komunikatory-newsy-porady-problemy-71355/)

andrzejj9 26.04.2011 17:36

Nie mogę założyć tematu (nie mam pojęcia czemu), więc zapytam tutaj:

Problem z uruchomieniem Skype na XP

Od jakiegoś czasu jest taki problem na jednym komputerze. Jako, że i tak planowałem zrobić tam porządek, to nie zajmowałem się nim na razie. Ale jak po reinstalacji systemu (ale nie od zera) okazało się, że program dalej się nie uruchamia, zainteresowałem się nim bardziej.

System to XP Pro (PL), Skype próbowałem różne wersje. Wcześniej wszystko działało, nagle praktycznie z dnia na dzień przestało (niestety nie ja używam tego komputera, więc nie dojdę, co ewentualnie mogło na to wpłynąć). Po wybraniu programu przez chwilę pojawia się ikonka wczytywania, słychać dysk, ale program się nie uruchamia. Nie ma żadnego komunikatu o błędzie, ani innej reakcji.

Szukałem, ale nie znalazłem żadnej propozycji, która pomogłaby rozwiązać problem. Spotkał się ktoś może z tym?

Jarson 20.02.2011 01:30

Tak naprawdę oszczędność RAMu nigdy nie zaszkodzi, szczególnie, że akurat komunikator jest zwykle uruchomiony przez większość czasu. Dzisiejsze desktopy i notebooki raczej nie sprawią pod tym względem problemów, mamy jednak jeszcze netbooki, tablety, a tam standardem jest 1-3 GB.

Dla mnie doskonałym przykładami istotności optymalizacji są przypadki Visty oraz Crisisa. W pierwszym przypadku system potrafił zajeździć całkiem przyzwoite jak na okres sprzed trzech lat maszyny, a dziś podobne konfiguracje na siódemce (która prezentuje się niemal identycznie) nawet się nie zająkną. W przypadku Crisisa mamy podobną sytuację - owszem, grafika świetna, ale moją kartę graficzną demo rozłożyło na łopatki (nigdy nie grałem w tę grę, ale demo zainstalowałem z ciekawości); tyle, że dwa lata później widziałem gry które wyglądały niewiele gorzej, a na mojej grafice pracowały całkiem znośnie.

M@X 20.02.2011 00:11

Mam 8 GB RAM aktualnie, wolne jest prawie 3 przy intensywnej pracy...

andy 19.02.2011 21:53

@jou to nie chodzi o przeszkadzanie. Jeżeli z komputerem robisz coś więcej niż www i filmy to nawet mając 4GB potrafi zbraknąć pamięci.

joujoujou 19.02.2011 20:54

Wiesz, ale nie każdemu to przeszkadza - sam używam AQQ, a komp po kilkunastu godzinach klikania po www i innych zabawach wciąż ma ponad 1.2 giga wolnego RAMu.

Oczywiście znajdą się i tacy, którym może braknąć. :taktak:

andy 19.02.2011 17:32

@jou no i widać co jest najbardziej wydajne - Miranda && WTW. AQQ fajnie ukrywa to ile na prawdę używa pamięci - tylko po co?

Ciekawy jestem jak by się zachowywał taki myTribe czy inny kombajny tworzony z pierdyliarda komponentów.

joujoujou 19.02.2011 13:59

No i? :hmm:

andy 19.02.2011 13:01

Cytat:

Optymalizacja, czyli jak bardzo komunikatory zjadają Ci systemu zasoby

Wpis powstał sobie z potrzeby wytłumaczenia kliku rzeczy, prawdopodobnie tysiącom ludzi. Ileż to razy pod różnymi komunikatorami widzimy wpisy w rodzaju "a u mnie zabiera tylko 9 Mega ramu", w domyśle "pewnie masz coś nie ta z systemie skoro Tobie zjadło 60!". Problem polega jednak na tym, że takie "porównania" są dokładnie warte tyle co nic. Gdyż, ponieważ, bo: jeden użytkownik ma 10 kont protokołów dodanych, inny ma jedno, trzeci ma 4 ale za to ma włączone awatary albo sprawdzanie pisowni, które często pochłaniają spore ilości pamięci i czasu procesora. A nawet gdyby wszyscy mieli takie same ustawienia, pozostaje problem pod tytułem "komunikatory dostają różne ilości/typ danych". Rozumiemy, że tak się nie da?
http://www.dobreprogramy.pl/Kaworu/O...oby,23208.html

andy 25.12.2010 14:15

Cytat:

Za duzo kombinowania. It's not simple...
Jak już pisałem to nie jest komunikator po protokole GG a XMPP, jeśli ktoś chce może obsługę innych sieci dodać rejestrując się na tzw. transporcie/bramce.

Co do programu to prezentuje się nawet ok, zużycie ramu na poziomie ~50-60MB. Część opcji nie działa w ogóle albo nie działa właściwie ale to normalne przy wersji beta.

M@X 24.12.2010 19:46

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1135399)
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby do obsługi protokołów jak GG,AIM czy ICQ zaprzęgnąć transporty.

Za duzo kombinowania. It's not simple...

andy 24.12.2010 18:48

Cytat:

Napisany przez M@X
Obsluguje protokol GG

Czytamy ze zrozumieniem:
Cytat:

Nowy gracz na rynku komunikatorów po protokole XMPP
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby do obsługi protokołów jak GG,AIM czy ICQ zaprzęgnąć transporty.
Cytat:

Napisany przez M@X
i grupy w zakladkach, a nie w tych idiotycznych rozwijanych belkach?

Nie ma i pewnie nie będzie. Możliwe, że dodadzą filtrowanie (można wyświetlać użytkowników jednej grupy, w Mirandzie to działa świetnie)

Cytat:

Napisany przez Berion
Brzydki. Grupy w tych idiotycznych zakładkach z oczo***nymi avatarkami, a nie jak w normalnym interface'sie, z belkami. ;}

Ale to styl podstawowy, poczekaj aż powstaną style alternatywne ;)

Cytat:

Napisany przez Berion
Są belki. Przyjrzyj się. ;]

On miał na myśli listę kontaktów w formie zakładek...(w Konnekcie tak było)

Berion 24.12.2010 18:35

Brzydki. Grupy w tych idiotycznych zakładkach z oczo***nymi avatarkami, a nie jak w normalnym interface'sie, z belkami. ;}

@ M@X
Są belki. Przyjrzyj się. ;]

M@X 24.12.2010 18:26

Ladny. Obsluguje protokol GG i grupy w zakladkach, a nie w tych idiotycznych rozwijanych belkach?

andy 24.12.2010 17:36

Ilość załączników: 1
Nowy gracz na rynku komunikatorów po protokole XMPP - OneTeam Desktop. Dostępny dla Windowsa, Maca oraz Linuksa. (OpenSource)
Interfejs bazuje na mozillowym XUL.
Załącznik 56345

Obsługuje rozmowy głosowe po Jingle i wiele innych.

andy 15.11.2010 23:14

Na 99% nie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:49.