Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Linux... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/linux-56862/)

luminat 13.04.2006 19:30

Co do czcionek polecam jeszcze doinstalowanie pakietu libfreetype6, ale w wersji plf, ktora omija ograniczenia licencyjne.

przemo_one 13.04.2006 23:19

Cytat:

Napisany przez kraluk
Bardzo dobry wybór:) Ale ostrzegam - to system trochę trudniejszy od FC, Mandrivy i nie ma tak dużo graficznych kreatorów, jak wyżej wymienione systemy. W Ubuntu dużo rzeczy trzeba robić pod konsolą...

Najpierw zdefragmentuj dysk/partycję, a później pobaw się Partition Magic'em - przy jego użyciu zmienisz rozmiar partycji bez utraty danych.

bzdety bzdety bzdety, partition magic przenosi dane podczas zmiany rozmiaru partycji, wiec po co defragmentować? jesli chcesz defragmentowac, to mozesz uzyc qtparteda, w starszej wersji nie przenosi danych ntfsa, w nowszej juz tak, wiec jesli defragmentujesz pod winda pamietaj o przesunieciu wszystkich danych na poczatek dysku. instalator ubuntu tez potrafi zmienic rozmiar partycji!, nie sprawdzalem tego na ntfs.

kraluk 14.04.2006 18:34

Cytat:

Napisany przez przemo_one
bzdety bzdety bzdety, partition magic przenosi dane podczas zmiany rozmiaru partycji, wiec po co defragmentować?

Próbowałeś tak kiedyś dzielić partycję? Mnie się wydaje, że chyba nie. Ja już nie raz to robiłem i z własnego doświadczenia wiem, że lepiej najpierw zdefragmentować dysk. PM może i jest dobrym narzędziem, ale nie idealnym. Poza tym, poczytaj sobie manuala od PM - tam wyraźnie pisze, żeby przed jakimikolwiek zmianami na hdd najpierw go "ułożyć".
A tak na marginesie, defragmentacja hdd nie zajmuje znów zbyt wiele czasu (mówię oczywiście o innych defragmentatorach niż Windows'owy), więc lepiej nawet dla lepszego "samopoczucia" wykonać ten proces.

Cytat:

Napisany przez przemo_one
instalator ubuntu tez potrafi zmienic rozmiar partycji!, nie sprawdzalem tego na ntfs.

W wersji 5.04 na NTFS'ie nie działa zbyt ciekawie... Raz nawet używając tego narzędzia, rozwaiłem sobie obraz hdd... Może w 6.04 ulepszą ten program. Poczekamy, zobaczymy.

Oktawian89 27.04.2006 20:05

smartek masz moze karte ati ?! :D
Jezeli tak to masz jakis dobry sposob na zainstalowanie ster***243;w pod to ?!
kozystalem z kilkunastu text***243;w ale skonczy***322;o sie to na reinstalce sus***322;a :D

mgit 27.04.2006 20:17

Stery instaluj z trybu tekstowego (nie myli***263; z konsol***261;) :D a nu***380; si***281; uda :D

Smartek 27.04.2006 23:33

Cytat:

Napisany przez Oktawian89
smartek masz moze karte ati ?! :D
Jezeli tak to masz jakis dobry sposob na zainstalowanie sterów pod to ?!
kozystalem z kilkunastu textów ale skonczyło sie to na reinstalce susła :D

Wlasnie dzisiaj z nimi walczylem i aktualnie udalo mi sie dojsc do momentu gdzie stery dzialaja, ale akceleracja 3D jest wylaczona - jutro sprobuje to naprawic :)

a - i instalowalem z gotowego rpma, bo ten --builpkg z runa zle sie instalowal..

@mgit - tryb tekstowy to inaczej 'init 3', a graficzny 'init 5'

pozdro ;)

pawelblu 28.04.2006 00:06

no wlasnie o OpenGLa sie wszystko rozchodzi ...

Moje dotychczasowe walki z OpenGLem na ATI wygaldaja nastepujaco:

MDK 10.0 Official - udalo sie w miare bezbolesnie.
Madriva 2006 - jakos sie udalo, chociaz nie umiem odtworzyc procesu :) - w rozpaczy wykonywalem chaotyczne dzialania.
Kubuntu - nie udalo sie.

Arcadio 28.04.2006 07:46

ATI wypina si***281; na ***347;rodowisko Open Source i nie dziwota ***380;e s***261; z tymi kartami problemy

Mich@ł 28.04.2006 08:22

A czy Linux Suse ma sterownik do drukarki Canon ip1500?
Bo do i450 sterownik***243;w nie mia***322; :\

Oktawian89 28.04.2006 12:16

instalowa***322;em wg. opisu na susek.info i dupa dalej mam te strowniki mesy :(
Zainstalowa***322;em z rpm-a i nic sie nie dzieje ... :| cos chyba bede musia***322; kare wymieni***263; widze :D

Smartek 28.04.2006 12:19

Cytat:

Napisany przez Oktawian89
instalowałem wg. opisu na susek.info i dupa dalej mam te strowniki mesy :(
Zainstalowałem z rpm-a i nic sie nie dzieje ... :| cos chyba bede musiał kare wymienić widze :D

ja tez nie moge przez to normalnie przejsc..

jesli probowales z rpma - to sprobuj sposob z run'em :) moze Ci przejdzie, bo u mnie tylko 3D nie smiga [najwazniejsza rzecz w sterach w sumie] i nie mam pojecia jak to wlaczyc ;(

mozesz sprawdzic jakie masz w konsoli wpisujac:
fglrxinfo

i tescik [jesli sie wlaczy - masz 3D]: fgl_glxgears
pozdro ;)

Oktawian89 28.04.2006 12:39

ee nie smiga wlacza sie i wylacza :(... na starym susku to chodzi***322;o bo sprawdza***322;em ale i tak jak chcia***322;em sobie gre 3d wlaczyc to dar***322;o ryja ze nie ma 3 D ati sobie leci w ***** z userami pingwin***243;w co mnie bardzo drazni :|

No nic zaraz sprobuje zainstalowac z bina ...moze to cos pomoze ;/

Smartek 28.04.2006 13:37

Wlasnie udalo mi sie zainstalowac - w sumie instalacja tego cuda jest BARDZO prosta.. i sam sie dziwie, ze wczesniej na to nie wpadlem - trzeba zrobic maly trick..

moze znowu napisze poradnik? :)
pozdro ;)

mgit 28.04.2006 14:18

Cytat:

Napisany przez Smartek
(...) może znowu napisze poradnik? :)
pozdro ;)

na pewno się przyda :taktak: :spoko:

Arcadio 28.04.2006 14:41

Ja stery do ATI ***347;ci***261;gn***261;***322;em przez YOU i dzia***322;a. W sumie i tak mi nie potrzebne...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:55.