![]() |
Ja sie nie wypowiem(bo uruchamiam linuxa w VM i daje mu tylko 512mb i wtedy ubuntu dziala o wiele szybciej niz kde) ale wole Ubuntu.
Wlasnie instaluje na 512mb Kubuntu 9.10 i juz instalator mulllliiiiii;) |
Cytat:
- OpenSuse "10 ileś" (wtedy KDE4 to jakaś beta była) - Kubuntu 9.10 Oba muliły jak jasny gwint. Powyłączałem zbędne bajery, ale wzrost wydajności był marginalny. |
Ja z kolei wlaczam wszystkie bajery. Nawet te zbedne. Byle ladnie wygladalo ;-). Dlatego wole KDE!
|
Jak chcesz ładnie to wgraj "Light cośtam". Chyba w Yellow Dog jest domyślnym środowiskiem gfx. ;P
|
KDE i GNOME są pomyłką, nieudolną kopią GUI Windows.
Nie wnoszą niczego nowego, są źle zaprojektowane, źle zakodowane, nie pracuje nad nimi nikt oprócz programistów. Zwykła konsola z obojętnie którym shellem daje o wiele większą funkcjonalność niż te gnioty. Zasobożerność, awaryjność jest potworna. To nie Linux Wam wiesza się, tylko te koszmarki. Jest 50 innych managerów okien, które owszem są ciut demode, ale są stabilne i tak naprawdę w niczym nie ustępują z punktu widzenia usera (nie programisty, bo np. Qt ułatwia pracę ....). Np. Window Maker. Nigdy już chyba nie pojmę, bo co ktoś używa KDE, skoro komputer z tym czymś jest gorszy od Windows - a jeśli używa aby odpalić np. xterma, to przecież jest doskonały Mac OS X. |
Potwierdzam, konsolowy debian etch stable jeszcze nigdy mi się nie powiesił w przeciwieństwie do wersji z Xksami.
|
Tylko jezeli Linux ma trafic pod strzechy, to nie moze byc takim bardziej zaawansowanym DOSem w 2010 roku... Musi byc ladny, sila rzeczy...
|
pali@, Patrix@ wezcie zluzujcie wszedzie umiar jest wskazany - linux jest potrzebny - oczywiscie nie tylko jako workstion ...
a co do konsoli - nie tylko serwer/backup/router - sam jej uzywam nawet do czytania mail'i ... choc sa programy graficzne traktuje to jako hedonizm |
Właśnie tak się zastanawiam... Linux nie umożliwi mi połączenia smartfona (czyli Omni) z laptopem. To wymaga programiku Microsoft ActiveSync.
|
Nie wiem czy to akurat chodzi na nim, ale jest Wine. Sam go często używam np. żeby odpalać ISO Bustera czy też ImgBurn (te Linuksowe nakładki to się nadają na ruskie szerokie tory).
|
Cytat:
http://www.synce.org/moin/ |
Dziś próbowaliśmy z kolegą (zna dość dobrze Linuxa) zainstalować Ubuntu 10.4 na Acerze (Atom + ION). Zainstalował się ale mimo pobrania i instalacji driverów do NVidii , włączeniu akceleracji, film 720p w MKV się nie odtworzył. Problem też był z zewnętrzną kartą USB (Audiophile USB) - drivery Alsa niby są dla niej odpowiednie ale dźwięku nie było. W końcu udało się innym sposobem. Nie wiem czy zadziała pilot od Acera... Wygląda na to,że Siódemka sprawiała by mniej problemów ;) . Jutro kolega będzie jeszcze walczył.
|
ubuntu jest user friendly pewnie coś w ustawieniach źle :) Ten system kodeki zdaje się sam zasysa, równie dobrze to może być bug po stronie nvidii (wszak te stery są zamknięte).
wg mnie nawet za bardzo user friendly ... bo do wszystkiego muszą zrobić GUI ... nie wiem ja mam inne przyzwyczajenia :] wolę podstawę na której powstaje ubuntu czyli czystego debiana. |
Okazuje się,że Ubuntu 10.4 jest jeszcze niedopracowane pod względem sterowników i repozytoriów. Kumpel podejrzewa, że wersja 9.10 byłaby stabilniejsza. Niemniej pilot zaczął działać i filmy w HD (ale to wymagało sporo pracy).
|
Jeśli chodzi o sterowniki, zawsze coś jest niedopracowane. Na szczęście mojego lapka bardzo dobrze obsługiwała już wersja 9
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:14. |