![]() |
Czy jest jakaś dystrybucja linuksa, która oprócz linuksa i KDE nic więcej nie ma?
Nie chce żadnych gier w trójkąty, czterech programów a'la office i dziesięciu przeglądarek :D Sam system, bez konieczności przechodzenia przez milion zależności, że "nie moge nie zainstalować A, bo wymaga tego B, które wymaga też C ale nie wymaga D, natomiast E nie ruszy bez C i A, przy czym D musi być w wersji 6.21 a A w wersji 0.34 beta , chyba że chcemy uruchomić E to wtedy A w wersji 0.35, ale za to B sie nie uruchomi" Co do samego linuksa to mam nadzieje że od 2005 roku dokonał sie tam mega postęp, bo wtedy to była bieda z nędzą. Ciężko było wybrać instalację, która działała by poprawie na tyle, by można było cokolwiek zrobić poza oglądaniem pulpitu... Odniosłem wtedy wrażenie, że Linuks to ledwo działający jeden wielki bałagan, którego trzeba szybko sie pozbyć, gdy tylko GCC przestanie być potrzebne :D O dziwo na jądrze linuksa biega cała masa fajnych, sprawnie poskładanych systemów (Android, webOS itd ). Ktoś powinien jeszcze zrobić porzadek z PC. |
Ja próbuję dojść do ładu z Ubuntu jako platformą dla Acera Revo (jako odtwarzacza Audio i czasem plików HD) - straszna zabawa, ale robi to Kolega, który się na tym dość dobrze zna.
Nie wiem czy takie Ubuntu to nie armata na wróbla - odtwarzacz. Mozna jeszcze XBMC pobrać jak będzie nowe ale ubuntu dalej będzie potrzebne. W każdym razie problemy z kartą Audiophile USB, konieczność wyłączania kart dźwiękowych Acera (ma ich w sumie dwie wewnętrzne : Realteka i coś w IONie), co daje możliwość bezkonfliktowego muzykowania na Audiophile ale odcina od Skypa na przykład), problemy ze sterami do NVidii pod HD, powodują,że zaczynam myśleć nad 7. (sami wiecie jaką). |
Cytat:
Warto znać ten system tak samo slackware. Do instalacji debiana potrzeba najczęściej dwóch/trzech pierwszych płyt CD, lub tylko pierwszej płyty DVD resztę można dociągnąć zawsze przez neta, jest też opcja net install, bootujesz z płytki, która ładuje minimum a reszte instalator leci z repków. Cytat:
Aktualizacja repozytoriów Kod:
apt-get update Kod:
apt-get install samba Kod:
apt-get build-dep samba http://www.debian.org/doc/manuals/ap.../index.pl.html http://wiki.debian.org/Apt |
czyli jednak czasem trzeba coś porobić w konsoli :D
Ja w linuksa zwątpiłem, gdy próbowałem zainstalować Radeona na mandrivie, aby oszczędzić mój wzrok (60hz na CRT). Oczywiście instalator nie zadziałał, po wklepaniu ręcznym PCI DEVID&&VENDORID itd w któreś ini nawet poszło, ale powiedziałem sobie że więcej sie z nim męczyć nie będę. Pomijam drobny fakt, że progamy skompilowane gcc na mandrivie wywalały segmentation fault, więc po wielu godzinach jak juz zauważyłem, że to nie wina mojego kodu, musiałem dokończyć zadania przez PuTTY :sciana:. Jeżeli mandriva była kompilowana takim gcc, to nic dziwnego że nic nie działało :idea:. A wszystko "stable" wersje oczywiście :rotfl: A ile RPMów trzeba było naściągać... windowsem oczywiście (nie ośmieliłem sie nawet zaczynać instalacji neostrady) :sciana: Potem w 2007 czy 2008 roku próbowałem zainstalować chwalone Ubuntu na GF8600 (instalator wygasza ekran i całą instalacje robi sie na ślepo) i nie wiedziałem czy się śmiać z takiego systemu czy płakać. To był wtedy "linux dla ludzi". Może wiedział, że dalej nie warto... Spróbuje debiana, od czegoś w końcu jest ten VirtualBOX ;) Apple wydając MAC OS X po prostu zrobiło z linuksem porządek. Tak powinien wyglądać każdy linux. Samo jądro jest bardzo dobre, kuleje ta otoczka. |
Cytat:
|
Akurat ja z ubuntu nie mialem problemu nigdy na gf 8600 a uzywalem wielu wersji - tylko ze jako live cd. Obecnie mam na virtualce 10.04 i jest oki, ale nie instaluje sterow od nvidii bo straszna kiszka byla, zreszta ten system i tak wykorzystuje w innym celu, a hostos to win7(totalny kosmos po przejsciu z server08, zwlaszcza menu start i inne *******y, troche czasu potrzeba na konfiguracje tego aby wygladalo i chodzilo jak trzeba;)
|
To było jakieś 8.04 czy 7.xx, nie pamietam.
Jako Live działało OK. Ten bug został juz z tego co wiem rozpoznany i poprawiony. konsol to nie problem, ja często jej w windowsie używam, dużo rzeczy można zrobic o wiele szybciej. Np kazać AviDemuxowi przerobić 20 filmów i automatycznie pozmieniać im nazwy na kolejne numerki... ;) Mozna by sie zaklikać na śmierć. |
Cytat:
Linux jest Uniksopodobny. |
yyy.... więc tak powinien wygladać unixopodobny system :P
|
Cytat:
;P Cytat:
|
unixy bez konsoli to jak facet bez jaj i nic tego nie zmieni
|
...a samochody powinno sie dalej odpalac "na korbe"! Przeciez to takie meskie, wyjsc z samochodu i pomachac bicepsem!
Terminal byl, jest i bedzie w systemach unix-like. Sek w tym by wyeliminowac jego uzycie do czynnosci serwisowych. A to juz Mac OS X osiagnal z dniem premiery... |
To może by tak z linux'a usunąć tryb graficzny ???
Bo po co on, jak konsolą łatwiej || |
Przynajmniej będzie stabilny... :P
M@X, nawet w Windowsach wiele rzeczy wygodniej jest zrobić z cmd jak grzebać się po tych menusach i zastanawiać "gdzie to może być"... ;] |
Orientujecie się może jak zrobić w Linuxie Ubuntu 10.4 taki myk :
- są dwie karty dźwiękowe : zewnętrzna M-Audio Audiophile USB - wewnętrzna NVidii (ION) po HDMI M-Audio gra podłączona do USB komputerka, w Linuxie ustawiony serwer Pulse. Bezpośrednio przez ALSA nie chce grać. Nie wiem jak ominąć Pulse, chciałbym aby karta grała bez pośrednika, przez ALSA. Ale ważniejszy problem - włączam w preferencjach audio kartę wewnętrzną , wyjście cyfrowe stereo po HDMI. jako wyjście audio daję tylko tą kartę. W SM player próbuję Alsa NVidia HDA. Ale TV (po HDMI) milczy . Macie jakiś sposób ? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:57. |