![]() |
Cytat:
|
Cytat:
nno ale... :D |
Wpadłem dziś na pomysł, żeby na moim asusie eee pc usunąć win xp i wrzucić tam linux mint Remix 9 Isadora (32bit). Jako, że nie mam zielonego pojęcia jak to zrobic, chciał bym się Was poradzić.
Domyślam się, że muszę usunąć, albo utworzyć nową partycje pod linuxa, usunąć windowsa, utworzyć bootowalnego pendrive'a z wybranym linuxem, ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać :hmm: Albo czy mogę zrobić tak, że będe miał xp i minta na osobnych partycjach? |
Powinno sie da, bedzie bootloader grub zapewne.
http://unetbootin.sourceforge.net/ tu masz sposob przeniesienia na usb jesli nie masz dostepu do napedu - oczywiscie iso wymagane. Mint jak wiekszosc linuxow pozwoli ci na podzielenie niepodzielonego miejsca na dysku, wiec jesli masz 1 partycje to w zarzadzaniu dyskiem zabierz czesc na linuxa - ok 5-10gb powinno starczyc. Partycje z tego wolnego miejsca potworzysz sobie przy instalacji minta. |
Przy instalacji wybierz, że sam chcesz partycjonować dysk (że niby dla ekspertów lol) i tam wybierz/zrób partycję pod np. ww. Minta (10GB starczy; ze 4GB potrzebne + ~200MB update'ów). Punkt montowania "/", fs najlepiej EXT4, Swap chyba zbędny. Bootloader sam się zainstaluje (można wybrać, że nie chcesz, ale w Twoim przypadku to bez sensu). Możesz też dać osobną partycję dla /home (taki odpowiednik documents and settings).
Jeśli chcesz go zamiast XP to wybierz partycję, na której jest XP i ustaw to co napisałem powyżej. |
No i mam problem, wydzieliłem partycje EXT4, dałem punkt montowania "/". zostawiłem partycje z XP, wszystko się zainstalowało, tylko nie mogę wejść do windowsa, w GNU Grub przy starcie mam do wyboru 2x Linux ( jeden recovery) i dwa memory testy.
Jak w tym Mincie ustawić żeby laptop łapał WIFI? edit. Internet już działa, ale nie wiem, co z tym XP :hmm: |
|
wpisuje "sudo update - grub" i jak prosi o hasło które sobie wcześniej ustaliłem, to nie mogę go wpisać, kursor miga i nie idzie?
wcisnę enter, to pisze sorry, spróbuj jeszcze raz dziwne |
nie bedzie widac hasla, wpisujesz w ciemno - taki wymog bezpieczenstwa
|
Ok, udało się, oba systemy już działają, naprawdę jestem pozytywnie zaskoczony tym mintem, a zwłaszcza jego szybkością.
Pozostał mi tylko jeden mały problem, jak wydzieliłem partycję na ext4 to zostało mi 40GB nieprzydzielonych, czyli mógł bym teraz utworzyć drugą partycję nfts dla XP. Kiedy przez xp wchodzę w zarządzanie dyskami, nie mogę utworzyć tam partycji :hmm: |
Gparted masz w narzędziach systemowych. To ten sam program, który już widziałeś podczas instalacji. Narzędzie do zarządzania dyskami w XP jest kiepskie. A i pamiętaj, na MBR tylko cztery podstawowe moża zrobić, każda kolejna tylko rozszerzeniem ostatniej.
|
Ilość załączników: 1
Czyli jak to zrobić, aktualnie mam 3 partycje, 1 nfts z xp, 1 ext4 z linuxem i jedna ukryta z instalacja windowsa,
Nie jestem do końca pewnien, czy nie ma jeszcze 4 jakiejś ukrytej partycji :hmm: chyba nic z tym nie zrobię bez usuwania windowsa, tak jak pisałeś nie moża mieć więcej niż 4 partycje edit jak mogę wyłączyć żądanie hasła po wyjściu ze stanu hibernacji laptopa? przy instalacji wybierałem, żeby przy starcie system nie prosiło o hasło i nie ma, ale jak zamknę laptopa i wznowie pracę to chce i nie mogę tego znaleźć zeby wyłączyć :sciana: |
Cytat:
Cytat:
|
@ ynsiwy
Na Twoim miejscu zrobiłbym obraz ukrytej partycji partycji - z jak sądzę XP i wywalił ją w diabły. Ta ostatnia to nie wiadomo co to, gparted nie rozpoznaje na niej systemu plików (więc albo jakiś wynalazek, albo uszkodzona). Ja bym ją też wywalił bo jest to czwarta podstawowa. Jeśli chcesz ją zachować i/lub zachować tą ukrytą, zrób wolumin logiczny z tego nieprzydzielonego miejsca. - - - Jak wyłączyć prośbę hasło po hibernacji to nie wiem, ja zawsze wyłączam hibernację bo mnie wnerwia. ;p @ M@X Wiesz, to są podstawowe wiadomości... A jak wybierzesz opcję, ażeby zrobił to za Ciebie automat to Ci zrobi partycję dla Linuxa z całej wolnej przestrzeni, więc kompletnie bez sensu. |
Usunąłem tą małą partycję i przydzieliłem te 40 gb i wszystko jest już dobrze.
Dzięki za zainteresowanie i za pomoc :) :piwo: ile to się można nowego nauczyć w ciągu dwóch dni :idea: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:37. |