Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Linux... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/linux-56862/)

kraluk 14.04.2006 18:34

Cytat:

Napisany przez przemo_one
bzdety bzdety bzdety, partition magic przenosi dane podczas zmiany rozmiaru partycji, wiec po co defragmentować?

Próbowałeś tak kiedyś dzielić partycję? Mnie się wydaje, że chyba nie. Ja już nie raz to robiłem i z własnego doświadczenia wiem, że lepiej najpierw zdefragmentować dysk. PM może i jest dobrym narzędziem, ale nie idealnym. Poza tym, poczytaj sobie manuala od PM - tam wyraźnie pisze, żeby przed jakimikolwiek zmianami na hdd najpierw go "ułożyć".
A tak na marginesie, defragmentacja hdd nie zajmuje znów zbyt wiele czasu (mówię oczywiście o innych defragmentatorach niż Windows'owy), więc lepiej nawet dla lepszego "samopoczucia" wykonać ten proces.

Cytat:

Napisany przez przemo_one
instalator ubuntu tez potrafi zmienic rozmiar partycji!, nie sprawdzalem tego na ntfs.

W wersji 5.04 na NTFS'ie nie działa zbyt ciekawie... Raz nawet używając tego narzędzia, rozwaiłem sobie obraz hdd... Może w 6.04 ulepszą ten program. Poczekamy, zobaczymy.

przemo_one 13.04.2006 23:19

Cytat:

Napisany przez kraluk
Bardzo dobry wybór:) Ale ostrzegam - to system trochę trudniejszy od FC, Mandrivy i nie ma tak dużo graficznych kreatorów, jak wyżej wymienione systemy. W Ubuntu dużo rzeczy trzeba robić pod konsolą...

Najpierw zdefragmentuj dysk/partycję, a później pobaw się Partition Magic'em - przy jego użyciu zmienisz rozmiar partycji bez utraty danych.

bzdety bzdety bzdety, partition magic przenosi dane podczas zmiany rozmiaru partycji, wiec po co defragmentować? jesli chcesz defragmentowac, to mozesz uzyc qtparteda, w starszej wersji nie przenosi danych ntfsa, w nowszej juz tak, wiec jesli defragmentujesz pod winda pamietaj o przesunieciu wszystkich danych na poczatek dysku. instalator ubuntu tez potrafi zmienic rozmiar partycji!, nie sprawdzalem tego na ntfs.

luminat 13.04.2006 19:30

Co do czcionek polecam jeszcze doinstalowanie pakietu libfreetype6, ale w wersji plf, ktora omija ograniczenia licencyjne.

mgit 13.04.2006 19:24

O odrauz lepiej, a ja na standardowych czcionkach jecha***322;em tyle czasu :)

Smartek 13.04.2006 18:56

Cytat:

Napisany przez kontestator
panowie tylko KDE, GNOME jst niepoprawny politycznie:)
czy sa tu jacyś członkowie WGUL?

a co to jest WGUL?
btw. zainstalowalem sobie dla jaj IE tez ;)

kontestator 13.04.2006 18:42

panowie tylko KDE, GNOME jst niepoprawny politycznie:)
czy sa tu jacy***347; cz***322;onkowie WGUL?

Smartek 13.04.2006 18:03

Cytat:

Napisany przez Oktawian89
Smartek lecisz na kde ? czy gnome ? :>

KDE jest moim zdaniem o wiele lepsze -
do tego konqueror jest debesciarski :)
pozdro ;)

Oktawian89 13.04.2006 17:08

Smartek lecisz na kde ? czy gnome ? :>

radosio 13.04.2006 16:16

u mnie o niebo lepiej. dzieki stary :piwo:

Smartek 13.04.2006 15:54

Napisałem ten mini-poradnik ze względu na to, że bardzo dużo osób ma problem z prawidłowym ustawieniem czcionek ***8211; ich ostrości i Microsoft'owego ***8220;kroju***8221; (dziwię się, że wielu osobom rozmazane fonty w ogóle nie przeszkadzają? Mnie po godzinie pracy na LCD ze standardowymi, oczy odmawiają posłuszeństwa). Poradnik jest w większości prostym i zrozumiałym tłumaczeniem poradnika ze strony: http://en.opensuse.org/Optimal_Use_of_Fonts_on_SuSE według którego, po raz pierwszy udało mi się zrobić je prawidłowo :).

Od razu na początku chciałem zaznaczyć, iż posiadając SuSE w wersji >=10.0 NIE TRZEBA NIC robić z ***8220;freetype2***8221;!
Piszę o tym, ponieważ spotkałem się na wielu forach i stronach internetowych gdzie kazano to robić, a ta operacja jest po prostu niepotrzebna.

Zaczynamy:

1. Wchodzimy do Centrum Sterowania YaST (wpisując po drodze hasło root'a) -> System -> Edytor /etc/sysconfig

a). Zmieniamy wartość BYTECODE_BW_MAX_PIXEL w Desktop -> BYTECODE_BW_MAX na 18.

b). Zakańczamy pracę z tym edytorem jednocześnie zapisując dokonanych zmian.

podpowiedz: powyższe kroki możesz wykonać ręcznie poprzez edycję pliku /etc/sysconfig/fonts-config, zmieniając BYTECODE_BW_MAX_PIXEL.

2. Kolejnym krokiem jest instalacja MS'owych czcionek. Można tego dokonać na dwa sposoby, pierwszy ***8211; chyba szybszy to instalacja przez YaST Online Update (paczka ta zawiera takie czcionki: Andale Mono, Arial, Comic Sans MS, Courier New, Georgia, Impact, Times New Roman, Trebuchet MS, Verdana and Webdings).

a). Centrum Sterowania YaST -> Oprogramowanie -> Aktualizacja Online i wybrać serwer
b). Z listy dostępnych aktualizacji należy wybrać: ***8220;Download Microsoft(r) TrueType Core Fonts
c). Zaakceptować wybrane poprawki i czekać na ich zainstalowanie.

Jeżeli poprawka nie chce się zainstalować ***8211; najlepiej spróbować z innym serwerem, u mnie przeszło dopiero za którymś razem.

Sposób drugi to ręczne zainstalowanie czcionek *.ttf, które możesz skopiować ze swojego (oryginalnego ;)) windows'a ***8211; Windows/Fonts lub ściągnąć z internetu.

a). Centrum Sterowania (nie YaST!) -> Administracja systemu -> Instalator czcionek.
b). By móc dodać czcionki przechodzimy w Tryb Administratora (root'a) klikając w przycisk poniżej.
c). Klikamy ***8220;Dodaj czcionki...***8221;, wskazujemy te, które chcemy dodać i klikamy Zastosuj.

Teraz interesujące nas czcionki są już zainstalowane :).

3. Następnym krokiem jest sprawdzenie Twojego DPI, otwórz konsolę i wpisz:

xdpyinfo | grep resol

By czcionki wyglądały ładnie musisz mieć ustawione DPI: 96x96 (możliwe, że masz rozdzielczość 75x75!), jeśli masz wartość inną niż dwie w/w musisz to zmienić :)

Przykładowo: ja na ***8220;świeżym***8221; SuSE miałem 95x96 (monitor CTX PV772i LCD 17***8221; rozdzielczość: 1280x1024).

Więc: jeśli masz wartość ***8220;96x96***8221; lub ***8220;75x75***8221; omiń następne podpunkty.

Zmiana DPI (własny, przekombinowany sposób ;)):
a). Otwórz konsolę, wpisz su, hasło root'a i uruchom komendą ***8220;konqueror***8221;.
b). Przejdź do: /etc/opt/kde3/share/config/kdm i edytuj plik ***8220;kdmrc***8221; spod ulubionego edytora tekstu :).
c). Zmień linijkę:

z:
ServerCmd=/usr/X11R6/bin/X -br

na:
ServerCmd=/usr/X11R6/bin/X -br -dpi 96

d). Zapisz zmiany i zrestartuj X'y używając CTRL + ALT + BACKSPACE i ponownie sprawdź w konsoli czy zgadza się już ilość DPI.

4. Ustawienia czcionek dla KDE (i jego aplikacji):

a). Przejdź do Centrum Sterowania -> Wygląd i motywy -> Czcionki i ustaw według poniższego zrzutu (możesz po eksperymentować, jednak te ustawienia są chyba najlepsze).

http://img78.imageshack.us/img78/3163/14no.th.jpg

UWAGA: Jeśli Twoja rozdzielczość to 75x75 dodaj do każdego rozmiaru ***8220;3***8221;, np.: Tahoma 11, Courier New 12 itd.! :)

5. Ustawienia czcionek dla aplikacji GTK2 uruchamianych na KDE.

By móc ustawić czcionki dla tych aplikacji konieczna jest obecność pakietu:
***8220;control-center2***8221;, więc najpierw upewnij się, że masz go już w systemie!

a). Wchodzimy do konsoli i wpisujemy:
gnome-font-properties
powinno nam się otworzyć okienko z konfiguracją czcionek.
b). Ustaw wszystko według poniższego zrzutu lub własnego upodobania:

http://img50.imageshack.us/img50/640/21or1.th.jpg

c). By potwierdzić wprowadzone zmiany koniecznie wpisz do konsoli:
Cytat:

ln -s /opt/gnome/lib/control-center-2.0/gnome-settings-daemon ~/.kde/Autostart/
6. Ostatnim już krokiem jest ustawienie czcionek w OpenOffice'ie :).

a). Udajemy się do: Narzędzia -> Opcje -> Widok i odznaczamy ***8220;Wygładzanie czcionek ekranowych***8221;.

Na koniec przyda się restart X'ów.

I to by było na tyle, skonfigurowaliśmy chyba wszystkie możliwe czcionki w systemie, jeśli ktoś ma jakieś uwagi, zauważył błędy to proszę pisać (może jakieś inne rozwiązanie/inne ustawienia?).

pozdro ;)

ps. Napisz czy pomoglo :)

kontestator 13.04.2006 15:14

nowy SUSE http://suse.ehelp.pl/modules/news/ar...hp?storyid=334

radosio 13.04.2006 12:35

Cytat:

Napisany przez Smartek
powiedziec JAK?!

musialbym caly poradnik napisac..
jak bedziesz mial problem to zagadaj - wtedy cos takiego stworze..
aktualnie - jesli nikt by z tego nie skorzystal to szkoda mi czasu ;)

@Smartek ja chetnie skorzystam. wiec jak bys miał chwile to skrobnij jak to zrobiłes, napewno przyda się innym :taktak:

Smartek 13.04.2006 10:22

wczoraj ZMUSZONY przeinstalowalem susa na caly dysk (tym samym formatujac partycje windowsowe)..
dzisiaj od nowa konfiguracja :D

i juz do windy nie mozna wrocic, bo tylko susek na dysku :]
pozdro ;)

radosio 12.04.2006 01:00

Cytat:

Napisany przez Arcadio
Jeśli chodzi o brak polskich liter to problem ten występuje jedynie w Kinternet i nie mam pojęcia dlaczego. Mi tam nie przeszkadza

mi w zasadzie tez nie przeszkadza. pytałem bo nie wiedziałem czy tylko ja mam ten problem.

Arcadio 11.04.2006 20:55

Je***347;li chodzi o brak polskich liter to problem ten wyst***281;puje jedynie w Kinternet i nie mam poj***281;cia dlaczego. Mi tam nie przeszkadza

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:11.