Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Nie rób za darmowego informatyka (https://forum.cdrinfo.pl/f113/nie-rob-za-darmowego-informatyka-93864/)

Patrix 22.04.2015 22:58

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1322300)
A przy zmianie pracy nawet słyszeć bym nie chciał o okresach próbnych - ponieważ wiązała się z rozwiązaniem stosunku pracy w poprzedniej firmie; a skoro pracodawca chce, żeby ktoś pracujący przeszedł do jego firmy z poprzedniej, to znaczy, że nie traktuje go do końca jako zwykłego kandydata.

Dobrze napisane! Faktycznie celny argument.

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1322204)
Żaden pracodawca na dzień dobry nie da ci umowy na czas nieokreślony. Zazwyczaj masz okres próbny potem dwie umowy na czas określony + kolejna umowa musi być już na czas nieokreślony.

To nie jest zasada, ja się z czymś takim nie zetknąłem.

M@X 22.04.2015 23:18

Prawda jest taka, ze przy umowie na czas nieokreslony tez bez problemu mozna czlowieka zwolnic.

Prawo prawem, zycie zyciem ;-)...

Bartez 22.04.2015 23:24

A dlaczego nie samozatrudnienie? Własna działalność, przez 2 lata niższe składki, możliwość wrzucenia niektórych wydatków w koszty. Sporo plusów, choć są też oczywiście i minusy. Jednak mając do wyboru umowę zlecenie i własną DG (o ile jest taka opcja oczywiście), to bez wahania wybrałbym to 2.

M@X 22.04.2015 23:29

:spoko:

mgit 22.04.2015 23:49

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1322319)
Prawda jest taka, ze przy umowie na czas nieokreslony tez bez problemu mozna czlowieka zwolnic.

Prawo prawem, zycie zyciem ;-)...

Przy umowie na czas nieokreślony też - a wypowiedzenie dwutygodniowe, zazwyczaj to fikcja. Jak cie mają zwolnić - to na drugi dzień już nie pracujesz. A jak zwalniasz się sam - to zazwyczaj musisz odbębnić do końca miesiąca.

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1322316)
Dobrze napisane! Faktycznie celny argument.

To nie jest zasada, ja się z czymś takim nie zetknąłem.

Może to zależy od regionu - na dolnym śląsku to norma - w szczególności na strefach ekonomicznych. Gdzie pracowników zwalnia się po 9 miesiącach (mowa o pracownikach fizycznych) - co by nawet kuroniówki nie dostali.
Nie twierdzę, że wszędzie jest tak samo, i dotyczy to każdego stanowiska. Ale tak jest na dolnym śląsku w większości zakładów.

zene_k 23.04.2015 00:37

Zapytaj kogoś kto się na tym zna,
np. kadrowej z dużego zakładu,
gdzieś taką znajdziesz,
to będzie lepsze imo, niż słuchanie wynurzeń giejów...

zene_k 23.04.2015 00:40

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1322321)
A dlaczego nie samozatrudnienie? Własna działalność, przez 2 lata niższe składki, możliwość wrzucenia niektórych wydatków w koszty. Sporo plusów, choć są też oczywiście i minusy. Jednak mając do wyboru umowę zlecenie i własną DG (o ile jest taka opcja oczywiście), to bez wahania wybrałbym to 2.

:spoko:

ed hunter 23.04.2015 09:20

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1322228)
Wierzycie że dostaniecie emerytury? O rany...

:szczerb:
Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1322262)
Najpierw trzeba dożyć! :hahaha:

Ale jak?! Hibernacja? :szczerb:
Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1322287)
To są rozważania czysto teoretyczne...
Na emeryturę nikt z nasz nie doczeka

:nieee:
Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1322288)
Na złość zusowi trzeba doczekać!

Będzie trudno dogonić zmiany...
Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1322290)
Jak podwyższą wiek emerytalny od 100 lat - to przestanie być to problemem - nikt nie dożyje :taktak:

A jak ktoś dożyje, to będzie tragedia narodowa, przez niego jakiś urzędnik premii nie dostanie!
Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 1322327)
Zapytaj kogoś kto się na tym zna,
np. kadrowej z dużego zakładu,
gdzieś taką znajdziesz,
to będzie lepsze imo, niż słuchanie wynurzeń giejów...

O, tak, tak! :taktak:

Patrix 24.04.2015 17:49

Z czeluści internetu:

Cytat:

Gotowiec dla upierdliwego Klienta
smile emoticon

Klient zamawia stronę internetową. Poniżej cytat rozmowy telefonicznej:

"-Dzien dobry, mam firme, cukiernie, robiie caista, torty weselne blabla, chce strone w internece, mam już DOMENE.
-Ok, czego Pan oczekuje?
-Chce, by zrobił mi pan z 6-8 projektów strony, jeszcze nie wiem, czy ma być w zielonym kolorze czy w różu, we Pan, żona tak to widzi, w końcu to torty, w każdym razie na nagłówku, na głównej stronie ma być nazwa firmy żeby nikt nie miał wątpliwości, że to moja cukiernia i jak mi się któraś spodoba, to wybiorę i zapłacę.
-W porządku, zaliczka wynosi 300zł, odbiór gotowej strony wraz z panelem kolejne 1200zł.
-No bez przesady, jaka zaliczka! Nie będę płacił za coś czego nie widzę! Proszę mi najpierw pokazać projekt!
-A wie Pan? Akurat biorę ślub za 3 tygodnie! jeszcze nie zamówiłem tortu! Ja Panu zrobie projekty, Pan mi tort, może się dogadamy?
-Ooooo! No pewnie!
-To zrobi mi Pan 6-8 tortów, jeszcze nie wiem, czy ma być tort okrągły, w kształcie serca czy kwiatu tulipanu, ale ważne, by było napisane "Wesele Bartka i Moniki 2015r" i jak zobacze te torty to wybiore jeden a panu w zamian dam do wyboru jeden z ośmiu moich projektów.
-NO CHYBA CIE POj!%@ŁO! Co ja mam zrobić 8 tortami a pan se wybiierzesz i zapłacisz za jeden? A co z resztą? Mam je wyj***ć?
-No właśnie.. A co JA mam zrobić z OŚMIOMA zrobionymi projektami, bez zaliczki, za które mi Pan nie zapłaci ani nawet nie wybierze jednego? Też mam je wyj***ć?
-sp***alaj cwaniaku!

Koniec rozmowy"

januszpawlik 12.05.2015 15:45

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1322489)
Z czeluści internetu:

W trochę innej formie ale znam ten kawał i sama prawda :D ludzie myślą że zaprojektowanie strony to pstryknięcie palcami i gotowe...

andy 12.05.2015 19:20

Znajdzie studenta co zrobi za dwie konserwy ;-)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:57.