![]() |
@mac plik SAM jest zabezpieczony SYSKEYem w XP z SP1,a jak jest z 2k to niewiem. Ale podejrzewam ze po ktorejs poprawce tez jest syskey.Wiec jak wyczytalem z roznych stronek i artow to ta metada z skopiowaniem sama raczej nie da rady. Chyba ze sie myle. Zreszta zobacz w pomocy LC4-5 tam powinno byc wyjasnione. A co sie dzieje jak przy tej drugiej metodzie zimportujesz Hashe do LC czy idzie lamanie. Czy jest jakis blad??
|
Cytat:
Ja zrobiłem tak, że do słownika LC4 dodałem moje hasło i zaimportowałem plik SAM (ten skopiowany) i program nie znalazł hasła (choć było takowe w słowniku) ... z tym oryginalnym SAMem (Import SAM from Local Machine) poszło bez problemów. |
czyli jednak SYSKEY jest zainstalowany. I dlatego nie da sie w ten sposob odzyskac haselek. Tak zreszta mysle.
|
Próbowałem z pod DOS'a skopiowac plik SAM w WinXP pro i niestety nie uzyskałem do niego dostępu, nie mogłem go skopiować i usunąć :(.
EDIT Cytat:
|
Cytat:
|
czyli jedyna metoda to pwdump2+LC4-5.
|
Cytat:
|
tak majac przywileje admina
|
Udało mi się wyciągnąc hasło za pomocą Proactive Windows Security Explorer (PWSEX). Dodatkowo wymagany jest jeszcze plik SYSTEM (w przypadku zabezpieczenia syskey), który jest w tym samym katalogu co SAM. Oba pliki skopiowane z poziomu DOSa.
[sprawdzone na Win2k+SP4] niewiem jak to jest w XP (z SP2) |
@mac na XP tez chodzi ta metoda. Masz za to reputke ;) (tylko na razie nie moge)
|
Cytat:
..::Update::.. aha, jeszcze jedno... Jak zauważycie plik SYSTEM zajmuje ok. 2.6 mega i nie zmieści się na dyskietkę (gdyby go ktoś tam kopiował) ... w katalogu C:\WINNT\REPAIR znajduje sie plik SYSTEM, który zajmuje ok 1 MB |
@mac jezeli spakujemy plik system Winrar'em z max kompresja to zajmuje ok 400kB.
A jezeli dysk ma system NTFS to robimy sobie plytke startowa przy pomocy pebuilder'a i mamy Full zapis i odczyt tego systemu plikow. Zainteresowanych odsylam na http://www.nu2.nu/pebuilder/ I jeszcze jedno sprawdzone na WinXp+SP2. Czyli w tej poprawce nie zrobili silniejszego szyfrowania ;) Wiec mozna sobie zgrac haselka z kafejki/sali informatycznej. Potem w domku rozpracowac i mamy pelny dostep. Pozdro |
Natknąłem się na program Advanced Windows Password Recovery 2.8.4.213
Cytat:
Własnie sciągam...jak sciągnę to potestuje :) |
Wynik działania Advanced Windows Password Recovery 2.8.4.213:
Hasło Admina: 10 sec (8. znakowe) Hasła do połączen Internetowych: 3 sec :wow: Program ma naprawdę duże możliwości [Testowane na Win 2k+SP4] |
@mac sprawdzilem go. I mysle ze Proactive Windows Security Explorer & LC5 & Cain 2.5 mi wystarcza. Choc ma troche opcji programik.
Pozdro |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:57. |