![]() |
widzialem juz na niektorych plytach 1600 w amd bez oc
to samo na intelu |
Ilość załączników: 1
nie tylko AMD nie potrafi wykorzystać pamięci szybszych jak DDR3 1333mhz to samo tyczy się podstawki Intela LGA 1156 i chipsetu P55 i pochodnych na ustawieniach stock max co można uzyskać to właśnie 667 czyli efektywne 1333mhz
Cytat:
taki dzielnik dla pamięci i efektywne ich wykorzystanie gwarantuje tylko obecnie Intel z podstawka LGA 1366 i chipsetem X58 Załącznik 56285 http://www.youtube.com/watch?v=JgJsp...eature=related AMD jeśli nie zmieni polityki zawsze będzie o generacje technologiczna za Intelem |
Nawet kondensatorów jeszcze nie wymieniałem. Po zasilaniu coś poszło brzydkiego?
Na jakim procesorze pracowałeś? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Słuchajcie, a pasowała by jakaś płyta Asusa z socket AM3 do starej obudowy ATX 300W ? miałem tam płytę MSI KT4AV
|
Czestotliwosc zegara to 667MHz a pamiec jest typu DDR - Double Data Rate czyli wyzwalana dwa razy w kazdym takcie stad taki skrot myslowy ze dziala jak 1333 SDR. A 1333 wyglada lepiej na papierze.
Co w tym niefajnego? Taka przepustowosc jest z nadmiarem dla procerosa. Tylko syntetyki sa na to wrazliwe. Jest sporo innych waskich gardel. |
Cytat:
Cytat:
Tylko jedno pytanie, co oznacza "oficjalnie"? // Przeglądnąłem sobie dokumenty techniczne amd, faktycznie masz rację - do 1333. Nie fajnie... Swoją drogą zacytuje ten tekst: 144-bit DDR3 SDRAM controller operating at frequencies up to 1333 MT/s (667 MHz) Może mi to ktoś wytłumaczyć? Skąd się tam pojawia 667 MHz? |
Procesory AMD nie obsluguja oficjalnie pamieci powyzej 1333 i generalnie nie robia tez z tego uzytku.
Lepiej zostawic 1333 a podkrecic NB i HT na 2600. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ramy: czemu 1333? Nie za bardzo w samych ramach siedzę więc prosiłbym o jakieś argumentowanie takiego wyboru. Zasiłka: Chieftec to już w moim przypadku przyzwyczajenie, tyle lat na tym składam i nigdy mnie nie zawiodło. Dużo do gadania ma też fakt że mój chieftec chodził ponad pół roku bez wiatraczka, jako, że przypadkiem przeciąłem zasilanie do niego w trakcie czyszczenia ^^ Zauważyłem przypadkiem przy kolejnym czyszczeniu, bo dotknąwszy obudowy się praktycznie sparzyłem. Lutowanie i po problemie, działa do dziś. Chociaż zastanawiam się nad wymianą, bo cały sprzęt mam w miarę nowy, a zasilacz już swoje lata ma.. Buda: Cm elite'a akurat nie ma w sklepie w którym zamawiam, a chciałbym zrobić pojedyncze zamówienie, zamiast ganiać po sklepach za tym. Ibox to syf, wiem doskonale, ale jest to produkt budżetowy i chyba tym na stanie. Dzięki za wszelkie rady czy komentarze, proszę o więcej. |
Cytat:
Zresztą - na szybko znalazłem taką ofertę: http://allegro.pl/pciex-gainward-gf-...347973887.html Tu już praktycznie nie ma różnicy. Myślę, że w przypadku karty graficznej poprzeglądałbym jeszcze testy i poszukał czegoś szybszego. |
Cytat:
crew@ do czego ci to 'liczydlo'? |
Asrock w wydaniu Extreme3 tez jest zlozony na lepszych podzespolach.
Procek zamiast 945 lepiej 955 BE. Latwo sie podkreci. Do tego chlodzenie zeby nie oszalec od BOXa - Fortis albo Performa. Mozna dokupic pozniej. Pamieci Goodram 1333. Dobre i tanie. Samsung F3 1TB - szybki i jak na razie ma dobra opinie. Tanszy od WD. Karta do grania to teraz GTX 460. Najlepiej tu wypada wersja od MSI. Zadnego Chiefteca, to teraz zasilacze kategorii B - drozsze i glosniejsze od innych. Corsair z 5-letnia gwarancja, OCZ ModXtreme, Seasonic. Buda iBox to tak w ostatecznosci. CM Elite kosztuje troche ponad 100zl wiec warto. |
Cytat:
ASRock miewa udane konstrukcje, główna różnica z ASUSEM to niestety "pozycjonowanie". Oczywiście ASUS'y zazwyczaj złożone są z lepszych komponentów, mają więcej dodatków, modele high-end występują głównie jako ASUS itd itp Ale nie ma co skreślać ASRocka, tylko przejrzeć rzetelne testy konkretnych modeli. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:38. |