Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Składamy nowy komputer. Proszę o zatwierdzenie podzespołów :) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/skladamy-nowy-komputer-prosze-o-zatwierdzenie-podzespolow-76783/)

Patrix 11.02.2017 21:35

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1378034)
A tego nawet nie wiem - teoretycznie chyba mogę sprzedać, jeżeli kupujący zamierza instalować grę tylko z płyty. A obiło mi się nawet o uszy, że zgodnie z opinią jakiegoś sądu cyfrowo też powinno być można przenieść grę na inne konto w ramach sprzedaży, bo przecież skoro sprzedaż jest prawnie dozwolona, to jest to naturalna tego konsekwencja.

Np. STEAM zabrania. Nie ma takiej opcji. Rejestrując nawet pudełkową grę przestajesz być jej właścicielem, właścicielem jest Valve. To znaczy, że mogą Ci ją zablokować a płytka zostanie Ci jako podstawka pod kubek. Uprzedzając pytania również uważam, że to głupie i chyba niezgodne z naszym prawem ;)

misiozol 11.02.2017 22:29

No zesz jak to mozga zablokowac skoro mam nosnik ,przecie ineternet wtedy zbedny co im do tego nie za bardzo rozumiem :hmm:

Patrix 12.02.2017 00:48

Aktywacja produktu online, co nie rozumiesz :)

misiozol 12.02.2017 10:43

O zesz w morde , no toc skad mam wiedziec jak cale zycie mialem konsole i dziala na zasadzie wsadzam plyte i dziala gra :P a ostatni komputer to byla amiga 1200 :D

Leman39 12.02.2017 14:06

U mnie to niestety wciąż jedyny powód, net 6 mb/s (tak, megabitów)...

M@X 12.02.2017 16:40

Czyli wydało się - powodem niechęci do usług w chmurze dla wszystkich (poza Berionem) jest powolny Internet, a nie zbieranie telemetrii ;-).

joujoujou 12.02.2017 17:07

Poza mną też. Nie lubię bez mojej zgody z nikim dzielić się tym co uważam za moje. :P

Arepo 12.02.2017 17:35

i mną też ;)

ed hunter 12.02.2017 17:36

Przecież tu chodzi o wygodę, ale nie naszą, tylko sprzedawcy, nie musi wydawać gry, nie musi dawać zarobić sklepowi, czysty biznes, a przy okazji trochę danych się zbierze.

Berion 12.02.2017 19:49

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1378055)
O zesz w morde , no toc skad mam wiedziec jak cale zycie mialem konsole i dziala na zasadzie wsadzam plyte i dziala gra :P a ostatni komputer to byla amiga 1200 :D

Te czasy już dawno minęły. W pudełku jest... kod na wersję ze Steam, Origin, UPlay itp. Sens kupowania gier na płytach na PC jest równy okrągłe zero bo i tak po wykryciu nowszej wersji instalujesz tę ze sklepu, a nie tę z płyty, i tak trzeba zainstalować klienta gdzie trzeba się zarejestrować i przynajmniej raz zalogować na czas walidacji licencji, a którego aktualizację też się od razu ściągnie. Nie masz wyboru i gry nie są już Twoje. Witamy w 2017 roku.

Niewiele brakowało a to samo gówno dotknęłoby wszystkich konsol. Na szczęście zrobił to MS i w sposób tak nieudolny PR-owo jak można sobie było to tylko wyobrazić, więc rozszalała się medialna burza i wszyscy z tego zrezygnowali (ale te mechanizmy są obecne we wszystkich DRM na konsolach, więc to bestia którą uśpiono tylko na jakiś czas).

Cytat:

Napisany przez Jarson
A tego nawet nie wiem - teoretycznie chyba mogę sprzedać, jeżeli kupujący zamierza instalować grę tylko z płyty. A obiło mi się nawet o uszy, że zgodnie z opinią jakiegoś sądu cyfrowo też powinno być można przenieść grę na inne konto w ramach sprzedaży, bo przecież skoro sprzedaż jest prawnie dozwolona, to jest to naturalna tego konsekwencja.

Tak czy owak jeszcze nigdy nie sprzedałem żadnej gry. Głównie dlatego, że niezwykle rzadko kupuję gry zaraz po premierze, zwykle spokojnie sobie czekam aż stanieją. A jak tytuł jest dobry to i sprzedawać żal

Teoretycznie... Po pierwsze to nie zawsze gra w ogóle jest na płycie. Po drugie: możesz sprzedać konto, a nie grę - możesz do każdej rejestrować nowe, tylko że dla prawdziwego gracza to nie jest opcja bo temu zależy na save'ach (podobno niektóre są podpisywane do sprzętu i jedynie z backupy z chmury można je automatycznie przepisać pod inny - nie wiem czy to prawda), acziwmentach i kontaktach (np. pod multi, przecież co chwilę nikt nie będzie mejlami wymieniał się nowymi loginami co chwilę). Po trzecie tak długo będzie to legalne jak prawo będzie stać w opozycji do licencji pod tym względem.

- - -

@ M@X
Żyjesz w innym świecie chyba. Jaka inwigilacja? Rozmawiamy o grach. Kwestią dyskusyjną jest co robią i co mogą robić aplikacje takie jak Steam. Istotne tutaj jest to, że wymaga internetu i że gry przestają być Twoje dosłownie. Ale podoba mi się jedna rzecz, to że wspawałeś w jaźń: "berion"=="uwaga szpiegują". :D

seku 01.03.2017 18:40

Ilość załączników: 5
i nastał ten dzień nowa maszyna do pisania zobaczymy co potrafi :-)

dziś w nocy montaż jutro od rana testy :-)

Załącznik 87440

Załącznik 87441

Załącznik 87442

Załącznik 87443

Załącznik 87444

misiozol 01.03.2017 21:19

O zesz ty w mor... , no to cos wiecej niz do pisania chyba :>

M@X 01.03.2017 21:35

Jest "GAMING" i ostre kształty a'la Lamborghini = jest szacun na dzielni :-P.

Ale mam nadzieję, że nie masz okna w obudowie i kolorowych świetlówek, więc gratuluję! 7700K to mocarz!

seku 01.03.2017 22:02

szczerze tak jak trochę wcześniej głownie do tego i kilku gierek z przed kilku lat

przetestuje czy Noctuna NDH14 da rady pasywnie
czy Intel HD Graphics 630 daje rady z moimi grami czy trzeba użyć zew. grafiki

najważniejsze jest tam karta na PCIe 1x :-) 1x IDE na chipie Marvell 88SE9128
czyli ta co miałem obecnie
wiec powinno być jak by natywne IDE jak na obecnej MBO

zobaczymy jutro montuje

póki co Win7 x64 jak nie da rady muszę kupić 10 zobaczymy

Patrix 01.03.2017 22:40

hasztag #zazdroszcze !! ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:53.